Napisano 11 Grudnia 201411 lat Mam wynajęte auto od PZU, ale ponieważ naprawiane w ramach OC auto jest na firmę (mojej mamy), to każą płacić za każdy dzień wynajęcia tego auta, różnicę między netto a brutto = VAT. I teraz nie bardzo rozumiem dlaczego? Dodatkowo, jest jeszcze zapytanie od PZU, o jakiś 50% lub 100% odliczenie. Czy ktoś ogarniał temat i może mi wyjaśnić o co chodzi z tymi procentami?
Napisano 11 Grudnia 201411 lat > Mam wynajęte auto od PZU, ale ponieważ naprawiane w ramach OC > auto jest na firmę (mojej mamy), to każą płacić za każdy dzień wynajęcia > tego auta, różnicę między netto a brutto = VAT. I teraz nie bardzo rozumiem > dlaczego? Dodatkowo, jest jeszcze zapytanie od PZU, o jakiś 50% > lub 100% odliczenie. Czy ktoś ogarniał temat i może mi wyjaśnić > o co chodzi z tymi procentami? VAT musi zapłacić i sobie go potem odliczy. Istotne ma znaczenie czy odlicza 50% czy 100% VAT, żeby było wiadomo ile może sobie odliczyć i ile ma zapłacić. Proste jak obręcz. Pierwszy lepszy księgowy to ogarnie.
Napisano 11 Grudnia 201411 lat Autor > VAT musi zapłacić i sobie go potem odliczy. Istotne ma znaczenie czy odlicza 50% czy 100% VAT, żeby > było wiadomo ile może sobie odliczyć i ile ma zapłacić. > Proste jak obręcz. Pierwszy lepszy księgowy to ogarnie. No to już właśnie się okazało (info z biura rachunkowego), że tylko 50% tego VATu może sobie odliczyć Bo auto jest osobowe. Ciężarowe mają 100%. Dzięki za pomoc.
Napisano 11 Grudnia 201411 lat > Mam wynajęte auto od PZU, ale ponieważ naprawiane w ramach OC > auto jest na firmę (mojej mamy), to każą płacić za każdy dzień wynajęcia > tego auta, różnicę między netto a brutto = VAT. I teraz nie bardzo rozumiem > dlaczego? Dodatkowo, jest jeszcze zapytanie od PZU, o jakiś 50% > lub 100% odliczenie. Czy ktoś ogarniał temat i może mi wyjaśnić > o co chodzi z tymi procentami? Hybrydę dostałeś?
Napisano 11 Grudnia 201411 lat > No to już właśnie się okazało (info z biura rachunkowego), że tylko > 50% tego VATu może sobie odliczyć Bo auto jest osobowe. > Ciężarowe mają 100%. Dzięki za pomoc. Czyli różnicę dopłaci pzu?
Napisano 11 Grudnia 201411 lat > No to już właśnie się okazało (info z biura rachunkowego), że tylko > 50% tego VATu może sobie odliczyć Bo auto jest osobowe. > Ciężarowe mają 100%. Dzięki za pomoc. Nie do końca tak to działa, że osobowe 50% a ciężarowe 100%, bo różnicę warunkuje przeznaczenie i sposób użytkowania pojazdu. Ale miażdżąca większość przypadków przy małych działalnościach to właśnie 50%.
Napisano 11 Grudnia 201411 lat Autor > Czyli różnicę dopłaci pzu? Tak, netto zapłaci PZU, ja tylko VAT.
Napisano 11 Grudnia 201411 lat Autor > Hybrydę dostałeś? Byłoby fajnie potestować, ale dostałem Megankę 1.6 N/A. Słabo to jedzie i zżera dużo paliwa.
Napisano 11 Grudnia 201411 lat > Tak, netto zapłaci PZU, ja tylko VAT. Chyba nie dokońca to jest ok skoro rozliczasz tylko 50% vatu? IMHO powinni dołożyc Tobie za drugą połowę Vatu, której nie możesz w żaden sposób rozliczyć tak aby było to dla Ciebie neutralne.
Napisano 12 Grudnia 201411 lat Autor > Chyba nie dokońca to jest ok skoro rozliczasz tylko 50% vatu? > IMHO powinni dołożyc Tobie za drugą połowę Vatu, której nie możesz w żaden sposób rozliczyć tak aby > było to dla Ciebie neutralne. No w teorii powinni, w praktyce jest jak jest.