Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wyłączyć grzałkę PTC?

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Tak sie zastanawiam nad oszczedzaniem akku. Moj bilans zuzycia energii do jej ladowania jest mizerny i na pewno w tym nie pomagaja mi grzalki.

Glownie robie krotki odcinki i niedlugo pewnie akku odmowi posluszenstwa.

W jaki sposob mozna te grzalki "recznie" wylaczyc aby w odpowiednim momencie je bez trudu ponownie właczyc?

Przekaznik? bezpiecznik? FES/MES?

Napisano

MES->proxy->zakładka F7->wyłączyć grzałkę->zosiować proxy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Nic przez to mi sie nie spierdzieli? Boje sie tego osiowania. Nigdy tego nie robilem wink.gif

PS.

Późniejszy powrot do wlaczenia grzalki bedzie tak samo lagodny jak jej wylaczenie? czy moga nastapic jakies problemy?

Napisano

Nie ma co się spierdzielić. A jak grzałka ori to chętnie odkupię całą instalację grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma co się spierdzielić. A jak grzałka ori to chętnie odkupię całą instalację

Dzieki, ale absolutnie nie bede dekompletowal autka wink.gif.

Napisano
  • Autor

Dziekuje za pomoc. Z malym problemem ale grzalka odlaczona.

Ci co beda robic podobne rzeczy informuje ze po wylaczeniu danej funkcji trzeba jeszcze wcisnac proxi i poczekac az wszystko wysle siedo centralek w samochodzie.

Napisano

> Dziekuje za pomoc. Z malym problemem ale grzalka odlaczona.

> Ci co beda robic podobne rzeczy informuje ze po wylaczeniu danej funkcji trzeba jeszcze wcisnac

> proxi i poczekac az wszystko wysle siedo centralek w samochodzie.

Przecież mówiłem:

Quote:

MES->proxy->zakładka F7->wyłączyć grzałkę->
zosiować proxy
.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Przecież mówiłem:

> Quote:

> MES-

> Pozdrawiam BAS

Jak sie robi pierwszy raz takie rzeczy to nie wszystko jest oczywiste. Byla opcjs wylacz to wylaczylem i potwierdzilem. Myslalem ze to juz sie zapisalo w aucie...

ale dzieki Tobie jestem mądrzejszy o proxi smile.gif

Dzieki

Napisano

> Nic przez to mi sie nie spierdzieli? Boje sie tego osiowania. Nigdy tego nie robilem

> PS.

> Późniejszy powrot do wlaczenia grzalki bedzie tak samo lagodny jak jej wylaczenie? czy moga

> nastapic jakies problemy?

po osiowaniu mogą i pewnie wyłączą się się mrugające kierunki przy zamykaniu/otwieraniu.

Napisano
  • Autor

> po osiowaniu mogą i pewnie wyłączą się się mrugające kierunki przy zamykaniu/otwieraniu.

Nie zwrocilem uwagi czy mrygaja.

A czemu to moze zniknac i jak je ponownie włączyć?

Napisano

> A czemu to moze zniknac

Bo domyślnie ma nie mrugać.

> i jak je ponownie włączyć?

W tym samym miejscu gdzie wyłączałeś PTC jest opcja sterowania kierunkowskazami, żeby je włączyć musisz posiadać kod elektroniczny z niebieskiej karty, jak włączysz to musisz ponownie zosiować proxy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Bo domyślnie ma nie mrugać.

> W tym samym miejscu gdzie wyłączałeś PTC jest opcja sterowania kierunkowskazami, żeby je włączyć

> musisz posiadać kod elektroniczny z niebieskiej karty, jak włączysz to musisz ponownie

> zosiować proxy.

> Pozdrawiam BAS

Rzeczywiscie kierunki nie mrugaja...szkoda ze nie powiedzieliscie o tym wczoraj wink.gif to bym od razu poprawil.

Poza tym sprawdzilem na sucho MESa i w zakładce NADWOZIE jest Body Computer MArelli MF. I tam dopiero w regulacjach jest opcja zmiany INDICATORS COMMAND.

Kod elektroniczny posiadam wiec to nie problem, tylko pytanie czy po zmianie tej opcji musze przejsc do glownego okna MESa i wybrac CAN SETUP/PROXI.... i tam ponownie w REGULACJACH wykonac osiowanie? Nie bedzie to tak ze znow mi domyslnie wylaczy kierunki?

Napisano

> Rzeczywiscie kierunki nie mrugaja...szkoda ze nie powiedzieliscie o tym wczoraj to bym od razu

> poprawil.

To się nazywa skleroza.

> Poza tym sprawdzilem na sucho MESa i w zakładce NADWOZIE jest Body Computer MArelli MF. I tam

> dopiero w regulacjach jest opcja zmiany INDICATORS COMMAND.

Sorry, pomyliłem się.

> Kod elektroniczny posiadam wiec to nie problem, tylko pytanie czy po zmianie tej opcji musze

> przejsc do glownego okna MESa i wybrac CAN SETUP/PROXI.... i tam ponownie w REGULACJACH

> wykonac osiowanie? Nie bedzie to tak ze znow mi domyslnie wylaczy kierunki?

Sprawdziłem, wygląda na to, że nie trzeba osiować (dawno tego nie robiłem).

Dla pewności sprawdź czy po włączeniu działa i czy nie mruga Ci przebieg.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> To się nazywa skleroza.

> Sorry, pomyliłem się.

> Sprawdziłem, wygląda na to, że nie trzeba osiować (dawno tego nie robiłem).

> Dla pewności sprawdź czy po włączeniu działa i czy nie mruga Ci przebieg.

> Pozdrawiam BAS

Nie żebym mial jakies złosci wink.gif...absolutnie.

Sprawdze oczywiscie wszystko zeby juz nie ganiac wiecej do autka w te mazurskie mrozy wink.gif.

Dzieki....a pewnie i tak czeka mnie wymiana akku (osobny wątek).

Napisano

> Kod elektroniczny posiadam wiec to nie problem, tylko pytanie czy po zmianie tej opcji musze

> przejsc do glownego okna MESa i wybrac CAN SETUP/PROXI.... i tam ponownie w REGULACJACH

> wykonac osiowanie? Nie bedzie to tak ze znow mi domyslnie wylaczy kierunki?

po załączeniu kierunków, nie trzeba osiować.

Napisano
  • Autor

> po załączeniu kierunków, nie trzeba osiować.

Dzieki. Dzis operacja wykona sie po powrocie do domu....jednak oko przyzwyczajone do migania. Poza tym widac czy wszystkie zamki dobrze sie zamknely....(po ilosci i szybkosci mrugniec).

Pozdrawiam i dziekuje za okazana pomoc - po raz kolejny.

PS.

No i operacja wykonana. Potwiedzam nie trzeba osiowac.

Jedyne co mnie zaskoczylo to operacji nie dzialal w ogole pilot. Odpalilem auto zgasilem i juz wszystko zaczelo dzialac wlacznie z kierunkowskazami.

Napisano

przy okazji mam pytanie. moja grzałka działa, ale... co chwila pstryka. pstrykaniu towarzyszy przygasanie wyświetlacza klimatronika. to normalne, czy też może napięcie na aku jest za niskie i system ogrzewania dodatkowego się wyłącza?

Napisano
  • Autor

> przy okazji mam pytanie. moja grzałka działa, ale... co chwila pstryka. pstrykaniu towarzyszy

> przygasanie wyświetlacza klimatronika. to normalne, czy też może napięcie na aku jest za

> niskie i system ogrzewania dodatkowego się wyłącza?

No wlasnie u mnie byla identyczna sytuacja....przygasaly swiatla i panel kimatronika....pstrykalo jak najete....nawet jak akku byl nowy nowiusienki.

Wylaczylem grzalke i nie mam problemu, a roznicy w grzaniu absolutnie nie widze.

A skoro nie widac roznicy to po co tracic prad? wink.gif