Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przekładnia TRW - która?

Featured Replies

Napisano

Panowie, wie ktoś jak zidentyfikować przekładnie TRW??

Wiem że są dwa typy, krótka i długa i nie wiem którą kupić...

Sprawa dość pilna bo w weekend zaplanowana wymiana.

Dziekuję za szybką pomoc.

A i pacjent to Astra G kombi 1.6XEL z 2000roku.

Napisano

> Panowie, wie ktoś jak zidentyfikować przekładnie TRW??

> Wiem że są dwa typy, krótka i długa i nie wiem którą kupić...

> Sprawa dość pilna bo w weekend zaplanowana wymiana.

> Dziekuję za szybką pomoc.

> A i pacjent to Astra G kombi 1.6XEL z 2000roku.

jak wrzucisz VIN to myślę, że kolegom ułatwi to zadanie i dostaniesz szybciej odpowiedź... wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak wrzucisz VIN to myślę, że kolegom ułatwi to zadanie i dostaniesz szybciej odpowiedź...

No właśnie w tym problem że po VINie nie da rady ustalić typu przedładni. niewiem.gifniewiem.gif

Napisano

> Panowie, wie ktoś jak zidentyfikować przekładnie TRW??

na kąciku Opla w temacie Rozkodowanie VIN masz wytłumaczone co i jak

Napisano
  • Autor

> na kąciku Opla w temacie Rozkodowanie VIN masz wytłumaczone co i jak

To że jest TRW to już wiem, właśnie na podstawie tego tematu to zrobiłem, teraz chodzi mi o to która TRW jest, krótka (typ I) czy długa (typ II)??

Napisano

> To że jest TRW to już wiem, właśnie na podstawie tego tematu to zrobiłem, teraz chodzi mi o to

> która TRW jest, krótka (typ I) czy długa (typ II)??

po VIN-ie bedziesz miał numer katalogowy --> będziesz wiedział która to jest (mając numer odszukasz już te informacje w sieci)

Napisano
  • Autor

> po VIN-ie bedziesz miał numer katalogowy --> będziesz wiedział która to jest (mając numer odszukasz

> już te informacje w sieci)

W0L0TGF35Y2162081 - oto VIN, gdzie znajdę nr katalogowy?

Napisano

> W0L0TGF35Y2162081 - oto VIN, gdzie znajdę nr katalogowy?

po EPC nie dojdziesz która jest która, jedynie odczytać nr GM albo identyfikację literową, no chyba że są jakieś cechy charakterystyczne (o których ja nie wiem) i można poznać,

Napisano

> po EPC nie dojdziesz która jest która, jedynie odczytać nr GM albo identyfikację literową, no chyba

> że są jakieś cechy charakterystyczne (o których ja nie wiem) i można poznać,

no ale jeżeli są dwa typy to każdy z nich ma chyba inny numer katalogowy, wieć po filtrowaniu wyników po VIN-ie powinien wyskoczyć numer właściwej... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> po EPC nie dojdziesz która jest która, jedynie odczytać nr GM albo identyfikację literową, no chyba

> że są jakieś cechy charakterystyczne (o których ja nie wiem) i można poznać,

co to jest numer GM??

Jakiś numer na listwie??

Napisano

> no ale jeżeli są dwa typy to każdy z nich ma chyba inny numer katalogowy, wieć po filtrowaniu

> wyników po VIN-ie powinien wyskoczyć numer właściwej...

rzadko jedynie w przypadkach ograniczeń rocznika, ale tu raczej nie wyjdzie, po filtrowaniu vin wyjdą jedynie trzy typy, delphi i dwie generacje trw, a jaką ma to już fizycznie musi sprawdzić no.gif

Napisano

> co to jest numer GM??

numer części najczęściej zaczynający się na 90... albo 24...

> Jakiś numer na listwie??

numery powinny być umieszczane na każdej części nabite lub naklejone na danej części, dla łatwiejszej identyfikacji są często umieszczane tzw. alfa kody tj. dwuliterowa identyfikacja np MJ, LT etc.

Napisano

> rzadko jedynie w przypadkach ograniczeń rocznika, ale tu raczej nie wyjdzie, po filtrowaniu vin

> wyjdą jedynie trzy typy, delphi i dwie generacje trw, a jaką ma to już fizycznie musi

> sprawdzić

no to byłem na 99% przekonany, że wyrzuci numer właściwej dla VINu, a dalej to już łatwo będzie można odnaleźć w sieci czy to jest dłuższa czy krótsza crazy.gif

Napisano

> no to byłem na 99% przekonany, że wyrzuci numer właściwej dla VINu, a dalej to już łatwo będzie

> można odnaleźć w sieci czy to jest dłuższa czy krótsza

popatrze jeszcze wieczorem ale zdaje się po tym vinie wychodzą 3 rodzaje furious.gif

Napisano

> popatrze jeszcze wieczorem

a to w której strefie czasowej teraz przebywasz ? grinser006.gif

Bo u nas to już raczej noc a nie wieczór hehe.gif

Napisano
  • Autor

> popatrze jeszcze wieczorem ale zdaje się po tym vinie wychodzą 3 rodzaje

Był bym wdzięczny jak by udało Ci się coś znaleźć 20.GIF

Napisano

> no ale jeżeli są dwa typy to każdy z nich ma chyba inny numer katalogowy, wieć po filtrowaniu wyników po VIN-ie powinien wyskoczyć numer właściwej...

Tak ci się tylko wydaje, sytuacja jest identyczna z filtrem PP w AG. Montowali co mieli i w VINie nie znajdziesz info co jest wsadzone, jedynie rozpoznasz po sposobie montażu klapki od filtra PP

Napisano

> jak zidentyfikować przekładnie TRW??

Można po szczegółach budowy:

288089654-Pompywspomagania.JPG

PS. I mam takie info niesprawdzone, że do 1998-2000 roku stosowano zamiennie TRW 1 lub Delphi, w 2001 tylko TRW 1, a od 2002- tylko TRW 2. Mogą także róznić się kolorem płynu wspomagania, TRW 1 ma na pewno zielony, tylko GM, a Delphi jakiś uniwersalny, kolor [edit] czerwony, poszperałem.

Pozdr.

post-65098-14352527328112_thumb.jpg

Napisano

> Można po szczegółach budowy:

> PS. I mam takie info niesprawdzone, że do 1998-1999 roku stosowano zamiennie TRW 1 lub Delphi, od

> 2000-2001 tylko TRW 1, a od 2002- tylko TRW 2. Mogą także róznić się kolorem płynu

> wspomagania, TRW 1 ma na pewno zielony, tylko GM, a Delphi jakiś uniwersalny, koloru nie

> pamiętam.

> Pozdr.

fajne podsumowanie.

Co do płynów: wszędzie zielony, i np Febi spełnia normy ok.gif

Napisano

> Co do płynów: wszędzie zielony, i np Febi spełnia normy

Do Delphi jest Dexron i jest czerwony... klik. Pozdr.

Napisano

> Do Delphi jest Dexron i jest czerwony... klik. Pozdr.

takich rzeczy nie pisz bo Krisbowi sprzedaż spadnie rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Był bym wdzięczny jak by udało Ci się coś znaleźć

tak jak wcześniej napisałem, po vin-ie wychodzą do wyboru 3 rodzaje, trzeba sprawdzać organoleptycznie irked.gif

wiedziałem że można rozróżnić przekładnie Delphi i TRW po budowie samej przekładni i po zbiorniczku, nie wiedziałem natomiast że można też po budowie rozróżnić generacje TRW, ale super wiedzieć że można je rozróżnić po tym info które wrzucił kol. master22221 ok.gif

Napisano

> takich rzeczy nie pisz bo Krisbowi sprzedaż spadnie

eee tam, ja wiem że zawsze uczulali żeby do A-G lać zielony płyn, tym bardziej nie zaszkodzi to wlać go do Delphi (oczywiście jeżeli się nie pomiesza - chociaż ja akurat nie kojarzę żadnej A-G z czerwonym płynem we wspomaganiu yikes.gif ), na pewno natomiast czerwony szkodzi TRW wink.gif

Napisano

> Można po szczegółach budowy:

no i wszystko jasne, jeden rzut oka pod maskę i wiadomo z czym ma się do czynienia ok.gif

Napisano

> a to w której strefie czasowej teraz przebywasz ?

wpysk.gif UTC+1:00

> Bo u nas to już raczej noc a nie wieczór

przy moim wypełnieniu doby dopiero jest wieczór hahaha.gif

Napisano
  • Autor

dziekuję koledze master22221

informacja którą podał ułatwi wielu urzytkownikom wybór przekładni.

Napisano

> Do Delphi jest Dexron i jest czerwony... klik. Pozdr.

Pozwól Mistrzu że się z Tobą nie zgodzę, wszystkie Astry G, H, Zośki A, B i Vectry C jeżdżą wyłącznie na zielonym, oleju do wspomagania elektrohydraulicznego.

I jest odpowiednik Febi dla 1940715, deko tańszy.

288090041-oleje.JPG

Dexron II, III oraz ich obecny następca: VI jest czerwony i stosowany to typowych pomp hydraulicznych.

I taka ciekawostka: czerwony wrócił do Insi, Astry J, Zośki C czy jakże popularnej Ampery...

post-12947-14352527328988_thumb.jpg