Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nastawy wkladki zaworowej w grzejniku - o co chodzi?

Featured Replies

Napisano

Moze mi ktos jak dla ciemniaka wytlumaczyc o co chodzi z tymi nastawami?

Reguluje sie spadek cisnienia w zaleznosci od przeplywu czyli na moj glupi rozum i po ludzku chodzi o to jak mocno bedzie grzal kaloryfer po ustawieniu glowicy na dana wartosc.

Dobrze mysle, bo nie wiem czy ruszac to dziadostwo czy wkrecic z nastawa fabryczna?

Napisano

> Reguluje sie spadek cisnienia w zaleznosci od przeplywu czyli na moj glupi rozum i po ludzku chodzi

> o to jak mocno bedzie grzal kaloryfer po ustawieniu glowicy na dana wartosc.

Nie. To odpowiada za maksymalny przepływ. Np. jak głowicę termostatyczną ustawisz na max temp. a w pokoju 5* albo jak zdejmiesz głowicę.

Jest to po to, żeby za dużo nie przepływało przez kaloryfer, bo wtedy może zabraknąć przepływu na inne kaloryfery a do kotłowni wróci gorąca woda i przekłamie, że budynek przegrzany i nie potrzebuje tyle ciepła.

Napisano

> Moze mi ktos jak dla ciemniaka wytlumaczyc o co chodzi z tymi nastawami?

> Reguluje sie spadek cisnienia w zaleznosci od przeplywu czyli na moj glupi rozum i po ludzku chodzi

> o to jak mocno bedzie grzal kaloryfer po ustawieniu glowicy na dana wartosc.

> Dobrze mysle, bo nie wiem czy ruszac to dziadostwo czy wkrecic z nastawa fabryczna?

To działa tak jak termostat w aucie, wewnątrz głowicy jest element "powiększający się" pod wpływem ciepła, po osiągnięciu przez ów element zadanej temperatury zostaje przymknięty/zamknięty przepływ wody przez grzejnik. Co tam chcesz regulować oprócz kręcenia samą gałką? Spadkami ciśnienia się nie przejmuj, woda płynie tam gdzie ma łatwiej, odetniesz jej drogę do jednego grzejnika, popłynie do innych grinser006.gif

Napisano

Wraz ze wzrostem odległości grzejnika od pieca rosną opory przepływu, i żeby woda dopłynęła do najbardziej oddalonego to musisz w nim ten przepływ ustawić na MAX, a w grzejniku najbliższym na MIN, bo odwrotnie to jeden grzejnik będzie zimny a drugi gorący bo nie będzie się chciało wodzie męczyć

tak w uproszczeniu

Napisano
  • Autor

> To działa tak jak termostat w aucie, wewnątrz głowicy jest element "powiększający się" pod wpływem

> ciepła, po osiągnięciu przez ów element zadanej temperatury zostaje przymknięty/zamknięty

> przepływ wody przez grzejnik. Co tam chcesz regulować oprócz kręcenia samą gałką? Spadkami

> ciśnienia się nie przejmuj, woda płynie tam gdzie ma łatwiej, odetniesz jej drogę do jednego

> grzejnika, popłynie do innych

Raczej nie mowimy o tym samym, ale dzieki za porade 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Wraz ze wzrostem odległości grzejnika od pieca rosną opory przepływu, i żeby woda dopłynęła do

> najbardziej oddalonego to musisz w nim ten przepływ ustawić na MAX, a w grzejniku najbliższym

> na MIN, bo odwrotnie to jeden grzejnik będzie zimny a drugi gorący bo nie będzie się chciało

> wodzie męczyć

> tak w uproszczeniu

IThankYou.gif

Ta odpowiedz uznaje za nabardziej przystepna dla laika. ok.gif

Napisano

> Raczej nie mowimy o tym samym, ale dzieki za porade

Bo opisana jest głowica termostatyczna, która zamyka zawór na którym masz nastawy

Napisano

> Raczej nie mowimy o tym samym, ale dzieki za porade

No w sumie nie załapałem grinser006.gif Regulacja wstępna najbardziej przydaje się w.. łazience, jeśli instalację masz robioną "starym" systemem a nie na rozdzielaczu to w zasadzie wstępne regulowanie nic nie daje (nawet nie wiem czy te "sztywne" zawory nie mają mniejszych oporów przepływu), jeśli masz c.o. na rozdzielaczach to wtedy faktycznie, im dłuższa gałązka tym wolniej będzie się nagrzewał grzejnik, ale to musiałby być duży budynek albo rozdzielacz gdzieś "w winklu" żeby to robiło faktycznie jakąś różnicę. Po nagrzaniu grzejników i tak głowice zaczynają ścinać przepływ to się wyrównuje i tak.

Napisano
  • Autor

Juz wymienilem, stary i nowy byl ustawiony tak samo na nastawie fabrycznej - najwiekszej, jesli wtedy dzialalo to teraz tez bedzie ok.gif

Napisano

> Juz wymienilem, stary i nowy byl ustawiony tak samo na nastawie fabrycznej - najwiekszej, jesli

> wtedy dzialalo to teraz tez bedzie

Oczywiście, że będzie. Potencjalny problem może wyjść gdzie indziej - automatyka kotła może ześwirować jak na wyjściu z kaloryfera temperatura za mało spadnie względem wejścia. Albo w innym kaloryferze, jak pompa nie wyrobi.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, że będzie. Potencjalny problem może wyjść gdzie indziej - automatyka kotła może

> ześwirować jak na wyjściu z kaloryfera temperatura za mało spadnie względem wejścia. Albo w

> innym kaloryferze, jak pompa nie wyrobi.

Ja sie na tym nie znam, wkladke wsadzilem ustawiona tak jak byla stara.

Chodzilo pare lat to moze pochodzi jeszcze troche.

Musze pomyslec nad jakims wygodniejszym sterowaniem do ogrzewania (dolozenie sterownika pokojowego albo elektronicznych glowic).

Napisano

> Ja sie na tym nie znam, wkladke wsadzilem ustawiona tak jak byla stara.

> Chodzilo pare lat to moze pochodzi jeszcze troche.

> Musze pomyslec nad jakims wygodniejszym sterowaniem do ogrzewania (dolozenie sterownika pokojowego

> albo elektronicznych glowic).

Dwa pytania:

1) Jaki masz kociołek?

2) Jakie możliwości regulacji chcesz mieć?

Napisano
  • Autor

> Dwa pytania:

> 1) Jaki masz kociołek?

Konkretnie to musialbym sprawdzic w papierach, w tej chwili wiem tylko, ze jakis gazowy De Dietrich (ma z 8 lat), grzeje chate i CO. Podpiety ma czujnik pogodowy na zewnatrz domu. Ze sterownika na piecu uzywam tylko fabrycznych nastaw (roznych godzin pracy w zaleznosci od dnia tygodnia).

Ogrzewanie mam mieszane, ale podlogowka idzie przez kaloryfery (niestety nie ja ta chate budowalem). Fizycznie sa 2 rozdzielacze, na dol i gore.

Pamietam, ze w instrukcji mozliwe bylo podpiecie sterownika pokojowego czy jak tam temu psu na imie.

> 2) Jakie możliwości regulacji chcesz mieć?

Wnerwia mnie regulacja temperatury w pokojach wymagajaca krecenia glowicami (te dzialaja jakby w systemie 0-1, kaloryfery zimne albo gorace, stany posrednie wystepuja ale sa ciezkie do trafienia ustawienia).

Zastanawiam sie czy daloby sie zainstalowac jakis sterownik czy glowice elektroniczne co zalatwilyby ta sprawe systemowo.

Jako, ze okablowania nie mam to widzialem sterowniki bezprzewodowe.

Nie musze regulowac oddzielnie kazdego pokoju, ale dobrze byloby miec rozbicie na gora-dol.

Z 2 strony przydalaby sie furtka aby w 1 z pokoi moc podnosic okresowo temperature.

Podejrzewam, ze przy mojej 0 wiedzy na temat grzejnictwa jak i tego jak mam instalacje zrobiona musze uderzyc do typa co to serwisuje, bedzie najlepiej wiedzial co sie da.

Napisano

...

> Wnerwia mnie regulacja temperatury w pokojach wymagajaca krecenia glowicami (te dzialaja jakby w

> systemie 0-1, kaloryfery zimne albo gorace, stany posrednie wystepuja ale sa ciezkie do

> trafienia ustawienia).

Pytanie czy temperatura w pomieszczeniu jest stała, bo głowice reagują na ustawioną temperaturę i do jej utrzymania dążą, jeżeli temperatura jest utrzymywana to głowice zostaw w spokoju (moja teściowa uważa że grzejnik ma być zawsze gorący/ciepły - temperatura pomieszczenia jej nie interesuje - najwyżej otworzy okno jak jest za ciepło sciana.gif) . Natomiast jeżeli masz duże wahania temperatury to znaczy że mogą głowice już nie działać

> Zastanawiam sie czy daloby sie zainstalowac jakis sterownik czy glowice elektroniczne co

> zalatwilyby ta sprawe systemowo.

> Jako, ze okablowania nie mam to widzialem sterowniki bezprzewodowe.

> Nie musze regulowac oddzielnie kazdego pokoju, ale dobrze byloby miec rozbicie na gora-dol.

> Z 2 strony przydalaby sie furtka aby w 1 z pokoi moc podnosic okresowo temperature.

> Podejrzewam, ze przy mojej 0 wiedzy na temat grzejnictwa jak i tego jak mam instalacje zrobiona

> musze uderzyc do typa co to serwisuje, bedzie najlepiej wiedzial co sie da.

Napisano
  • Autor

> ...

> Pytanie czy temperatura w pomieszczeniu jest stała, bo głowice reagują na ustawioną temperaturę i

> do jej utrzymania dążą, jeżeli temperatura jest utrzymywana to głowice zostaw w spokoju (moja

> teściowa uważa że grzejnik ma być zawsze gorący/ciepły - temperatura pomieszczenia jej nie

> interesuje - najwyżej otworzy okno jak jest za ciepło ) . Natomiast jeżeli masz duże wahania

> temperatury to znaczy że mogą głowice już nie działać

> > musze uderzyc do typa co to serwisuje, bedzie najlepiej wiedzial co sie da.

Moze ja czegos nie kumam albo to co nazywam glowica to cos innego niz to o czym mowisz Ty. PS. Doczytalem, ze nie jest to zwykle glupie pokretlo z popychaczem i moze faktycznie nie dzialaja?

W moim jezyku glowica to glupie pokretlo popychajace trzpien wkladki zaworowej, nie mam pojecia jak one same maja utrzymywac temperature.

Chyba, ze z czujnikiem pogodowym jest cos nie tak i nie powoduje on takich jak powinien zmian? Teraz mam tak, ze przykladowo na nastawieniu glowicy na pozycje 3 wieczorem przy -5 na zewnatrz mam wewnatrz za goraco jak na moje odczucie, a w dzien przy -1 za zimno (oczywiscie mowimy o jednakowym trybie pracy pieca w obu przypadkach).

Jak juz pisalem kompletnie sie na tym nie znam, mieszkalem dotad w bloku i w zadzie mialem takie problemy.

Widze to tak:

1. Mam czujnik pogodowy, to on reguluje temperature, a ja se moge glowice odkrecic na maxa i temperatura powinna byc utrzymywana w miare stabilnie.

Jak pogodowka nie dziala to jestem w tylku i musze sie przygotowac na przyszly sezon.

2. Jezeli jednak wszystko dziala, a tylko nie zapewnia mi moich odczuc komfortu, to chcialbym miec mozliwosc ustawienia temperatury spodziewanej, np. 22 stopnie i zeby byla niezmienna w wymaganym przeze mnie okresie.

Napisano

> Moze ja czegos nie kumam albo to co nazywam glowica to cos innego niz to o czym mowisz Ty. PS.

> Doczytalem, ze nie jest to zwykle glupie pokretlo z popychaczem i moze faktycznie nie

> dzialaja?

> W moim jezyku glowica to glupie pokretlo popychajace trzpien wkladki zaworowej, nie mam pojecia jak

> one same maja utrzymywac temperature.

Dokładniejszy opis z rysunkiem głowicy i zaworu termostatycznego,

ok.gif

> Chyba, ze z czujnikiem pogodowym jest cos nie tak i nie powoduje on takich jak powinien zmian?

> Teraz mam tak, ze przykladowo na nastawieniu glowicy na pozycje 3 wieczorem przy -5 na

> zewnatrz mam wewnatrz za goraco jak na moje odczucie, a w dzien przy -1 za zimno (oczywiscie

> mowimy o jednakowym trybie pracy pieca w obu przypadkach).

> Jak juz pisalem kompletnie sie na tym nie znam, mieszkalem dotad w bloku i w zadzie mialem takie

> problemy.

> Widze to tak:

> 1. Mam czujnik pogodowy, to on reguluje temperature, a ja se moge glowice odkrecic na maxa i

> temperatura powinna byc utrzymywana w miare stabilnie.

> Jak pogodowka nie dziala to jestem w tylku i musze sie przygotowac na przyszly sezon.

> 2. Jezeli jednak wszystko dziala, a tylko nie zapewnia mi moich odczuc komfortu, to chcialbym miec

> mozliwosc ustawienia temperatury spodziewanej, np. 22 stopnie i zeby byla niezmienna w

> wymaganym przeze mnie okresie.

pytanie czy piec cały czas pracuje, na wysterowaniu pogodówki się nie znam niewiem.gif, ale jeżeli piec daje stałą temperaturę to głowica powinna dążyć do ustawionej temperatury, w blou z pogodówką miałem tak że wyłączała ona piony w dzień