Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[PRĄDzAK] Zwiększenie mocy przyłączeniowej

Featured Replies

Napisano

Mieszkam w kamienicy, w której jest wspólnota mieszkaniowa.

Administratorem budynku jest miejscowy Zakład Gospodarki Komunalnej.

Wystąpiłem do Enei o warunki do zwiększenia mocy przyłączeniowej z 5kW na 8kW i dostałem:

-uzyskać zgodę administratora budynku

-wymienić istniejące zabezpieczenie przedlicznikowe na 1x40A-typu "S"

-obudowę zabezpieczenia przedlicznikowego przystosować do oplombowania

-instalację przed- i zalicznikową przygotować do zwiększenia mocy przyłączeniowej zgodnie z przepisami i normami.

I teraz pytania:

1. Administrator przez telefon powiedział, że powinienem na prośbie do nich uzyskać też podpisy kilku innych lokatorów budynku. Czy muszę?

2. Czy zwiększenie mocy u mnie może mieć jakieś negatywne/pozytywne skutki u innych lokatorów?

Napisano

> Mieszkam w kamienicy, w której jest wspólnota mieszkaniowa.

> Administratorem budynku jest miejscowy Zakład Gospodarki Komunalnej.

> Wystąpiłem do Enei o warunki do zwiększenia mocy przyłączeniowej z 5kW na 8kW i dostałem:

> -uzyskać zgodę administratora budynku

> -wymienić istniejące zabezpieczenie przedlicznikowe na 1x40A-typu "S"

> -obudowę zabezpieczenia przedlicznikowego przystosować do oplombowania

> -instalację przed- i zalicznikową przygotować do zwiększenia mocy przyłączeniowej zgodnie z

> przepisami i normami.

> I teraz pytania:

> 1. Administrator przez telefon powiedział, że powinienem na prośbie do nich uzyskać też podpisy

> kilku innych lokatorów budynku. Czy muszę?

Moim zdaniem nie. Ale to moje zdanie

> 2. Czy zwiększenie mocy u mnie może mieć jakieś negatywne/pozytywne skutki u innych lokatorów?

Oczywiście że może ale te 3 KW to raczej nie będzie miało większego wpływu na WLZ. No chyba że WLZ już jest przeciążony niewiem.gif

Napisano

Pewnie jeszcze w warunkach napisali o przystosowaniu instalacji WLZ do zapotrzebowania, czyli przeliczyć, wymienić.

Napisano
  • Autor

> Pewnie jeszcze w warunkach napisali o przystosowaniu instalacji WLZ do zapotrzebowania, czyli

> przeliczyć, wymienić.

Nie. Przepisałem wszystko co napisali. W rozmowie telefonicznej gość z Enei powiedział, że to "bardzo łatwa i gładka sprawa", ale później zadzwoniłem do ZGK cool.gif

Napisano

> Nie. Przepisałem wszystko co napisali. W rozmowie telefonicznej gość z Enei powiedział, że to

> "bardzo łatwa i gładka sprawa", ale później zadzwoniłem do ZGK

Weź jakiegoś miejscowego elektryka, który załatwi wszystko - wykonanie i papiery.

Napisano

> Pewnie jeszcze w warunkach napisali o przystosowaniu instalacji WLZ do zapotrzebowania, czyli

> przeliczyć, wymienić.

Ja to widze w tym tekscie:

Quote:

-instalację przed- i zalicznikową przygotować do zwiększenia mocy przyłączeniowej zgodnie z przepisami i normami.

Napisano

> Weź jakiegoś miejscowego elektryka, który załatwi wszystko - wykonanie i papiery.

Najlepiej pracownika ZGK - z Enea se poradzi bez problemow, a sam sobie w brode plul nie bedzie grinser006.gif

Przerabialem tak kiedys pracownikiem SM pewne instalacje (nie elektryczna) i mimo pewnych niezgodnosci z wymaganiami przepisow i samej Spoldzielni Mieszkaniowej "o dziwo" nigdy problemow nie mialem hehe.gif

Napisano

> -uzyskać zgodę administratora budynku

Administrator nie ma nic do decydowania.

> 1. Administrator przez telefon powiedział, że powinienem na prośbie do nich uzyskać też podpisy

> kilku innych lokatorów budynku. Czy muszę?

Dłubać musisz w nieruchomości wspólnej a to oznacza potrzebę zgody. Potrzebna jest uchwała wspólnoty mieszkaniowej żeby to zrobić w pełni na legalu. Chyba, że to tzw. mała wspólnota (7 lokali lub mniej) - wtedy potrzebna zgoda wszystkich właścicieli lokali.

> 2. Czy zwiększenie mocy u mnie może mieć jakieś negatywne/pozytywne skutki u innych lokatorów?

Zależy od instalacji. Może się okazać, że nie ma problemu ze zwiększeniem mocy Tobie, ale zamknie to już furtkę prostego zwiększenia każdemu innemu, bo kable za cienkie - będzie musiał wymieniać kable "główne" na grubsze. A może już trzeba będzie wymienić kable.

Napisano
  • Autor

> Administrator nie ma nic do decydowania.

To kazała mi uzyskać Enea, więc będę musiał

> Dłubać musisz w nieruchomości wspólnej a to oznacza potrzebę zgody. Potrzebna jest uchwała

> wspólnoty mieszkaniowej żeby to zrobić w pełni na legalu. Chyba, że to tzw. mała wspólnota (7

> lokali lub mniej) - wtedy potrzebna zgoda wszystkich właścicieli lokali.

5 lokali

> Zależy od instalacji. Może się okazać, że nie ma problemu ze zwiększeniem mocy Tobie, ale zamknie

> to już furtkę prostego zwiększenia każdemu innemu, bo kable za cienkie - będzie musiał

> wymieniać kable "główne" na grubsze. A może już trzeba będzie wymienić kable.

Wg pracownika Enei, który wydał mi warunki, nie będzie takiej konieczności (ani teraz ani w przyszłości).

Skąd u Ciebie tak obszerna i kompletna wiedza w tym temacie? ok.gif

Napisano

> To kazała mi uzyskać Enea, więc będę musiał

> 5 lokali

> Wg pracownika Enei, który wydał mi warunki, nie będzie takiej konieczności (ani teraz ani w

> przyszłości).

> Skąd u Ciebie tak obszerna i kompletna wiedza w tym temacie?

Trzeba sprawdzić przekroje przewodów. Sprawdzić przydziały mocy wszystkich odbiorców i policzyć WLZ na obciążalność prądową oraz spadki napięć. Jeśli wszystko wyjdzie w zapasie to nic nie będziesz musiał przerabiać jeśli natomiast WLZ był wykonany pod istniejący odbiór to może być problem jednak dalej twierdzę że te 3 KW więcej nie powinno stanowić problemu dla istniejącego WLZu. Jakbyś chciał dołożyć 2-3 razy tyle co masz to wtedy na 100% trzeba by było go przerabiać

Napisano

> Wg pracownika Enei, który wydał mi warunki, nie będzie takiej konieczności (ani teraz ani w

> przyszłości).

To ciekawe, bo skad pracowni Enei niby ma wiedziec co w przyszlosci sasiedzi sobie wymysla i o jaki przydzial mocy wystapia? Na sieci ZE moze i nie bedzie (choc tego pewnym na przyszlosc byc tez nie mozna), ale pikus go interesowalo co macie w budynku.

Nie znasz sie na tym, nie znasz przydzialow mocy pozostalych lokali, nie znasz przekrojow przewodow, nie znasz zabezpieczen, AK tez Ci tego nie wywrozy.

Mozesz zdac sie na jak go nazywasz "administratora" lub na kogos z zewnatrz, komu zabulisz, a on doprowadzi sprawe do finalu.

Podejrzewam, ze 3kW dorzucisz z przyslowiowym palcem, bo to nie jest wiele, ale aby byc poprawnym politycznie trzeba powalczyc.

Napisano

A tak BTW - jaki przekrój przewodu musi być przy mocy 8kW?

Napisano

> To kazała mi uzyskać Enea, więc będę musiał

> 5 lokali

To tak, jakby domagali się zgody od woźnego, a nie od dyrektora. Administrator to taki woźny - ma dbać żeby było czysto, naprawiać usterki itp. Decyzyjności nie ma żadnej. A w małej wspólnocie (jak Twoja) to nie ma zarządu ani zarządcy, którzy posiadaliby (gdyby byli) prawo do decyzji w ramach zwykłego zarządu. Ale prace przekraczają zwykły zarząd a wspólnota jest mała więc są to dwa powody dla których musisz mieć zgodę wszystkich współwłaścicieli - art. 199 KC.

Pewnie nic się nie stanie, jak przekonasz ZE, żeby zrobił bez zgody wszystkich. O ile nie trafi się jakiś właściciel lokalu co Cię nie lubi albo ogólnie lubiący awanturować się.

> Skąd u Ciebie tak obszerna i kompletna wiedza w tym temacie?

Wspólnot? Siedzenie przez chwilę w zarządzie wspólnoty, gdzie nie było administratora ani zarządcy więc musiałem się "trochę" douczyć i poradzić sobie z "kilkoma" problemami, przekrętami i kilkoma sprawami sądowymi.