Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AH] Jak zdjac obudowe kolumny kierowniczej?

Featured Replies

Napisano

Wzialem sie za montaz tempomatu.

Manetke zakupilem w ciemno, zanim sprawdzilem czy mam czujnik polozenia sprzegla, nie mowiac juz o tej nieszczesnej wiazce do jego wpiecia, ktora to rowniez podobno nie w kazdej AH wystepuje (zwazywszy, ze chce wcisnac to do classica to jest chyba duze prawdopodobienstwo, ze nie powinienem sie tego w nim spodziewac).

Chcialbym wiec rozebrac plastiki by se podejrzec jak sprawa wyglada.

Zdjalem dolna pokrywe (swoja droga jaki numer katalogowy ma ta smieszna spinka ze smigielkiem? - nie, tym razem nie ja polamalem, a prawdopodobnie fachmany od LPG) i nie wiem co dalej z oslona kolumny (znaleziony w necie rosyjski manual przemilczal ten etap).

Poratujecie jakimis linkami, fotami zeby znow czegos nie urwac/polamac?

Napisano

Manetka to tylko patyk wtykany do CIMa, więc żadnej wiązki do manetki nie szukaj. Żeby ją wymienić również nie musisz ściągać obudowy CIMa, wystarczy kawałek drutu, np. elektrycznego przewodu z drutu miedzianego o średnicy 1 mm.

EDIT: Doczytałem że chodzi o wiązkę do czujnika pedału sprzęgła, więc powyższe traktuj jako wskazówkę odnośnie wymiany manetki.

Jeśli masz op-com, to zobacz czy bodajże w UEC będzie widać stan pedału sprzęgła.

Napisano

> Poratujecie jakimis linkami, fotami zeby znow czegos nie urwac/polamac?

ostatnio właśnie ją zdejmowałem pierwszy raz i nie pamietam abym miał jakies problemy

zasada jej demontażu chyba niewiele się zmieniła od czasów AF

Czyli odkręcasz dół, odkręcasz 2 wkręty od strony kierownicy i całość zdejmujesz - klik

Napisano
  • Autor

> ... zobacz czy bodajże w UEC będzie widać stan pedału sprzęgła.

mlot.gif tak najszybciej bedzie

Napisano
  • Autor

> ostatnio właśnie ją zdejmowałem pierwszy raz i nie pamietam abym miał jakies problemy

> zasada jej demontażu chyba niewiele się zmieniła od czasów AF

> Czyli odkręcasz dół, odkręcasz 2 wkręty od strony kierownicy i całość zdejmujesz - klik

Dzieki

Napisano
  • Autor

> ostatnio właśnie ją zdejmowałem pierwszy raz i nie pamietam abym miał jakies problemy

> zasada jej demontażu chyba niewiele się zmieniła od czasów AF

> Czyli odkręcasz dół, odkręcasz 2 wkręty od strony kierownicy i całość zdejmujesz - klik

Po przejrzeniu, stwierdzam, ze zle pytanie zadalem.

Zdjalem oslone, ze sie tak wyraze nad butami, a teraz potrzebuje zdjac ta duza przy kolanach, nad ktora jest oslona kolumny.

Napisano
  • Autor

> Tu masz wszystko

Owszem wszystko, poza wyjasnieniem gdzie te piekielne elementy nr 8, 12, 15 sa w tej oslonie, a zlokalizowac ich nie moge sciana.gif

Napisano

Dwa wkręty masz po wyjęciu włącznika świateł i dwa zaznaczone na czerwono.

288000079-os%B3ona.gif

Napisano
  • Autor

Na szczescie w aucie wszystko bylo, oczywiscie poza manetka.

Najpierw podmienilem manetke, a potem zaprogramowalem i zamiast na jazde probna to rozbieralem te plastkiki, ale moze przyda sie na przyszlosc.

Teraz uwaga, cala ta operacja kosztowala mnie meneteke + wysylke = 86zl brutto zlosnik.gif

Jestem zadowolony z siebie jak po odpaleniu swiatel automatycznych rotfl.gif

Teraz szukam kolejnej, manetki, bo zonie sie tez tempomat spodobal ok.gif

> Jeśli masz op-com, to zobacz czy bodajże w UEC będzie widać stan pedału sprzęgła.

W necie wszyscy pisza, ze stan pedalu sprzegla jest w UEC, ale u mnie nigdzie tego nie znalazlem.

Napisano

> Teraz uwaga, cala ta operacja kosztowala mnie meneteke + wysylke = 86zl brutto

Gratuluję, tanio Cię to wyniosło, ciekawe gdzie są takie tanie manetki panic.gif

Ja za manetkę płaciłem 150 PLN, ale była to nówka z zapasów magazynowych i do tego doszedł mi czujnik sprzęgła za 50 PLN.

Napisano
  • Autor

> Gratuluję, tanio Cię to wyniosło, ciekawe gdzie są takie tanie manetki

Allegro, nie wiem czy w podtekscie nie bylo pytania o jej pochodzenie, ale jest faktura, wiec jest szansa, ze legalna z rozbitka.

Zauwazylem, ze manetki od Zafiry B na aukcjach sa tansze niz AH.

> Ja za manetkę płaciłem 150 PLN, ale była to nówka z zapasów magazynowych i do tego doszedł mi

> czujnik sprzęgła za 50 PLN.

Gdybym nowa wyrwal za tyle, to wolalbym nowa, manetka z 2005, reszta z 2011 i deko inny odcien ma.

Napisano

> Allegro, nie wiem czy w podtekscie nie bylo pytania o jej pochodzenie, ale jest faktura, wiec jest

> szansa, ze legalna z rozbitka.

> Zauwazylem, ze manetki od Zafiry B na aukcjach sa tansze niz AH.

> Gdybym nowa wyrwal za tyle, to wolalbym nowa, manetka z 2005, reszta z 2011 i deko inny odcien ma.

Bez żadnych podtekstów, zafira to jest słowo klucz do ceny cool.gif