Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

marea 1,9 JTD nie pali

Featured Replies

Napisano

jak przyczyna mad.gif

napewno nie dochodzi paliwo do cylindrow to wiem

wie moze ktos pod jakim cisnieniem ma dochodzic paliwo do pompowtryskiwacza?

jakies inne sugestie?

Napisano

> jak przyczyna

> napewno nie dochodzi paliwo do cylindrow to wiem

> wie moze ktos pod jakim cisnieniem ma dochodzic paliwo do

> pompowtryskiwacza?

od 300 do max. 1350 bar

Napisano

> jak przyczyna

> napewno nie dochodzi paliwo do cylindrow to wiem

> wie moze ktos pod jakim cisnieniem ma dochodzic paliwo do

> pompowtryskiwacza?

> jakies inne sugestie?

Hmm, czy aby na pewno własciwy silnik oceniasz? bo obawiam się że pompowtryskiwacze to trochę nie ten silnik.. hehe.gif

A co do przyczyn: do żadnego cylindra nie dochodzi czy też do "tego który sprawdzałeś", a reszty nie wiesz... wogóle nie zaskakuje czy się dławi?

po pierwsze - filtr paliwa - czy by nie jest zatkany i czy paliwo do niego dochodzi?

Zakładając że dochodzi - czy dochodzi do pompy wtryskowej?

Jeśli dochodzi do pompy a nie ma na wtryskiwaczach - podejrzany jest common rail ...

Trza po prostu sprawdzać po kolei - nie ma innego wyjścia

Napisano
  • Autor

jest to samochod znajomej z tego co mi mowila to pare razy stanol w czasie jazdy pozniej znowu normalnie jezdzil az wkoncu stanol na dobre zamarzlo paliwo i ju z nie zapalil.

zawiezli go na serwis fiata wymienili tam filtr paliwa stwierdzili ze do wymiany swiece zarowe samochod dalej nie palil ale jak kobiecie wiadomo kit wcisna. pozniej cos tam sprawdzali podpinali pod komputer i stwierdzili ze padly pompowtryskiwacze koszt 1600zl za sztuke do wymiany wszystkie moge jej zalatwic tanie o 300zl na szt. ale musi poczekac ok m-ca. wiec pofatygowalem sie te ponad 100km do niej i pojechalismy na serwis.

Facet tez probowal mi wmowic ze na bank wtryski poszly jako ze jestem mechanikiem zadalem mu pare klopotliwych pytan i wkoncu stwiedzil ze jak sie wymieni wtryski i nie zapali to moze pompa byc padnieta jak nie to cos moze z elektonika gosciu byl ciemny bardziej niz ja. wziolem auto i zacholowalem do mnie.

i tak:

paliwo dochodzi do wtrysku dalej juz nie

wtryski sa dobre po podpinalem je do drugiegi JTD i dzialaja wiec albo cos z cisnienim z pompy albo elektornika.

nie pali wogole nawet nie ma ochoty zaskoczyc ni edostaje paliwa na zaden wtrysk

jutro bede szukal dalej przyczyny

Napisano

pożycz od kogoś euroscana i odczytasz ciśnienie w railu , a jeśli jest ten sam ECU w drugim JTD to spróbuj go podmienić

Napisano

> pożycz od kogoś euroscana i odczytasz ciśnienie w railu , a jeśli

> jest ten sam ECU w drugim JTD to spróbuj go podmienić

jeszce fiat code nalezy podmienic

Napisano

> jeszce fiat code nalezy podmienic

no fakt , nie da się ukryć , więc trochę za dużo już kombinacji cool.gif

Napisano
  • Autor

tyle ze na serwisie fiata podpeili go pod komp. i wszystko jest niby ok tak smao znajomy ktory podjechal z serwisu boscha tez na komputerze nic nie wykazalo. wszytko ok a auto nie pali

Napisano

podczas kręcenia rozrusznikiem kontrolka wtrysku się nie zaświeca ?

jeśli świeci , to ECU powinien zapisać konkretny błąd , a jeśli nie , to co najmniej dziwne ...

Napisano
  • Autor

> podczas kręcenia rozrusznikiem kontrolka wtrysku się nie zaświeca ?

> jeśli świeci , to ECU powinien zapisać konkretny błąd , a jeśli nie ,

> to co najmniej dziwne ...

wlasnie kontrolka nie swieci wiec niewiem.gif

Napisano

> wlasnie kontrolka nie swieci wiec

musisz odczytać jakie jest ciśnienie na railu , stamtąd idzie paliwo już bezpośrednio na wtryski , jesli tam będzie ok. a przewody do wtrysków drożne , to pozostaje sterowanie wtryskami z ECU

Napisano

Mam ten sam probelm z moja alfa 2.4 JTD na okol 3600 rpm po prostu sie wylacza przechodzi w tryb awaryjny, diagnozowalem na rolkach w czasie jazdy za slabe cisnienie na railu i tyle 2 wtryski walniete przelewaja zamowilem z rozbitego autka i czekam az przyjda, jak to nie pomoze to pompa jak nie pompa to zawor zwrotny, innej opcji nie ma, moja daje 500 barow a powinna okolo 1000 i wtedy sie wlacza tryb awaryjny i kicha

Musisz examinowac autko ale podczas jazdy nie jak to aso robi na hali hehe.gif

a jeszce jeden objaw chile dlozej trzeba zakrecic zeby zapalila

Napisano

Może taki przypadek jak u mnie - padł czujnik faz rozrządu, czy jak to sią tam nazywa, efekt - silnik zdechł i już. Koszt stówka z jakimis groszami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.