Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pralka przy wirowaniu zaczęła mocno hałasować...

Featured Replies

Napisano

Na moje lamerskie ucho - jakby się łożysko posypało, głośny szum. blush.gif

To się naprawia, czy łożyska we współczesnych pralkach są jakoś zintegrowane z innymi gratami i trzeba pół pralki wymienic? niewiem.gif

Napisano

> Na moje lamerskie ucho - jakby się łożysko posypało, głośny szum.

> To się naprawia, czy łożyska we współczesnych pralkach są jakoś zintegrowane z innymi gratami i

> trzeba pół pralki wymienic?

łożysko poszło raczej - zdejmij tylnią osłonę to masz dostęp do łożyska ale wyjęcie diabelnie trudne i potrzeba kluczy ponadto spr można od przodu czy da radę bęben w tył i przód poruszać i czy chodzi cicho czy coś "wzmacnia hałas"

Napisano

> To się naprawia, czy łożyska we współczesnych pralkach są jakoś zintegrowane z innymi gratami i

Są teraz chyba wynalazki, które mają zabudowane łożyska w bębnie.

Napisano

> To się naprawia, czy łożyska we współczesnych pralkach są jakoś zintegrowane z innymi gratami

Każda ma inaczej. W indesicie zestaw naprawczy kosztował 12 zł i dało się samodzielnie wymienić.

W candy były zalane plastikiem i niewymienialne.

Poszukaj na elektroda.pl

Napisano

> W candy były zalane plastikiem i niewymienialne.

zależy w jakiej w 655xt wymieniałem ( ale to stary model)

Wymiana łożyska wiązała się z rozebraniem pralki na części pierwsze ...

Napisano

A co ci przeszkadza ze hałasuje? pewnie łozysko - eksploatuj do końca. Wymiana możliwa, tak jak napisali poprzednicy - w zależności od typu i producenta pralki.

Moja WAŻNA uwaga: Rozjechane łożysko powoduje wyciek wody z osi bębna, więc odkręć tylną ściankę i dokładnie obadaj wzrokiem. Sprawdź czy wirujące koło pasowe na osi bębna, nie rozrzuca wody przypadkiem po module sterującym - zabezpiecz go folią.

Napisano

> A co ci przeszkadza ze hałasuje? pewnie łozysko - eksploatuj do końca.

A tu bym się nie zgodził. Dopiero co miałem do czynienia ze starą, ładowaną od góry pralką, w której łożyska były wymienialne ale uporczywa eksploatacja zakończyła się całkowitym zablokowaniem łożyska i wypaleniem/stopieniem jego gniazda (piasty) w bębnie. Gniazdo było z tworzywa- bęben do wymiany.

Napisano
  • Autor

> A co ci przeszkadza ze hałasuje?

Pralka chodziła na górze, zamknięte drzwi, a mi na dole w salonie nie dało meczu spokojnie oglądać... panic.gif

Napisano

Nagle zaczęło hałasować (wyć) czy już od jakiegoś czasu zaczynała i narastało ?

Napisano

Po pierwsze co to za pralka-podaj model.

Po drugie-co do wymiany łożysk to jest kilka możliwości:

1.Da się wymienić w miarę prosto-potrzebne nowe łożyska i uszczelniacz i czasami coś jeszcze np tulejka pod uszczelniacz (zwłaszcza jak się użytkuje pralkę do końca łożysk)

2. Da się wymienić, ale jest trudniej np. trzeba ciąć zbiornik a potem kleić/skręcać.

3.Nie da się samych łożysk, bo łożyska nie występują oddzielnie tylko całość ze zbiornikiem...

Napisano
  • Autor

> ponadto spr można od przodu czy da radę bęben w tył i przód poruszać

> i czy chodzi cicho czy coś "wzmacnia hałas"

Bęben chodzi przód/tył jakby był na samym gumowym fartuchu. blush.gif

Można spokojnie stuknąć zarówno w tył pralki, jak i w przód. Ręką obraca się cicho. blush.gif

Napisano
  • Autor

> Nagle zaczęło hałasować (wyć) czy już od jakiegoś czasu zaczynała i narastało ?

Szczerze mówiąc - nie wiem, żona zajmuje się "programowaniem" w domu. grinser006.gif

Na pewno pierwszy raz przeszkodził mi hałas. ok.gif

Napisano

może urwał się lub uszkodził amortyzator albo sprężyna (jeśli są), na której wisi bęben ? po prostu zajrzyj tam.

Napisano

> może urwał się lub uszkodził amortyzator albo sprężyna (jeśli są), na której wisi bęben ? po prostu

> zajrzyj tam.

jak bęben lata przód tył to bardzo prawdopodobne.

Napisano
  • Autor

> jak bęben lata przód tył to bardzo prawdopodobne.

Zakupię piwo.gifpiwo.gifpiwo.gif na wieczór i obadam sprawę. grinser006.gif

Napisano

W starszych było można wymieniać same łożyska, w nowych się wycwanili i zespolili je z bębnem, tak że i jego trzeba wymieniać, a kosztuje 70-80% ceny nowej pralki no.gif

Napisano

> Zakupię na wieczór i obadam sprawę.

Gdybys rozłaczął kabelki do demontażu polecam robic zdjęcia przed [z_doświadczenia]

Napisano

> Gdybys rozłaczął kabelki do demontażu polecam robic zdjęcia przed [z_doświadczenia]

ok.gif

Potwierdzam, fotki upraszczają życie.