Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

vectra C z22YH nie pali

Featured Replies

Napisano

Witam chciałbym potwierdzić swoje przypuszczenia:

znajomy jeździ wyżej wymienionym autem V-C Z22YH. dziś nie może uruchomić auta na chwilę obecną brak ustawionych kodów DTC.

sprawdziłem sprężania w silniku i jest totalne zero na każdym cylindrze. czy mógł przeskoczyć rozrząd?? i czy wymiana samego rozrzadu według was załatwi sprawę?

Napisano

> czy mógł przeskoczyć rozrząd?? i czy wymiana samego rozrzadu według was załatwi sprawę?

mógł przeskoczyć, podejrzewam że jak przeskoczył to mały remont głowicy trzeba będzie zrobić

Napisano
  • Autor

no właśnie coś mi świtało że kiedyś zafire robiłem z czymś podobnym ale tam odziwo po wymianie kompletu rozrządu auto jeździ co dzić zlosnik.gif i tu też od tego zacznę chyba wymienię i próba odpalenia

Napisano

O ile się nie zerwał łańcuch bo to przecież sławne Z22SE tylko z bezpośrednim wtryskiem.

Niby GM wprowadziło w późniejszych wersjach nową, grubsza dyszę olejową i wzmocniony łańcuch ale nadal zdarzały się zerwania łańcucha prawie bez ostrzeżenia.

Napisano

U mojego znajomego zerwał się kiedyś łańcuch w tym silniku, ale też sam moment zerwania był słyszalny.

Napisano

> U mojego znajomego zerwał się kiedyś łańcuch w tym silniku, ale też sam moment zerwania był

> słyszalny.

Różnie z tym bywa. Na z22se.co.uk można było poczytać różne relacje. Jedni pisali, że było coś słychać. Hałas przy uruchamianiu, przy wyłączaniu silnika. Albo strzał w czasie pracy.

Jeszcze inni pisali, że po prostu po powrocie do domu wyłączyli normalnie silnik i następnego dnia już nie dał się uruchomić. Bez żadnych dodatkowych odgłosów.

Napisano
  • Autor

raczej wykluczam zerwanie łańcucha bo Ciśnienie paliwa przy próbie rozruchu rośnie prawie do żądanego. a przecież pompa jest napędzana od wałka rozrządu.

no i tu właśnie mam taki przypadek normalnie jeździł i nagle nie pali...

zamówiłem dzisiaj kompletny rozrząd w czwartek biorę się za rozbiórkę mam nadzieje że sama wymiana rozrządu pomoże...

Napisano
  • Autor

no w ramach podsumowania:

dzisiaj dokonałem wymiany kompletu rozrządu i okazało się że wałek zaworów dolotowych był przesunięty o 4 ogniwa wydechowy nie miał przesunięcia.

dodatkowo od razu wymieniłem łańcuch dodatkowy bo już napinacz był w bardzo słabej kondycji.

po wymianie auto odpala, jeździ jak nowe smile.gif

Napisano

> no w ramach podsumowania:

> dzisiaj dokonałem wymiany kompletu rozrządu i okazało się że wałek zaworów dolotowych był

> przesunięty o 4 ogniwa wydechowy nie miał przesunięcia.

> dodatkowo od razu wymieniłem łańcuch dodatkowy bo już napinacz był w bardzo słabej kondycji.

> po wymianie auto odpala, jeździ jak nowe

super. Ale trochę musiało Ciebie to kosztować. Sam zmieniałeś?

Napisano

Napinacz powiedział pa pa. A ile km przejechałeś na tamtym?

Napisano
  • Autor

znaczy sam znajomemu zmieniałem napinacz dokładnie.

a koszt z oryginału za wszystko coś ok 2600zł

przelot na tym był ok 110 000km