Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-H] Z18XE - wykres z hamowni - mało mocy - dlaczego?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Z powodów modyfikacji, które będę robił pojechałem na hamownię i wyszło mi mało mocy - jakie mogą być powody takiego stanu rzeczy?

Moment obrotowy osiągany przez silnik jest znamionowy, natomiast nie osiąga mocy znamionowej. Oczywiście, urwania głowy nie ma bo kto jeździ z obrotami mocy maksymalnej?

Wykresy na benzynie i na LPG się praktycznie pokrywają więc widać, że czytanie danych po OBD działa i tu nie ma zastrzeżeń.

Jakie są Wasze typowania takiego stanu rzeczy?

ham1s_zpsb3a15b00.jpg

Napisano

> Ople rzadko kiedy trzymają deklarowaną moc.

Hmmm akurat fiatowskie 1.9 zawsze wypluwaja +10km z serii 150km...

Napisano
  • Autor

> Co pokazuje lambda przy pełnym bucie?

podczas przyspieszania z pedałem w podłodze? Niestety nie wiem frown.gif

Zastanawiałem się czy na przykład zamontowane wtryski gazu jakoś nie wpływają na zmniejszenie mocy?

IMG_3767_zps5cc3752c.jpg

Napisano
  • Autor

> A może kiepska hamownia?

wszystko jest możliwe, chociaż akurat skoro moment pokazuje OK, to i moc powinna być OK? Sam warsztat należy do człowieka który zjadł zęby na rajdach, tuningowaniu i zajmuje się tym dłużej niż ja mam lat wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ople rzadko kiedy trzymają deklarowaną moc.

jeżeli to reguła przy benzyniakach to pewnie nie ma co dzielić włosa na czworo ok.gif

Napisano

> zamontowane wtryski gazu jakoś nie wpływają na zmniejszenie mocy?

Nie.

Napisano

> Z powodów modyfikacji, które będę robił pojechałem na hamownię i wyszło mi mało mocy - jakie mogą

> być powody takiego stanu rzeczy?

Ile powinno być tych niemieckich konikoff? grinser006.gif

Co do przyczyn: jaki masz nalot - może to po prostu normalny stan rzeczy po pewnym przebiegu? Lub ew. wynik poprzednich (jeśli były) ingerencji/modyfikacji... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ile powinno być tych niemieckich konikoff?

wink.gif nominalnie powinno być 125KM i 170Nm,

> Co do przyczyn: jaki masz nalot - może to po prostu normalny stan rzeczy po pewnym przebiegu?

nalatane jest prawie 162kkm, czy to dużo? IMO nie, pozostaje kwestia czy np negatywnego wpływu nie ma zasyfiony kolektor ssący - w tym silniku nieszczęśliwie jest rozwiązane odpowietrzenie skrzyni korbowej i całość syfu leci w dolot - i o ile przepustnicę można dość łatwo wyczyścić to kolektor już nie tak prosto,

> Lub

> ew. wynik poprzednich (jeśli były) ingerencji/modyfikacji...

ZTCW to nie ma, acz np kolektor wydechowy jest pęknięty, a z kolei tłumik środkowy jest Bosala - pytanie czy te elementy mogą mieć wpływ na stratę tych kilku KM, a może to faktycznie wynik naturalnego zużycia po takim przebiegu,

Niebawem w aucie zagości inny kolektor wydechowy, być może przelotowy tłumik środkowy, zmienię też trochę dolot i zobaczymy co wówczas wyjdzie na hamowni, ładniejszy przebieg momentu i moc ok 135KM by mnie satysfakcjonowała grinser006.gif

Napisano

> nominalnie powinno być 125KM i 170Nm,

Czyli masz 8% ubytku wg deklaracji fabryki.

Pytanie, czy one kiedykolwiek były na pokładzie i zdechły? grinser006.gif Może być tak, jak sugeruje kolega analyzer_64.

> nalatane jest prawie 162kkm, czy to dużo? IMO nie, pozostaje kwestia czy np negatywnego wpływu nie

> ma zasyfiony kolektor ssący - w tym silniku nieszczęśliwie jest rozwiązane odpowietrzenie

> skrzyni korbowej i całość syfu leci w dolot - i o ile przepustnicę można dość łatwo wyczyścić

> to kolektor już nie tak prosto,

O tak, dane mi było czyścić przepustnicę w oplowskim Z12XE... ooniee.gifpanic.gif

> ZTCW to nie ma, acz np kolektor wydechowy jest pęknięty, a z kolei tłumik środkowy jest Bosala -

> pytanie czy te elementy mogą mieć wpływ na stratę tych kilku KM, a może to faktycznie wynik

> naturalnego zużycia po takim przebiegu,

Odpowiedź na to dał by pomiar na hamowni jakieś 150kkm temu - miał byś materiał do analizy porównawczej.

Ale kiedyś wyczytałem, że nieszczelność wydechu przed sondą może mieć wpływ na jej pracę i wskazania. Ile w tym prawdy? niewiem.gif

> Niebawem w aucie zagości inny kolektor wydechowy, być może przelotowy tłumik środkowy, zmienię też

> trochę dolot i zobaczymy co wówczas wyjdzie na hamowni, ładniejszy przebieg momentu i moc ok

> 135KM by mnie satysfakcjonowała

Powodzenia ! waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli masz 8% ubytku wg deklaracji fabryki.

> Pytanie, czy one kiedykolwiek były na pokładzie i zdechły? Może być tak, jak sugeruje kolega

> analyzer_64.

trudno powiedzieć, a teraz nie ma z czym porównać,

> Odpowiedź na to dał by pomiar na hamowni jakieś 150kkm temu - miał byś materiał do analizy

> porównawczej.

> Ale kiedyś wyczytałem, że nieszczelność wydechu przed sondą może mieć wpływ na jej pracę i

> wskazania. Ile w tym prawdy?

gdy się zagrzeje to wiadomo, że się uszczelnia, więc przedmuch na gorącym może być ale zapewne znikomy w stosunku do całości objętości spalin wydostających się z silnika,

> Powodzenia !

zobaczymy czy uda się uzyskać taki wykres wink.gif rysunek ze strony http://www.astra.auto.pl/silniki-opel-astra-h grinser006.gif

Z18XE.gif

Napisano

Sprzedaj to auto zanim utopisz kolejne pieniądze.

Napisano
  • Autor

> Sprzedaj to auto zanim utopisz kolejne pieniądze.

ja już przekroczyłem tę cienką czerwoną linię o nazwie "przeinwestowanie"...

A poza tym co kupić? Volvo V50? Lagunę III (fajne ale to wielkie auto) ?

A już kiedy sobie pomyślę o poszukiwaniu auta w dobrym stanie to mi ciarki po plecach przechodzą... na razie nie mam na to ochoty/siły.