Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moduł chłodzenia silnika Z18XE; Wkład termostatu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nie mogę się z tym układem połączyć i tak sobie przeglądam schematy elektryczne i mi wychodzi, że w Z18XE go nie ma. Jak dla mnie to super bo podobno tylko problemy są z nim. Patrzę na schematy do astry G rok modelowy 2003.

Wymieniał ktoś może wkład termostatu w tym silniku?

Ja szukałem i w sklepie u mnie w mieście twierdzą że nie ma. Ja na upartego kupiłem tak na próbę Stahlter T014.92 podejdzie to do tego silnika?

W nocie katalogowej piszą, że w do Zafiry A z Z18XE może być to chyba i do Astry powinien pasować?

Napisano

> Witam,

> Nie mogę się z tym układem połączyć i tak sobie przeglądam schematy elektryczne i mi wychodzi, że w

> Z18XE go nie ma. Jak dla mnie to super bo podobno tylko problemy są z nim. Patrzę na schematy

> do astry G rok modelowy 2003.

> Wymieniał ktoś może wkład termostatu w tym silniku?

> Ja szukałem i w sklepie u mnie w mieście twierdzą że nie ma. Ja na upartego kupiłem tak na próbę

> Stahlter T014.92 podejdzie to do tego silnika?

> W nocie katalogowej piszą, że w do Zafiry A z Z18XE może być to chyba i do Astry powinien pasować?

ja zmieniałem całą obudowę termostatu - montowałem taki z V-B bo ma miejsce na dwa czujniki - a potrzebowałem u siebie dołożyć wskaźnik temperatury na desce. I wszystko pasowało idealnie.

Dlatego uważam, że jeżeli jest dostępny wkład np. do V-B z silnikiem Z18XE to będzie też pasował do Twojej A-G ale także Zafiry i A-H,

Napisano
  • Autor

W sklepie twierdzili ze ten termostat do 2 litrów jest, niedługo będę wiedział i jak podejdzie i będzie dobrze działać to napisze jak pracuje, a jak nie to wziąłem dziś wolne i będę dalej szukał.

Napisano

T014.92

Miałem ostatnio taki i sprzedałem. Równie dobrze może być od Astry F X14XE, X16XEL, byle nie od AG X16XEL bo tam jest z dziurką a musi być bez.

A moduł wentylatorów to raczej jest, weź schyl się z lewej strony pod przedni zderzak i zobacz czy będą dwie duże wtyczki z czerwonymi blokadami.

Napisano

W roczniku 2003 nie ma modułu, wenty steruje ECM, za pomocą przekaźników oczywiście.

Napisano
  • Autor

Wszystko się zgadza bo dziś modułu nie znalazłem, a wentylatory się włączają.

Napisano
  • Autor

Termostat założony i jak dla mnie pracuje prawidłowo.

Co prawda w aucie miałem wkład o innym troszkę kształcie:

288027618-StahlterT014.92.JPG

Ten stachlter ma półkolisty kształt, ale po założeniu pasuje i trzyma szczelnie.

288027618-stahlter-t-014.jpg

Okazało się, że zegary okłamują z temp. silnika i to nawet z premedytacją Termostat otworzył według zegarów poniżej 90*C, co mnie troszkę zaniepokoiło. Podłączyłem się pod komputer i się okazało, że czujnik rejestruje temp. około 10*C wyższą niż pokazują zegary.

Wszedłem w zestaw wskaźników i tam na pozycji "temp. silnika" widzi tak jak w ECU czyli dla przykładu 99*C na postoju (wentylatory pracują i temp. w dół) czyli niby ok, ale jest też pozycja "temp wyświetlana" = 88*C i taką wyświetla zegar niewiem.gif

Przejechałem się kawałek i temp. widziana przez ECU utrzymuje się na 92*C najniżej spadła do 90*C i za chwilę wróciła do 92-94*C Temp. wyświetlana to 86-/88*C

Wykonałem test wskaźnika temp. i pokazywał taką jak ustawiłem w programie więc działa dobrze

post-72224-14352526786743_thumb.jpg

Napisano

W swoim XELu miałem oba rodzaje. Pierwszy był firmy Mera, i był właśnie taki płaski, drugi wypukły to Stahlter. Na tym drugim auto rewelacyjnie się rozgrzewało ok.gif

Napisano

> Okazało się, że zegary okłamują z temp. silnika i to nawet z premedytacją Termostat otworzył według

> zegarów poniżej 90*C, co mnie troszkę zaniepokoiło. Podłączyłem się pod komputer i się

> okazało, że czujnik rejestruje temp. około 10*C wyższą niż pokazują zegary.

> Wszedłem w zestaw wskaźników i tam na pozycji "temp. silnika" widzi tak jak w ECU czyli dla

> przykładu 99*C na postoju (wentylatory pracują i temp. w dół) czyli niby ok, ale jest też

> pozycja "temp wyświetlana" = 88*C i taką wyświetla zegar

> Przejechałem się kawałek i temp. widziana przez ECU utrzymuje się na 92*C najniżej spadła do 90*C i

> za chwilę wróciła do 92-94*C Temp. wyświetlana to 86-/88*C

> Wykonałem test wskaźnika temp. i pokazywał taką jak ustawiłem w programie więc działa dobrze

TTTM było już o tym pisane, bo to co masz na desce to wskaźnik a nie miernik. Wskaźnik specjalnie oszukuje żeby kierowca miał dobre samopoczucie że mu ładnie temp. trzyma. Ktoś Orochimaru? wrzucał nawet wykres temp rzeczywistej vs. wskaźnika.

Napisano

> Ktoś Orochimaru? wrzucał nawet wykres temp rzeczywistej vs. wskaźnika.

Ja osobiście sporządziłem i wrzuciłem, dotyczy AG silnik X16XEL:

282812336-tabelka.jpg

Opis tu: klik.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Przyznam się, że nie widziałem tego wcześniej i szukajka też nie znalazła. Może za krótko szukałem. W każdym razie w Z18XE jest bardzo podobnie jeśli nie tak samo, bo nic nie notowałem tylko pisałem zależności z pamięci. Ja chciałem się upewnić co do prawidłowej pracy wkładu termostatu i wychodzi na to, że pracuje super. A ten spokój na zegarach mi odpowiada i wiedza, że silnik jest dogrzany (mimo wskazania poniżej 90*C)

Napisano

A wykrecales kiedys juz czujnik?? sprawdz, potrafi na nim osadzic sie kamien i wtedy czujnik przeklamuje, szczotka druciana w reke - oczyscic i dziala dalej.

Napisano

> Ja osobiście sporządziłem i wrzuciłem, dotyczy AG silnik X16XEL:

> Opis tu: klik.

IThankYou.gif ech wiedziałem, że gdzieś dzwonią ale nie wiedziałem gdzie 20.GIF

Napisano

> czujnik przeklamuje, szczotka druciana w reke - oczyscic i dziala dalej.

Ja raczej zanurzyłbym go w occie na kilka godzin, jesli to kamień...

Pozdr.

Napisano

> Ja raczej zanurzyłbym go w occie na kilka godzin, jesli to kamień...

> Pozdr.

Czas to pieniadz zlosnik.gif

Szczotka szybsza grinser006.gif

Napisano

> Czas to pieniadz

W nocy pracuje tylko ocet, i to dokładnie wyczyści każde zagłębienie, jak to chemia, robocizna 0 zł wink.gif , ale już druciana szczota może narobić bigosu...

Pozdr.

Napisano

> W nocy pracuje tylko ocet, i to dokładnie wyczyści każde zagłębienie, jak to chemia, robocizna 0 zł

> , ale już druciana szczota może narobić bigosu...

> Pozdr.

Zagotuj ocet, a załatwi sprawę za 5 minut.