Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie 'klatki schodowej'

Featured Replies

Napisano

Mam konkretne pytanie - jak macie rozwiazane ogrzewanie przestrzeni, ktora prowadzi z parteru na poddasza?

U mnie beda calkiem masywne schody betonowe i jesli nie umieszcze tam grzejnika, to teoretycznie temperatura bedzie o kilka stopni nizsza niz w pokojach. Zastanwiam sie czy wplynie to jakos negatywnie na komfort i czy jednak dolozyc grzejnik na polpietrze (czy jak to sie nazywa) hmm.gif

Na calosci bedzie podloglowka wiec i ten grzejnik bym wpial w rozdzielacz od podloglowki...

Napisano

> Mam konkretne pytanie - jak macie rozwiazane ogrzewanie przestrzeni, ktora prowadzi z parteru na

> poddasza?

> U mnie beda calkiem masywne schody betonowe i jesli nie umieszcze tam grzejnika, to teoretycznie

> temperatura bedzie o kilka stopni nizsza niz w pokojach. Zastanwiam sie czy wplynie to jakos

> negatywnie na komfort i czy jednak dolozyc grzejnik na polpietrze (czy jak to sie nazywa)

> Na calosci bedzie podloglowka wiec i ten grzejnik bym wpial w rozdzielacz od podloglowki...

Mówisz o klatce schodowej w domu jednorodzinnym? Ja nic nie mam, ciepłe powietrze idzie ku górze, więc ogrzewany salon ogrzewa klatkę.

Napisano
  • Autor

> Mówisz o klatce schodowej w domu jednorodzinnym? Ja nic nie mam, ciepłe powietrze idzie ku górze,

> więc ogrzewany salon ogrzewa klatkę.

Tak, mowie o klatce w domu ok.gif

Ale pewnie masz delikatne schody bezposredno z salonu?

Napisano

ja zlikwidowalem grzejnik bo nic nie wnosił.

Napisano

> Mam konkretne pytanie - jak macie rozwiazane ogrzewanie przestrzeni, ktora prowadzi z parteru na

> poddasza?

> U mnie beda calkiem masywne schody betonowe i jesli nie umieszcze tam grzejnika, to teoretycznie

> temperatura bedzie o kilka stopni nizsza niz w pokojach. Zastanwiam sie czy wplynie to jakos

> negatywnie na komfort i czy jednak dolozyc grzejnik na polpietrze (czy jak to sie nazywa)

> Na calosci bedzie podloglowka wiec i ten grzejnik bym wpial w rozdzielacz od podloglowki...

Bez przesady, nie będzie kilku stopni różnicy. Jak nie grzałem na górze w ogóle, to rzeczywiście, przy -14*C było czuć, że na schodach jest chłodniej. Wystarczyło, ze włączyłem jeden grzejnik w pokoju na górze, i różnica nieodczuwalna. A czuć różnicę było tylko na podeście (półpiętrze). Wg mnie nie ma potrzeby montażu grzejnika. Ewentualnie podciągnij sobie tam peszel z alupexem, kosztuje to grosze, a w razie czego rozkujesz sobie,wyciągniesz rury i zamontujesz grzejnik

Napisano

> poddasza?

Klatka schodowa jest oddzielona drzwiami od części mieszkalnej? Jeżeli tak - bez grzejnika zimą będzie znacząco chłodniej. Jeżeli jest otwarta na mieszkanie - nie zauważysz żadnej różnicy (może 1-2 stopnie w miejscu najbardziej oddalonym od najbliższych grzejników).

Napisano

chyba szkoda zachodu i pinindzy na grzejnik smile.gif

schody to tylko komunikacja , nikt tam przecież nie będzie spał , a nawet jak będzie o 2 stopnie mniej to można z tym żyć smile.gif

Napisano

> Tak, mowie o klatce w domu

> Ale pewnie masz delikatne schody bezposredno z salonu?

No schody są na parterze przy salonie, delikatne, w sumie w centralnym miejscu w domu. Nawet mam kaloryfer zaraz przy schodach, ale nigdy go nie odkręciłem a mieszkam już 4 lata.

Napisano

> poddasza?

gdyby Cie interesowal nieco szerszy wariant, tj. trzy pietra oraz zarowno schody betonowe (nizej), jak i drewniane (wyzej), a do tego piwnica (zamknieta ofkoz), to i tutaj na pietrach nie trzeba grzejnika. Na parterze musowo, chyba ze masz otwarty hol na salon.

Napisano
  • Autor

> gdyby Cie interesowal nieco szerszy wariant, tj. trzy pietra oraz zarowno schody betonowe (nizej),

> jak i drewniane (wyzej), a do tego piwnica (zamknieta ofkoz), to i tutaj na pietrach nie

> trzeba grzejnika. Na parterze musowo, chyba ze masz otwarty hol na salon.

Mam otwarty na hall, czy tam korytarz wink.gif

Napisano

> poddasza?

Nic nie mam, ogrzewa sie powietrzem z salonu i hallu.

Taki grzejnik nic nie da, musialbys zapodac mu "grzejnikowa" temp. Poza tym jezeli pomieszczenie nie jest jakos mocno wydzielone i oddalone od grzanych powierzchni to ja bym nic nie robil.