Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

walczymy z ksenonami

Featured Replies

Napisano

Zakupiłem ci ja C-ósemkę. Fajnie jest, ale pierwszą poważnie wkurzającą sprawą jest lewy ksenon. W ciągu 1.5 miesięcznej eksploatacji zauważyłem, że lewy ksenon ma tendencję do "migania". Nie umiem tego lepiej opisać, ale "lewy" zachowuje się tak, jakby miał kłopoty ze stykami - światło miga z dość dużą częstotliwością, jakby zsynchronizowaną z drganiami narzucanymi przez drgania silnika (diesel). Żeby tego było mało, co jakiś czas zdarza się, że na większej nierówności ksenon potrafi sobie "błysnąć" na chwilkę, tzn. nagle robi się jasno, jakbym włączył długie. Ale zdarza się to na wybojach, czyli na typowych polskich nierównych drogach, progach i tym podobnych atrakcjach drogowych.

Gdyby to były normalne żarówki halogenowe, szukałbym słabo kontaktujących styków. Ale że mam do czynienia z ksenonami, po raz pierwszy w życiu, to chciałbym się dowiedzieć, czy:

- mam szukać słabo kontaktujących styków

- czy raczej pogodzić się z wymianą palników ksenonowych (bo tak objawiają się ich "ostatnie dni")

- szykować się na jakąś grubszą naprawę, bo opisane przeze mnie objawy oznaczają "grubsze" kłopoty?

Poproszę o radę doświadczonych Citroenowców oraz ogólnie - użytkowników ksenonów.

dla porządku:

Pacjent to Citroen C8, rocznik 2010 z przebiegiem około 73tys km.

Wszelkie porady mile widziane.

Pozdro

Bartek

Napisano

U mnie migający ksenon (może nie aż tak fikuśnie - po prostu sobie mrugał) oznaczał po prostu koniec żywota palnika. Po wymianie problem znikł.

Napisano
  • Autor

> U mnie migający ksenon (może nie aż tak fikuśnie - po prostu sobie mrugał) oznaczał po prostu

> koniec żywota palnika. Po wymianie problem znikł.

No i tego się obawiam. Grudzień to nie jest najszczęśliwszy miesiąc na wymianę palników ksenonowych D1R za 375zeta sztuka. A przecież trzeba wymienić parkę..... spineyes.gifangryfire.gif

Napisano

> No i tego się obawiam. Grudzień to nie jest najszczęśliwszy miesiąc na wymianę palników ksenonowych

> D1R za 375zeta sztuka. A przecież trzeba wymienić parkę.....

Czekaj czekaj.. Citroen się popsuł boje_sie.gif

Oj, to parę osób będzie niepocieszonych....

zlosnik.gif

ps. wygląda to na to że czekaja Cię wydatki na nowe palniki.

Napisano
  • Autor

> Czekaj czekaj.. Citroen się popsuł

Jeszcze jestem daleki od takich wniosków.

> Oj, to parę osób będzie niepocieszonych....

A konkretnie kto?

> ps. wygląda to na to że czekaja Cię wydatki na nowe palniki.

Słabo to wygląda. Zacznę od sprawdzenia styków. Liczyłem na to, że fachmani od Citroena oraz ksenonów wypowiedzą się, co i gdzie trzeba sprawdzić.

Bo mnie ciągle wygląda to na zaśniedziałe styki. Tylko na przykład nie wiem, czy do ksenonów wolno dobierać się na dołączonym aku (czy nie trzeba odłączyć aku na wszelki wypadek podczas dłubania w stykach).

A może jakiś czujnik prosi się o oczyszczenie styków? hmm.gif

Pozdro

Bartek

Napisano

> Jeszcze jestem daleki od takich wniosków.

> A konkretnie kto?

A zobacz wątek obok o popsutym alternatorze zlosnik.gif

> Słabo to wygląda. Zacznę od sprawdzenia styków. Liczyłem na to, że fachmani od Citroena oraz

> ksenonów wypowiedzą się, co i gdzie trzeba sprawdzić.

> Bo mnie ciągle wygląda to na zaśniedziałe styki. Tylko na przykład nie wiem, czy do ksenonów wolno

> dobierać się na dołączonym aku (czy nie trzeba odłączyć aku na wszelki wypadek podczas

> dłubania w stykach).

> A może jakiś czujnik prosi się o oczyszczenie styków?

> Pozdro

> Bartek

Nie grzebał bym w lampie wyładowczej przy podłączonym prądzie zlosnik.gif Szczególnie że mają ciut wyższe napięcie pracy, że o napięciu startu nie wspomnę zlosnik.gif

Napisano

> No i tego się obawiam. Grudzień to nie jest najszczęśliwszy miesiąc na wymianę palników ksenonowych

za tyle to kupisz komplet z tego co kojarze

Napisano

> Zakupiłem ci ja C-ósemkę. Fajnie jest, ale pierwszą poważnie wkurzającą sprawą jest lewy ksenon. W

> ciągu 1.5 miesięcznej eksploatacji zauważyłem, że lewy ksenon ma tendencję do "migania". Nie

> umiem tego lepiej opisać, ale "lewy" zachowuje się tak, jakby miał kłopoty ze stykami -

> światło miga z dość dużą częstotliwością, jakby zsynchronizowaną z drganiami narzucanymi przez

> drgania silnika (diesel). Żeby tego było mało, co jakiś czas zdarza się, że na większej

> nierówności ksenon potrafi sobie "błysnąć" na chwilkę, tzn. nagle robi się jasno, jakbym

> włączył długie. Ale zdarza się to na wybojach, czyli na typowych polskich nierównych drogach,

> progach i tym podobnych atrakcjach drogowych.

> Gdyby to były normalne żarówki halogenowe, szukałbym słabo kontaktujących styków. Ale że mam do

> czynienia z ksenonami, po raz pierwszy w życiu, to chciałbym się dowiedzieć, czy:

> - mam szukać słabo kontaktujących styków

> - czy raczej pogodzić się z wymianą palników ksenonowych (bo tak objawiają się ich "ostatnie dni")

> - szykować się na jakąś grubszą naprawę, bo opisane przeze mnie objawy oznaczają "grubsze"

> kłopoty?

> Poproszę o radę doświadczonych Citroenowców oraz ogólnie - użytkowników ksenonów.

> dla porządku:

> Pacjent to Citroen C8, rocznik 2010 z przebiegiem około 73tys km.

> Wszelkie porady mile widziane.

> Pozdro

> Bartek

Zamień palniki miejscami. Jak pomoże, wymień palniki, dla porządku i spokoju oba.

Napisano

Ja kupowałem Osram Xenarc coś po 150/szt.

Napisano

> d1s po 206zl za Philipsa

A ja kupiłem (do tatowego C5II) 2 sztuki na Aliexpres za 120 w tym przesyłka smile.gif

Napisano

> A ja kupiłem (do tatowego C5II) 2 sztuki na Aliexpres za 120 w tym przesyłka

na pewno oryginalne zlosnik.gif

Napisano

ależ bardzo się cieszę wink.gif jakby co to pamietaj ze przetwornice drogie...

Napisano

> ależ bardzo się cieszę jakby co to pamietaj ze przetwornice drogie...

Maciej PROSZĘ Cię ! ............ jakoś nic im się nie dzieje.

Napisano

> na pewno oryginalne

Szczerze .... ? wa...i mnie to, świecą jednakowym światłem, bardzo ładnie odcinają snop na ścianie.

Poza tym, myślisz że gdzie są produkowane oryginalne Philipsy ? smile.gif

Te moje to akurat Osram Xynarc smile.gif ale bardzo ładnie zrobione smile.gif

Napisano

poczekamy, ja mam srednie doswiadczenia z chinczykami.... jak zalozysz coś markowego to sam zrozumiesz jaka jest roznica i dlaczego warto doplacic...

Napisano

> poczekamy, ja mam srednie doswiadczenia z chinczykami.... jak zalozysz coś markowego to sam

> zrozumiesz jaka jest roznica i dlaczego warto doplacic...

mam równiez (nadal w C4GP) markowe oryginały (5 rok i 180 kkm) i nie widzę różnicy. No sorry, na czym jak na czym, ale na "żarówkach" to jej raczej nie zobaczę smile.gif Kupowałem markowe/drogie H7 (Philips/Osram) i było bull shit. Kupiłem bardzo tanie Helle (2 szt. są o 1/3 tańsze od 1 Philipsa/Osrama) i świeca już ponad 2 lata, gdzie te super markowe nie dawały rady 2-3 miesiące, w instalacji NIC się nie zmieniło.

Oczywiście co do markowych rzeczy masz rację, dlatego hamulce i zawieszenie kupuje TYLKO markowe smile.gif

W pierwszej mojej C5I w 2 letnim aucie z przebiegiem <50 kkm oryginalny Xenon Philips eksplodował "niszcząc" wnętrze reflektora tuż po gwarancji, na szczęście miałem bardzo dobry układ z pewnym ASO smile.gif

Napisano

> A ja kupiłem (do tatowego C5II) 2 sztuki na Aliexpres za 120 w tym przesyłka

W Megi 2 też mam chyba D1S, kupiłem po 160 pln/szt w sklepie niedaleko domu za Phillipsa z metką EU ... wink.gif

Napisano

> W Megi 2 też mam chyba D1S, kupiłem po 160 pln/szt w sklepie niedaleko domu za Phillipsa z metką EU

> ...

120 za 2 szt, a nie po 120 za 1 sztukę smile.gif

Napisano

> 120 za 2 szt, a nie po 120 za 1 sztukę

Potrafię czytać 20.GIF

Jak z gwaracją i trwałością? hmm.gif

Napisano

> Potrafię czytać

> Jak z gwaracją i trwałością?

Jedno i drugie jest smile.gif tylko trzeba wysłać chinolowi.

co do trwałości to, na razie za krótko na wyrokowanie, świeca "non stop" od wakacji smile.gif

Napisano

> Jedno i drugie jest tylko trzeba wysłać chinolowi.

> co do trwałości to, na razie za krótko na wyrokowanie, świeca "non stop" od wakacji

No i miodnie, najważniejsze, żeby nabywca, czyli Ty, był zadowolony smile.gifok.gif

Co do C8, to przejrzeć instalcję całą, sprawdzić styki, poczyścić, zabezpieczyć, wyjąć lampy, zrobić serwis i czyszczenie, ewentualnie palniki zmienić na jakieś firmowe, sprawdzić czujniki samopoziomowania, w tym ich mocowanie - za wątkiem wspomnianym na kąciku i będzie dobrze 20.GIF

Napisano

> Co do C8, to przejrzeć instalcję całą, sprawdzić styki, poczyścić, zabezpieczyć, wyjąć lampy,

> zrobić serwis i czyszczenie, ewentualnie palniki zmienić na jakieś firmowe, sprawdzić czujniki

> samopoziomowania, w tym ich mocowanie - za wątkiem wspomnianym na kąciku i będzie dobrze

Daj spokój, toż to rozbieranie całego przodu auta, a u Bartka wystarczy najpierw zamienić palniki miejscami smile.gif w celu potwierdzenia diagnozy, a następnie kupić 2 sztuki D1S i wymienić smile.gif dobra stara D1S zostanie sobie na zapas....

Napisano

> Daj spokój, toż to rozbieranie całego przodu auta, a u Bartka wystarczy najpierw zamienić palniki

> miejscami w celu potwierdzenia diagnozy, a następnie kupić 2 sztuki D1S i wymienić dobra

> stara D1S zostanie sobie na zapas....

Wersja łatwiejsza, ale może podziała 20.GIF

Ja u siebie zderzak zrzuciłem, to przy okazji poprawiłem styki we wszystkim co było w zasięgu wzroku zlosnik.gifok.gif

Nie będzie mi franca fochów elektrycznych stroić rotfl.gif

Napisano

> Wersja łatwiejsza, ale może podziała

> Ja u siebie zderzak zrzuciłem, to przy okazji poprawiłem styki we wszystkim co było w zasięgu

> wzroku

> Nie będzie mi franca fochów elektrycznych stroić

C8 od 2006 (wprowadzenie silnika RHR) a tym bardziej po Lifcie czyli po 2008 roku nie stroi żadnych fochów elektrycznych, no chyba że przód jest od innego egzemplarza smile.gif wszczepiony na drut ....

Napisano
  • Autor

> Zamień palniki miejscami. Jak pomoże, wymień palniki, dla porządku i spokoju oba.

A czy do tej zamiany muszę odłączać aku, czy wystarczy, że wyjme kluczyki ze stacyjki?

Bartek

Napisano

> A czy do tej zamiany muszę odłączać aku, czy wystarczy, że wyjme kluczyki ze stacyjki?

> Bartek

smile.gif kluczyk w kieszeni, światła na "0", BRAK dzieci w aucie smile.gif

Napisano

> C8 od 2006 (wprowadzenie silnika RHR) a tym bardziej po Lifcie czyli po 2008 roku nie stroi żadnych

> fochów elektrycznych, no chyba że przód jest od innego egzemplarza wszczepiony na drut ....

jeszcze nie czas u mnie na C8, na razie kompakty wink.gif

ale dobrze wiedzieć, informacji nigdy za dużo 20.GIF

Napisano
  • Autor

> kluczyk w kieszeni, światła na "0", BRAK dzieci w aucie

No to w weekend będe działał, bo właśnie wyjeżdżam z miasta na kilka dni.

B

Napisano

> C8 od 2006 (wprowadzenie silnika RHR) a tym bardziej po Lifcie czyli po 2008 roku nie stroi żadnych

> fochów elektrycznych, no chyba że przód jest od innego egzemplarza wszczepiony na drut ....

taaa...

szkoda ze o tym nie widzialem jak sie w mojej C8 wylaczylo wspomaganie podczas jazdy smile.gif

na szczescie czyszczenie wszystkich wtyczek w zasiegu pomoglo.