Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samoczynne ruchy kierownica

Featured Replies

Napisano

Szanowni,

podczas jazdy po lukach drogi kierownica sama porusza sie w dloniach.

Ciagnie delikatnie w lewo i w prawo - nie daje sie utrzymac w jednym polozeniu.

Co jest przyczyna i jak wyglada naprawa?

Volvo CX90.

Napisano

Tzn. np. jadąc na łuku w prawo kierownica szarpie raz w lewo raz w prawo czy cały czas wyrywa w jedną stronę i w którą?

Napisano
  • Autor

> Tzn. np. jadąc na łuku w prawo kierownica szarpie raz w lewo raz w prawo czy cały czas wyrywa w

> jedną stronę i w którą?

Szarpie raz w lewo raz w prawo.

Napisano

> Szarpie raz w lewo raz w prawo.

To może być pompa wspomagania ok.gif

Napisano

uszkodzona opona

Napisano
  • Autor

> uszkodzona opona

W jaki sposob?

Napisano

> W jaki sposob?

wybrzuszona bądź "wykrzywiona"

przerabiamy co chwila podobne tematy

Napisano

> W jaki sposob?

Samochód na podnośnik i kręcisz kołem - bardzo prawdopodobne, że opona przestała być okrągła. Też to przerabiałem jakiś czas temu, tzn najpierw myślałem, że jakiś ciężarek z felgi zgubiłem, ale jak przy prędkości jakiś 5 km/h czuć było, że kierownica w rytm obrotów kół ciągnie w prawo i lewo, to nie ma szans na cokolwiek innego, niż jedno koło jest jajem wink.gif Prawdopodobnie druty w czołowej części opony strzeliły.

Napisano

mialem tak jak sie luz na konciwce drazka zrobil, a w innym samochodzie po wymianie przekladni kierowniczej bo zbierznosc nie byla ustawiona

Napisano

> mialem tak jak sie luz na konciwce drazka zrobil, a w innym samochodzie po wymianie przekladni

> kierowniczej bo zbierznosc nie byla ustawiona

W Primerze P12 taki objaw to byly koncowki drazkow,zas w audi B6 wystarczylo zbieznosc zrobic ok.gif

Napisano

> kierowniczej bo zbierznosc nie byla ustawiona

yikes.gif

Napisano

Jak przy jezdzie na wprost nie bije, to ciężko będzie na podniesionym aucie "zauważyć" uszkodzenie. Trzeba to sprawdzać pod obciążeniem opony np. testem Huntera.

Napisano

Na obu kierunkach łuku czy tylko na jednym (prawo albo lewo).

Bo jedna opona lub felga raczej dawałaby objaw tylko na skrętach w jedną stronę. Kiedy koło byłoby odciążone nie byłoby objawów.

Napisano
  • Autor

> wybrzuszona bądź "wykrzywiona"

> przerabiamy co chwila podobne tematy

To chyba na wprost tez bylby problem. Spodziewalbym sie tez drzenia kierownicy. Nic takiego u mnie nie ma.

Napisano

> To chyba na wprost tez bylby problem...

Niekoniecznie. Może ujawniać się przy dociążeniu.

Napisano
  • Autor

> Na obu kierunkach łuku czy tylko na jednym (prawo albo lewo).

> Bo jedna opona lub felga raczej dawałaby objaw tylko na skrętach w jedną stronę. Kiedy koło byłoby

> odciążone nie byłoby objawów.

W obydwu kierunkach. Na wprost nic sie nie dzieje.

Bardzo prawdopodobny jest luz na maglu.

Ale to raczej oddzielny problem. Jak bede regenerowal magiel, chcialbym wyeliminowac rowniez opisany objaw.

Co wiecej - podczas maksymalnego skretu kol, np. zawracania, jest wrazenie szurania jednego z kol. Tak jakby auto mialo mechaniczna szpere. To tez dziwne, ale moze ten typ tak akurat ma.

Napisano

> W obydwu kierunkach. Na wprost nic sie nie dzieje.

To raczej wyklucza felgi i opony. Mało prawdopodobne są takie same usterki z obu stron. Wymiana przód/tył mogłaby nieco wyjaśnić.

Nie mam pomysłu na ten moment.

Napisano

Swego czasu mi się też ruszała sama, w trakcie jazdy prosto powyżej 110km/h. Prozaiczne wyważenie kół pomogło.

Napisano

> Szanowni,

> podczas jazdy po lukach drogi kierownica sama porusza sie w dloniach.

> Ciagnie delikatnie w lewo i w prawo - nie daje sie utrzymac w jednym polozeniu.

> Co jest przyczyna i jak wyglada naprawa?

> Volvo CX90.

koleiny+szerokie opony+jakis luz na drazku kierowniczym lub innym elemencie ukladu kierowniczego

Napisano

Co prawda nie jadąc po łukach, ale po prostej moje poprzednie auto tak się zachowywało po wymianie końcówki drążka kierowniczego a przed ustawieniem geometrii.

Napisano

> To chyba na wprost tez bylby problem. Spodziewalbym sie tez drzenia kierownicy. Nic takiego u mnie

> nie ma.

powiem Ci tak , w pomocy drogowej wybrzuszyło mi TYLNĄ oponę , majtało kierą do pewnej prędkości i podczas jazdy na wprost jak już nie majtało to kiera była skręcona w lewo całkiem sporo , prawie o godzine . PO WYMIANIE OPON TYLNYCH na NOWE kierownica wróciła na pozycję 12 ....

( jakbym nie widział tego na własne oczy i nie było to moje auto to pewnie w taką opowieść bym nie uwierzył grinser006.gif )

po tej akcji już nie szukam logiki tylko jak jest kłopot z machaniem kiery zaczynam od sprawdzenia opon i nie robię nic więcej dopóki nie ma pewności że są w 100 % dobre