Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

To i ja zapytam o pomoc w doborze auta do 10 tys.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> wersja 100 KM. Pojemnośc ta sama, ilość zaworów również, subiektywnie więcej miejsca ma w środku

> niż astra. Osobiście wolę octawią niż astrą jeździć czy to wokół komina, czy w trasy

a jak z tzw. awaryjnością i szybkością zużycia elementów zawieszenia?

Napisano

> wersja 100 KM. Pojemnośc ta sama, ilość zaworów również, subiektywnie więcej miejsca ma w środku

> niż astra. Osobiście wolę octawią niż astrą jeździć czy to wokół komina, czy w trasy

Generalnie to bardzo porównywalne samochody. Każdy ma swoje plusy i minusy. Jak szukałem dla siebie, to właśnie z tych dwóch wybierałem, a że znalazłem fajną Astrę, to właśnie ją kupiłem.

Co do miejsca w środku, to... hmmm... no sam nie wiem. Znajomy ma i nie odczuwam jakoś specjalnie, że ma więcej miejsca w środku (chociaż ja mam Astrę kombi, a tam zdaje się był większy rozstaw osi niż w htb?), za to jest - subiektywnie, gdyż nie wiem jak to jest z wymiarami - niższa, tzn. siedzi się niżej zlosnik.gif

Spalanie jest podobne, ale Skoda jedzie moim zdaniem nieco lepiej niż 85KM Astra (nie wiem jak przy większych prędkościach, bo tylko miejsko-podmiejsko nią jechałem). Co do spalania oleju, to z tego co mówi, trochę mu tam zużywa, ale nie wie dokładnie ile, bo po prostu dolewa i tego nie liczy.

Reszta, to kwestia gustu. Na pewno w htb Skoda ma większy bagażnik niż Astra - no ale ja mam kombi, więc na mnie nie robi to wrażenia większego grinser006.gif

Aha... jeszcze siedzenia... w Astrze mniej wygodne są oparcia (mi nawet spasowały, ale wielu narzeka. Na pewno do jakiejś drzemki w trasie się nie nadają zupełnie - jakoś tak dziwnie wyprofilowane), za to w Skodzie - znów subiektywnie dla mnie - zbyt krótkie (albo źle wyprofilowane?) są siedziska. Jadąc jako pasażer po prostu bolały mnie nogi yikes.gif co w Astrze z kolei nie występuje.

Jeśli chodzi o wykonanie wnętrza, to w Skodzie wycierają się uchwyty na drzwiach i kierownica. W Astrze z porównywalnym przebiegiem wygląda to lepiej.

Rzecz gustu. Myślę, że w tym przypadku trzeba się po prostu przejechać, bo auta są podobne i myślę, że koszty użytkowania też będą na podobnym poziomie.

Co do zawieszenia o którym wspomina kolega jacob24 to nie wiem jak jest w Skodzie, ale w Astrze przez 6 lat użytkowania i ponad 130 tys. km. musiałem wymienić jedynie sprężyny z powodu pęknięcia jednej z nich (no, ale myślę że w tym przypadku rumuńskie boczne drogi i pełny bagażnik zrobiły swoje wink.gif). Poza tym wszystko "gra i buczy" - a przynajmniej tak mówią badania diagnostyczne.

Z tego co wiem, znajomy też nic w Skodzie nie robił, ale on ją ma niezbyt długo, więc nie wiem czy nie było robione coś wcześniej.

Napisano
  • Autor

> Generalnie to bardzo porównywalne samochody. Każdy ma swoje plusy i minusy. Jak szukałem dla

> siebie, to właśnie z tych dwóch wybierałem, a że znalazłem fajną Astrę, to właśnie ją kupiłem.

> Co do miejsca w środku, to... hmmm... no sam nie wiem. Znajomy ma i nie odczuwam jakoś specjalnie,

> że ma więcej miejsca w środku (chociaż ja mam Astrę kombi, a tam zdaje się był większy rozstaw

> osi niż w htb?), za to jest - subiektywnie, gdyż nie wiem jak to jest z wymiarami - niższa,

> tzn. siedzi się niżej

> Spalanie jest podobne, ale Skoda jedzie moim zdaniem nieco lepiej niż 85KM Astra (nie wiem jak przy

> większych prędkościach, bo tylko miejsko-podmiejsko nią jechałem). Co do spalania oleju, to z

> tego co mówi, trochę mu tam zużywa, ale nie wie dokładnie ile, bo po prostu dolewa i tego nie

> liczy.

> Reszta, to kwestia gustu. Na pewno w htb Skoda ma większy bagażnik niż Astra - no ale ja mam kombi,

> więc na mnie nie robi to wrażenia większego

> Aha... jeszcze siedzenia... w Astrze mniej wygodne są oparcia (mi nawet spasowały, ale wielu

> narzeka. Na pewno do jakiejś drzemki w trasie się nie nadają zupełnie - jakoś tak dziwnie

> wyprofilowane), za to w Skodzie - znów subiektywnie dla mnie - zbyt krótkie (albo źle

> wyprofilowane?) są siedziska. Jadąc jako pasażer po prostu bolały mnie nogi co w Astrze z

> kolei nie występuje.

> Jeśli chodzi o wykonanie wnętrza, to w Skodzie wycierają się uchwyty na drzwiach i kierownica. W

> Astrze z porównywalnym przebiegiem wygląda to lepiej.

> Rzecz gustu. Myślę, że w tym przypadku trzeba się po prostu przejechać, bo auta są podobne i myślę,

> że koszty użytkowania też będą na podobnym poziomie.

Bardzo dziękuję za opinie, w Octavii jest beznadziejnie mało miejsca na nogi - to akurat wiem. Z tego co pamiętam potrafi też przytrzeć przodem z racji dużego zwisu i dokładki pod zderzakiem, 1.9 tdi 90ps robił dobre wrażenie. W Astrze z tego co pamiętam było jakoś przyjemniej w środku. Muszę się w tygodniu przejechać się Astrą II, mam tylko powiedzmy dostęp do 1.7 dti ale coś się zawsze oceni, w razie czego będę pytał dalej zlosnik.gif20.GIF

Napisano

> Bardzo dziękuję za opinie, w Octavii jest beznadziejnie mało miejsca na nogi - to akurat wiem. Z

> tego co pamiętam potrafi też przytrzeć przodem z racji dużego zwisu i dokładki pod zderzakiem,

> 1.9 tdi 90ps robił dobre wrażenie. W Astrze z tego co pamiętam było jakoś przyjemniej w

> środku. Muszę się w tygodniu przejechać się Astrą II, mam tylko powiedzmy dostęp do 1.7 dti

> ale coś się zawsze oceni, w razie czego będę pytał dalej

Nie ma za co, mam nadzieję, że się przyda smile.gif

W Astrze jak będziesz oglądał, to koniecznie sprawdź stan chłodnicy od klimatyzacji, bo lubią gnić i trzeba wymieniać całe frown.gif Mnie to niestety spotkało i na wiosnę czeka mnie wymiana frown.gif

Co do drobiazgów, które mi przeszkadzają Astrze to:

1. Brak możliwości wyłączenia podświetlenia wnętrza przy otwartych drzwiach - z tym sobie poradziłem wymieniając lampkę na taką z Vectry smile.gif

2. Brak dodatkowego przycisku do zamknięcia od środka centralnego zamka - trzeba używać tych... no nie wiem jak to nazwać - "kołeczków"? do zamykania drzwi - z tym muszę jakoś żyć grinser006.gif

3. Wycieraczki ruszają zanim płyn spryska szybę - tu podobno pomaga montaż zaworków zwrotnych, chyba z Insigni - za to jakoś nie mam czasu się zabrać crazy.gif

4. Fabryczne radio nie ma możliwości podłączenia USB ani niczego podobnego przez AUX - tu nawet nie najgorzej sprawdza się transmiter FM wink.gif

Poza tymi drobiazgami nie mam zastrzeżeń co do samochodu. Jakby to powiedział kolega p i p p (chociaż jeśli dobrze pamiętam, to on nie lubi Astry) auto nie udaje czegoś, czym nie jest. Ot po prostu normalny samochód do normalnego jeżdżenia wink.gif

Spalanie wychodzi mi ok. 7- 7,5 Pb w cyklu mieszanym, ale to w moim przypadku mało miarodajne, bo większość jednak śmigam na LPG i tutaj od 8,5 do 9,5 zwykle mi się mieści (przy jeździe autostradą prawie non stop 140km/h połknie już jednak ok. 10 - 10,5l LPG - słaby silnik i wysokie obroty przy tej prędkości robią swoje niestety). W spokojnej trasie można zejść poniżej 8l LPG/100km, ale to już trzeba się trochę postarać zlosnik.gif

PS. Jeśli chodzi o diesla, to w Octavii 1.9 TDI 90KM rzeczywiście całkiem fajnie - chociaż głośno - jedzie. Z drugiej strony miałem okazję jeździć starą Borą z 1.9 TDI chyba 115KM i to jechało zdecydowanie lepiej smile.gif

PS.2 Jeszcze o rdzy w Astrze, bo są różne opinie. Jako, że jestem na tym punkcie dosyć wrażliwy (posiadanie Una zobowiązuje grinser006.gif), to w 12-letnim samochodzie nie zaobserwowałem widocznych objawów. Zarówno na karoserii jak i "od dołu".

Napisano

> Co do spalania oleju, to z tego co mówi, trochę mu tam zużywa,

mam 1.6 mpi i przez ostatnie 15 tys od wymiany, nie dolałem ani grama

> za to w Skodzie - znów subiektywnie dla mnie - zbyt krótkie (albo źle wyprofilowane?) są siedziska. Jadąc jako pasażer po prostu bolały mnie nogi

ile km jechałeś? bo ja swoją skodą jednorazowo zrobiłem 800 i nic mnie nie bolało

> Jeśli chodzi o wykonanie wnętrza, to w Skodzie wycierają się uchwyty na drzwiach i kierownica.

a to ciekawe. już to nie raz słyszałem, a jakoś nie widzę tego u siebie, a auto ma ponad 180 tys przebiegu. u znajomych też tego nie stwierdzono

> Co do zawieszenia

180 tys i jest fabryczne, bez oznak zużycia

Napisano

> mam 1.6 mpi i przez ostatnie 15 tys od wymiany, nie dolałem ani grama

Powtarzam za znajomym. Sam Skodą nie jeżdżę, więc swoich doświadczeń w tym temacie nie mam.

> ile km jechałeś? bo ja swoją skodą jednorazowo zrobiłem 800 i nic mnie nie bolało

Katowice - Warszawa. Skoda Octavia I kombi 1.9 TDI 90KM.

Dwa razy robiłem tą trasę takim samochodem tam i spowrotem i dwa razy efekt był taki sam.

> a to ciekawe. już to nie raz słyszałem, a jakoś nie widzę tego u siebie, a auto ma ponad 180 tys

> przebiegu. u znajomych też tego nie stwierdzono

To akurat widziałem zarówno w 2 szt. służbowych Octavii z którymi miałem do czynienia, w starych VW Borach i Passatach (chyba B5, ale nie znam się na ich oznaczeniach) było podobnie. I u kumpla też występuje. Nie wiem, może na jakieś lepsze materiały trafiłeś?

Nie wiem jak jest w nowszych Octaviach, ale w Passatach na pewno się poprawiło. ok.gif

> 180 tys i jest fabryczne, bez oznak zużycia

Nie przeczę, że tak może być. Tak jak pisałem, tutaj wiedzy żadnej nie mam. Napisałem co i dlaczego zrobiłem w zawieszeniu w Astrze.

Napisano

> mam 1.6 mpi i przez ostatnie 15 tys od wymiany, nie dolałem ani grama

Tylko z tego co pamietam jezdzisz paroletnim wozem, na pewno nie z przebiegiem takim jak od Helmuta od sasiadow za 10tys. 270751858-jezyk.gif

> ile km jechałeś? bo ja swoją skodą jednorazowo zrobiłem 800 i nic mnie nie bolało

A jezdzisz octą 1? zlosnik.gif Bo O1 i O2 to jednak zupelnie inne samochody wink.gif

Napisano

> Tylko z tego co pamietam jezdzisz paroletnim wozem, na pewno nie z przebiegiem takim jak od Helmuta

> od sasiadow za 10tys.

U znajomego akurat przebieg jest raczej pewny, nieco ponad 200 tys. km.

> A jezdzisz octą 1? Bo O1 i O2 to jednak zupelnie inne samochody

No jeśli mowa o Octavii 2, to nie mam zupełnie nic do powiedzenia, gdyż nie miałem z tym samochodem styczności praktycznie w ogóle. Myślałem, że kolega wyżej mówił o Octavii I - ja cały czas o takiej piszę.

Napisano

> Myślałem, że kolega wyżej mówił o Octavii I - ja cały czas o takiej piszę.

tak, ja tez o takiej piszę, bo mam jedynkę z ostatniego roku produkcji

Napisano

> tak, ja tez o takiej piszę, bo mam jedynkę z ostatniego roku produkcji

A ja myslalem ze kolega O2 jezdzi mlot.gif.

Tak czy siak, astra czy to octa za 10kpln olej moze zjadac 270751858-jezyk.gif. Np moj 1.6 ktory niby taki niezniszczalny jak na opla olej bral wink.gif

Napisano
  • Autor

> A ja myslalem ze kolega O2 jezdzi .

> Tak czy siak, astra czy to octa za 10kpln olej moze zjadac . Np moj 1.6 ktory niby taki

> niezniszczalny jak na opla olej bral

Hmm meganka 1.6 98 rocznik nie bierze oleju między wymianami - no wcześniej dolałem jakoś 0.2-0.3l a od ostatniej wymiany ok.8tys. temu na desce kontrolki pokazują pełen poziom, na bagnecie jest 1-1,5mm poniżej max czyli prawidłowo. Meganka 1.4 bierze ok 1 litra między wymianami. Z kolei w 1.4 silnik na pewno już gdzieś puszcza bo dół jest mokry sick.gif

Napisano

polecam Stilo. w bardzo dobrej cenie kupiłam, jeżdzę już 8 miesięcy, nic się nie dzieje. egzemplarz zadbany, ładnie jeździ.

Napisano
  • Autor

> I na co padło? Co z borą 2.3? :hmm

Bora jest właśnie opijana 20.GIF tyle, że nie ja kupiłem a kolega z pracy, za te pieniądze myślę, że naprawdę było warto.

Ja szukam czegoś z 1.8t tak samo od właściciela bezpośrednio w DE ok.gif

bardzo ładny Golf VI jest do sprzedania od I wł. czarny kombi ale poza zasięgiem finansowym frown.gif

Napisano

> Bora jest właśnie opijana tyle, że nie ja kupiłem a kolega z pracy, za te pieniądze myślę, że

> naprawdę było warto.

Oby dobrze służyło ok.gif

> Ja szukam czegoś z 1.8t tak samo od właściciela bezpośrednio w DE

> bardzo ładny Golf VI jest do sprzedania od I wł. czarny kombi ale poza zasięgiem finansowym

Golf VI to świeże auto, więc jednak stwierdziłeś że nowsze wozidło bierzesz? smile.gif

Napisano

> Bora jest właśnie opijana tyle, że nie ja kupiłem a kolega z pracy, za te pieniądze myślę, że

> naprawdę było warto.

> Ja szukam czegoś z 1.8t tak samo od właściciela bezpośrednio w DE

> bardzo ładny Golf VI jest do sprzedania od I wł. czarny kombi ale poza zasięgiem finansowym

Kiedy się golfem VI ledwo dotartym pochwalisz? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Kiedy się golfem VI ledwo dotartym pochwalisz?

cytuję siebie "bardzo ładny Golf VI jest do sprzedania od I wł. czarny kombi ale poza zasięgiem finansowym" - czyli "szóstką" się raczej nie pochwalę zlosnik.gif bardziej Borą 1.8t zlosnik.gif

Napisano

> cytuję siebie "bardzo ładny Golf VI jest do sprzedania od I wł. czarny kombi ale poza zasięgiem

> finansowym" - czyli "szóstką" się raczej nie pochwalę bardziej Borą 1.8t

Szkoda. Coś na płycie golfiny czwórki już masz na oku? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Szkoda. Coś na płycie golfiny czwórki już masz na oku?

Tak Bora 1.8T, tylko dziwi mnie czemu to jest tak ciężkie - 1340kg i spalanie miasto 11,7l shocked.gif krótszy rozstaw osi jak w Megane no.gif, trochę żałuję tej 2.3 bo kolega "ujeżdża" jak na razie b. krótko ale fajne auto za fajne pieniądze. Jest jeszcze na oko dość ładna Octavia z 2003 w wersji 110 tdi i nie wiem czy to nie będzie lepszy wybór od 1.8t ale będę mógł ją przetestować dopiero w piątek

Napisano

> Tak Bora 1.8T, tylko dziwi mnie czemu to jest tak ciężkie - 1340kg i spalanie miasto 11,7l krótszy

> rozstaw osi jak w Megane , trochę żałuję tej 2.3 bo kolega "ujeżdża" jak na razie b. krótko

> ale fajne auto za fajne pieniądze. Jest jeszcze na oko dość ładna Octavia z 2003 w wersji 110

> tdi i nie wiem czy to nie będzie lepszy wybór od 1.8t ale będę mógł ją przetestować dopiero w

> piątek

Jeżeli przejedziesz się 1.9 110KM i 1.8T to małe szanse żeby bardziej spodobała Ci się jazda dieslem wink.gif

Napisano

> Tak Bora 1.8T, tylko dziwi mnie czemu to jest tak ciężkie - 1340kg i spalanie miasto 11,7l krótszy

> rozstaw osi jak w Megane , trochę żałuję tej 2.3 bo kolega "ujeżdża" jak na razie b. krótko

> ale fajne auto za fajne pieniądze. Jest jeszcze na oko dość ładna Octavia z 2003 w wersji 110

> tdi i nie wiem czy to nie będzie lepszy wybór od 1.8t ale będę mógł ją przetestować dopiero w

> piątek

miałem 1,8t w pasacie (awt) bardzo fajny silnik, po załozeniu gazu spalał mi w tym moim małym mieście bez świateł i na trasach do 15km grinser006.gif 10-11l gazu +1l pb.

Natomiast teraz mam a4 właśnie 110KM i też bardzo fajny silnik, na tych samych dystansach nie spalił mi jeszcze więcej jak 6l, a przeważnie nie przekracza 5,5l.