Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande Punto 2005 - ASR czy to też ESP ?

Featured Replies

Napisano

W swoim Punto mam ASR - kontrola trakcji przy ruszaniu (również opisany przyciskiem na desce rozdzielczej)

Czy to oznacza że również mam ESP czyli system zapobiegający wpadnięciu w poślizg boczny ?

Napisano

> W swoim Punto mam ASR - kontrola trakcji przy ruszaniu (również opisany przyciskiem na desce

> rozdzielczej)

> Czy to oznacza że również mam ESP czyli system zapobiegający wpadnięciu w poślizg boczny ?

Nie. Jak bedziesz mial ESP to rowniez Hill Holder, wiec sprobuj ruszyc z miejsca pod gorke, ale z hamulca noznego, a nie recznego. Trzymasz noge na hamulcu, wciskasz sprzeglo, wkladasz 1 bieg lub wsteczny (zalezy jak stoisz na gorce) i puszczasz hamulec, jesli samochod stoi przez 2 sekundy to masz Hill Holder i ESP. Drugi sposob, to wprowadzidz auto w poslizg i zobaczyc czy bedzie reakcja systemow bezpieczenstwa. Opcja trzecia, popatrzec na pompe hamulcowac i abs, czasem jest tam napis ESP jesli ten system jest w pojezdzie.

Napisano

U mnie w fl nawet po wyłączeniu asr, auto prostuje z poślizgu.

Musze zrobić magiczny przycisk żeby całkowicie to wyłączać bo nie da się z tym ustrojstwem fajnie pojeździć po sniegu

Napisano
  • Autor

> Nie. Jak bedziesz mial ESP to rowniez Hill Holder, wiec sprobuj ruszyc z miejsca pod gorke, ale z

> hamulca noznego, a nie recznego. Trzymasz noge na hamulcu, wciskasz sprzeglo, wkladasz 1 bieg

> lub wsteczny (zalezy jak stoisz na gorce) i puszczasz hamulec, jesli samochod stoi przez 2

> sekundy to masz Hill Holder i ESP. Drugi sposob, to wprowadzidz auto w poslizg i zobaczyc czy

> bedzie reakcja systemow bezpieczenstwa. Opcja trzecia, popatrzec na pompe hamulcowac i abs,

> czasem jest tam napis ESP jesli ten system jest w pojezdzie.

hill holder mam

ESP wczoraj na śniegu wyczułem że chyba też mam bo delikatnie kontrował w zakrętach natomiast nie jestem do końca przekonany gdyż w Fordzie ESP działało bardziej stanowczo.

miał ktoś też podobne odczucia ?

Napisano

Jak reaguje ESP to powinno być słychać cichą pracę pompy coś trochę jak ABS wink.gif No i chyba kontrolka powinna migotać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak reaguje ESP to powinno być słychać cichą pracę pompy coś trochę jak ABS No i chyba kontrolka

> powinna migotać

kontrolka migocze ale mam wrażenie że jakoś słabo działa ten ESP w Fiacie

Napisano

> hill holder mam

> ESP wczoraj na śniegu wyczułem że chyba też mam bo delikatnie kontrował w zakrętach natomiast nie

> jestem do końca przekonany gdyż w Fordzie ESP działało bardziej stanowczo.

> miał ktoś też podobne odczucia ?

Jak jest Hill to i ESP, jako opcja wystepowaly razem. Natomiast co do ESP, to wg mnie dziala ok, bo przeszkadza i nie pozwala poszalec na sniegu. Jak potrzeba to potrafi mocno przyhamowac, szczegolnie przodem.