Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen C5 II kombi - blokada klapy bagażnika

Featured Replies

Napisano

Już drugi raz blokuje mi się klapa bagażnika i nie otwiera się, gdy próbuję ją otworzyć przyciskiem na klapie (nad tablicą rejestracyjną). Poprzednim razem problem był przejściowy. Tym razem utrzymuje się już kilka dni. Znam metodę na otworzenie od wewnątrz ale to mała przyjemność nurkować od środka, gdy coś potrzebuję wrzucić/wyjąć z bagażnika...

Aha, gdy otworzyłem klapę i ręcznie (bez zamykania klapy) powodowałem zatrzaśnięcie się mechanizmu, a potem próbowałem "otworzyć" przyciskiem, to przy prawie każdym naciśnięciu przycisku, mechanizm się rozblokowywał. Gdy jednak klapę zatrzasnę (zamknę) to już nie. Testowałem to kilkukrotnie.

Jak to można samodzielnie naprawić? Sprawa nie wydaje się skomplikowana...

Czy pozostaje tylko serwis? Jaki/gdzie (Warszawa Mokotów/Ochota/Włochy)? i czy dadzą radę zrobić to od ręki?

Napisano

> Już drugi raz blokuje mi się klapa bagażnika i nie otwiera się, gdy próbuję ją otworzyć przyciskiem

> na klapie (nad tablicą rejestracyjną). Poprzednim razem problem był przejściowy. Tym razem

> utrzymuje się już kilka dni. Znam metodę na otworzenie od wewnątrz ale to mała przyjemność

> nurkować od środka, gdy coś potrzebuję wrzucić/wyjąć z bagażnika...

> Aha, gdy otworzyłem klapę i ręcznie (bez zamykania klapy) powodowałem zatrzaśnięcie się mechanizmu,

> a potem próbowałem "otworzyć" przyciskiem, to przy prawie każdym naciśnięciu przycisku,

> mechanizm się rozblokowywał. Gdy jednak klapę zatrzasnę (zamknę) to już nie. Testowałem to

> kilkukrotnie.

> Jak to można samodzielnie naprawić? Sprawa nie wydaje się skomplikowana...

> Czy pozostaje tylko serwis? Jaki/gdzie (Warszawa Mokotów/Ochota/Włochy)? i czy dadzą radę zrobić to

> od ręki?

Moze problem jest podobny jak w C4 i winne sa przewody w gumowje przelotce pomiedzy dachem a klapa?

Lubily sie polamac i wtedy wlacznik przestawal dzialac.

Nie masz zadnych cyrkow z tylna wycieraczka?

Napisano

> Gdy jednak klapę zatrzasnę (zamknę) to już nie. Testowałem to

> kilkukrotnie.

> Jak to można samodzielnie naprawić?

Musisz uściślić: czy:

a) wciskając przycisk słyszysz działanie siłownika, który jednak nie daje rady odryglować

b) czy też głucha cisza

Bo w zależności od powyższego będzie problem elektryczny lub mechaniczny

Napisano
  • Autor

> Musisz uściślić: czy:

> a) wciskając przycisk słyszysz działanie siłownika, który jednak nie daje rady odryglować

> b) czy też głucha cisza

> Bo w zależności od powyższego będzie problem elektryczny lub mechaniczny

b) głucha cisza...

czuję, że kolega Maciej__ podpowiedział poprawny kierunek poszukiwań problemu, bo skoro przy otwartej klapie mechanizm się otwiera, a przy zamkniętej nie, to będzie pewnie to.

Nie chciałbym wymieniać całej wiązki, bo to pewnie koszt ogromny (zna ktoś cenę i koszt wymiany?), więc pewnie muszę znaleźć tan uszkodzony kabelek i go polutować.

Napisano
  • Autor

> Moze problem jest podobny jak w C4 i winne sa przewody w gumowje przelotce pomiedzy dachem a klapa?

> Lubily sie polamac i wtedy wlacznik przestawal dzialac.

> Nie masz zadnych cyrkow z tylna wycieraczka?

Dzięki za podpowiedź. Na razie z wycieraczką jest ok, ale wydaje mi się, że masz rację. Muszę sprawdzić poszczególne kabelki w tej wiązce.

Napisano

> b) głucha cisza...

> czuję, że kolega Maciej__ podpowiedział poprawny kierunek poszukiwań problemu, bo skoro przy

> otwartej klapie mechanizm się otwiera, a przy zamkniętej nie, to będzie pewnie to.

> Nie chciałbym wymieniać całej wiązki, bo to pewnie koszt ogromny (zna ktoś cenę i koszt wymiany?),

> więc pewnie muszę znaleźć tan uszkodzony kabelek i go polutować.

W C4 3d byla na to akcja serwisowa i wymieniali za free ok.gif

Napisano
  • Autor

> W C4 3d byla na to akcja serwisowa i wymieniali za free

lucky you! cool.gif

Nie, no autko ma już 9 lat, więc chyba by się nawet nie łapało do takiej akcji.

Napisano

> lucky you!

> Nie, no autko ma już 9 lat, więc chyba by się nawet nie łapało do takiej akcji.

Akcja serwisowa NIE ma związku z wiekiem auta, jeśli jest na liście przewidzianych do niej to przy pierwszej wizycie w ASO nawet po 20 lata musza ja zrobić smile.gif

Pytanie brzmi czy w C5 tez taka akcja była i czy Twój wieloryb był na tej liście smile.gif

Napisano
  • Autor

> Akcja serwisowa NIE ma związku z wiekiem auta, jeśli jest na liście przewidzianych do niej to przy

> pierwszej wizycie w ASO nawet po 20 lata musza ja zrobić

> Pytanie brzmi czy w C5 tez taka akcja była i czy Twój wieloryb był na tej liście

Rozumiem, że takie pytania to do ASO, bo nie mam pojęcia czy była taka akcja dla C5 niewiem.gif