Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzeba pomysłu i pomocy w "rzeźbie"

Featured Replies

Napisano

Witam!

Potrzebuję pomysłu i popdpowiedzi na ożenienie zaślepki ze zdjęć

z wejściem USB.

Szukałem jakichś wejść USB do zamontowania w obudowie, ale nic sensownego nie znalazłem.

Zaślepka ma wymiary 2,5 x 2,5cm

Wewnątrz 2,5 x 1,5cm.

288246246-DSC_0444_resize_resize.JPG

288246246-DSC_0445_resize_resize.JPG

Finalnie miałoby wyglądać podobnie do tego:

dsc00325uv.jpg

post-42332-14352528669307_thumb.jpg

Napisano

> Witam!

> Potrzebuję pomysłu i popdpowiedzi na ożenienie zaślepki ze zdjęć

> z wejściem USB.

> Szukałem jakichś wejść USB do zamontowania w obudowie, ale nic sensownego nie znalazłem.

> Zaślepka ma wymiary 2,5 x 2,5cm

> Wewnątrz 2,5 x 1,5cm.

> Finalnie miałoby wyglądać podobnie do tego:

http://allegro.pl/neutrik-nausb-w-b-gniazdo-tablicowe-usb-czarne-i5081676578.html

http://www.tme.eu/pl/pages/Product_of_the_week:podwojne-gniazda-usb.html

http://olx.pl/oferta/ladowarka-samochodowa-usb-do-zabudowy-12v-24v-CID5-ID5DOXr.html

edit:

http://allegro.pl/gniazdo-do-zabudowy-12v-2x-usb-i5075134879.html

Napisano
  • Autor

> http://allegro.pl/neutrik-nausb-w-b-gniazdo-tablicowe-usb-czarne-i5081676578.html

> http://www.tme.eu/pl/pages/Product_of_the_week:podwojne-gniazda-usb.html

> http://olx.pl/oferta/ladowarka-samochodowa-usb-do-zabudowy-12v-24v-CID5-ID5DOXr.html

> edit:

> http://allegro.pl/gniazdo-do-zabudowy-12v-2x-usb-i5075134879.html

Takie, i takie jak kolega zzzz pokazał, już widziałem.

Jak niby to zamontować w kwadratowej zaślepce żeby było "na równo"

z jej powierzchnią? Trzebaby obciąć fronty tych wejść i jakoś wkleić?

Musi być super dokładnie i wyglądać na oryginał smile.gif

Najlepiej bym to zlecił jednemu z naszych kącikowych speców modelarzy grinser006.gif

Napisano

to z tme.eu powinno pasować przecież. wyciąć otwór, wkleić gniazdo i już.

Napisano

...

> Musi być super dokładnie i wyglądać na oryginał

Kupić zwykłe gniazdo:

89_1290029919.jpg

Oczywiście z całym plastikiem. wink.gif

Wyciąć otwór pod gniazdo w zaślepce. Dorobić płytkę. Wlutować. Płytkę zamocować do tych bocznych ścianek od tyłu zaślepki.

Edit: na upartego można bez płytki. Wystarczy dorobić małą obejmę na gniazdo z kawałka blachy (aluminiowej żeby było łatwiej). Przykręcić do bocznych ścianek a kabelki dolutować bezpośrednio. Tyle, że to już całkiem druciarstwo i trzeba by zaizolować.

Można też bezpośrednio do gniazda przylutować uszy z cienkiej blachy cynkowanej...

IThankYou.gif

Napisano
  • Autor

> to z tme.eu powinno pasować przecież. wyciąć otwór, wkleić gniazdo i już.

Jest za duże i się nie zmieści, a poza tym chcę żeby tylko samo wejście wkomponować na równo. Tylko blaszki, bez żadnych innych plastików.

Powiększyłem to przykładowe foto:

288246339-dsc00325uv.jpg

Na takim czymś mi zależy.

post-42332-14352528670167_thumb.jpg

Napisano

Będę niebawem robił w Stilo to zobaczysz jak i jak wyszło ok.gif

Napisano

no to kup takie gniazdo

alledrogo

wytnij bardzo dokładnie otwór, żeby było ciasno na wcisk i tyle. a jeśli na wcisk nie wystarczy to wspomóc klejem od tyłu.

Napisano

> Witam!

> z wejściem USB.

> Szukałem jakichś wejść USB do zamontowania w obudowie, ale nic sensownego nie znalazłem.

> Wewnątrz 2,5 x 1,5cm.

jeśli Ci wejdzie gniazdo pomiędzy te boczne ścianki to dasz radę.

Wytnij równo otwór - nie wiem co masz do dyspozycji - fajny byłby Dremel, ale jak nie to wiertarka i pilniki. Musisz taj wyciąć, żeby jeden bok się opierał o tą boczną ściankę. Gniazdo ładujesz na wcisk, a na dole łapiesz do bocznej ścianki. Gniazdo ma uchwyt to przykręcenia śrubą lub znitowania. W ten sposób będzie solidnie przymocowane, bo jednak siły na nie działają podczas podłączania i odłączania wtyczki.

Napisano
  • Autor

> Będę niebawem robił w Stilo to zobaczysz jak i jak wyszło

Kiedy? Kiedy?

food.gif

Napisano
  • Autor

> no to kup takie gniazdo

> alledrogo

> wytnij bardzo dokładnie otwór, żeby było ciasno na wcisk i tyle. a jeśli na wcisk nie wystarczy to

> wspomóc klejem od tyłu.

Jest to jakaś opcja ok.gif

Naprawdę myślałem że są dostępne jakieś gniazda dla majsterkoiczów, elektroników itp, które można zamocować

w obudowach itp. Takie np. na zatrzask oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli Ci wejdzie gniazdo pomiędzy te boczne ścianki to dasz radę.

> Wytnij równo otwór - nie wiem co masz do dyspozycji - fajny byłby Dremel, ale jak nie to wiertarka

> i pilniki. Musisz taj wyciąć, żeby jeden bok się opierał o tą boczną ściankę. Gniazdo ładujesz

> na wcisk, a na dole łapiesz do bocznej ścianki. Gniazdo ma uchwyt to przykręcenia śrubą lub

> znitowania. W ten sposób będzie solidnie przymocowane, bo jednak siły na nie działają podczas

> podłączania i odłączania wtyczki.

Samo gniazdo lub z jakąś niedużą osłonką wejdzie, ale te okrągłe z Allegro już nie.

Kurcze, na Aliexpresie mają prawie idealne rozwiązanie.

http://www.aliexpress.com/item/USB-Switc...1434886574.html

Napisano

Nie wiem w końcu czy potrzebujesz wcisnąć gniazdko w zaprezentowaną zaślepkę czy szukasz gotowego rozwiązania.

Jak wcisnąć to ostatnia propozycja jest chyba najlepsza, kwestia tylko podłubania dremelkiem, może Just Ralf Ci coś podpowie/pomoże bo sobie wydłubał pendriva do radia w modeliku 126p. ok.gif

A jak gotowe to mogę Ci podpowiedzieć że w Sprinterach od chyba 2012 (a może i wcześniej) w opcji z dużym fabrycznym radiem jest zainstalowane z boku na konsoli gniazdko USB w zaślepce ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem w końcu czy potrzebujesz wcisnąć gniazdko w zaprezentowaną zaślepkę czy szukasz gotowego

> rozwiązania.

> Jak wcisnąć to ostatnia propozycja jest chyba najlepsza, kwestia tylko podłubania dremelkiem, może

> Just Ralf Ci coś podpowie/pomoże bo sobie wydłubał pendriva do radia w modeliku 126p.

> A jak gotowe to mogę Ci podpowiedzieć że w Sprinterach od chyba 2012 (a może i wcześniej) w opcji z

> dużym fabrycznym radiem jest zainstalowane z boku na konsoli gniazdko USB w zaślepce

Czego nie rozumiesz?

Nie istnieją takie fabryczne rozwiązania więc trzeba porzeźbić

w zaslepce. Jak się nie chce rzeźbić lub nie ma się zdolności, chęci, narzędzi itp, to można kupić na Aliexpress.

Chińczycy wymyślili i zrobili gotowe dedykowane do Golfa V, tylko na zupełnie innych wtyczkach i kablach z tyłu.

Jakby udało się przerobić te kable na zwykłe USB to na pewno wyglądaloby to lepiej niż ręczna robota hmm.gif

Napisano

> Witam!

> z wejściem USB.

> Wewnątrz 2,5 x 1,5cm.

Finalnie to jest zrobione najprościej jak się da, czyli gniazdo usb jakiś tekst wciśnięte w prostokątny otwór wycięty w zaślepce.

Czemu tak nie zrobisz tylko kombinujesz jak koń pod górę.

Napisano
  • Autor

> Finalnie to jest zrobione najprościej jak się da, czyli gniazdo usb jakiś tekst wciśnięte w

> prostokątny otwór wycięty w zaślepce.

> Czemu tak nie zrobisz tylko kombinujesz jak koń pod górę.

Tak własnie planuje zrobić, ale obawiam ze że nie wyjdzie

mi zbyt ładnie. Najwyżej kupię na Allegro następne zaslepki zlosnik.gif

Będę próbował.

Napisano

> Tak własnie planuje zrobić, ale obawiam ze że nie wyjdzie

> mi zbyt ładnie. Najwyżej kupię na Allegro następne zaslepki

> Będę próbował.

Wiercisz mniejsze otworki, a potem delikatnie rozpiłowujesz pilnikiem "iglakiem". Żadna filozofia.

Napisano

> Czego nie rozumiesz?

Czy koniecznie ma być ta zaprezentowana zaślepka czy może być coś innego

Napisano
  • Autor

> Czy koniecznie ma być ta zaprezentowana zaślepka czy może być coś innego

Są tylko dwie opcje:

1. Rzeźba w zaślepce

2. Chińskia gotowa zaślepka z gniazdem.

Ok, będę robił. W szpargałach znalazłem jakąś przejściówkę USB która chyba się nada smile.gif

Jak mi się nie będzie podobać, to może się skuszę na Chińczyka.

Napisano

> Jest za duże i się nie zmieści, a poza tym chcę żeby tylko samo wejście wkomponować na równo. Tylko

> blaszki, bez żadnych innych plastików.

> Powiększyłem to przykładowe foto:

> Na takim czymś mi zależy.

no to zrób hehe.gif - max 20 minut dłubania plus podłączenie tego w samochodzie

Napisano

> Tak własnie planuje zrobić, ale obawiam ze że nie wyjdzie

> mi zbyt ładnie. Najwyżej kupię na Allegro następne zaslepki

> Będę próbował.

Wyrysuj sobie delikatnie nożykiem. Rozgrzej igłe lub cienki drut i zrób dziury na rogach. Potem nożem do tapet lub ostrym scyzorykiem wytniesz ostrożnie otwór. Możesz też mając dziury na rogach resztę wyciąć dłutkiem. Jak dobrze oprzesz i nie za mocno pukniesz to wytniesz bez problemu.

Otworek zrobił bym nieco mniejszy i wymiar właściwy dopracował pilnikiem iglakiem.

Napisano
  • Autor

> Wyrysuj sobie delikatnie nożykiem. Rozgrzej igłe lub cienki drut i zrób dziury na rogach. Potem

> nożem do tapet lub ostrym scyzorykiem wytniesz ostrożnie otwór. Możesz też mając dziury na

> rogach resztę wyciąć dłutkiem. Jak dobrze oprzesz i nie za mocno pukniesz to wytniesz bez

> problemu.

> Otworek zrobił bym nieco mniejszy i wymiar właściwy dopracował pilnikiem iglakiem.

Praktycznie już siedze w garażu zlosnik.gif

Napisano

> Praktycznie już siedze w garażu

Pomysł z dwoma-trzeba otworami fi 5 i rozpiłowaniem otworu w prostokąt też jest dobry, nie wiem czy nie lepszy.