Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przebita opona po 10.000km - kupować tylko jedną nową czy 2?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - przebita (z boku) opona zimowa po 10.000km przebiegu - czy taki przebieg już kwalifikuje do wymiany parę czy wystarczy tylko jedną wymienić?

ps. zmieniłem dopiero co z łysych letnich, które idą do kosza, na zimówki, żeby na miesiąc nie kupować nowych letnich i bawić się w przekładanie, a w głupi sposób przebiłem dziś zimówkę - najeżdżając na kant krawężnika. beksa.gif

Głupi głupek ze mnie. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Kto przed szereg wychodzi ten sam sobie szkodzi.

Jeśli nie jest bardzo stara to śmiało jedną. Rok czy dwa różnicy nawet najwięksi puryści oponiarscy przeoczyliby w odczuciach z jazdy.

Jeśli ma już kilka lat to sam kupiłbym używaną w takim samym stanie i z tego samego rocznika. Tyle, że nie każdemu takie rozwiązanie pasuje.

Napisano
  • Autor

> Kto przed szereg wychodzi ten sam sobie szkodzi.

> Jeśli nie jest bardzo stara to śmiało jedną. Rok czy dwa różnicy nawet najwięksi puryści oponiarscy

> przeoczyliby w odczuciach z jazdy.

> Jeśli ma już kilka lat to sam kupiłbym używaną w takim samym stanie i z tego samego rocznika. Tyle,

> że nie każdemu takie rozwiązanie pasuje.

Ledwo ma rok, mniej więcej z trzeciego kwartału 2013, tyle co tamtą zimę na nich przejeździłem. Bardziej mi chodzi o różnicę w zużyciu bieżnika.

Napisano

> Ledwo ma rok, mniej więcej z trzeciego kwartału 2013, tyle co tamtą zimę na nich przejeździłem.

> Bardziej mi chodzi o zużycie bieżnika.

Brałbym nową i się nie zastanawiał. Niewykluczone, że też będzie z tamtej produkcji.

Tylko trzeba uważać na indeks i nośność, żeby były identyczne.

Napisano

bez problemu jedną - NIC nie poczujesz jeśli chodzi o własciwości jezdne. Nawet jeśli założysz oponę z innym bieżnikiem ...

Napisano

Kupic jedna nowa a ta sprzedac na allegro za 100.

Napisano

Na wiosne miałem ten sam dylemat, a ze markowe 17tki nie sa tanie to kupiłem jedną nowa opone i jest ok ok.gif

Napisano
  • Autor

> bez problemu jedną - NIC nie poczujesz jeśli chodzi o własciwości jezdne. Nawet jeśli założysz

> oponę z innym bieżnikiem ...

W sumie racja z tym bieżnikiem ok.gif

Mam u siebie pełnowymiarowy 15" zapas i wracając do domu zapomniałem o nim, a niby napisane Vmax 80km/h wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi i upewnienie mnie w decyzji, że jednak tylko jestem w plecy koszt jednej opony, a nie dwóch. Jutro zamawiam. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Kupic jedna nowa a ta sprzedac na allegro za 100.

Perfidnie rozerwana z boku na jakieś 4-5cm, więc raczej nie warta nawet 20zł (195/65R15 Dębica) zlosnik.gif

Napisano

> Perfidnie rozerwana z boku na jakieś 4-5cm, więc raczej nie warta nawet 20zł (195/65R15 Dębica)

Opon tak z boku uszkodzonych nie łata się

Napisano

Kup jedną sztukę nową ale identyczną. Jeśli zużycie bieżnika opony po drugiej stronie jest większe (nie napiszę konkretnie ile ale załóżmy powyżej 0.5mm) to załóż tę nową oponę na oś bez napędu. Najlepiej gdyby była to oś tylna smile.gif

Napisano

> Jak w temacie

Kup jedną identyczną, ale z zastrzeżeniem dokupienia drugiej. Zamontuj i przejedź się! Opony z różnych okresów produkcji, nie mówiąc o takich samych z różnych fabryk old.gif potrafią się różnić na tyle, że jest to wyraźnie odczuwalne przez ściąganie samochodu w jedną stronę.

Napisano
  • Autor

> Opon tak z boku uszkodzonych nie łata się

Po co mi piszesz o rzeczach, ktore wiem?

Napisano

> Po co mi piszesz o rzeczach, ktore wiem?

A może inni nie wiedzą?