Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak/czym sprawdzić pęknięcie ściany

Featured Replies

Napisano

czy to pęknięcie tynku zewnętrznego (czy jak to tutaj wczoraj usłyszałem chyba "pucki") czy to coś grubszego czyli mur? fachowiec pozna na oko?

wewnątrz płyta kartonowo-gipsowa, dom z lat 70, cegła ....

Napisano

> czy to pęknięcie tynku zewnętrznego "pucki") czy to coś

> grubszego czyli mur? fachowiec pozna na oko?

Na oko to raczej zgadywanie, putz jeśli przy ostukiwaniu jest głuchy, to i tak odpadnie, więc możesz go zrzucić. A wtedy już będziesz widział, czy ściana jest pęknięta, ale zazwyczaj jest.

> wewnątrz płyta kartonowo-gipsowa, dom z lat 70, cegła ....

Napisano

> czy to pęknięcie tynku zewnętrznego (czy jak to tutaj wczoraj usłyszałem chyba "pucki") czy to coś

Jesli to swiezy tynk, to moze byc to rysa skurczowa, ale jesli stary... to raczej sam z siebie nie peka. Jest nad/pod nim jakis otwor w scianie?

ale gdzie ta plyta?

Napisano

> czy to pęknięcie tynku zewnętrznego (czy jak to tutaj wczoraj usłyszałem chyba "pucki") czy to coś

Rozkuć trzeba...

I wmurować pasek szkła w poprzek pęknięcia, aby sprawdzić, czy się powiększa.

Napisano

> Rozkuć trzeba...

> I wmurować pasek szkła w poprzek pęknięcia, aby sprawdzić, czy się powiększa.

a to jak juz sie stwierdzi, ze to mur smile.gif

Napisano
  • Autor

> Rozkuć trzeba...

o coś takiego mi chodzi ... (takie niby błyskawice smile.gif )

288249064-dom.jpg

Napisano
  • Autor

> Jesli to swiezy tynk, to moze byc to rysa skurczowa, ale jesli stary... to raczej sam z siebie nie

> peka. Jest nad/pod nim jakis otwor w scianie?

nie ma ale pewnie albo skuć zewnętrzną warstwę albo jakieś urządzenie ...

> ale gdzie ta plyta?

wewnątrz

Napisano

Tylko odkrywka, czyli musisz skuć i dostać się do muru.

Napisano

> nie ma ale pewnie albo skuć zewnętrzną warstwę albo jakieś urządzenie ...

a to w koncu stary czy nowy tynk? Stare czy nowe pekniecie? To jedno pekniecie, czy z odnogami? Jest gluchy tynk w tym miejscu? (wez sobie srubokret i przejedz jego raczka po tynku - roznice w dzwieku od razu wychwycisz)

> wewnątrz

Ale w sensie to pekniecie na scianie z GK? Bo zdjecie powyzej podajesz dla tynku zewnetrznego (na styro czy bez?)?

Napisano
  • Autor

> a to w koncu stary czy nowy tynk? Stare czy nowe pekniecie? To jedno pekniecie, czy z odnogami?

> Jest gluchy tynk w tym miejscu? (wez sobie srubokret i przejedz jego raczka po tynku - roznice

> w dzwieku od razu wychwycisz)

stary tynk, stare "pęknięcia", takie jakby błyskawice, nie jedna gruba krecha, a raczej rozgałęzienia

> Ale w sensie to pekniecie na scianie z GK? Bo zdjecie powyzej podajesz dla tynku zewnetrznego (na

> styro czy bez?)?

wewnątrz nic nie widać, nie ma najmniejszego śladu, na zewnątrz nie ma ocieplenia

dopytuję bo mnie ciekawi czy wystarczy ręcznie rozkuć żeby obadać czy trzeba kogoś z czymś bardzie zaawansowanym do stwierdzeń

Napisano

> dopytuję bo mnie ciekawi czy wystarczy ręcznie rozkuć żeby obadać czy trzeba kogoś z czymś bardzie

> zaawansowanym do stwierdzeń

Wystarczy skuć. Ostatnio zarysowały nam się słupy żelbetowe i żeby sprawdzić jak te pęknięcia wyglądają odkrywki robiliśmy szlifierką kątową.

Napisano

> stary tynk, stare "pęknięcia", takie jakby błyskawice, nie jedna gruba krecha, a raczej

> rozgałęzienia

wyglada jak skurczowe, ale ja bym zrobil w dwoch powiedzmy punktach odkrywke, by potwierdzic

> wewnątrz nic nie widać, nie ma najmniejszego śladu, na zewnątrz nie ma ocieplenia

> dopytuję bo mnie ciekawi czy wystarczy ręcznie rozkuć żeby obadać czy trzeba kogoś z czymś bardzie

> zaawansowanym do stwierdzeń

wystarczy

Napisano
  • Autor

> wyglada jak skurczowe, ale ja bym zrobil w dwoch powiedzmy punktach odkrywke, by potwierdzic

> wystarczy

dzięki ok.gif

Napisano

> wyglada jak skurczowe, ale ja bym zrobil w dwoch powiedzmy punktach odkrywke, by potwierdzic

> wystarczy

No dobra, a jaki kolejny krok po stwierdzeniu, że to ściany?

Napisano

> No dobra, a jaki kolejny krok po stwierdzeniu, że to ściany?

W zależności od stopnia uszkodzeń:

a) zostawić, jak jest

b) remont

c) wyburzenie grinser006.gif

Napisano

> No dobra, a jaki kolejny krok po stwierdzeniu, że to ściany?

Wkleić szkiełko. Jak przez rok nie pęknie, to załatać i zapomnieć.

Napisano

> Wkleić szkiełko. Jak przez rok nie pęknie, to załatać i zapomnieć.

Ja bym sie jeszcze probowal zorientowac, czy czegos takiego sie nie "szyje", a juz na pewno poszukal przyczyn - czy zle wykonane otwory w scianach (bez lub z nieprawidlowymi nadprozami) oraz czy aby rysa nie ciagnie sie az do fundamentow i co z fundamentami.

Napisano

> Ja bym sie jeszcze probowal zorientowac, czy czegos takiego sie nie "szyje", a juz na pewno

> poszukal przyczyn - czy zle wykonane otwory w scianach (bez lub z nieprawidlowymi nadprozami)

> oraz czy aby rysa nie ciagnie sie az do fundamentow i co z fundamentami.

Jak się nie powiększa, to nie ma co szukać przyczyn.

Wystarczy, że kiedyś nierówno grunt osiadł.

Napisano

> Jak się nie powiększa, to nie ma co szukać przyczyn.

> Wystarczy, że kiedyś nierówno grunt osiadł.

jesli fundamenty cale i nie jest to przy otworach to tak

Napisano

> jesli fundamenty cale i nie jest to przy otworach to tak

A jak jest przy otworze i się nie powiększa?

To co ? Dom do rozebrania?

Napisano

> A jak jest przy otworze i się nie powiększa?

> To co ? Dom do rozebrania?

Wszystko zależy od materiału ściany. W ceglaną na ten przykład dobrze co 3 - 4 spoinę wrzucić pręt 6 - 8 ok. 50 cm długi i zarzucić zaprawą. Nawet jak rysa się nie powiększa, to mamy delikatne wzmocnienie pęknięcia. A betonowe jak nie pęka dalej to załatać i tyle, zbrojenie i tak już jest wbudowane grinser006.gif

Napisano

> Wszystko zależy od materiału ściany. W ceglaną na ten przykład dobrze co 3 - 4 spoinę wrzucić pręt

> 6 - 8 ok. 50 cm długi i zarzucić zaprawą. Nawet jak rysa się nie powiększa, to mamy delikatne

> wzmocnienie pęknięcia. A betonowe jak nie pęka dalej to załatać i tyle, zbrojenie i tak już

> jest wbudowane

ja tak zszywalem pekniecie scianki zabudowy w lazience - oczywiscie w skali mikro grinser006.gif po dwa dlugie wkrety wklejone na kotwe chemiczna

Napisano

a z podobnej beczki. Mam garaz z porothermu.

Bez izolacji, tylko tynk cementowy. Na to farba elewacyjna. Taki sam tynk/farba wewnatrz i na zewnatrz. Zrobione 2 lata temu. Po tej zimie porobily sie takie mikro rysy, mniej niz 1mm tylko na zewnatrz, wzor taki jak pustaki. Czym to moze byc spowodowane? W srodku nie ma ani jednen rysy, tylko na zewnatrz i to nie wszedzie.

Napisano
  • Autor

> Wkleić szkiełko. Jak przez rok nie pęknie, to załatać i zapomnieć.

nie wiem czy sprzedający da mi coś tam wkleić hmm.gifgrinser006.gif i czy będzie rok czekał na wynik grinser006.gif

Napisano

> a z podobnej beczki. Mam garaz z porothermu.

> Bez izolacji, tylko tynk cementowy. Na to farba elewacyjna. Taki sam tynk/farba wewnatrz i na

> zewnatrz. Zrobione 2 lata temu. Po tej zimie porobily sie takie mikro rysy, mniej niz 1mm

> tylko na zewnatrz, wzor taki jak pustaki. Czym to moze byc spowodowane? W srodku nie ma ani

> jednen rysy, tylko na zewnatrz i to nie wszedzie.

sam sie nad podobna kwestia zastanawialem ogladajac mur w sasiednich Iwinach - kazda spoine mial zaznaczona wlasnie rysa. I tak sobie kombinuje, ze wykonawca grubo przesadzil z plastyfikatorem, bo mu sie nie chcialo wapna dawac i cos nie halo ze spoina w zimie sie stalo.

Napisano

> sam sie nad podobna kwestia zastanawialem ogladajac mur w sasiednich Iwinach - kazda spoine mial

> zaznaczona wlasnie rysa. I tak sobie kombinuje, ze wykonawca grubo przesadzil z

> plastyfikatorem, bo mu sie nie chcialo wapna dawac i cos nie halo ze spoina w zimie sie stalo.

u mnie jest podobnie, nie na kazdej ale sa miejsca takie ze wyszlo wlasnie. Znalazlem farbe facade zero do maskowania czegos takiego.

Albo to albo kupie Kabe na pekniecia bo malowalem wlasnie zwyklym kabe.

Poza tym nic nie odpadlo, tylko te ryski. Na reklamacje szans zadnych bo tynkarz wysle mnie do murarza a murarz do tynkarza...