Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

a może hybryde zamiasta japonskiego kompakta?

Featured Replies

Napisano

> eee nie chodzilo mi o propozycje michuu

Wiem. Mi chodzilo o salon w elblagu grinser006.gif

> moze wtedy bym zrobil swapa do siebie do Hondziny

Widze nie tylko ja o tym myslalem grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Czyzby kolega Knedler?

no raczej nie - na AK od 10 lat

Napisano

> a jakiego rzedu spalanie jest na krotkich .miejskich dystansach[3-4km]? tez mocno leci do gory jak

> w zwyklych autach czy tez ten elektryk jakos to stabilizuje?

Spalanie będzie niewiele mniejsze niż w zwyczajnym aucie bo zanim silnik się rozgrzeje to pracuje bez przerwy i nie ma cudów.

> i jeszcze pytanie o wersje plug-in.czy da sie tym jezdzic na takich wlasnie dystansach nie uzywajac

> silnika spalinowego?

Po to właśnie jest hybryda plug-in żeby od momentu ruszenia z "garażu" jechać na prądzie tak długo jak się da a później dopiero uruchomić silnik spalinowy.

Napisano

> Spalanie będzie niewiele mniejsze niż w zwyczajnym aucie bo zanim silnik się rozgrzeje to pracuje

> bez przerwy i nie ma cudów.

Mam porównanie z jazdy na krótkich (nawet bardzo) dystansach miejskich Focusem MKII kombi 2.0 AT (145KM, masa auta 1427kg) i CT200h 1.8 CVT (136KM, masa auta 1515kg). Te same trasy pokonywałem każdym z tych aut przez kilka miesięcy kilka razy dziennie w zbliżonych warunkach pogodowych. Prędkość średnia z miesiąca 26-30km/h. Średnie spalanie Focusa - 14l/100km, CT200h - 6,5l/100km. Nie pasująca do porównania Astra II kombi 2.0 DTI (zmodzona na 120KM) MT w tych samych warunkach spalała rówież średnio 6,5l/100km.

Napisano

> Mam porównanie z jazdy na krótkich (nawet bardzo) dystansach miejskich Focusem MKII kombi 2.0 AT

> (145KM, masa auta 1427kg) i CT200h 1.8 CVT (136KM, masa auta 1515kg). Te same trasy

> pokonywałem każdym z tych aut przez kilka miesięcy kilka razy dziennie w zbliżonych warunkach

> pogodowych. Prędkość średnia z miesiąca 26-30km/h. Średnie spalanie Focusa - 14l/100km, CT200h

> - 6,5l/100km. Nie pasująca do porównania Astra II kombi 2.0 DTI (zmodzona na 120KM) MT w tych

> samych warunkach spalała rówież średnio 6,5l/100km.

Dla jednego bardzo krótki dystans to 20km a dla innego 1km. smile.gif

Zdarzało mi się jeździć dystanse miejskie 3-4km i w takim przypadku wiele jest czynników mających wpływ na średnie spalanie z czego dość ważnym jest temp. na zewnątrz a także ta w garażu jeśli samochód w nim stoi. W zimie silnik benzynowy potrzebuje minimum 3-4km aby się rozgrzać. Po rozgrzaniu każde przejechane 100m obniża średnie spalanie które początkowo przekracza 10L/100km.

Jeśli chodzi o hybrydy Toyoty to zimą bardzo ważne jest ogrzewanie. Jeżeli ustawimy temp. we wnętrzu wysoko to silnik spalinowy będzie dłużej pracował bez przerwy póki wnętrze się nie nagrzeje a i później będzie się częściej załączał tylko po to aby utrzymać ustawioną temp. we wnętrzu.

Napisano

> Dla jednego bardzo krótki dystans to 20km a dla innego 1km.

> Zdarzało mi się jeździć dystanse miejskie 3-4km i w takim przypadku wiele jest czynników mających

> wpływ na średnie spalanie z czego dość ważnym jest temp. na zewnątrz a także ta w garażu jeśli

> samochód w nim stoi.

Trudno się z tym nie zgodzić. Opisane wyżej wyniki były zbierane na przestrzeni wielu miesięcy (min 6 miesięcy danym autem), co daje pełniejszy obraz niż obserwacja z 1 dnia czy tygodnia. W moim przypadku były stałe trasy, pokonywane jednorazowo dystanse 1,5-6km. Auta nocowały na podjeździe, temperatury zimą spadały ponizej zera w pojedyncze dni. Generalnie poprzez tę powtarzalność było to dla mnie ciekawe porównanie wyników róznych aut na przestrzeni kilku lat, do momentu przeprowadzki.

> W zimie silnik benzynowy potrzebuje minimum 3-4km aby się rozgrzać. Po

> rozgrzaniu każde przejechane 100m obniża średnie spalanie które początkowo przekracza

> 10L/100km.

> Jeśli chodzi o hybrydy Toyoty to zimą bardzo ważne jest ogrzewanie. Jeżeli ustawimy temp. we

> wnętrzu wysoko to silnik spalinowy będzie dłużej pracował bez przerwy póki wnętrze się nie

> nagrzeje a i później będzie się częściej załączał tylko po to aby utrzymać ustawioną temp. we

> wnętrzu.

Nie mam doświadczenia z jazdy hybrydą w warunkach typowo zimowych w ujemych temperaturach, raczej w zakresie od 0 stopni w górę, silnik spalinowy pracuje zdecydowanie krócej.

Napisano

> Po to właśnie jest hybryda plug-in żeby od momentu ruszenia z "garażu" jechać na prądzie tak długo

> jak się da

A jaki jest rząd wielkości tego "jak się da"? czy powiedmy 1500 m czy raczej 10 km?

Napisano

> Czemu?

Bo jest za słaby.

> Na 3 kasy nie starczy

Szkoda. Ale II gen po lifcie też jest ok.

> a aku?

Bez obaw.

Tym bardziej, że da się znaleźć takie auta z udokumentowanym serwisem/przebiegiem w fajnym stanie.

Napisano

> A jaki jest rząd wielkości tego "jak się da"? czy powiedmy 1500 m czy raczej 10 km?

Około 20km.

Napisano

> Około 20km.

A czyli zupelnie OK. - bo w ciągu tygodnia myslę że 4x nie przekraczam 12 km a raz w tyg robie własnie ok 20... Czyli miałbym auto elektryczne z rezerwą spalinową... moze to jest jakiś pomysł... weekend to co prawda inna bajka...

A jakie modele tak mają?

Napisano

> A jakie modele tak mają?

Toyota Prius Plug-in i Mitsubishi ASX i Outlander PHEV - Plug In Hybrid. Mitsu zeznaje, że na baterii auto jest zdolne przejechać ponad 50km z prędkościami do 100km/h.

Napisano

> Toyota Prius Plug-in i Mitsubishi ASX i Outlander PHEV - Plug In Hybrid. Mitsu zeznaje, że na

> baterii auto jest zdolne przejechać ponad 50km z prędkościami do 100km/h.

Tyle że w przypadku mitsu zeby taniej jeżdzić to najlepiej go nie kupować... najtańsza wersja hybrydy 186 tys a porównywalny benzynowy 108 tys - to jakiś zart...

Albo powiedzenie między wierszami - Nie kupujcie tego samochodu...

W przypadku ASX strona internetowa poska neguje taka wersję....

Strona toyota.pl nie otwiera się a wg niemieckiej róznica wynosi 1000Euro - wariactwo...

ale niemniej dzieki za info... ok.gif

Napisano

> Tyle że w przypadku mitsu zeby taniej jeżdzić to najlepiej go nie kupować... najtańsza wersja

> hybrydy 186 tys a porównywalny benzynowy 108 tys - to jakiś zart...

> Albo powiedzenie między wierszami - Nie kupujcie tego samochodu...

> W przypadku ASX strona internetowa poska neguje taka wersję....

> Strona toyota.pl nie otwiera się a wg niemieckiej róznica wynosi 1000Euro - wariactwo...

> ale niemniej dzieki za info...

Nowinki techniczne nigdy nie były tanie i tak jest w przypadku tych aut. Kwestia ich zakupu jest mocno indywidualna i zależna od lokalnych przepisów / ulg itp.. Zakup nowego auta o niskiej emisji w UK był (a może nadal jest) premiowany dotacją/ulgą finansową, czytałem o tym kiedyś ale tematu nie zgłebiałem, nie dotyczył mnie. Plug In Hybrids poza pełnymi elektrykami to obecnie jedyne auta nie objęte Congestion Charge w Londynie. Zerowy podatek drogowy dla hybryd nie jest specjalnym argumentem, bo stawki dla nowych diesli zaczynają się od 20-30 funtów zależnie od pojemności (pod uwagę jest brana emisja CO2). Nie wszyscy się jednak kręcą wokół Londynu, i tak jak u nas "auta ciężarowe" kiedyś tak i hybryd sprzedaje się masa dla firm na auta służbowe - pracownik zobowiązany jest płacić podatek za jego używanie, który jest wypadkową kilku wartości, w tym emisji spalin auta (wartość procentowa do zapłacenia rośnie IMO stromo wraz ze wzrostem emisji, a przedziały są bardzo wąskie) i dla hybryd jest bardzo niski.

Napisano

> Tyle że w przypadku mitsu zeby taniej jeżdzić to najlepiej go nie kupować... najtańsza wersja

> hybrydy 186 tys a porównywalny benzynowy 108 tys - to jakiś zart...

> Albo powiedzenie między wierszami - Nie kupujcie tego samochodu...

> W przypadku ASX strona internetowa poska neguje taka wersję....

> Strona toyota.pl nie otwiera się a wg niemieckiej róznica wynosi 1000Euro - wariactwo...

> ale niemniej dzieki za info...

zastanawiałem się nad Outlanderem

kilka uwag

- nie sądze, że ta wersja za 108 będzie wyposażona tak, jak PHEV

- niektóre rzeczy w benzynowym poprostu niedostępne

- w cenniku osotatnio podrożał mitsu, teraz "rozsądna wersja" kosztuje prawie 200 tys

- i włąsnie tę wersje proponowali w okolicach 170 kpln

tak, że jeśli zainteresowany, to pogadaj ok.gif

ja odpuściłem, bo to jednak i tak nie mieści się w budżecie

• 3 tygodnie później...
Napisano

jeśli chodzi o toyoty... na akumulatory są kilkuletnie gwarancje od producenta, i później co rok po przeglądzie przedłużasz gwarancje, i rzeczywiscie toyoty sa coraz bardziej przydatne w długiej trasie, więc plus dla nowszych generacji alien.gif