Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewaj z AK - o kotłach - czy jest na sali instalator??

Featured Replies

Napisano

Hej. Jestem właśnie na etapie wyboru kotła dwufunkcyjnego do domu. Chciałbym Was spytać o opinie na temat Waszych doświadczeń z piecami. Po przeczytaniu informacji w necie, mam wrażenie , że opinie na ten temat wypisują jedynie handlowcy poszczególnych marek i nie ma w tym nawet krzty prawdy crazy.gif Czy kondensacja przy klasycznym ogrzewaniu grzejnikami ma sens?

Jak wiadomo nie od dziś AK zna się na wszystkim to i kotły to będzie pikuś wink.gif

A może jest na sali jakiś obiektywny instalator, który chciałby pomóc w doborze i instalacji smile.gifbusted.gif

Napisano

> Hej. Jestem właśnie na etapie wyboru kotła dwufunkcyjnego do domu. Chciałbym Was spytać o opinie na

> temat Waszych doświadczeń z piecami. Po przeczytaniu informacji w necie, mam wrażenie , że

> opinie na ten temat wypisują jedynie handlowcy poszczególnych marek i nie ma w tym nawet krzty

> prawdy Czy kondensacja przy klasycznym ogrzewaniu grzejnikami ma sens?

> Jak wiadomo nie od dziś AK zna się na wszystkim to i kotły to będzie pikuś

> A może jest na sali jakiś obiektywny instalator, który chciałby pomóc w doborze i instalacji

Kondensacyjny ma sens. Ja bym kupił Termet Eco Condens Gold z modulacją od 2 kW do 25 kW i pompą klasy A.

Napisano
  • Autor

Czemu termet?? Używałeś?. Cena podobna do immergasa tylko gwarancja krótsza - 3 lata. Jak z serwisem na Mazowszu? Słyszałem opinie, ze to marka bardzo popularna w świętokrzyskim ( taki regionalizmu )

Napisano

> Hej. Jestem właśnie na etapie wyboru kotła... Chciałbym Was spytać o opinie na

> temat Waszych doświadczeń z piecami...

Zdecyduj się czy chcesz klikać o kotłach czy o piecach?

To nie to samo.

smirk.gif

Napisano

> Hej. Jestem właśnie na etapie wyboru kotła dwufunkcyjnego do domu. Chciałbym Was spytać o opinie na

> temat Waszych doświadczeń z piecami. Po przeczytaniu informacji w necie, mam wrażenie , że

> opinie na ten temat wypisują jedynie handlowcy poszczególnych marek i nie ma w tym nawet krzty

> prawdy Czy kondensacja przy klasycznym ogrzewaniu grzejnikami ma sens?

Co znaczy klasyczny? Jeśli układ dostosowany do tradycyjnego kotla to nie ma sensu.

Napisano
  • Autor

Ogrzewanie tylko poprzez grzejniki, bez podlogówki. Mały złóg wody.

Napisano

> Ogrzewanie tylko poprzez grzejniki, bez podlogówki. Mały złóg wody.

kolega chyba pyta o to, na jaka temp. zasilania zaprojektowana jest instalacja - jesli na 90°C, to kondensacyjny kociol nie ma sensu.

Napisano

> Czy kondensacja przy klasycznym ogrzewaniu grzejnikami ma sens?

Z tego, co mi dawno temu mówiono, to nie jest kwestia grzejników, a ich doboru. Piec niekondensacyjny daje wyższą temperaturę zładu, wobec czego grzejniki mogą być "mniejsze". Ponieważ kondensat pracuje na niższej temperaturze, to gdy go do takiej instalacji podepniesz, pomieszczenia będą niedogrzewane. Ale może sytuacja od tamtej pory się zmieniła? hmm.gif

Napisano

> Ogrzewanie tylko poprzez grzejniki, bez podlogówki. Mały złóg wody.

A skąd pomysł na piec dwufunkcyjny ?

Zdajesz sobie sprawę, że jeśli nie będziesz miał choćby małego zasobnika i obiegu wody to na ciepłą wodę w kranie będziesz czekał kilkanaście/kilkadziesiąt sekund ?

IMO do domu najrozsądniejszym wyborem jest dwufunkcyjny piec ok. 18 kW + zasobnik 100-120 litrów.

Napisano

> kolega chyba pyta o to, na jaka temp. zasilania zaprojektowana jest instalacja - jesli na 90°C, to

> kondensacyjny kociol nie ma sensu.

Na 90 stopni to chyba są projektowane instalacje do pieców opalanych paliwem stałym - gazówki jadą przewidywalnie na ok. 60 stopniach.

Napisano

> Czemu termet?? Używałeś?. Cena podobna do immergasa tylko gwarancja krótsza - 3 lata. Jak z

> serwisem na Mazowszu? Słyszałem opinie, ze to marka bardzo popularna w świętokrzyskim ( taki

> regionalizmu )

Bo ten Termet ma takie parametry. Jak znajdziesz innej firmy z tak szeroką modulacją, pompą klasy A i w dobrej cenie (czyli 3500) to możesz kupić. Sprawdź tylko dostępność części i serwisów.

Termet ma jeszcze dwa ciekawe kociolki z wbudowanym zasobnikiem CWU - bardzo ciekawe rozwiązanie.

Albo wiszący, albo stojący.

http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gaz...ens_Integra_25/

http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gaz...ndens_solid_25/

Też mają sporą modulację. Tylko nie wiem, czy można pompę klasy A zamówić do nich.

Pompa klasy A jest potrzebna, jak zamierzasz mieć włączony piec 24h, co przy takiej szerokiej modulacji spowoduje pracę w zakresie kondensacji. Po prostu grzejniki będą cały czas lekko ciepłe, zamiast grzać skokowo do wyższej temperatury.

Napisano

> Bo ten Termet ma takie parametry. Jak znajdziesz innej firmy z tak szeroką modulacją, pompą klasy A

> i w dobrej cenie (czyli 3500) to możesz kupić. Sprawdź tylko dostępność części i serwisów.

Cennik na stronie producenta podaje blisko 7000 za ten kocioł. Skąd aż taka rozbieżność?

Wystarczają standardowe zdolności negocjacyjne, czy trzeba mieć jakiegoś nadzwyczajnego skilla? wink.gif

Napisano

> Na 90 stopni to chyba są projektowane instalacje do pieców opalanych paliwem stałym - gazówki jadą

> przewidywalnie na ok. 60 stopniach.

ja tlumacze kolege - pewnie zalozyl, ze autor watku chce nowy kociol do starej instalacji

Napisano

> Bo ten Termet ma takie parametry. Jak znajdziesz innej firmy z tak szeroką modulacją, pompą klasy A

> i w dobrej cenie (czyli 3500) to możesz kupić. Sprawdź tylko dostępność części i serwisów.

> Termet ma jeszcze dwa ciekawe kociolki z wbudowanym zasobnikiem CWU - bardzo ciekawe rozwiązanie.

> Albo wiszący, albo stojący.

> http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gaz...ens_Integra_25/

> http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gaz...ndens_solid_25/

> Też mają sporą modulację. Tylko nie wiem, czy można pompę klasy A zamówić do nich.

> Pompa klasy A jest potrzebna, jak zamierzasz mieć włączony piec 24h, co przy takiej szerokiej

> modulacji spowoduje pracę w zakresie kondensacji. Po prostu grzejniki będą cały czas lekko

> ciepłe, zamiast grzać skokowo do wyższej temperatury.

ciekawe, czy w immergasie mozna wymienic pompe obiegowa - w moim jest kurcze 100W!!!!!

Napisano

> Cennik na stronie producenta podaje blisko 7000 za ten kocioł. Skąd aż taka rozbieżność?

> Wystarczają standardowe zdolności negocjacyjne, czy trzeba mieć jakiegoś nadzwyczajnego skilla?

Tak. Trzeba mieć internet i wpisać typ pieca na allegro.

3500 to cena za dwufunkcyjnego termeta gold bez montażu.

Dopłata za pompę klasy A jest kilka stówek.

Napisano

> ciekawe, czy w immergasie mozna wymienic pompe obiegowa - w moim jest kurcze 100W!!!!!

Ja mam 10 letniego ulricha i zamierzam go przebudować wewnętrznie.

Zmienię mu pompę na zewnętrzną klasy A i wywalę wszystko, co jest do grzania przepływowego CWU, a teraz tylko obieg spowalnia i pompę obciąża.

Napisano

> ... Czy kondensacja przy klasycznym ogrzewaniu grzejnikami ma sens?

Ma sens, bo spora część sezonu grzewczego to temperaturki +5 i podobne. Wtedy wystarczy Ci niska temperatura na grzejnikach. Tylko czy Twoje: portfel, kotłownia i komin są przygotowane na kocioł kondensacyjny?

> A może jest na sali jakiś obiektywny instalator...

Uuu, prawie jak jednorożec.

Napisano

> Pompa klasy A jest potrzebna, jak zamierzasz mieć włączony piec 24h, co przy takiej szerokiej

> modulacji spowoduje pracę w zakresie kondensacji.

kondensacja zachodzi w temp. poniżej 57 stopni. Oczywiście im mniej tym będzie lepsza. Z tym, że ważna jest temp. wody wracającej do pieca z kaloryferów. Nawet grzejąc na 60 stopni ta temperatura na powrocie będzie dużo niższa, co wystarczy do kondensacji i nie ma potrzeby bawić się w jakieś niskie modulacje i grzanie non stop na minimum. To nic nie da imho.

Pisałem kilka razy i powtórzę: wedłu mnie najbardziej optymalny sposób grzania przy kaloryferach, to temp. wody ustawiona na 50-60 stopni i załączanie/wyłączanie ogrzewania na podstawie czujnika temp. w pomieszczeniu. Piec dostaje sygnał, włącza się, grzeje 15-20 min aż kaloryfery robią się gorące, potem się wyłącza. Przy okresach przejściowych jak teraz i takim trybie grzania, piec mi się włącza ze dwa razy na dobę, głównie w nocy. Szybko i ekonomiczeni, włączy się, zagrzeje, wyłączy. Każdy inny sposób będzie imho mniej ekonomiczny, zwłaszcza jakby miał próbować grzać z minimalną mocą cały czas. Tak jak w samochodzie: są pewne optymalne zakresy prędkości. Jadąc 80km/h, dojeżdzając szybciej i gasząc silnik, spalisz mniej niż wlokąc się długo z prędkością 20km/h

Napisano

> kondensacja zachodzi w temp. poniżej 57 stopni. Oczywiście im mniej tym będzie lepsza. Z tym, że

> ważna jest temp. wody wracającej do pieca z kaloryferów. Nawet grzejąc na 60 stopni ta

> temperatura na powrocie będzie dużo niższa, co wystarczy do kondensacji i nie ma potrzeby

> bawić się w jakieś niskie modulacje i grzanie non stop na minimum. To nic nie da imho.

> Pisałem kilka razy i powtórzę: wedłu mnie najbardziej optymalny sposób grzania przy kaloryferach,

> to temp. wody ustawiona na 50-60 stopni i załączanie/wyłączanie ogrzewania na podstawie

> czujnika temp. w pomieszczeniu. Piec dostaje sygnał, włącza się, grzeje 15-20 min aż

> kaloryfery robią się gorące, potem się wyłącza. Przy okresach przejściowych jak teraz i takim

> trybie grzania, piec mi się włącza ze dwa razy na dobę, głównie w nocy. Szybko i ekonomiczeni,

> włączy się, zagrzeje, wyłączy. Każdy inny sposób będzie imho mniej ekonomiczny, zwłaszcza

> jakby miał próbować grzać z minimalną mocą cały czas. Tak jak w samochodzie: są pewne

> optymalne zakresy prędkości. Jadąc 80km/h, dojeżdzając szybciej i gasząc silnik, spalisz mniej

> niż wlokąc się długo z prędkością 20km/h

Sugerujesz, ze niepotrzebnie ktos wynalazl sterowanie pogodowe i krzywe grzewcze?

Napisano

> Tak. Trzeba mieć internet i wpisać typ pieca na allegro.

> 3500 to cena za dwufunkcyjnego termeta gold bez montażu.

> Dopłata za pompę klasy A jest kilka stówek.

To nie była złośliwość z mojej strony, po prostu wlazłem na stronę producenta i widzę, że kocioł jest za 7.

Pewnie tradycyjnie przy montażu okaże się, że kocioł niby 3,5, ale należy doliczyć mały pstryczek robiący bip-bip, rurkę Pitota i modulator materii i wyjdzie 6 tysiaków plus montaż. wink.gif

Napisano

> Sugerujesz, ze niepotrzebnie ktos wynalazl sterowanie pogodowe i krzywe grzewcze?

oczywiście, że tak: to jest komplikacja, która nie daje oszczędności, ewentualnie większy komfort termiczny. Najbardziej wydajne, są proste rozwiązania smile.gif

Napisano

> kondensacja zachodzi w temp. poniżej 57 stopni. Oczywiście im mniej tym będzie lepsza. Z tym, że

> ważna jest temp. wody wracającej do pieca z kaloryferów. Nawet grzejąc na 60 stopni ta

> temperatura na powrocie będzie dużo niższa, co wystarczy do kondensacji i nie ma potrzeby

> bawić się w jakieś niskie modulacje i grzanie non stop na minimum. To nic nie da imho.

> Pisałem kilka razy i powtórzę: wedłu mnie najbardziej optymalny sposób grzania przy kaloryferach,

> to temp. wody ustawiona na 50-60 stopni i załączanie/wyłączanie ogrzewania na podstawie

> czujnika temp. w pomieszczeniu. Piec dostaje sygnał, włącza się, grzeje 15-20 min aż

> kaloryfery robią się gorące, potem się wyłącza. Przy okresach przejściowych jak teraz i takim

> trybie grzania, piec mi się włącza ze dwa razy na dobę, głównie w nocy. Szybko i ekonomiczeni,

> włączy się, zagrzeje, wyłączy. Każdy inny sposób będzie imho mniej ekonomiczny, zwłaszcza

> jakby miał próbować grzać z minimalną mocą cały czas. Tak jak w samochodzie: są pewne

> optymalne zakresy prędkości. Jadąc 80km/h, dojeżdzając szybciej i gasząc silnik, spalisz mniej

> niż wlokąc się długo z prędkością 20km/h

Marketingowy bełkot.

Kondensacja zachodzi, gdy zawartość pary w spalinach osiągnie 100%.

57 stopni, to taka umowna granica aby było co w ulotce zapisać.

Ale jeśli powrót będzie miał 30 stopni, to będzie znacznie więcej wody skraplane i sprawność będzie większa.

Wystarczy policzyć zgrubnie ENTALPIĘ spalin, której miarą w kociołku jest wilgotność i temperatura.

Jest fajny kalkulator

http://www.vaisala.com/humiditycalculator/vaisala_humidity_calculator.html?lang=eng

Dla ułatwienia przyjmijmy, że w 57 i 30 stopniach wilgotność to 100%, co jest zresztą prawdą.

Entalpia dla 57 stopni to 392.61 kJ/kg

Dla 30 stopni - 99.919 kJ/kg

Czyli udało się odzyskać ze spalin 3/4 energii więcej dla różnicy pomiędzy 57 a 30.

To 3/4 to jest mniej więcej dodatkowe 0,7 KWh z m^3 gazu.

Dla porównania dodam, że teoretycznie można uzyskać około 10 kWh ciepła jawnego ze spalania gazu + 1,1 kWh odzyskać ze skraplania pary w spalinach.

Więc ta różnica pomiędzy 57 a 30 stopni to bardzo duża różnica.

Napisano

OK, ale jaka jest temp. wody wracającej z kaloryferów, gdy grzeję na 50-60 stopni?

Napisano

> Sugerujesz, ze niepotrzebnie ktos wynalazl sterowanie pogodowe i krzywe grzewcze?

Przy budynkach starych lub robionych przypadkowo to całkiem możliwe. Po swojej chałupie oceniam - żaden instalator nie powiedział nic mądrzejszego niż walnąć grzejniki ciut większe niż standardowe przewidziane do danej wielkości pomieszczenia.

Poza tym pojawia się problem złożoności układu - im więcej dupereli sterujących, tym większa szansa, że coś się zepsuje i całe oszczędności szlag trafi.

Napisano

> A skąd pomysł na piec dwufunkcyjny ?

> Zdajesz sobie sprawę, że jeśli nie będziesz miał choćby małego zasobnika i obiegu wody to na ciepłą

> wodę w kranie będziesz czekał kilkanaście/kilkadziesiąt sekund ?

> IMO do domu najrozsądniejszym wyborem jest dwufunkcyjny piec ok. 18 kW + zasobnik 100-120 litrów.

Może od razu napisz, że godzinę się czeka. Kilkanaście sekund to nigdy nie czekałem na ciepłą wodę, kilka zdarzyło mi się i to po nocy. Zasobnik bez sensu jak jest dwufunkcyjny, dublowanie funkcji i strata kasy.

Napisano

pogodówka jest super sprawą przy dużych budynkach ... np wielorodzinnych

krzywa grzewcza prowadzi kociołek (temperature zasilania) a to czy grzejesz czy nie to masz sterowanie na odbiornikach

druga strona medalu przy małych budynkach warto dać czujkę wnętrza bo wtedy ustawiasz to czy Ci potrzebne grzanie czy nie ... czyli włącz piec ... wyłącz piec

Napisano

> OK, ale jaka jest temp. wody wracającej z kaloryferów, gdy grzeję na 50-60 stopni?

Taka, jak sobie ustawisz instalację.

Podobno są kociołki, w których zadajesz temp powrotu.

Możesz też zrobić sprzęgło hydrauliczne ze sterowaniem.

Podobno (nie mam pewności) piec z pompą klasy A dobiera obroty pompki tak, aby powrót był zimny.

Napisano

> Może od razu napisz, że godzinę się czeka. Kilkanaście sekund to nigdy nie czekałem na ciepłą wodę,

> kilka zdarzyło mi się i to po nocy. Zasobnik bez sensu jak jest dwufunkcyjny, dublowanie

> funkcji i strata kasy.

Wszystko zależy od długości instalacji, oczekiwań komfortu i czasu, gdy kocioł poda ciepłą wodę.

Mój stary ulrich miał laga ze 15 sekund nim podał ciepłą wodę - dlatego teraz mam przy nim naczynie 150 l z cyrkulacją i teraz jest wygodnie.

Napisano

> Może od razu napisz, że godzinę się czeka. Kilkanaście sekund to nigdy nie czekałem na ciepłą wodę,

> kilka zdarzyło mi się i to po nocy. Zasobnik bez sensu jak jest dwufunkcyjny, dublowanie

> funkcji i strata kasy.

W mieszkaniu, gdzie masz krótką instalację CWU. W domu, gdzie masz jednak względnie długą, poczekasz sobie na dojście ciepłej wody do kranu, o ile nie masz cyrkulacji, a tę można mieć tylko przy zasobniku.

Napisano

Za bardzo kombinujesz. Kondensat pojedzie i na 80 stopni bez najmniejszego problemu (mój do tylu dobija jak grzeje zasobnik CWU). Prawda leży gdzie indziej. Kocioł kondensacyjny ma największą sprawność przy niższej temperaturze zasilania niż standardowy. Aby wykorzytać jego "dobrodziejstwa" trzeba dobrać odpowiednio grzejniki, aby ich moc przy optymalnej temperaturze dla kotła była wystarczająca.

Krawiec

Napisano

> Za bardzo kombinujesz. Kondensat pojedzie i na 80 stopni bez najmniejszego problemu (mój do tylu

> dobija jak grzeje zasobnik CWU). Prawda leży gdzie indziej. Kocioł kondensacyjny ma największą

> sprawność przy niższej temperaturze zasilania niż standardowy. Aby wykorzytać jego

> "dobrodziejstwa" trzeba dobrać odpowiednio grzejniki, aby ich moc przy optymalnej temperaturze

> dla kotła była wystarczająca.

> Krawiec

No i mniej więcej to mi powiedziano - żeby mieć oszczędność na kondensacie w stosunku do zwykłego pieca gazowego, trzeba zład ganiać na niższych temperaturach, a wtedy grzejniki muszą być przewymiarowane w stosunku do wychodzących z obliczeń dla pieca zwykłego.

Napisano

> No i mniej więcej to mi powiedziano - żeby mieć oszczędność na kondensacie w stosunku do zwykłego

> pieca gazowego, trzeba zład ganiać na niższych temperaturach, a wtedy grzejniki muszą być

> przewymiarowane w stosunku do wychodzących z obliczeń dla pieca zwykłego.

Prawda, ale nie cała.

Liczy się temp powrotu, bo to ta woda jest używana do chłodzenia spalin i odbierania ciepła z pary wodnej.

Napisano

Tak mam ustawione teraz, ale robiłem test z funkcją "grzanie non stop" i modulowaniem temperaturą zasilania. Z gazem wyszło na jedno. Oczywiście prądu wciągneło więcej...

Krawiec

Napisano

> Możesz też zrobić sprzęgło hydrauliczne ze sterowaniem.

A coś wiecej?

Krawiec

Napisano

> A coś wiecej?

> Krawiec

Wiesz , co to jest sprzęgło w instalacji?

Bo nie mam ochoty na przydługi wykład.

Idealnie by było, gdyby piec miał pompę o zmiennej wydajności i dbał o to, aby na zasilaniu sprzęgła była wysoka temperatura a na powrocie niska.

A obwody by już sobie pobierały i oddawały wodę wg uznania sterownika mikserów, a piec dostosowywał moc palnika i kotła aby mieć odpowiednie temp na zasilaniu i powrocie.

Napisano

> Wiesz , co to jest sprzęgło w instalacji?

Wiem.

> Idealnie by było, gdyby piec miał pompę o zmiennej wydajności i dbał o to, aby na zasilaniu

> sprzęgła była wysoka temperatura a na powrocie niska.

> A obwody by już sobie pobierały i oddawały wodę wg uznania sterownika mikserów, a piec dostosowywał

> moc palnika i kotła aby mieć odpowiednie temp na zasilaniu i powrocie.

No tak.. Mnie w mojej instalacji brakuje czujnika temperatury sprzęgła. Czujnik oczywiście mam (znalazłem go w kotle w worku) ale nie moge zdobyć złaczki do podpięcia go napłyte główną kotła...

Krawiec

Napisano

> oczywiście, że tak: to jest komplikacja, która nie daje oszczędności, ewentualnie większy komfort

> termiczny. Najbardziej wydajne, są proste rozwiązania

Nie bede polemizowal, bo mam za mala wiedze, ale powiedz no mi, po co takie watki, jak te trzy przykladowe:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...68e15f719dcf4cb

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16...-carv2-i-sondą/

http://forum.muratordom.pl/showthread.ph...a-opinie-porady

w ktorych rozgryzaja, jakie ustawienia krzywej, temperatur i offsetu sa najlepsze, skoro moj kociol mozna bez problemu ustawic na prace dyskretna, jak piszesz?

Napisano

> OK, ale jaka jest temp. wody wracającej z kaloryferów, gdy grzeję na 50-60 stopni?

no raczej zalezy od wielkosci kaloryferow grinser006.gif

Napisano

> pogodówka jest super sprawą przy dużych budynkach ... np wielorodzinnych

a przy srednioduzych jednorodzinnych z kilkoma kondygnacjami?

> krzywa grzewcza prowadzi kociołek (temperature zasilania) a to czy grzejesz czy nie to masz

> sterowanie na odbiornikach

i tak wlasnie mam ustawione - krzywa grzewcza reguluje temperature zasilania wody, a kociol zalacza sie, jak roznica miedzy zasilaniem, a powrotem przekroczy bodajze 2 stopnie (termostaty na grzejnikach). Tylko ta nieszczesna pradozerna pompa obiegowa...

> druga strona medalu przy małych budynkach warto dać czujkę wnętrza bo wtedy ustawiasz to czy Ci

> potrzebne grzanie czy nie ... czyli włącz piec ... wyłącz piec

Mam, ale wylaczylem - zeby mialo to sens u mnie (kilka pieter), to musze ja i tak zawiesic tam, gdzie jest najchlodniej, a przy tej ilosci pieter i pokoi robi sie problem.

Napisano

> W mieszkaniu, gdzie masz krótką instalację CWU. W domu, gdzie masz jednak względnie długą,

> poczekasz sobie na dojście ciepłej wody do kranu, o ile nie masz cyrkulacji, a tę można mieć

> tylko przy zasobniku.

ja zrobilem blad, choc nie wiem, czy mialoby sens zrobic inaczej - cyrkulacja u mnie idzie przez rozdzielacze i zawraca przy ujeciu wody do prysznica w gornej lazience. Z jakiegos powodu w innych ujeciach czekam od kilku do kilkunastu sekund na ciepla, a w prysznicu od razu jest goraca. Nie wiem, czy daloby rade zrobic wiecej obwodow cyrkulacji?

Napisano

> W mieszkaniu, gdzie masz krótką instalację CWU. W domu, gdzie masz jednak względnie długą,

> poczekasz sobie na dojście ciepłej wody do kranu, o ile nie masz cyrkulacji, a tę można mieć

> tylko przy zasobniku.

Mam dom i piec 2-funkcyjny. W najgorszym przypadku z samego rana czekam kilka sekund. Czy dla tych kilku sekund warto dodawać zasobniki, etc? W tym czasie i tak wiosłuję szczotką w zębach, więc może sobie kilka sekund lecieć zimniejsza woda.

Ludzie jak budują domy to uwielbiają wymyślać z rozwiązaniami, opcjami awaryjnymi, etc. Stawiają jakieś zdublowane rozwiązania typu zasobnik przy piecu 2-funkcyjnym, agregatory prądotwórcze kiedy to w skali roku może raz z godzinę prądu nie ma, etc. Na Syberii mieszkacie, że w okolicy cicho i głucho czy jednak w środku Europy, gdzie jak nawet z nie wiadomo jakiej przyczyny wyłączyli by prąd na dwa dni to za 200 zł można pokój w hotelu na ten okres wynająć i przeczekać jakby ktoś nie dał rady bez prądu.

Napisano

> Nie bede polemizowal, bo mam za mala wiedze, ale powiedz no mi, po co takie watki, jak te trzy

> przykladowe:

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...68e15f719dcf4cb

> http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16...-carv2-i-sondą/

> http://forum.muratordom.pl/showthread.ph...a-opinie-porady

> w ktorych rozgryzaja, jakie ustawienia krzywej, temperatur i offsetu sa najlepsze, skoro moj kociol

> mozna bez problemu ustawic na prace dyskretna, jak piszesz?

bo ludzie za bardzo kombinują, to po pierwsze. Po drugie dali sobie wcisnąć jakieś skomplikowane istalacje, czujniki, sterowniki. Po co? Żeby skutek był ten sam, czyli żeby było ciepło. Na pewno zarobił na tym ten, co im to sprzedał. Natomiast czy używanie tego wszystkiego, doktoryzowanie się z jakichś krzywych grzewczych da zauważalnie mniejsze zużycie gazu? Moim zdaniem nie bardzo, chociaż oczywiście nie umiem tego dokladnie wyliczyć. zlosnik.gif Ewentualnie oszczędnosci będą zniwelowane przez większe zużycie prądu do tych gadżetów i własny poświęcony czas.

Jakąś wskazówką dla mnie, że mam rację, jest to, że po roku grzania w nowym domu zużyłem najmniej gazu ze wszystkich znajomych, którzy ostatnio budowali domy i sąsiadów. Bo podszedłem do tematu na zasadzie, że wszystko ma być najprostsze. Nie mam pół metra ocieplenia, rekuperacji itd, za to mam prostą bryłę domu, prostą instalację C.O. i prosty sposób grzania.

Napisano

> Nie mam pół metra ocieplenia, rekuperacji

> itd, za to mam prostą bryłę domu, prostą instalację C.O. i prosty sposób grzania.

Patrz pan, sasiad podszedl do tematu identycznie i spala 7-9 ton wegla/sezon grinser006.gif

Napisano

> Patrz pan, sasiad podszedl do tematu identycznie i spala 7-9 ton wegla/sezon

czyli podejście dobre, tylko pewnie z wykonaniem coś nie tak zlosnik.gif

Napisano

> bo ludzie za bardzo kombinują, to po pierwsze. Po drugie dali sobie wcisnąć jakieś skomplikowane

> istalacje, czujniki, sterowniki. Po co? Żeby skutek był ten sam, czyli żeby było ciepło. Na

> pewno zarobił na tym ten, co im to sprzedał. Natomiast czy używanie tego wszystkiego,

> doktoryzowanie się z jakichś krzywych grzewczych da zauważalnie mniejsze zużycie gazu? Moim

> zdaniem nie bardzo, chociaż oczywiście nie umiem tego dokladnie wyliczyć. Ewentualnie

> oszczędnosci będą zniwelowane przez większe zużycie prądu do tych gadżetów i własny poświęcony

> czas.

> Jakąś wskazówką dla mnie, że mam rację, jest to, że po roku grzania w nowym domu zużyłem najmniej

> gazu ze wszystkich znajomych, którzy ostatnio budowali domy i sąsiadów. Bo podszedłem do

> tematu na zasadzie, że wszystko ma być najprostsze. Nie mam pół metra ocieplenia, rekuperacji

> itd, za to mam prostą bryłę domu, prostą instalację C.O. i prosty sposób grzania.

Jestem podobnego zdania, jak najprościej bez doktoryzowania się. W tym roku to nawet wywaliłem regulator pokojowy bo co mi po nim jak w pokojach ciepło a ręczniki w łazience nie schną bo piec odcina grzanie na podstawie temperatury w salonie lub innym pokoju. Reguluję termostatami przy grzejnikach i jest git smile.gif

Napisano

> Jestem podobnego zdania, jak najprościej bez doktoryzowania się. W tym roku to nawet wywaliłem

> regulator pokojowy bo co mi po nim jak w pokojach ciepło a ręczniki w łazience nie schną bo

> piec odcina grzanie na podstawie temperatury w salonie lub innym pokoju. Reguluję termostatami

> przy grzejnikach i jest git

czyli piec Ci cały czas grzeje? hmm.gif

Napisano

> czyli piec Ci cały czas grzeje?

Cały czas to raczej nie. Grunt, że jest wygodnie, termostaty przy kaloryferach pilnują temperatury.

Napisano

> kilka zdarzyło mi się i to po nocy.

Wszystko zależy od odległości od pieca do miejsca poboru wody.

U mnie do najdalszego punktu jest ok. 15 metrów.

Czasami w nocy jak nie chodzi cyrkulacja to czekam na ciepłą wodę (z zasobnika) ok. 10-15 sekund, może nawet więcej.

Więc nie jest to godzina, ale też nie jest to od razu.

Napisano

> Cały czas to raczej nie. Grunt, że jest wygodnie, termostaty przy kaloryferach pilnują temperatury.

ok, ale co decyduje o włączeniu/wyłączeniu grzania w piecu?

Napisano

> ok, ale co decyduje o włączeniu/wyłączeniu grzania w piecu?

Cholera wie, nie wnikam, działa i tyle smile.gif Pewnie temperatura powrotu (strzelam) smile.gif