Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd po 12 miesiącach

Featured Replies

Napisano

W instrukcji obsługi pojazdu stoi:

288075369-harmonogram.JPG

Po telefonach do czterech ASO, 3 z nich oferują przegląd z wymianą oleju i filtrów (nie wiem, czy zakres jak wyżej czy jakis inny) w kwocie od ~600 do 900 PLN.

Czwarte ASO poinformowało, iż jedną czynnością dokonywaną po roku użytkowania w rzeczonym pojeździe jest sprawdzenie stanu powłoki lakierniczej - koszt 64PLN. ASO to podtrzymało swoje stanowisko, mimo informacji, że inne punkty ASO oferują "szerszy" zakres przeglądu, stwierdzając, iż nie jest to konieczne/wymagane.

Auto ma nakulane "aż" 7 000 km

Jak to teraz rozumieć: 3 z 4 ASO naciągają? hmm.gif

post-77038-14352527208825_thumb.jpg

Napisano

nie 4 aso się myli, po 12mc przy takim małym przebiegu powinieneś zmienić olej

Napisano

> Jak to teraz rozumieć: 3 z 4 ASO naciągają?

robisz tak jak jest napisane w książce gwarancyjnej, a co ASO mówi nie ma znaczenia.

Miałem wpisane przegląd po 30000 lub 24 m-cach, ewentualnie jezeli jazda głownie po mieście i przebieg roczny poniżej 10000 km to wymiana oleju po roku. Nic więcej.

A że ASO chce Cie naciągnąć na przegląd to insza inszość, nawet norma

Napisano
  • Autor

> nie 4 aso się myli, po 12mc przy takim małym przebiegu powinieneś zmienić olej

A jak to się ma do zaleceń z instrukcji obsługi?

Napisano

> nie 4 aso się myli, po 12mc przy takim małym przebiegu powinieneś zmienić olej

Jezeli tak napisano

Napisano
  • Autor

> robisz tak jak jest napisane w książce gwarancyjnej, a co ASO mówi nie ma znaczenia.

> Miałem wpisane przegląd po 30000 lub 24 m-cach, ewentualnie jezeli jazda głownie po mieście i

> przebieg roczny poniżej 10000 km to wymiana oleju po roku.

U mnie nie ma nigdzie limitu km.

Jest:

- harmonogram zwykły - 30kkm lub 2 lata

- harmonogram dla pojazdów eksploatowanych w ciężkich warunkach, w tym jest m.in. jazda z częstym zatrzymywaniem się (ruch uliczny icon_eek.gif), ale wtedy chcą wymieniać olej wraz filtrem po 6 miesiącach icon_eek.gif lub 15kkm

Napisano

> U mnie nie ma nigdzie limitu km.

> Jest:

> - harmonogram zwykły - 30kkm lub 2 lata

> - harmonogram dla pojazdów eksploatowanych w ciężkich warunkach, w tym jest m.in. jazda z częstym

> zatrzymywaniem się (ruch uliczny ), ale wtedy chcą wymieniać olej wraz filtrem po 6

> miesiącach lub 15kkm

W tym wypadku ja bym i tak zmienił olej po roku i to wszystko. Kupujesz olej i filtr i jedziesz do ASO wymienić zlosnik.gif

Napisano

Jedź do najtańszego aso z własnym olejem i weź stempelek i tyle.

Napisano

> A jak to się ma do zaleceń z instrukcji obsługi?

przecież stoi jak wół co 30tys km lub 12 mc km w zależności co pierwsze nastąpi, nie wiem nad czym się zastanawiasz?

Napisano
  • Autor

> przecież stoi jak wół co 30tys km lub 12 mc km w zależności co pierwsze nastąpi, nie wiem nad czym

> się zastanawiasz?

Nie wiem czy zauważyłeś, ale tam są *

288075680-harmonogram2.JPG

Wg. mnie żaden z warunków nie jest spełniony

Poza tym jak dla mnie, jeśli producent przewiduje przegląd po 12 miesiącach to powinien jasno/jak krowie na rowie to wyszczególnić w instrukcji i książce serwisowej. O ile książka serwisowa z tego co pamiętam nie zawiera szczegółów kiedy należy zrobić przegląd, o tyle w instrukcji w dziale obsługa strona pod tytułem "Zwykły harmonogram przeglądów 30 000 km lub 24 miesiące" jest jako pierwsza w kolejności. Nie ma przed nią strony z informacją o "mini" przeglądzie po 12 miesiącach.

post-77038-14352527211905_thumb.jpg

Napisano

> Nie wiem czy zauważyłeś, ale tam są *

> Wg. mnie żaden z warunków nie jest spełniony

przecież te gwiazdki to nie warunki a dodatkowe zalecenia...

przy małym przebiegu masz wymienić olej po roku i kropka

dla mnie jasne