Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czysto teoretyczny wątek o dłubaniu w drewnie.

Featured Replies

Napisano

Jako że nigdy ale to nigdy nie wyrzeźbiłem niczego w drewnie, zastanawiam się jakie taka amatorska robota ma szanse bytu.

Spodobała mi się pewna osada której zdjęcie znalazłem w necie. I chciałbym taką mieć. Teraz tak sobie kminię - fotkę powiększyć, obrobić w paincie tak żeby były tylko interesujące mnie linie. Wydrukować w skali 1:1. Przenieść rysunek na drewno i obrobić je.

Dobrze myślę?

Napisano

> Jako że nigdy ale to nigdy nie wyrzeźbiłem niczego w drewnie, zastanawiam się jakie taka amatorska

> robota ma szanse bytu.

> Spodobała mi się pewna osada której zdjęcie znalazłem w necie. I chciałbym taką mieć. Teraz tak

> sobie kminię - fotkę powiększyć, obrobić w paincie tak żeby były tylko interesujące mnie

> linie. Wydrukować w skali 1:1. Przenieść rysunek na drewno i obrobić je.

> Dobrze myślę?

dobrze

jeszcze zrób rzut z trzech stron , naklej na klocek i na pile taśmowej pile objechać kontury , potem dopieścić zdzierakiem albo czymś elektrycznym i powierzchnię dopracować według potrzeb i poczucia estetyki

Napisano
  • Autor

> dobrze

> jeszcze zrób rzut z trzech stron , naklej na klocek i na pile taśmowej pile objechać kontury ,

> potem dopieścić zdzierakiem albo czymś elektrycznym i powierzchnię dopracować według potrzeb i

> poczucia estetyki

Z trzech stron nie ma opcji, jest tylko zdjęcie z netu. Coś w ten deseń:

29x9qp4.jpg

Jakieś grube deski bym znalazł...

Napisano

> Coś w ten deseń:

Eeeeeeeee........... to jest pewnie robione maszynowo na frezarce.

Ręczne dłubanie takiego elementu - czarno to widzę... ale próbuj, może dasz radę.

Napisano

> Z trzech stron nie ma opcji, jest tylko zdjęcie z netu. Coś w ten deseń:

No to bierzesz dechę, wiertarkę, pilnik, papier ścierny i jedziesz zlosnik.gif. Do nas przyszły z zagranicy blachy nierdzewne na paletach z jakiegoś właśnie takiego egzotycznego drewna icon_eek.gif. Sam się zastanawiam, co z niego wyrzeźbić grinser006.gif. Chyba będą jakieś nowe skrzynki do głośników a'la Sonus Faber biglaugh.gif.

Napisano

> Jakieś grube deski bym znalazł...

to wystarczy jeden rzut ok.gif

trochę się pomęczysz nad frezowaniami , ale dla chcącego ....... jak nie wyjdzie to najwyżej się zastrzelisz hehe.gif

z jakiego drewna chcesz strugać to hmm.gif

Napisano
  • Autor

> to wystarczy jeden rzut

> trochę się pomęczysz nad frezowaniami , ale dla chcącego ....... jak nie wyjdzie to najwyżej się

> zastrzelisz

To pójdzie na opał. zlosnik.gif

> z jakiego drewna chcesz strugać to

Mam jakieś grube deski, lipowe chyba.

Napisano
  • Autor

> No to bierzesz dechę, wiertarkę, pilnik, papier ścierny i jedziesz . Do nas przyszły z zagranicy

> blachy nierdzewne na paletach z jakiegoś właśnie takiego egzotycznego drewna . Sam się

> zastanawiam, co z niego wyrzeźbić . Chyba będą jakieś nowe skrzynki do głośników a'la Sonus

> Faber .

Dla każdego coś miłego. zlosnik.gif

Napisano

> To pójdzie na opał.

> Mam jakieś grube deski, lipowe chyba.

myślę że lipa się nie nadaje. lepszy buk, dąb, akacja.

Napisano
  • Autor

> myślę że lipa się nie nadaje. lepszy buk, dąb, akacja.

Myślę że najpierw spróbuję w miękkim drewnie a takim jest lipa. Jak wyjdzie to fajnie, jak schrzanię to strat nie będzie. A szczerze wątpię by takie dłubanie wyszło mi za pierwszym razem, szczególnie że mam zerowe doświadczenie.

Napisano

> Myślę że najpierw spróbuję w miękkim drewnie a takim jest lipa. Jak wyjdzie to fajnie, jak

> schrzanię to strat nie będzie. A szczerze wątpię by takie dłubanie wyszło mi za pierwszym

> razem, szczególnie że mam zerowe doświadczenie.

to popróbuj zrobić "warstwy" z cieniutkich listewek , potem to skleić i lekko obrobić, szczytem ekstrawagancji byłoby zrobienie z dwóch/trzech gatunków różnych odcieni ok.gif

Napisano
  • Autor

> to popróbuj zrobić "warstwy" z cieniutkich listewek , potem to skleić i lekko obrobić, szczytem

> ekstrawagancji byłoby zrobienie z dwóch/trzech gatunków różnych odcieni

Za dużo roboty. grinser006.gif

Napisano

> Myślę że najpierw spróbuję w miękkim drewnie a takim jest lipa. Jak wyjdzie to fajnie, jak

> schrzanię to strat nie będzie. A szczerze wątpię by takie dłubanie wyszło mi za pierwszym

> razem, szczególnie że mam zerowe doświadczenie.

Lipę odpuść, za miękkie do szlifowania i gładkie nie wyjdzie.

Pomysł z laminatem całkiem niezły, ale potrzebna jest prasa lub dobry ciężar.

Napisano

> Eeeeeeeee........... to jest pewnie robione maszynowo na frezarce.

Przeważnie dłubią to na CNC.

Napisano

> Jakieś grube deski bym znalazł...

I tak potrzebujesz frezarkę, żeby środek wydłubać.

Napisano
  • Autor

> I tak potrzebujesz frezarkę, żeby środek wydłubać.

Mam, taką którą trzyma się oburącz, da rady?

Napisano
  • Autor

> Przeważnie dłubią to na CNC.

Tia...Osada od Darasa marne siedem stów...Cztery lata temu bym wziął ale teraz muszę kombinować. zlosnik.gif

Napisano

> Mam, taką którą trzyma się oburącz, da rady?

Nie. Musisz wyfrezować kanał na system karabinka. Musi być równy. Z ręki tego nie zrobisz. Ewentualnie zostaje dłutko, ale to rzeźba.

Tego na zdjęciu bez maszyny nie zrobisz.