Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mamy jakiegoś szpeca od junkersów?

Featured Replies

Napisano

Mam problem, od dzisiejszego poranka - piec niby pracuje, coś tam cyka, ale nie włącza się grzanie - ani na wodzie, ani na ogrzewaniu. Nowe baterie w sterowniku, a na piecu świeci się pomarańczowa kontrolka, przy zadziałaniu/grzaniu powinny się zaświecać zielone.

Model OW 23 ae, do wczoraj było ok, rano się zejsrało.

Jakieś pomysły?

Napisano

> Mam problem, od dzisiejszego poranka - piec niby pracuje, coś tam cyka, ale nie włącza się grzanie

> - ani na wodzie, ani na ogrzewaniu. Nowe baterie w sterowniku, a na piecu świeci się

> pomarańczowa kontrolka, przy zadziałaniu/grzaniu powinny się zaświecać zielone.

> Model OW 23 ae, do wczoraj było ok, rano się zejsrało.

> Jakieś pomysły?

zawołać fachowca, wymienić jeden element (nie pamiętam jak się nazywa zlosnik.gif), resztę wyczyścić i będzie dobrze ...

nie wiem tylko czy w junkersie obowiązuje dalej zasada, że części ma tylko "fabryczny serwis" bo u nas nikt inny do junkersa przyjechać nie chciał bo nie mieli zamiennych elementów (ale było to ze dwa lata temu więc może się zmieniło)

ps.

aaaa doczytałem, że to "wielofunkcyjny", a nie tylko łazienkowy wiec spadam do jamki i przepraszam

Napisano
  • Autor

> 1. Brak gazu?

> 2. Cofka włączyła zabezpieczenie?

Gaz jest, bo kuchnia działa, koleś serwisant powiedział wstępnie, że to płyta główna kompa i żebym szykował 1100pln yikes.gif

Napisano

> Gaz jest, bo kuchnia działa, koleś serwisant powiedział wstępnie, że to płyta główna kompa i żebym

> szykował 1100pln

Pewnie jakaś pierdoła, ale jeżeli faktycznie każe Ci płacić te 1100zł to zmień na Polski piecyk i nie będziesz miał tylu kłopotów zlosnik.gif

Napisano

Sprawdzi

Mam wrażenie, że serwisanci Junkersa zaczynają od trzęsienia ziemi, a później jest już tylko gorzej zlosnik.gif

W kolejnym etapie zaleci wymianę na inny piecyk bo "panie to się nie opłaca naprawiać" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdzi

> Mam wrażenie, że serwisanci Junkersa zaczynają od trzęsienia ziemi, a później jest już tylko gorzej

> W kolejnym etapie zaleci wymianę na inny piecyk bo "panie to się nie opłaca naprawiać"

Czytałem, mam instrukcję papierową, ale tej usterki która występuje u mnie tam nie ma. Na uj mnie był ten kaktus? oslabiony.gifzlosnik.gif

Napisano

> Mam problem, od dzisiejszego poranka - piec niby pracuje, coś tam cyka, ale nie włącza się grzanie

> - ani na wodzie, ani na ogrzewaniu. Nowe baterie w sterowniku, a na piecu świeci się

> pomarańczowa kontrolka, przy zadziałaniu/grzaniu powinny się zaświecać zielone.

> Model OW 23 ae, do wczoraj było ok, rano się zejsrało.

> Jakieś pomysły?

Piec to jest kaflowy, a ty masz kocioł.

Napisano

> Gaz jest, bo kuchnia działa, koleś serwisant powiedział wstępnie, że to płyta główna kompa i żebym

> szykował 1100pln

zmień "fachowca"

napisz co dokładnie się dzieje, dokładny model kotła, jak startuje co się dzieje a co nie, czy wywala jakiś nr błędu?

Napisano
  • Autor

> zmień "fachowca"

> napisz co dokładnie się dzieje, dokładny model kotła, jak startuje co się dzieje a co nie, czy

> wywala jakiś nr błędu?

Już piszę, bo sprawy przybrały inny obrót, ale nie wiem czy lepszy. Zamocowałem porządnie sterownik - EUROSTER 2006, bo trochę latał, na wyłączonym piecu ustawiłem na sterowniku temperaturę o 0.4 stopnia wyższą niż w mieszkaniu - wtedy się załącza piec. Włączyłem piec, zamrugała pomarańczowa kontrolka, a potem zaświeciła się zielona i piec wystartował - grzejniki ciepłe, niby wszystko ok, ale jak odkręciłem wajchę z ciepłą wodą w łazience piec się wyłączył - pomarańczowa lampka i koniec działania. Powtórzyłem procedurę - wyłączyłem piec, temp. o 0.4 stopnia wyższa, włączyłem piec i wszystko zadziałało. Odkręcenie ciepłej wody powoduje wyłączenie się pieca, dodatkowo z rana podniosłem ciśnienie wody bo było na koło 1 bara, podkręciłem na prawie dwa, teraz podczas działania pieca jest 2.5, nie wiem czy to dobrze czy źle że tak rośnie, ale grzejniki grzeją.

Poczekam aż dojdzie do temp. docelowej - 21.8, potem aż spadnie do 21.4 i zobaczymy czy się włączy.

Niepokoi mnie to wyłączanie się pieca przy odkręcaniu ciepłej wody.. Wie ktoś coś co może się dziać?

EDIT: mode wg instrukcji OS 23-1 AE 23 albo OW 23-1 AE 23, żadnych błędów nie wywala, przycisk reset, ten trójkątny się nie świeci, dzieje się tylko to co opisałem wyżej ok.gif

Napisano

Z Vaillantem mialem podobnie. Mimo spalenia styków przekaźnika za 50 zł (z naturalnego zużycia) wymienili całą płytkę ,a około 700 zł, bo im nie wolno wymieniać żadnych części, tylko kompletne podzespoły.

Napisano
  • Autor

> Z Vaillantem mialem podobnie. Mimo spalenia styków przekaźnika za 50 zł (z naturalnego zużycia)

> wymienili całą płytkę ,a około 700 zł, bo im nie wolno wymieniać żadnych części, tylko

> kompletne podzespoły.

Czyli prawdopodobnie będzie bolało :/

Napisano
  • Autor

> Już piszę, bo sprawy przybrały inny obrót, ale nie wiem czy lepszy. Zamocowałem porządnie sterownik

> - EUROSTER 2006, bo trochę latał, na wyłączonym piecu ustawiłem na sterowniku temperaturę o

> 0.4 stopnia wyższą niż w mieszkaniu - wtedy się załącza piec. Włączyłem piec, zamrugała

> pomarańczowa kontrolka, a potem zaświeciła się zielona i piec wystartował - grzejniki ciepłe,

> niby wszystko ok, ale jak odkręciłem wajchę z ciepłą wodą w łazience piec się wyłączył -

> pomarańczowa lampka i koniec działania. Powtórzyłem procedurę - wyłączyłem piec, temp. o 0.4

> stopnia wyższa, włączyłem piec i wszystko zadziałało. Odkręcenie ciepłej wody powoduje

> wyłączenie się pieca, dodatkowo z rana podniosłem ciśnienie wody bo było na koło 1 bara,

> podkręciłem na prawie dwa, teraz podczas działania pieca jest 2.5, nie wiem czy to dobrze czy

> źle że tak rośnie, ale grzejniki grzeją.

> Poczekam aż dojdzie do temp. docelowej - 21.8, potem aż spadnie do 21.4 i zobaczymy czy się włączy.

> Niepokoi mnie to wyłączanie się pieca przy odkręcaniu ciepłej wody.. Wie ktoś coś co może się

> dziać?

> EDIT: mode wg instrukcji OS 23-1 AE 23 albo OW 23-1 AE 23, żadnych błędów nie wywala, przycisk

> reset, ten trójkątny się nie świeci, dzieje się tylko to co opisałem wyżej

EDIT: następny cykl wystartował ok, ale wody dalej boję się odkręcić 270751858-jezyk.gif Żart, włączyłem ciepłą, piec się wyłączył :/

Napisano
  • Autor

> Piec to jest kaflowy, a ty masz kocioł.

Nie pomagasz, to chociaż nie przeszkadzaj smirk.gif

Napisano

> EDIT: następny cykl wystartował ok, ale wody dalej boję się odkręcić Żart, włączyłem ciepłą, piec

> się wyłączył :/

Wyglada na problem z jakims czujnikiem (przeplyw / cisnienie). Nie mam pojecia na temat logiki samego sterownika, wiec nie pomoge, ale serwisant powinien byc w stanie to zdiagnozowac. To czy przy okazji trzeba bedzie wymienic cala plytke to juz zalezy od kilku czynnikow, ale sterownik jako taki dziala wiec nie daj sie zbyc 'wymiana plyty' na dzien dobry i pozwol wykazac sie serwisantowi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wyglada na problem z jakims czujnikiem (przeplyw / cisnienie). Nie mam pojecia na temat logiki

> samego sterownika, wiec nie pomoge, ale serwisant powinien byc w stanie to zdiagnozowac. To

> czy przy okazji trzeba bedzie wymienic cala plytke to juz zalezy od kilku czynnikow, ale

> sterownik jako taki dziala wiec nie daj sie zbyc 'wymiana plyty' na dzien dobry i pozwol

> wykazac sie serwisantowi

Serwisant główny, który przyjdzie za 2h sprawdzić, przez tel powiedział, żealbo czujnik temp. albo płyta, ale że trzeba sprawdzić.

Będę dawał znać ok.gif