Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stx!!!

Featured Replies

Napisano

przed lakierowaniem, chodzące i docierające się na prowizorycznej zwrotce... nie jest tak źle jak straszyliście z tym basem... jest potężny ale o dziwo kontrola jest niezła (może zasługa wzmacniacza) co ciekawe po zatkaniu BR dźwięk sie prawie nie zmienia... confused.gif

góra to miód IMO... ten SS9500 to niezły jest... ciekawe co będzie na prawdziwej zwrotnicy... narazie nieźle się to wszystko zapowiada ale jeszcze długa droga do końca smile.gif)

276699553-kolumieny2.jpg

post-14970-14352469462012_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

Hmm, faza testów i dogrzewania zakończona. Pisze kolega że Peerleess muli. Rzeczywiście podpięty pod Yamahe 930 muli jak cholera, ale pod przedwzmacniaczem Rotela i mocną końcówką jest posłuszny i szybciutki i bardzo zadowolony jestem. Coprawda obudowa nie jest w ogóle tłumiona więc może to troche tłumaczy. Niedługo napisze coś więcej i zrobie dokładne foty całości (jak tylko wsadze zwrotnice do wewnątrz obudowy.

• 6 miesięcy później...
Napisano

i już sprzedane na allegro. teraz będzie konstrukcja na kopółce, średniotonowej 15cm i 26cm aluminiowym Scan speaku. Wszystko z serii Revelator biglaugh.gifzlosnik.gif

277877904-kolumny1.jpg

277877904-kolumny2.jpg

post-14970-14352476106547_thumb.jpg

Napisano

> i już sprzedane na allegro. teraz będzie konstrukcja na kopółce,

> średniotonowej 15cm i 26cm aluminiowym Scan speaku. Wszystko z

> serii Revelator

super wykonanie !! claps.gif

jak to gra i jaka reszta klocków jeśli mozna wiedzieć ?

Napisano

> i już sprzedane na allegro. teraz będzie konstrukcja na kopółce,

> średniotonowej 15cm i 26cm aluminiowym Scan speaku. Wszystko z

> serii Revelator

jeżeli graja tak jak wygląaja to chciałbym tego posłuchać. Piekny fornir smile.gif

Napisano

> super wykonanie !!

> jak to gra i jaka reszta klocków jeśli mozna wiedzieć ?

Wyszły ładnie, do pełni szcześcia brakuje idealnie gładkiej powierzchni lakierniczej, z następnymi kolumnami udam sie chyba do jakiegoś lakiernika z komorą bezpyłową. Obudowa zasypana 25kg piasku okazała się praktycznie całkowicie głucha (stukanie po obudowie) i ważyła bagatela 75kg/sztuka :-)

Grało to wszystko z:

- starym CD Philipsa używanym jako transport (CDM4)

- zewnetrzym przetwornikiem na PCM1730 BurrBrowna zrobionym w domku

- przedwzmacniaczem Sony TA-E 80ES

- klonem końcówki Pass Aleph 5 pracującej w klasie A na tranzystorze (typu Single Ended)

od razu powiem że niestety dysponowałem za małym pokojem (20m2) jak na kolumny tych wymiarów i do tego w Bass Refleksie. Owocowało to odrobinę za miękkim basem i brakiem papierowego wykopu który czasami jest potrzebny. Sytuacja ulegała poprawie gdy zamiast Passa/Sonego podpięty był dośc mocny NAD C370. Myślę że bardziej odpowiednim pomieszczeniem byłby pokój w okolicach 30-40m2 i napęd odpowiednio mocną końcówką w AB klasie (coś w stylu 2x200W 8ohm). Dlaczego więc A-klasa SE? A no dla wysokich i średnicy. SS 9500 w połączeniu z PL11 naprawdę dają radę. Plastyka, precyzja, przestrzeń - miód! POLECAM gorąco zestawienie u góry tych własnie dwóch przetworników i napęd własnie wzmacniaczem w A-klasie który dodatkowo uwypukli ich zalety. Podobnie rzecz sie miała gdy napedzałem kolumny posiadaną lampą Ancient Audio (ograniczone poziomy głośności).

Napisano

juz powstaje, a nawet dwa równolegle, chętnie posłucham jakihś sugestii, moze ktos miał do czynienia z takimi głośnikami i ma jakieś uwagi:

Projekt 1:

1) kopółka Scanspeak 9900 Revelator

http://akustyk.com.pl/scanspeak/D2905-9900.html

2) średniotonowy Scanspeak 15M4531K Revelator

http://akustyk.com.pl/scanspeak/15M4531K.html

3) woofer Scanspeak 26W4867T00 Revelator

http://akustyk.com.pl/scanspeak/26W8867T00.html

Wymiary kolumny (wysxszerxgłęb) 1070x200x450

na przedniej ściance kopółka i średniotonowy (cięcie ok 2800Hz), na bocznej niskotonowy w 40 litrach zamkniętej (cięcie ok 120Hz)

Projekt 2:

1) kopółka Vifa XT25TG

http://akustyk.com.pl/vifa/XT25TG-30-04.html

2) jako średniotonowy Vifa XT18WO

http://akustyk.com.pl/vifa/XT18WO-09-08.html

3) niskotonowy Peerless SLS-10

http://akustyk.com.pl/peerless/P830668.html

Wymiary kolumny (wysxszerxgłęb) 1000x200x480

na przedniej ściance kopółka i średniotonowy (cięcie ok 2800Hz), na bocznej niskotonowy w 50 litrach zamkniętej (cięcie ok 100Hz)

Zastanawiam się nad zastosowaniem w skrzyni basowca otworu stratnego variovent, czy ktoś miał kiedyś do czynienia z tym rozwiązaniem, nie mogę nigdzie znaleźć jak to się liczy, żadnych parametrów, niczego :-(

Wszelkie sugestie, opinie mile widziane. Aha, głośniki już są kupione więc tutaj zmian już nie może być. Wiem że XT18WO to nie najlepszy pomysł na średniotonowy głośnik ale:

- podobno przy odpowiedniej zwrotce da sie z niego wycisnąć lepszą średnice niż z wersji XT18WH

- ma membrane lżejszą niż większość "18" na rynku

- będzie maksymalnie nisko cięty tak aby sachować jak najlepszy impuls w wyższych partiach basu (myśle ze poradzi sobie lepiej niż SLS-10 który ma służyc tylko jako dopalacz)

- będzie pracować w 9 litrowej, zamkniętej obudowie

Wiem że SLS-10 to nie najlepszy moze pomysł ale... budżet. W zamkniętej podobno nie najgorzej sobie radzi.

am juz dechy:

277882287-dechy.jpg

Generalnie z tą drugą kolumną wiąże się pewna ilość niewiadomych biglaugh.gif

post-14970-1435247611934_thumb.jpg

Napisano

przypomniała sie niedola, cięcie wyżynarą (kiepską) w MDFie otworów to ciężki chleb. Ale peerlessik już ma dziure. Front z frezami zamówiłem u stolarza...

277896754-peerless.jpg

powstają również przegrody wzmacniające :-) w tle widać kolumny zastęopcze 270751858-jezyk.gif

277896754-dechy22.jpg

277896754-dechy333.jpg

post-14970-14352476318876_thumb.jpg

Napisano

widze, ze masz tam frezarke gornowrzecionowa, takze nie lepiej nia wycinac owtory pod glosniki niz meczyc sie wyzynarka i takie krzywe dziurki robic wink.gif

Napisano

> widze, ze masz tam frezarke gornowrzecionowa, takze nie lepiej nia

> wycinac owtory pod glosniki niz meczyc sie wyzynarka i takie

> krzywe dziurki robic

wiecej zabawy, te krzywe dziurki wewnątrz to tylko na przegrody i nie ma to najmniejszego znaczenia, teoretycznie to nawet lepiej że krzywe, natomiast SLS-10 nie wymaga frezu stąd dziura też nie musi być idealna.

Frontu robić bym sie nie podjął bo chce miec starannie dlatego i tak dostane gotowy z frezami w poniedziałek od sprawdzonego stolarza.

Frezare kupiłem na zapas bo nie wiedziałęm czy mi sie uda znaleźć kogos kto sie tego podejmie (frezowania) bo gdzie nie dzwoniłem to mówili mi termin na styczeń/luty. na szczęście ten sprawdzony stolarz sie zlitował :-) problem nie jest we frezowaniu jako takim ale w wycięciu idealnego otworupo którym trzeba prowadzić łożysko frezu.

Napisano

> wiecej zabawy, te krzywe dziurki wewnątrz to tylko na przegrody i nie

> ma to najmniejszego znaczenia, teoretycznie to nawet lepiej że

> krzywe, natomiast SLS-10 nie wymaga frezu stąd dziura też nie

> musi być idealna.

> Frontu robić bym sie nie podjął bo chce miec starannie dlatego i tak

> dostane gotowy z frezami w poniedziałek od sprawdzonego

> stolarza.

> Frezare kupiłem na zapas bo nie wiedziałęm czy mi sie uda znaleźć

> kogos kto sie tego podejmie (frezowania) bo gdzie nie dzwoniłem

> to mówili mi termin na styczeń/luty. na szczęście ten sprawdzony

> stolarz sie zlitował :-) problem nie jest we frezowaniu jako

> takim ale w wycięciu idealnego otworupo którym trzeba prowadzić

> łożysko frezu.

frezarka po malutkiej modyfikacji nadaje sie idealnie do wycinania okregow .... na koncu jednej z 2 prowadnic ktora masz po skraju maszyny robisz otorek na kreta i dzieki temu robi sie z niej idealny cyrkielek wink.gif cienki frez i mozna cuda wianki wycinac ok.gif

Napisano

> frezarka po malutkiej modyfikacji nadaje sie idealnie do wycinania

> okregow .... na koncu jednej z 2 prowadnic ktora masz po skraju

> maszyny robisz otorek na kreta i dzieki temu robi sie z niej

> idealny cyrkielek cienki frez i mozna cuda wianki wycinac

no widzisz, nie wpadłem na to, na przyszłośc bede wiedział ok.gif

Napisano

w pół posklejane, polecam klej SOUDAL 66A, przesuwać mozna do 1/2h, po 3h można ściągać ściski i kleić następne powierzchnie.

277924497-dechy444.jpg

a to zestawik vifek cool.gif

277924497-dechy555.jpg

celowo jak najbliżej siebie wiadomo z jakich względów. XT18WO mimo że wymaga frezu posiada kosz który milimetr na niego nachodzi, dzięki temu leciutko nasunięty jest na XT25

btw, kolumny będą potężne, dobrze że planuje przeprowadzke zlosnik.gif

post-14970-14352476426673_thumb.jpg

Napisano

możesz mi powiedziec co tam będzie za głośnik za dół odpowiedzialny i na ile go tniesz:>?

Napisano

> możesz mi powiedziec co tam będzie za głośnik za dół odpowiedzialny i

> na ile go tniesz:>?

Pisałem już, SLS-10 w 50 litrach zamknietej i cięte to ok 100Hz

w planach wymiana na XXLS-10 który w takiej obudowie pracuje już baaardzo ładnie biglaugh.gif

a jak sie sprawdzi to może i tu zawita Revelator 26W? Powiem szczerze ze wczoraj przyszedł komplet Revelatorków z Akustyka iiiiii budzi respekt głośnik... zobaczymy jak zagra... Tylko cena już z pogranicza zdrowego rozsądku biglaugh.gif

277926026-dechy666.jpg

mały niekontrolowany wypływ kleju był, bedzie skrobanko ;-)

post-14970-14352476429695_thumb.jpg

Napisano

> Pisałem już, SLS-10 w 50 litrach zamknietej i cięte to ok 100Hz

> w planach wymiana na XXLS-10 który w takiej obudowie pracuje już

> baaardzo ładnie

> a jak sie sprawdzi to może i tu zawita Revelator 26W? Powiem szczerze

> ze wczoraj przyszedł komplet Revelatorków z Akustyka iiiiii

> budzi respekt głośnik... zobaczymy jak zagra... Tylko cena już z

> pogranicza zdrowego rozsądku

> mały niekontrolowany wypływ kleju był, bedzie skrobanko ;-)

szkoda, że głośnik jest z boku, nie lubię takich rozwiązań 100 Hz to przydałoby się aby głośnik skierowany był jeszcze w słuchacza.

Co mi się podoba to bardzo solidna budowa choć jej kształty wcale mi się nie podobają:)

Napisano

> szkoda, że głośnik jest z boku, nie lubię takich rozwiązań 100 Hz to

> przydałoby się aby głośnik skierowany był jeszcze w słuchacza.

> Co mi się podoba to bardzo solidna budowa choć jej kształty wcale mi

> się nie podobają:)

poniżej 200Hz fale juz nie są kierunkowe, to i tak niski podział!

o wyglądzie pogadamy jak położe fornir zlosnik.gif

Napisano

> poniżej 200Hz fale juz nie są kierunkowe, to i tak niski podział!

niestety sie nie zgodzę, fale rozchodzą się kierunkowo tak do 80 Hz. To że jest to niski podział jak na 3 way to ja wiem, chodzi mi jednak o to, że wg mnie i tak za wysoki jak na głośnik w boku obudowy wink.gif

A jeśli chodzi o wygląd napisałem o kształcie budy

20.GIF

Napisano

wyraziłem sie nieściśle ale kolega też. tak naprawde nawet 10Hz jest kierunkowe, tyle że poniżej 200Hz z powodu wielkiej długości fali (np 34Hz ma dł 10metrów) fala opływa swobodnie obudowe we wszystkich kierunkach ponieważ ścianki nie stanowią dla niej najmniejszej przeszkody podobnie jak żadne sprzęty w pomieszczniu.

Gdyby dać głosnik średniotonowy na bocznej ściance to cała fala o dł 10cm (3400Hz) na ściance 45cm szła by tylko w bok. Wszystko zależy zatem od sytuacji, w warunkach domowych można przyjąć że poniżej 200Hz fala jest na tyle długa że rozchodzi sie nie kierunkowo :-)

A kształt obudowy to juz kwestia gustu, mi sie akurat zawsze takie podobały, za to nie przeżyłbym 25cm głosnika z przodu

Pzdr 20.GIF

Napisano

Kolumny zostały w zasadzie sklejone (oczywiście zostawiłem boki i tyły ponieważ najpierw trzeba wkleić wytłumienie)

277930207-deski777.jpg

277930207-deski888.jpg

277930207-deski999.JPG

co do samego wytłumienia to:

- na wszystkich powierzchniach płaskich znajdzie się mata bitumiczna

- w komorze głosnika średniotonowego na macie pojawi się jeszcze warstwa filcu, a na koniec komora zostanie wypełniona wełną albo gąbką lub czymś innym (wyjdzie przy słuchaniu)

Na początku komora głośnika basowego poza matą bitumiczną nie będzie wytłumiona, ewentualne zmiany zajdą już po wygrzaniu i przy strojeniu kolumn.

Pod głosnik wysokotonowy został wycięty głębszy frez niz jest on teoretycznie potrzebny. Zostanie on przymocowany na 2mm warstwie "gumo-korka" celem odizolowania od drgań obudowy.

Po zamocowaniu wytłumienia kolumny zostana ostatecznie zamknięte i wkręce głośniki. Ponieważ są one fabrycznie nowe zanim rozpocznie sie budowa właciwej zwrotnicy muszą sobie trochę pograć (myśle że ok 2-3 tygodnie wystarczy). W tym celu wrzucę do środka zwrotnicę z kolumn Unitra Space '86 zlosnik.gif która to jak wszystkie tonsile ma wszystkie podziały przeprowadzone bardzo wysoko dzięki czemu nie bedzie obaw o życie przetworników.

Zwrotnica to będzie konkretna jazda bo układ jest ciężki do zestrojenia więc narazie sie nie wypowiadam, jak będzie zrobiona wrzuce schemat. martwi mnie to że prawdopodobnie będe musiał robić linearyzację impedancji oraz to że pójdę z torbami jak zaczne kupować cewki zlosnik.gif

Na zakończenie pozostanie najfajniejsza zabawa czyli układanie forniru. Na przedniej ściance planuję połozenie forniru:

heban.jpg

oczywiście paskami z góry do dołu

na bokach górze, dole i tyle będzie położony fornir:

heban_makassar.jpg

jeśli nie będzie odpowiednio ciemny po polakierowaniu zostanie pobejcowany na czarno przed położeniem frontu. Celem "czarności" tylnej części kolumn jest wizualne "zgubienie" głosnika na bocznej ściance oraz ogólne "dchudzenie"kolumn.

Z następnych etapów także postaram się wklejać zdjęcia :-)

post-14970-14352476483733_thumb.jpg

Napisano

Znowu się przyczepię, taki jestem ale to z dobrego serca.

moim zdaniem przyklejanie wytłumienia mija się z celem, praktycznie odetniesz sobie drogę do eksperymentów. Co jeśli będziesz chciał trochę potestować jak głośniki grają bez lub z trochę większą ilością wytłumienia? Ja bym to jakoś przymocował ale chyba nie kleił, no chyba, że zrobisz to tak aby bez problemu dało się później to usunąć:)

Co do budy to gratuluję jeszcze raz profesjonalnej roboty. 20.GIF

Napisano

...bo takiego miana chyba nikt mu nie odmówi. Przetworniki za grubą kase (komplecik Scanspeaków Revelatorów) a buda jak nizej (mdf 30mm, 45 litrów na 26W, zamknięta):

277944618-hiend1.jpg

głośniczki, od góry 9900, 15M i 26W

277944618-hiend2.jpg

277944618-hiend3.jpg

277944618-hiend4.jpg

post-14970-14352476560446_thumb.jpg

Napisano

wytłumienie, początkowe oczywiście ;-)

277971520-deski11111111.jpg

obydwie sklejone i czekające na szpachle i fornir

277971520-deski222222222.jpg

post-14970-14352476656134_thumb.jpg

Napisano

> Jak ukończysz konstrukcje to czekamy na Ciebie na www.audiomania.info

znam znam ;-)

z głośnikami chyba ładniej :-)

277980915-kolumn1.jpg

post-14970-14352476680232_thumb.jpg

Napisano

> ...bo takiego miana chyba nikt mu nie odmówi. Przetworniki za grubą

> kase (komplecik Scanspeaków Revelatorów) a buda jak nizej (mdf

> 30mm, 45 litrów na 26W, zamknięta):

> głośniczki, od góry 9900, 15M i 26W

ten 15M mi sie podoba wink.gif prawie jak u mnie w drzwiach zlosnik.gif

pdrm0754ff2.jpg

Napisano

> ten 15M mi sie podoba prawie jak u mnie w drzwiach

icon_eek.gif a to też scan speak ???

Napisano

> tak, by Xetec klik

ale skąd to sie bierze, to jest marka pod skrzydłami tymphany? Czy to przerabiany Revelator na licencji? Cena kosmos, a myślałem że SS jest drogi zlosnik.gifyikes.gif

Napisano

> ale skąd to sie bierze, to jest marka pod skrzydłami tymphany? Czy to

> przerabiany Revelator na licencji? Cena kosmos, a myślałem że SS

> jest drogi

Xetec przerobil SS do warunkow samochowych i wydal w komplecie z kolejnym SS tj T28 rowniez zaadoptowanym do warunkow panujacych w aucie .... wszystko razem + 2 zwrotnice stanowi cene, ktora widziales ...

ps. a cena chyba nie jest znow taka chora by z tego co mi wiadomo to byl ciagly deficyt tych glosnikow (zwlaszcza midbasow wink.gif

byl, poniewaz Xetec upadl i skonczyly sie czasy P6 wink.gif

Napisano

pilnuj lepiej drzwi w aucie bo Ci ukradną z tymi głośnikami zlosnik.gif

ciekawe czy kiedyś się do robie takiego sprzętu... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.