Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

no to pierwszy raz laweta

Featured Replies

Napisano

mnie czeka grinser006.gif

wczoraj odpaliłem, przejechałem trochę no i STOP + LOW OIL PRESSURE.

mocno kapie spod czujnika ciśnienia oleju.

albo zwalił się czujnik albo pęknięta podstawa filtra oleju.

na szczęście nowy czujnik VALEO ok. 40 PLN a podstawa używka ok. 30 PLN.

w warsztacie robota dopiero na wtorek sick.gif

Napisano

> mnie czeka

> wczoraj odpaliłem, przejechałem trochę no i STOP + LOW OIL PRESSURE.

Ale po co laweta? Jak masz "stan" oleju to olewasz komunikat i jedziesz do domu/serwisu. Jak nie, to dolewasz do kreski i też jedziesz. Laweta jest w tym całym interesie najdroższa facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano
  • Autor

no chyba niezupełnie.

coś się uszkodziło - jeszcze nie wiem co, ale nie ma takiego ciśnienia jak ma być, bo olej "spyla" spod czujnika i plamy są po autem. przy słabym ciśnieniu to cholera wie, jak będzie smarowanie IV panewki.

koszt lawety = 0, bo mam mini ASS

Napisano

Tak nawiasem mówiąc to napisz, ile te Twoje cacko miało przebiegu jak kupiłeś i ma teraz, tak z ciekawości. Jak już cofałeś licznik to może być na priv zlosnik.gif

Zaraz przyjdą miłośnicy 1.5 dCi i tak, także temat rozwojowy chipsy.gif

Napisano
  • Autor

jak kupiłem to miało 129 kkm. wiem, że cofnęli jakieś 60-100 kkm.

aktualnie ma jakieś niecałe 242 kkm, czyli w rzeczywistości pewnie ponad 300 kkm

Napisano
  • Autor

odma raczej OK - nie było problemów.

obstawiam czujnik, ale mam info że w 1,5 dCi lubią pękać podstawy filtra, co potwierdza nawet bogata oferta tylko do 1,5 dCi na alledrogo smile.gif

Napisano

> no chyba niezupełnie.

> coś się uszkodziło - jeszcze nie wiem co, ale nie ma takiego ciśnienia jak ma być, bo olej "spyla"

> spod czujnika i plamy są po autem. przy słabym ciśnieniu to cholera wie, jak będzie smarowanie

> IV panewki.

> koszt lawety = 0, bo mam mini ASS

bardzo dobre podejście ok.gif 3mam kciuki oby pierdoła ok.gif

Napisano

Tylko sam wyciek (zakładając prawidłowy stan oleju) raczej nie spowodowałby IMO obniżenia ciśnienia oleju na tyle, aby zapalić lampkę - nie mam w głowie przy jakim ciśnieniu zapali STOP a po papierach grzebać już dziś za późna pora. Niech w warsztacie sprawdzą faktyczne ciśnienie oleju, i ja bym radził zerknąć na odmę. Robota praktycznie żadna, a sen spokojny. Powodzenia i daj znać jak będziesz wiedział co za czort ok.gif

Napisano

> bardzo dobre podejście 3mam kciuki oby pierdoła

Stawiam na czujnik, mnie tak w C8 się uszkodził ze sikało jak z zarzynanej świni, PRZEZ niego, po kablu.

wymiana 5 minut na środku ulicy, dobrze że w mieście, bo komunikat o cisnieniu oleju walił po oczach.

Napisano

> Stawiam na czujnik, mnie tak w C8 się uszkodził ze sikało jak z zarzynanej świni, PRZEZ niego, po

> kablu.

> wymiana 5 minut na środku ulicy, dobrze że w mieście, bo komunikat o cisnieniu oleju walił po

> oczach.

u mnie np był czujnik zmiennych faz ale zanim do tego doszliśmy parę pierdół bez sensu było zrobionych zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Stawiam na czujnik

zakupię dziś, bo INTER CARS mam na miejscu i spróbuję podmienić. warunki ciasne, ale jakoś zgwałcę to grinser006.gif

BTW - zmieniałeś na środku ulicy w 5 minut? to by znaczyło, że czujnik woziłeś ze sobą? cool.gif

Napisano

> odma raczej OK - nie było problemów.

> obstawiam czujnik, ale mam info że w 1,5 dCi lubią pękać podstawy filtra, co potwierdza nawet

> bogata oferta tylko do 1,5 dCi na alledrogo

ooo , mając we flocie około 40 szt 1,5 dci ( kangoo , megane , rózne roczniki i moce ) nigdy z podstawą nic się stało , za to panewki kontrolnie zmieniamy co 150 tys km. Auta niektóre maja ponad 300 tys i jeżdzą ( zaczynają się problemy wtryskowe mad.gif)

Napisano

> Ale po co laweta? Jak masz "stan" oleju to olewasz komunikat i jedziesz do domu/serwisu. Jak nie,

> to dolewasz do kreski i też jedziesz. Laweta jest w tym całym interesie najdroższa .

Już widziałem takich specjalistów. Którym się zaświeciła kontrolka brak ciśnienia oleju. Sprawdzili stan i postanowili jechać dalej.

Skutek zatarty silnik bo.... brak jest ciśnienia oleju w silniku a nie oleju więc kolega zachował się bardzo rozsądnie.

Napisano

> zakupię dziś, bo INTER CARS mam na miejscu i spróbuję podmienić. warunki ciasne, ale jakoś zgwałcę

> to

> BTW - zmieniałeś na środku ulicy w 5 minut? to by znaczyło, że czujnik woziłeś ze sobą?

nie smile.gif napisałem "wymiana, na środku ulicy 5 minut" smile.gif

ale po czujnik miałem blisko do kolegi na serwis Citroena smile.gif kosztowało to 27 PLN smile.gif

dodam było popołudnie późne w piątek smile.gif

aaaa no i cały sobotni poranek mycie silnika, chłodnicy i wszystkiego dookoła smile.gif

Napisano
  • Autor

> ooo , mając we flocie około 40 szt 1,5 dci ( kangoo , megane , rózne roczniki i moce ) nigdy z

> podstawą nic się stało , za to panewki kontrolnie zmieniamy co 150 tys km. Auta niektóre maja

> ponad 300 tys i jeżdzą ( zaczynają się problemy wtryskowe )

na szczęście podstawa jest OK ok.gif

wymiana czujnika załatwiła sprawę ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie napisałem "wymiana, na środku ulicy 5 minut"

> ale po czujnik miałem blisko do kolegi na serwis Citroena kosztowało to 27 PLN

widocznie 10x lepiej umieszczony z lepszym dostępem, bo w SCII dCi kiepsko. no ale ja rozumiem, że konstruktor nie przewidział jego wymiany w trakcie eksploatacji.

póki co zmieniam same czujniki - sprzęgła, STOP i ciśnienia oleju. są jeszcze jakieś oprócz temperatury wody i poziomu oleju? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

na szczęście podstawa jest OK ok.gif

wymiana czujnika załatwiła sprawę ok.gif