Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Insignia 2.0 160 KM - warto chipować ?

Featured Replies

Napisano

podobno zwiększa moc do 190 KM oraz moment obrotowy do 410, jest szansa, że średnie spalanie również spadnie.

Koszt 2.800. Myślicie, że warto ?

Napisano

> podobno zwiększa moc do 190 KM oraz moment obrotowy do 410, jest szansa, że średnie spalanie

> również spadnie.

> Koszt 2.800. Myślicie, że warto ?

Ale chcesz to zrobić dla przyjemności z jazdy czy dla zmniejszenia spalania ?

Napisano
  • Autor

> Ale chcesz to zrobić dla przyjemności z jazdy czy dla zmniejszenia spalania ?

Główny cel to poprawa osiągów

Napisano

> podobno zwiększa moc do 190 KM oraz moment obrotowy do 410, jest szansa, że średnie spalanie

> również spadnie.

Koszt wynika z tego, ze chcesz robic w ASO?

IMHO poczekalbym do konca gwarancji i wtedy zrobil za polowe ceny ok.gif

Napisano

> również spadnie.

redbox z krakowa

Napisano

> redbox z krakowa

2 kanałowe boxy z Krakowa ( czyli Vtech ) bardzo dobrze się sprawdzają w Insigniach. Powinienem mieć w szafie 1 lub 2 sztuki. A że planuje jakieś wietrzenie szafy z różnych boxów, które mi zalegają ( nowe lub prawie nowe - demonstracyjne ) mógłbym zaproponować dobrą cene. Coś około - 30% ceny katalogowej. Myslę, że powinno to być ok. 1.000,- Dokładniej mogę spr. w poniedziałek.

Napisano

> 2 kanałowe boxy z Krakowa ( czyli Vtech ) bardzo dobrze się sprawdzają w Insigniach. Powinienem

> mieć w szafie 1 lub 2 sztuki. A że planuje jakieś wietrzenie szafy z różnych boxów, które mi

> zalegają ( nowe lub prawie nowe - demonstracyjne ) mógłbym zaproponować dobrą cene. Coś około

> - 30% ceny katalogowej. Myslę, że powinno to być ok. 1.000,- Dokładniej mogę spr. w

> poniedziałek.

zartujesz?

uzywki chodzily po ok 500-600zl na forum

poprawka: nawet ostatnie trzy oferty z okresu ostatnich 3-ch miesiecy 400/470/580+wysyłka

Napisano

A ja widziałem w ogłoszeniu Insignie za 30.000,- smile.gif Mówie o nowych, 2 kanałowych z fakturą i gwarancją. Wystarczy zadzwonić do Vtechu i spytać o cene. A warto bo jest przedłużona świąteczna promocja i są upusty ( lub opusty jak ktoś woli ) lecz mniejsze niż ja zaproponowałem. A używki to mogą być i po 300,-

P.S.

W tym roku weszły nowe boxy Vtechu,.. tzn. w nowych pudełkach. Dla tego chce zrobić wyprzedaż tego co mam w szafie. Jest nieco inaczej skrojona cena bo wiązka kabli i sam box są osobno liczone. Ale regularna cena zestawu 2 kanałowego to ok. 1.400,- ( w podstawowej wersji bez włacz/wyłącz z Androida lub Ajfona ).

Napisano
  • Autor

> 2 kanałowe boxy z Krakowa ( czyli Vtech ) bardzo dobrze się sprawdzają w Insigniach. Powinienem

> mieć w szafie 1 lub 2 sztuki. A że planuje jakieś wietrzenie szafy z różnych boxów, które mi

> zalegają ( nowe lub prawie nowe - demonstracyjne ) mógłbym zaproponować dobrą cene. Coś około

> - 30% ceny katalogowej. Myslę, że powinno to być ok. 1.000,- Dokładniej mogę spr. w

> poniedziałek.

ale montujesz to też ? Jak to się ma do gwarancji auta ?

Napisano
  • Autor

> Koszt wynika z tego, ze chcesz robic w ASO?

> IMHO poczekalbym do konca gwarancji i wtedy zrobil za polowe ceny

tak, ASO. Gwarancja to jeszcze rok.

Napisano

> również spadnie.

Jeździłem na boxie vtecha w astrze 1.9 150km. Kupilem redboxa common rail na tablicy za 400zl a bylo to juz pare lat temu. Autko sie zbieralo lepiej jednak strasznie dymilo... na hamowni nie bylem. Później zchipowalem autko i boxa wywaliłem i jest niebo a ziemia. Autko od 1800 wyrywa jak dzikie. Na boxie dopiero od 2000 i nie bylo tak mocno odczuwalne. Nawet się nie zastanawiaj i chip jesli masz możliwość. Mi wyplulo 192km i 402nm jesli dobrze pamietam. Indywidualny program itp. Oraz pomiary na hamowni i wiesz co masz w środku. A spalanie to ciut wzrosło... ale nawet tego nie odczujesz. Napewno będzie cie kusilo czesciej dociskac gaz bo na początku to cieszy tongue.gif ale wtedy licz sie ze spalaniem nawet 10 litrow. Mi max średnie pokazalo 12 na konkretnym dociskaniu gazu przy kazdym wyprzedzaniu. Na trasie udalo mi sie zejsc według kompa 5.4 trasa katowice zakopane autostrada 120-140 mniej więcej. Srednio miasto caly czas miedzy 6-7.5litrow. Autko bez dpf.

jednak patrząc z perspektywy czasu to mocy będziesz miał wiecznie malo... po czasie powiesz sobie ze te auto jeździ prawie jak normalne i nie czuc tak bardzo okolo tych 190koni heh

a insignia z tym silnikiem ma chyba overboosta czy nie? Na chwile moment osiaga 380nm czy jakos tak? Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jeździłem na boxie vtecha w astrze 1.9 150km. Kupilem redboxa common rail na tablicy za 400zl a

> bylo to juz pare lat temu. Autko sie zbieralo lepiej jednak strasznie dymilo... na hamowni nie

> bylem. Później zchipowalem autko i boxa wywaliłem i jest niebo a ziemia. Autko od 1800 wyrywa

> jak dzikie. Na boxie dopiero od 2000 i nie bylo tak mocno odczuwalne. Nawet się nie

> zastanawiaj i chip jesli masz możliwość. Mi wyplulo 192km i 402nm jesli dobrze pamietam.

> Indywidualny program itp. Oraz pomiary na hamowni i wiesz co masz w środku. A spalanie to ciut

> wzrosło... ale nawet tego nie odczujesz. Napewno będzie cie kusilo czesciej dociskac gaz bo na

> początku to cieszy ale wtedy licz sie ze spalaniem nawet 10 litrow. Mi max średnie pokazalo

> 12 na konkretnym dociskaniu gazu przy kazdym wyprzedzaniu. Na trasie udalo mi sie zejsc według

> kompa 5.4 trasa katowice zakopane autostrada 120-140 mniej więcej. Srednio miasto caly czas

> miedzy 6-7.5litrow. Autko bez dpf.

> jednak patrząc z perspektywy czasu to mocy będziesz miał wiecznie malo... po czasie powiesz sobie

> ze te auto jeździ prawie jak normalne i nie czuc tak bardzo okolo tych 190koni heh

> a insignia z tym silnikiem ma chyba overboosta czy nie? Na chwile moment osiaga 380nm czy jakos

> tak? Pozdrawiam

Dzięki za opinie. Z tego co pamiętam Insignia fabrycznie ma 350 Nm momentu, nie słyszałem, żeby miała overboost.

Napisano

> Jeździłem na boxie vtecha w astrze 1.9 150km. Kupilem redboxa common rail na tablicy za 400zl a

Jeździłeś zapewne na 1 kanałowym boxie i nie wiem czy go w ogóle regulowałeś czy wsadziłeś tak jak kupiłeś. Ale rzeczywiście boxy 1 kanałowe nie zawsze dawały zadowalające efekty. W jednych autach sprawdzały się dobrze w innych wcale. Chiptuning programowy z pewnością jest lepszym rozwiązaniem.

Ale boxy 2 kanałowe to nieco inna bajka. I Insignie akurat bardzo dobrze na nich chodzą. Wszyscy klienci, którym takie boxy zakładałem w Insigniach wyjeżdżali zadowoleni z efektów i więcej ich nie widziałem. Tylko jeden klient zwrócił bo mu czasami kontrolke na desce zapalało. Ale to nie była wina boxa ( był podmieniany ) tylko auto jakieś kapryśne. W pozostałych Insigniach było wszystko ok.

Napisano

> Jeździłeś zapewne na 1 kanałowym boxie i nie wiem czy go w ogóle regulowałeś czy wsadziłeś tak jak

> kupiłeś. Ale rzeczywiście boxy 1 kanałowe nie zawsze dawały zadowalające efekty. W jednych

> autach sprawdzały się dobrze w innych wcale. Chiptuning programowy z pewnością jest lepszym

> rozwiązaniem.

> Ale boxy 2 kanałowe to nieco inna bajka. I Insignie akurat bardzo dobrze na nich chodzą. Wszyscy

> klienci, którym takie boxy zakładałem w Insigniach wyjeżdżali zadowoleni z efektów i więcej

> ich nie widziałem. Tylko jeden klient zwrócił bo mu czasami kontrolke na desce zapalało. Ale

> to nie była wina boxa ( był podmieniany ) tylko auto jakieś kapryśne. W pozostałych Insigniach

> było wszystko ok.

Hmmm mozliwe ale do regulacji tam nic nie bylo. Z tego co widziałem to jeszcze rok temu vtech mial identyczne boxy na swojej stronie nadal. Pozdro

Napisano

> Jeździłeś zapewne na 1 kanałowym boxie i nie wiem czy go w ogóle regulowałeś czy wsadziłeś tak jak

> kupiłeś. Ale rzeczywiście boxy 1 kanałowe nie zawsze dawały zadowalające efekty. W jednych

> autach sprawdzały się dobrze w innych wcale. Chiptuning programowy z pewnością jest lepszym

> rozwiązaniem.

> Ale boxy 2 kanałowe to nieco inna bajka. I Insignie akurat bardzo dobrze na nich chodzą. Wszyscy

> klienci, którym takie boxy zakładałem w Insigniach wyjeżdżali zadowoleni z efektów i więcej

> ich nie widziałem. Tylko jeden klient zwrócił bo mu czasami kontrolke na desce zapalało. Ale

> to nie była wina boxa ( był podmieniany ) tylko auto jakieś kapryśne. W pozostałych Insigniach

> było wszystko ok.

Jako biegły w temacie mógłbys mi podpowiedzieć czy sensowna jest zamiana starego power boxa VT101201 sn:A12819 na ten nowy 2 kanałowy.

Mowa jest o Toyocie Avensis z silnikiem 1 AD bez dpf.

Napisano

> Jako biegły w temacie mógłbys mi podpowiedzieć czy sensowna jest zamiana starego power boxa

> VT101201 sn:A12819 na ten nowy 2 kanałowy.

> Mowa jest o Toyocie Avensis z silnikiem 1 AD bez dpf.

Jesteś pewien, ze masz boxa 101201 ? On nie powinien pasować do toyoty 2,0 D. Inna wtyczka. Były chyba ze 3 albo 4 rodzaje wtyczek na czujnik ciśnienia ale o ile pamietam nie 101201.

W Avensisach w przeciwieństwie do Insigni z boxami bywało bardzo różnie. Zdarzały się takie, w których odpuszczaliśmy montaż bo efekty ( przyrosty ) były małe, a zaraz zaczynały się "chcecki". Jeśli u Ciebie sprawdzałeś na hamowni, ze są dobre przyrosty to box 2 kanałowy może niewiele pomóc. Jeśli przyrosty są małe - jest szansa na poprawe. Tylko V-tech nie do każdych aut ma w ofercie boxy 2 k. Czasami uznają, że robienie boxa 2 k dla danego auta niewiele zmieni i zostają przy wersji 1 k. Dla Avensisa własnie chyba nie mają 2 k. Chyba, że coś w nowej serii dorzucili.

Napisano

> Jesteś pewien, ze masz boxa 101201 ? On nie powinien pasować do toyoty 2,0 D. Inna wtyczka. Były

> chyba ze 3 albo 4 rodzaje wtyczek na czujnik ciśnienia ale o ile pamietam nie 101201.

> W Avensisach w przeciwieństwie do Insigni z boxami bywało bardzo różnie. Zdarzały się takie, w

> których odpuszczaliśmy montaż bo efekty ( przyrosty ) były małe, a zaraz zaczynały się

> "chcecki". Jeśli u Ciebie sprawdzałeś na hamowni, ze są dobre przyrosty to box 2 kanałowy może

> niewiele pomóc. Jeśli przyrosty są małe - jest szansa na poprawe. Tylko V-tech nie do każdych

> aut ma w ofercie boxy 2 k. Czasami uznają, że robienie boxa 2 k dla danego auta niewiele

> zmieni i zostają przy wersji 1 k. Dla Avensisa własnie chyba nie mają 2 k. Chyba, że coś w

> nowej serii dorzucili.

Przyrosty faktycznie nie były wielkie : moc 125.8 na 137.9 a moment 302 na 333Nm.

Na gwarancji pisze VT 101004 na piśmie od Vtecha 101201.ale wtyczki na pewno pasuja do Ave - zresztą na hamowni w V-Tech Gdynia nie mieli zastrzeżeń.Mówili jedynie,że takie przyrosty to wina softu w aucie ,bo próbowali kilku programów wgrywanych do boxa i lepszych wyników nie było.

Napisano
  • Autor

> poniedziałek.

sprawdziłeś co tam masz ?