Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprężarka mechaniczna

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nie znam się na tuningu a chciałbym zwiększyć trochę moc w moim karawanie devil.gif. Stąd kilka pytań:

1. Czy ktoś mógłby opisać swoje doświadczenia ze sprężarką mechaniczną?

2. Czy jest sens zakładać takie ustrojstwo w celu zwiększenia mocy ze 100 do ok130 KM czy lepiej szukać innych rozwiązań (właśnie jakich?)?

3. Ile może to kosztować (i czemu tak drogo zlosnik.gif)?

4. Jak wpłynie to na trwałość silnika?

PZDR Wszystkich idziękuję z góry za odpowiedzi

Napisano

> Witam,

> Nie znam się na tuningu a chciałbym zwiększyć trochę moc w moim

> karawanie . Stąd kilka pytań:

> 1. Czy ktoś mógłby opisać swoje doświadczenia ze sprężarką

> mechaniczną?

nie mam takich

> 2. Czy jest sens zakładać takie ustrojstwo w celu zwiększenia mocy ze

> 100 do ok130 KM czy lepiej szukać innych rozwiązań (właśnie

> jakich?)?

lepiej szukac innych rozwiazan np zmiana silnika (na 2 litrowy) lub zmiana auta

> 3. Ile może to kosztować (i czemu tak drogo )?

bardzo duzo dlatego patrz punkt 2. taniej wyjdzie zmiana silnika

> 4. Jak wpłynie to na trwałość silnika?

jak kazda przerobka- cos za cos

> PZDR Wszystkich idziękuję z góry za odpowiedzi

pozdro

Napisano

> Witam,

> Nie znam się na tuningu a chciałbym zwiększyć trochę moc w moim

> karawanie . Stąd kilka pytań:

> 1. Czy ktoś mógłby opisać swoje doświadczenia ze sprężarką

> mechaniczną?

> 2. Czy jest sens zakładać takie ustrojstwo w celu zwiększenia mocy ze

> 100 do ok130 KM czy lepiej szukać innych rozwiązań (właśnie

> jakich?)?

> 3. Ile może to kosztować (i czemu tak drogo )?

> 4. Jak wpłynie to na trwałość silnika?

> PZDR Wszystkich idziękuję z góry za odpowiedzi

Można, ale tutaj bardziej zalezy to od tego, czy masz miejsce w komorze na dodatkowy pasek napędowy i na sam kompresor. Sens zakładać jest, kwestia dostrojenia tego potem w przysżłości, a to już zależy jak nasi tunerzy mają rozkminione konkretne auto.

Koszty to ok 1000 zł. za kompresor uzywany z mercedesa, wraz z osprzętem regulującym jego pracę, do tego trochę spawania pod maską, nowe rurki czyli jakiejś robocizny za 500 zł. plus ktoś kto to wystroi , dobrze wystroi - a to już koszt rzędu 1500-2000 zł. i raczej tego się nie uniknie.

Jesli będzie niewielkie doładowanie i rozsądnie używane, powinno to wpłynąć nie więcej jak o 10% krótszy żywot.

Napisano

> nie mam takich

moze chodzi mu o kompresor?

Napisano

> moze chodzi mu o kompresor?

to ka wiem ze to komresor ale pytanie brzmialo o doswiadczenia z takim urzadzeniem a doswiadczen nie mam wiec dlatego tak napisalem smile.gif

Napisano

> to ka wiem ze to komresor ale pytanie brzmialo o doswiadczenia z

> takim urzadzeniem a doswiadczen nie mam wiec dlatego tak

> napisalem

pisal o podniesieniu wlasciwosci silnika. "normalne" uturbianie jest pojeciem znanym, chocby na Centomanii, ale o instalowaniu kompresora do stockowego silnika to nie slyszalem jak zyje. Z tego co mi sie zdaje to bardziej skomplikowane niz dolozenie zwyklej turbiny.

Napisano

> pisal o podniesieniu wlasciwosci silnika. "normalne" uturbianie jest

> pojeciem znanym, chocby na Centomanii, ale o instalowaniu

> kompresora do stockowego silnika to nie slyszalem jak zyje. Z

> tego co mi sie zdaje to bardziej skomplikowane niz dolozenie

> zwyklej turbiny.

no np do hondy to nie ma tak duzo problemow (procz kasy) kupuje sie wszystkie czesci caly zestaw montazowy zaklada sie i hulaj dusza a czy do opla takie zestawy sa to nie wiem

niewiem.gif tak czy siak kasy na to trzeba troche a przyrost 30 km do tego zmienia sie harakterystyka silnika i jego trwalosc dlatego lepszym wyjsciem jest zmiana silnia badz auta

Napisano

> zwyklej turbiny.

w teorii i tak i nie...

bo na upartego chcac to zrobic w wersji "soft" wydaje sie nie byc duzo roboty.zalozmy, ze silnik ma przplywomierz a instalacja paliwowa ma odrobinke "zapasu". zakladamy kompresor montujac go do bloku (zakldam, ze mowa G-Laderze lub kompresorze odsrodkowym). dodatkowe kolo na wale korobowym, odpowiednio kolo na kompresor i jazda.

przy malym cisnieu doladowania obeszloby sie bez IC (bo raz, ze cisnienie male a dwa, ze kompresor nie ma kontaktu z goracymi spalinami). przy pomocy analizy spalin dobrac takie ciesnienie doladowania aby wtryski dawaly rade i wszystko.

wbrew pozorom calosc moglaby byc prostsza niz sie wydaje. najkosztowniejsze wydaje sie znazeienie kompresora i ewentualne przywrocenie go do zycia.

ewentualny montaz kompresora typu roots do silnika 4 cylindrowego wydaje sie trudniejszy, jednak i tutaj niekoniecznie musialoby byc tak ciezko. najwiekszym problemem w tym wypadku byloby dorobienie pasujacego kolektora ssacego i zmieszczenie calosci pod maska.

oczywiscie przy probie osiagniecia jakichs normalnych wynikow trzeba by juz odprezyc silnik i pomslec nad IC.

natomiast sprawa jaka mi zaprzata glowe jest przerobienie padnietej turbiny na kompresor odsrodkowy. zalotmy, ze mamy turbine VTG z padnieta "ciepla" strona. zamiast niej montujemy kolo pasowe i jazda... jedyne czego nie wiem to jakie obroty sa potrzebne do osiagniecia cisnienia na poziomie 0,3-0,4 bara. gdyby robic to czysto eksperymentalnie i bawic sie w male ciesnienie mogloby sie okazac, ze ze uklad bylby banalnie prosty.

oczywiscie ke´westia dosc wazna pozostaje podparcie osi wirnika aby nie obciazac lozyas turbiny nciagnietym paskiem, ale to rowniez jest do zrobienia moim zdaniem.

co wy na to? cfaniaczek.gif

Napisano

nawet 100tys maja turbiny wiec jak chcesz choc 0.3 bara to pomysl jakie obroty by musial przenosic pasek hahahaha

Napisano

> zwyklej turbiny.

kompresor do VR6 to dziecinnie prosta sprawa. gotowy nowy KIT (sprezarka, chip, paski, i wszystko wszystko co potrzeba) mozna miec za 6000PLN

srednio kumaty mechanik poradzi sobie z montarzem w gora 2 dni ok.gif

Napisano

> nawet 100tys maja turbiny

slyszalem, ze maja wiecej grinser006.gif

>wiec jak chcesz choc 0.3 bara to pomysl

> jakie obroty by musial przenosic pasek hahahaha

a co w tym smiesznego? niewiem.gif

wiekszosc turbin osiaga bardzo wysokie obortoy ale dopiero przy pelnym csnieniu doladowania natomiast przy probie uzyskania sporo mniejszego oborty moglby byc nizsze.

no i jakbys mogl wyjasnic dlaczego pasek mialby nie wytrtzymac obrotow? niewiem.gif sa jakies ograniczenia wynikajace z predkosci obrotowej kola pasowego czy jak? niewiem.gif

pozatym podobne takie rozwiazania sa stosowane i zdaja egzamin (Vortech) tyle, ze tam osiaga sie duzo wyzsze cisnienie doladowania i dlatego stosuje sie przekladnie.

pozatym wydaje mi sie, ze nei tyle pbroty maja znaczenie ile przenoszona moc, wiec skoro pasek jest w stanie przeniesc moc ponad 1000 koni mechanicznych i moment ponad 100Nm to podolalby kreceniu wirnikiem sprezarki tym bardziej, ze wirnik ten kreci sie o stosunkowo lekko.

moim zdaniem najwiekszy problem jaki moglby wystapic to wielkosc kol pasowych potrzebnych do osiagniecia wystarczajacych obrotow.

P.S. czy ma ktos moze jakies informacje odnosnie zaleznosci cisnienia doladowania od obrotow w turbinach ze zmienna geometria stosowanych w dieslach?

Napisano

no wlasnie jak sobie wyobrazasz prace duzego kola pasowego z predkosciami kilku tys obr.???

a te male bedzie np.z 50tys hahahaha

a ulozyskowanie tego?????

a bezwladnosc tych elementow???

a juz w ogole nie rozumiem o czym ty piszesz jesli chodzi o przekazywanie mocy poprzez pasek niewiem.gif to ze sa wytrzymale?? co ma piernik do wiatraka?

Napisano

> no wlasnie jak sobie wyobrazasz prace duzego kola pasowego z

> predkosciami kilku tys obr.???

calkiem zwyczajnie. duze kolo pasowe mialoby okolo 13cm srednicy i pracowaloby z obrotami maksymalnymi na poziomie 6500 (raczej rzadko bo nikt nie jezdzi w kolko na odcince).

nie wydaje mi sie aby wywazenie kola o takiej srednicy i pracujacego z takimi obrotami mialo sprwic jakies problemy smirk.gif

> a te male bedzie np.z 50tys hahahaha

owszem, a czemu nie?

kolo pasowe na wale ma srednice 13 cm i robi 6500RPM.

kolo pasowe na przekladni ma 4 cm srednicy i w tym samym moemencie robi 21125 obrotow na minute.

na tej samej osi co male kolo znajduje sie kolo kolejne kol krecace sie z taka sama predkoscia-kolo to ma srednice 15cm.

kolem koncowym jest kolko bezposrednio napedzajace wirnik i ma ono srednice 4cm

obroty na ostatnim koloe zo ponad 79tys obrotow na minute...

problemem wiec nie jest problem kol pasowych bo wbrew pozorom wcale nie musza miec jakichs monstrualnych srednic.

> a ulozyskowanie tego?????

takie samo jak normalnej turbiny.

panewkowe.

po pierwsze to duze obciazenie wynikaloby z naciagu paska. jednak wirnik rekci sie lekko wiec pasek nie musi jakos mocno naciagniety. wydaje mi sie, ze kwestia lozyskowania jest najmniejszym problemem. w koncu wal korobowy w najprostszym dwusuwie pracuje na panewkach pod o wiele wiekszym obciazeniem i jakos nie rozpada sie od razu wink.gif

> a bezwladnosc tych elementow???

a co ma bezwladonosc wspolnego z calosca? ze silnik nie bedzie mi z obrotow schodzil? wydaje mi sie, ze mala masa elementow jest kluczem do sukcesu.

> a juz w ogole nie rozumiem o czym ty piszesz jesli chodzi o

> przekazywanie mocy poprzez pasek to ze sa wytrzymale?? co ma

> piernik do wiatraka?

proboealem sie tylko domyslic o co pytales piszac "wyobraz sobie pasek pracujacy z takimi obrotami"

Napisano

> kolo pasowe na wale ma srednice 13 cm i robi 6500RPM.

> kolo pasowe na przekladni ma 4 cm srednicy i w tym samym moemencie

> robi 21125 obrotow na minute.

Ale 4 cm kółko nie przeniesie takiej mocy jak 13 cm. Mniejsza powierzchnia styku.

Napisano

> Ale 4 cm kółko nie przeniesie takiej mocy jak 13 cm. Mniejsza

> powierzchnia styku.

to znaczyß znaczy ze pasek bedzie slizgal? jesli tak to od razu mowie, ze mysle o pasku zebatym...

pozatym wymiary kol pasowych sa podane orientacyjnie-nie sa to jakies szytwne zalozenia.

najwazniejsze to dowiedziec sie jakie obotry turbiny sa potrzebne do uzyskania 0,3 bara.

wtedy moznaby myslec na wielkoscia kol pasowych i dobieraniu przelozenia wink.gif

Napisano

> to znaczyß znaczy ze pasek bedzie slizgal? jesli tak to od razu

> mowie, ze mysle o pasku zebatym...

> pozatym wymiary kol pasowych sa podane orientacyjnie-nie sa to jakies

> szytwne zalozenia.

> najwazniejsze to dowiedziec sie jakie obotry turbiny sa potrzebne do

> uzyskania 0,3 bara.

> wtedy moznaby myslec na wielkoscia kol pasowych i dobieraniu

> przelozenia

Ciekawe rzeczy piszesz hmm.gif cos mi swita po głowie. biglaugh.gif

Napisano

> to znaczyß znaczy ze pasek bedzie slizgal? jesli tak to od razu

> mowie, ze mysle o pasku zebatym...

Zębaty?

Masz na myśli coś w stylu paska rozrządu, czy klinowy z ząbkami?

Bo jeśli to drugie, to działa tak samo jak bez ząbków, tylko mniej piszczy.

Napisano

> Zębaty?

> Masz na myśli coś w stylu paska rozrządu, czy klinowy z ząbkami?

> Bo jeśli to drugie, to działa tak samo jak bez ząbków, tylko mniej

> piszczy.

Mysle że kolega miał na mysli taki jak ten od rozrzadu hmm.gif

Napisano

> najwazniejsze to dowiedziec sie jakie obotry turbiny sa potrzebne do

> uzyskania 0,3 bara.

> wtedy moznaby myslec na wielkoscia kol pasowych i dobieraniu

> przelozenia

musisz popatrzeć na na mape kompresora z turbo którego chciałbyś użyć

np:

0,3 bara to 1,3 na osi Y - są tam zaznaczone obroty wirnika, oczywiście musi być też odpowiednio dobrany kompresor pod względem przpływu (oś x)

compressor_map.gif

Napisano

ty chyba nie bardzo wiesz co piszesz smile.gif w ten sposób się nie dobiera turbiny do silnika.

A powiedz mi, ta mapa to mapa kompresora czy częsci ciepłej ?

Napisano

kompresory są przeważnie napędzane paskami wielorowkowymi typu PK6 lub PK8 , w ostateczności paskiem klinowym pojedynczym ale to chyba w starych rozwiązaniach typu g40/g60 . I proszę, nie teoretyzujcie !

http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=24374

Napisano

> kompresory są przeważnie napędzane paskami wielorowkowymi typu PK6

> lub PK8 , w ostateczności paskiem klinowym pojedynczym ale to

> chyba w starych rozwiązaniach typu g40/g60 . I proszę, nie

> teoretyzujcie !

> http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=24374

Ja sie nie znam wiec sie nie będe odzywał blush.gif

Napisano

nie mam ochoty bdalej teoretyzowac ale pomysl jak wazne jest dunamiczne wywazenie wirnika turbiny!!!! a jesli chcesz go napedzic paskiem to ciekawe co sie bedzie dzialo z panewka w miejscu gdzie beda dzialac sily od naciagu paska

zrob,sprawdz i potem sie nam pochwal jak to dziala wink.gif

PS a w 2 taktch wal nie pracuje na lozyskach panewkowych

Napisano

> kompresory są przeważnie napędzane paskami wielorowkowymi typu PK6

> lub PK8 , w ostateczności paskiem klinowym pojedynczym ale to

> chyba w starych rozwiązaniach typu g40/g60 . I proszę, nie

> teoretyzujcie !

> http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=24374

dzieki za interesujacego linka 20.GIF

co prawda tam jest chyba sprezarka wyporowa, ale temat interesujacy smile.gif

dlaczego nie teoretyzowac? moze akurat ktos wpadnie na jakis dobry pomysl wink.gif

Napisano

> ty chyba nie bardzo wiesz co piszesz w ten sposób się nie dobiera

> turbiny do silnika.

> A powiedz mi, ta mapa to mapa kompresora czy częsci ciepłej ?

kompresora

dobiera się tak że trzeba sobie wyliczyć ilość powietrza pobieranego przez silnik przy przy jakichś obrotach, uwzględniając jego sprawność, no i np. taki silnik 1.3 przy 6krpm ciągnie 8lbs/min to przy żądanym ciśnieniu doładowania 1bar będzie ciągnął 16lbs (nie wnikając już w korekcję uwzględniającą straty ciśnienia w IC itp)

no i nanosimy sobie punkcik przy 16lbs/min i pressure ratio równym 1+1= 2.0

no i niedobrze jest jak to wypada na "końcu" mapy bo "tam" kompresor ma mniejszą sprawność i bardziej grzeje powietrze

potem są różne metody pamiętam taką

od tego punktu ciągnie się w lewo poziomą linię do przpływu równego 50% max założonego, a potem od końca tej lini w dół do pressure ratio=1 i przepływu 20% max założonego

no i na niektówch mapach są podane obroty wirnika i można zobaczyć przy jakich obrotach wirnika będzie wypadać wyliczony ten pierwszy punkt o którym pisałem

np. garret gt15 dla silnika 1.3 - doładowanie 1bar

gt15compress6vw.jpg

a i jeszcze tak pi razy drzwi można przyjąć że 10lbs/min=100KM

Napisano

> zrob,sprawdz i potem sie nam pochwal jak to dziala

jak uda mi sie znalesc tanio turbine z padnieta ciepla strona to bede sie bawil-w koncu co mi szkodzi sprobowac wink.gif

> PS a w 2 taktch wal nie pracuje na lozyskach panewkowych

to akurat niekoniecznie prawda-bylo kilka przedwojennych dwusuwow gdzie wal byl na panewkach. nazw nie pamietam niestety... w kazdym razie nie mam powodu aby pod tym wzgledem sciemniac wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.