Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup P407 - co sprawdzać?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Szukam dla siebie Peugeota 407SW z silnikiem EW10A - pytanie do obeznanych w PSA - co sprawdzać szczególnie przy tym aucie? Na co zwracać uwagę prócz oczywistych oczywistości?

Thank you from the mountain,

brat

Napisano

> Witajcie,

> Szukam dla siebie Peugeota 407SW z silnikiem EW10A - pytanie do obeznanych w PSA - co sprawdzać

> szczególnie przy tym aucie? Na co zwracać uwagę prócz oczywistych oczywistości?

> Thank you from the mountain,

> brat

Z tego co kojarze to w Astrze przeszkadzal Ci halas na autostradzie grinser006.gif

Przejedz sie tym 407, bo tam jest skrzynia 5-ka i dosc wysokie obroty.

Napisano

> Witajcie,

> Szukam dla siebie Peugeota 407SW z silnikiem EW10A - pytanie do obeznanych w PSA - co sprawdzać

> szczególnie przy tym aucie? Na co zwracać uwagę prócz oczywistych oczywistości?

> Thank you from the mountain,

> brat

Jest taki dział na forum PKP, proponuje tamtejszą lekturę smile.gif

http://peugeotklub.pl/forumdisplay.php?29-Kupujemy-Puga

Napisano
  • Autor

> Z tego co kojarze to w Astrze przeszkadzal Ci halas na autostradzie

to już wszyscy na AK o tym słyszeli? facepalm%5B1%5D.gif

> Przejedz sie tym 407, bo tam jest skrzynia 5-ka i dosc wysokie obroty.

jechałem do Włoch na narty 407ką ale klekotem 2.0 i było OK, oczywiście będę robił jazdę próbną z prędkościami autostradowymi żeby nie było niespodzianek, bez dwóch zdań,

natomiast jeżeli chodzi o wyciszenie to na autocentrum 407ka jest bardzo dobrze oceniana, na stronie http://www.auto-decibel-db.com/index_kmh.html auto z tym silnikiem ma 68dB @ 140 kmh więc bardzo obiecująco, poza tym, P407 osiągnął by pewnie poziom hałasu który w Astrze jest przy 130km/h przy jakichś 400km/h hahaha.gif

Napisano

> żeby nie mnożyć wątków, co sądzicie o aucie z tego ogłoszenia - warto jechać to oglądać?

> otomoto P407

Jak masz blisko to mozesz podjechac, ale dla mnie kombinacja sprowadzany + komis to wystarczajacy powod zeby sobie darowac.

Wez pod uwage, ze z "zachodu" nie oplaca sie targac aut na handel, jezeli nie maja:

a) kosmicznego przebiegu,

b) byly mniej lub bardziej rozbite,

c) jakis walek na VAT albo cos w podobie.

IMHO albo sam sobie sprowadz, albo niech zrobi to ktos polecony grinser006.gif

Napisano

Da się zarobić ale nie będą to kwoty rzędzu 3-7kzł tylko maks 1-2kzł bo Niemcy też szanują swoje auta i za damski frajer ich nie sprzedają ok.gif

Ktoś ściąga Peugeoty z naszych zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak masz blisko to mozesz podjechac, ale dla mnie kombinacja sprowadzany + komis to wystarczajacy

> powod zeby sobie darowac.

> Wez pod uwage, ze z "zachodu" nie oplaca sie targac aut na handel, jezeli nie maja:

> a) kosmicznego przebiegu,

> b) byly mniej lub bardziej rozbite,

> c) jakis walek na VAT albo cos w podobie.

> IMHO albo sam sobie sprowadz, albo niech zrobi to ktos polecony

wydaje się, że można teoretycznie przynajmniej przywieźć do PL ładnego P407 chociażby z DE do 26kzł P407 mobile.de choć wiadomo, że w Niemczech jak to w Niemczech - auta są drogie a piękne auta z pełną historią są b. drogie,

Napisano

> wydaje się, że można teoretycznie przynajmniej przywieźć do PL ładnego P407 chociażby z DE do 26kzł

> P407 mobile.de choć wiadomo, że w Niemczech jak to w Niemczech - auta są drogie a piękne auta

> z pełną historią są b. drogie,

Przywiezc mozna, pytanie czy da sie jeszcze na nim zarobic wink.gif

Ja po prostu auta sprowadzane na handel od razu odrzucam.

Napisano

a tak z ciekawosci, czemu uparles sie na 2.0 noPb ?

Napisano
  • Autor

> Przywiezc mozna, pytanie czy da sie jeszcze na nim zarobic

> Ja po prostu auta sprowadzane na handel od razu odrzucam.

stare przysłowie handlarzy brzmi "jak nie zrobisz, to nie zarobisz" - wiadomo, że takie auta jak w linku z mobile ja szukam dla siebie, handlarz szuka u turasa, żeby cena była jak najniższa, stąd w ogłoszeniach tyle C4 Picasso w cenach do 30tys zł a w DE min cena za ładne auto to min. 32-33 tys zł,

skończy się na tym, że tak jak obecne auto - sam sobie przywiozę z DE,

Napisano
  • Autor

> a tak z ciekawosci, czemu uparles sie na 2.0 noPb ?

2.2-16v też może być wink.gif

a tak już całkiem poważnie nie bardzo lubię diesle, poza tym przy używanym aucie za te pieniądze ciężko będzie kupić diesla w dobrym stanie, wiem że 2.0Hdi to dobry silnik ale mimo wszystko przy 40kkm rocznie które robię wolę założyć gaz u dobrego montażysty i zapomnieć o temacie,

Napisano

Sprawdź czy wszystko działa i tyle m.in.

-roleta

-czy działa klima dwustefowa (ustaw z jednej strony min a z drugiej max)

-czy nic nie szumi w czasie jazdy z okolic skrzyni

-czy nie ma wycieku płynu podczas psikana na przednią szybę (wężyk lubi się przetrzeć)

-czy nie ma małych oznak korozji w okolicach chromowanego uchwytu tylnej klapy ( w SW - wada fabryczna, coś tam się ociera)

-jak już ktoś napisał wyżej w 2.0i jest skrzynia 5 i przy 100km/h jest 3000obr/min - na autosradzie robi się głośno i drogo

-ogólnie czy wszystko działa zlosnik.gif

Ja jestem ze swojego zadowolony, kupiłem z przebiegiem 152kkm, teraz po lekko ponad roku jest 187kkm i przez ten czas wymieniłem z grubszych spraw tylko sprzęgło (750zł z wymianą LUK), poza tym parę łączników (40zł za szt TRW), przedni sworzeń (200zł z wymianą), regeneracja podnośnika tylnej szyby (100zł), czujnik ABS (90zł), wężyk spryskiwacza (52zł ASO)

Auto długie z małym bagażnikiem, lecz o bardzo małym promieniu skrętu - łatwo się manewruje. Jestem zadowolony jak za te pieniądze (18tyś + 2,5tyś za LPG)

Napisano

przy takich przebiegach nie bardzo widze sens benzyny z LPG, zwazywszy ze w HDi masz 6 biegów ktore na trasie spokojnie pozwalaja poruszac sie predkosciami autostradowymi z cisza w srodku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy wszystko działa i tyle m.in.

> -roleta

> -czy działa klima dwustefowa (ustaw z jednej strony min a z drugiej max)

> -czy nic nie szumi w czasie jazdy z okolic skrzyni

> -czy nie ma wycieku płynu podczas psikana na przednią szybę (wężyk lubi się przetrzeć)

> -czy nie ma małych oznak korozji w okolicach chromowanego uchwytu tylnej klapy ( w SW - wada

> fabryczna, coś tam się ociera)

> -jak już ktoś napisał wyżej w 2.0i jest skrzynia 5 i przy 100km/h jest 3000obr/min - na autosradzie

> robi się głośno i drogo

> -ogólnie czy wszystko działa

> Ja jestem ze swojego zadowolony, kupiłem z przebiegiem 152kkm, teraz po lekko ponad roku jest

> 187kkm i przez ten czas wymieniłem z grubszych spraw tylko sprzęgło (750zł z wymianą LUK),

> poza tym parę łączników (40zł za szt TRW), przedni sworzeń (200zł z wymianą), regeneracja

> podnośnika tylnej szyby (100zł), czujnik ABS (90zł), wężyk spryskiwacza (52zł ASO)

> Auto długie z małym bagażnikiem, lecz o bardzo małym promieniu skrętu - łatwo się manewruje. Jestem

> zadowolony jak za te pieniądze (18tyś + 2,5tyś za LPG)

ok.gif dzięki, mam wydrukowaną całą check-listę do sprawdzania przy oglądaniu auta, znam wady i zalety tego modelu, w KR martwi mnie jedynie ten dłuuuugi i niski przód bo boję się o parkowanie na chodnikach, swoją Astrą zahaczę czasem metalową osłoną pod silnikiem (ale ona po to jest) a co dopiero taką 406-tką heh,

Napisano

przyjrzyj sie jeszcze c5 II zanim zaczniesz 407 ogladac, ilosc miejsca i komfort w zasadzie nie do pobicia przez 407

Napisano
  • Autor

> przy takich przebiegach nie bardzo widze sens benzyny z LPG,

dlaczego? gdyby palił 11l gazu na trasie przy 140-150km/h to koszt 100km byłby 24zł, diesel paląc 6,5 przy takiej samej jeździe wychodzi drożej, poza tym wyższe koszty potencjalne jak dwumasa, dpf etc.

> zwazywszy ze w HDi masz 6 biegów ktore

> na trasie spokojnie pozwalaja poruszac sie predkosciami autostradowymi z cisza w srodku

to zaleta diesla,

Napisano

poprostu uwazam ze takie HDi do Twoich zastosowan bedzie mniej denerwujace wink.gif

Napisano

A ja się zapytam ile trzeba liczyć $ za C5 z 2007 czyli 2FL a ile za 3 z 2008r zlosnik.gif

Napisano

nie wiem, ale rozumem kupilbym II a oczami III grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> poprostu uwazam ze takie HDi do Twoich zastosowan bedzie mniej denerwujace

wiem, jakoś nie mogę się przełamać do kupna diesla, owszem, jakbym miał wiekszy budżet to tak,

w rodzinie mam Laugnę III 2.0dCi -150KM a wcześniej LII Ph2 z tym samym silnikiem i same rewelacyjne doświadczenia z tymi dieslami, ale to nie ten budżet - praktycznie trzeba mieć 2x tyle na zadbane auto z dieslem,

Napisano

a jaka masz kase na wydanie ? ktory rok Cię interesuje?

Napisano
  • Autor

> A ja się zapytam ile trzeba liczyć $ za C5 z 2007 czyli 2FL

z dieslem czy benzyniaka - ładne C5 z 2007 to 23-25kzł

> a ile za 3 z 2008r

a za C5 III absolutne min to 37kzł (najlepiej ok 40kzł),

Napisano
  • Autor

> Poproszę check listę

znaleziona jeszcze w czasach list dyskusyjnych wink.gif

"1. Najlepiej po autostradzie żeby rozpędzić go i sprawdzić czy nie traci mocy ( do 160-170 km/h).

2. sprawdź czy "roleta" zasłaniania dachu dobrze chodzi i czy dobrze się chowa

3. w trakcie jazdy, wolnej, po w miarę ostrych zakrętach czy niema przerw we wspomaganiu

4. po jeździe obejrzyj korek wlewu na pompie wspomagania czy nie jest bardzo mokry (powinien być suchy), potem odkręć i sprawdź czy olej nie jest spieniony - jak jest to będą problemy ze wspomaganiem (przerwy) - może skończyć się wymianą pompy

5. sprawdź działanie ogranicznika prędkości (w manetce tempomatu, w jedną stronę jest tempomat w drugą ogranicznik) - właśnie ogranicznik lubi padać a naprawa jest kosztowna (ale z uszkodzonym można jeździć bez problemu)

6. no oczywiście działanie ABS (ostro zahamuj), ESP (ostro rusz na mokrym lub żwirze - musi się wtedy włączyć)

7. sprawdź czy niema korozji lub bąbli na tylnej klapie dookoła chromowanego pasa z napisem Peugeot - on jest oryginalnie źle spasowany i pracujące nadwozie powoduje, że na końcach wyciera się lakier i robią pod nim bąble

8. w tym modelu niestety lusterka boczne przy dużej prędkości drżą - nic nie da się z tym zrobić - ten typ tak ma więc się nie przejmuj

9. warto też sprawdzić oznaczenia na wszystkich szybach - jeśli będą różne, różne daty to znaczy, że z jakiegoś powodu były wymieniane

10. działanie klimatronika (pozycja AUTO) - rozgrzej silnik i daj wysoką temp (powinien dmuchać ciepłym na szyby przednie + ew. na nogi. Potem daj niską temp i sprawdź czy klimatronik przestawia nawiewy żeby dmuchał na pasażerów i czy dmucha zimnym. Czy przy max wysokiej lub niskiej zadanej temp. dmuchawa mocno dmucha - jak coś jest nie tak z tym co napisałem to panel do wymiany.

11. otwieranie szyby tylnej klapy - sprawdź czy naciskając przycisk (jest pod spodem osłony ośki wycieraczki tylnej) szyba odskakuje umożliwiając jej otwarcie. Niestety często coś dzieje się z układem i ten przycisk nie działa - wtedy daje się szybę otwierać tylko z pilota

12. jedna z pierwszych akcji serwisowych w tym modelu polegała na usunięciu czujnika poziomu płynu chłodzącego - przewody były tak źle poprowadzone, że skropliny z odpowietrzenia spływały po przewodzie skapując na inne elementy i powodując zwarcia - z tego powodu czujnik po prostu usuwano w jego miejsce wkręcając koreczek/zaślepkę. Jeśli od zbiorniczka (u góry) nie odchodzi przewód a jest tam tylko zakrętka (nie mówię o korku wlewu) to znaczy, że jest po akcji (komp może pokazywać błąd jeśli nie zostało to zdezaktywowane). Jeśli jednak czujnik jest to albo nie zrobiono mu tego co trzeba albo (po VIN trzeba by to stwierdzić) nie podlegał tej akcji.

Na czesc w/w rzeczy sa akcje serwisowe - jak w pkt 12 czy na pompe wspomagania kierownicy."

Napisano
  • Autor

> a jaka masz kase na wydanie ? ktory rok Cię interesuje?

ok 25 kzł na samochód +5kzł na doprowadzenie go do stanu jaki lubię - czyli nic nie puka nic nie stuka, wszystko działa, w każdej chwili mogę jechać w trasę 3kkm bez martwienia się o auto,

ew. 30kzł za auto w nienagannym stanie, serwisowane, zadbane,

rok od 2007->

Napisano

no to takie c5 II z takim budzetem to lalka bedzie... w dodatku z dieslem gdzie problem z Fapem nie istnieje, sprzeglo z dwumasa oraz wymiana powinno zamknac sie max w 2kpln...

Napisano
  • Autor

> no to takie c5 II z takim budzetem to lalka bedzie... w dodatku z dieslem gdzie problem z Fapem nie

> istnieje, sprzeglo z dwumasa oraz wymiana powinno zamknac sie max w 2kpln...

wiem że C5 II to super komfortowe auto bo miałem onegdaj okazję się przejechać, problem tylko że mi się nie podoba sick.gif

C5 III jest dla mnie śliczny, ba, nawet C4 Picasso (nie grand) też mi się bardzo podoba, ale nie C5 II oslabiony.gif

Napisano

no coz, ja tylko stwierdzam ze jakbym mial wybierac pomiedzy P407, a C5 II to wybieram zdecydowanie C5 II chociażby ze wzgledu na prostszy i tanszy zawias, mniejszy zwis z przodu i zdecydowanie wiekszy komfort...

Napisano

> no to takie c5 II z takim budzetem to lalka bedzie... w dodatku z dieslem gdzie problem z Fapem nie

> istnieje, sprzeglo z dwumasa oraz wymiana powinno zamknac sie max w 2kpln...

To teza BVA kupić i te wydatki odpadną smile.gif

Napisano

> nie wiem, ale rozumem kupilbym II a oczami III

a czemu tak?

III gorsza? mniej dopracowana?

Napisano

na moje to mniejsza, bardziej awaryjna, mniej komfortowa od mojej, materialy niestety coraz gorsze...

Napisano

> z dieslem czy benzyniaka - ładne C5 z 2007 to 23-25kzł

Uciekł mi jeden z PL od 1 właściciela w cenie 21900 w bieda wersja i się zastanawiałem czy wysoka cena crazy.gif

> a za C5 III absolutne min to 37kzł (najlepiej ok 40kzł),

Chyba przesada z taką kasą za ten rok za około 45kzł można mieć 2010r jak tu kolega z AK kupił ok.gif

Napisano

> To teza BVA kupić i te wydatki odpadną

Ale skrzynia może się wysrać a koszt większy naprawy niż sprzęgło i dwumasa zlosnik.gif

Napisano

> na moje to mniejsza, bardziej awaryjna, mniej komfortowa od mojej, materialy niestety coraz

> gorsze...

ok.gif

może chcesz swoją sprzedać lub znasz kogoś kto się pozbywa grinser006.gif

Napisano

czytajac Twoje posty, to nie wiem czy zadowolisz sie moja zlosnik.gif

Napisano

> czytajac Twoje posty, to nie wiem czy zadowolisz sie moja

Jeszcze chyba nie powstalo auto, ktore by zadowolilo Slawka grinser006.gif

Napisano

> znaleziona jeszcze w czasach list dyskusyjnych

yyyyyyyyyyyyy masakra zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

może lepiej jakąś honde zlosnik.gif

Napisano

> czytajac Twoje posty, to nie wiem czy zadowolisz sie moja

Dawaj - kombi? zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze chyba nie powstalo auto, ktore by zadowolilo Slawka

Jest póki co to moje PII 15 lat jazdy - i jedyna usterka to pompa paliwa i przekaźnik zlosnik.gif

Druga to Corolla kobity chodzi jak złoto ale wygląd zewnętrzny do poprawy bo po Krakowie ją porysowali na parkingach zlosnik.gif

Napisano

> Ale skrzynia może się wysrać a koszt większy naprawy niż sprzęgło i dwumasa

Komunikacja miejska zawsze jeździ smile.gif dają również linie zastępcze smile.gif

Generalnie posiadanie samochodu dla większości to MASAKRA kosztowa, bo na kupno to każdego już stać 270751858-jezyk.gif a utrzymać bezboleśnie to już niewielu potrafi.

Nie musi się nic zesrać w samochodzie żeby się właściciel zapłakał,

Pierwszy koszt to pakiet ubezpieczenia smile.gif

ewentualnie przy braku AC pierwsza stłuczka z własnej winy.

Także nie rozpatrujmy posiadania samochodu tylko w kwestiach ewentualnych awarii, bo te w większości są domeną "perełek" 3w1 smile.gif vel zajeżdżonych szrotów.

Napisano
  • Autor

> Uciekł mi jeden z PL od 1 właściciela w cenie 21900 w bieda wersja i się zastanawiałem czy wysoka

> cena

zależy od stanu i jak było serwisowane, jak było ładne to można było brać,

> Chyba przesada z taką kasą za ten rok za około 45kzł można mieć 2010r jak tu kolega z AK kupił

wiesz co... ceny są różne, pojeździłem trochę i pooglądałem, C5 III za 30 tys wyglądają tak jakby niemiecki bauer nimi obornik w pole woził,

takie za 35 tys są ładniejsze ale i tak przebiegi rzeczywiste w okolicach 200kkm, najtańszy ładny C5 III salon PL 2.0 benzyna, żaden element nielakierowany z 2009r, coś 140kkm? przebiegu tam było, znalazłem za 37,5kzł,

Napisano

> Komunikacja miejska zawsze jeździ dają również linie zastępcze

> Generalnie posiadanie samochodu dla większości to MASAKRA kosztowa, bo na kupno to każdego już stać

> a utrzymać bezboleśnie to już niewielu potrafi

ojjj to racja ok.gif

Napisano
  • Autor

> Generalnie posiadanie samochodu dla większości to MASAKRA kosztowa, bo na kupno to każdego już stać

> a utrzymać bezboleśnie to już niewielu potrafi

otóż to, a jak ktoś ma hopla (albo Opla zlosnik.gif ) to bardzo ciężko mu znaleźć ładne auto,

Napisano
  • Autor

> yyyyyyyyyyyyy masakra

> może lepiej jakąś honde

pewnie ok.gif tylko widziałeś ceny zadbanych Accordów VII ? to dopiero kosmos cenowy - 10 letnie od forumowiczów Accorda chodzą nawet po 35kzł grinser006.gif

Napisano

o wlasnie smile.gif

ja juz wiem ze przodem nie moge w nikogo wjechac grinser006.gif

jedna lampa nowa ~5kpln clown.gif

Napisano

> o wlasnie

> ja juz wiem ze przodem nie moge w nikogo wjechac

> jedna lampa nowa ~5kpln

Xenon? grinser006.gif