Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplenie i izolacja zewnętrznej ściany garażu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam ostatni garaż w rzędzie i w związku z wilgocią (odpada tynk, posadzka pije wodę od strony ściany), chcę zrobić izolację.

Plan jest taki:

-odkopanie fundamentu,

-oczyszczenie ściany,

-pomalowanie go warstwą / farbą bitumiczną,

-styropian od samego dołu (fundamentu w ziemi) do samej góry,

-folia kubełkowa do powierzchni,

-od gruntu w gore zaciągnięcie klejem i pomalowanie ściany.

I teraz mam pytanie: Czy w gruncie po przyklejeniu styropianu do warstwy bitumicznej zaciągać styropian na gładko klejem czy odrazu folia i przysypać ziemią i ponad gruntem dopiero zaciągnąć styropian klejem?

Budowlańcem nie jestem ale przeglądając neta widzę, że są różne metody. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi zlosnik.gif

Bez kleju między styropianem a folią

13523764828482.jpg

architekt+ocieplenie+fundament%C3%B3w.jpg

I styropian, klej i dopiero folia:

PC120464.JPG

1f191cd75ae155e0med.jpg

Dziękuję za podpowiedzi i ewentualne wskazówki jeżeli coś nie tak wymyśliłem zlosnik.gif

Napisano

Daj dobrą izolację na ściany, np polimerową dwuskładnikową i tyle. Do tego styro + folia kubełkowa.

Napisano

Ja robiłem tak jak piszesz. Klej i siatka tylko ponad gruntem.

Napisano

Nie wiem jak jest lepiej dlatego ułożyłem styrodur (zamknięte pory) i nie ma tematu.

Napisano

> Nie wiem jak jest lepiej dlatego ułożyłem styrodur (zamknięte pory) i nie ma tematu.

styrodur pod ziemia (a nawet ciut nad - na wysokosc cokolu) rozumie sam przez sie, a klejem nie zaciaga sie pod ziemia, bo po co ma klej woda nasiakac?

Warto sprawdzic, czy jest hydroizolacja pozioma, czyli folia/papa miedzy lawa fundamentowa, a sciana fundamentu - jesli nie ma, to pionowa hydroizolacja niewiele pomoze i trzeba do dewelopera reklamowac.

Napisano
  • Autor

> styrodur pod ziemia (a nawet ciut nad - na wysokosc cokolu) rozumie sam przez sie, a klejem nie

> zaciaga sie pod ziemia, bo po co ma klej woda nasiakac?

> Warto sprawdzic, czy jest hydroizolacja pozioma, czyli folia/patpa miedzy lawa fundamentowa, a

> sciana fundamentu - jesli nie ma, to pionowa hydroizolacja niewiele pomoze i trzeba do

> dewelopera reklamowac.

Nie ma co reklamować, garaże mają ze 30lat smile.gif

Dziekuje za podpowiedzi.

smile.gif

Napisano

bitum + styrodur

ja użyłem styrbit 2k jako klej + izolacja i najtanszy styrodur jaki byl w okolicy

tak po prawdzie to mam 3 rozne styrodury bo w hurtowniach maja tylko po kilka paczek i jak cos to na zamówienie

Napisano

> bitum + styrodur

> ja użyłem styrbit 2k jako klej + izolacja i najtanszy styrodur jaki byl w okolicy

> tak po prawdzie to mam 3 rozne styrodury bo w hurtowniach maja tylko po kilka paczek i jak cos to

> na zamówienie

wybierając bitum zwrócić trzeba uwagę, czy nie zawiera rozpuszczalników rozpuszczających styropian i styrodur.

Napisano

Ja bym najpierw pomalował podkładem gruntującym na bazie wody, potem zaciągnął dwa razy masą uszczelniającą na bazie wody i na tą że masę przykleił styropian, potem folia kubełkowa i ziemia, na górę normalnie z 10cm styropianu, klej i pomalować. Ze dwie-trzy warstwy kleju.