Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze hamulcowe do Clio IV, czy podejda od Clio III ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

szukam i szukam i ciezko trafic cos w zamienniku do Clio IV. Rzucielem okiem na tarcze do Clio III i na pierwszy rzut oka nie roznia sie niczym oprocz srednicy (258mm vs 260mm). Czy to jest jedyna roznica ?

Napisano
  • Autor

> wrzuc vin to sprawdzimy

Po wpisaniu VINu na bank pokaze Ci, ze inne tarcze (258 vs. 260mm, wiec juz na starcie lipa), ale z tego co poszukalem w necie, to jest to jedyna roznica, wiec dla mnie te 2mm jest to pomijalna roznica w srednicy

288303765-30H1056-JPN_4.jpg

post-12172-14352529352889_thumb.jpg

Napisano

> wiec dla mnie te 2mm jest to pomijalna roznica w srednicy

Żebyś się nie zdziwił jak jarzmo zatrzyma tarczę smile.gif

Napisano
  • Autor

> Żebyś się nie zdziwił jak jarzmo zatrzyma tarczę

to zdejme ten 1mm materialu bez problemu metodami domowymi, bez specjalistycznych narzedzi smile.gif

Napisano

> to zdejme ten 1mm materialu bez problemu metodami domowymi, bez specjalistycznych narzedzi

Ile mozna zaoszczedzic na takiej rzezbie?

Napisano
  • Autor

> Ile mozna zaoszczedzic na takiej rzezbie?

To nie chodzi o oszczedzenie, znajdzie mi tarcze do Clio IV Brembo lub ATE lub cos innego znanej firmy, watpie, wszedzie gdzie dzwonie maja jakie LPR i ASB czy cos w ten desen, a do Clio III jest do wyboru do koloru.

Chodzi o to, ze fabryczne tarcze i klocki to straszny szajs, ponizej cytat jednego z uzytkownikow forum Clio:

Quote:

Sam mam ten problem bo i tarcze i klocki to chyba z jakiegoś gównolitu są zrobione, pierwsze klocki 25kkm, drugie klocki 10kkm :thumbdown: i razem z drugimi tarcze -> porażka jakaś, a pyłu jak z kopalni.

u mojej mulher.gif jest to samo, pierwsze klocki przy 27kkm, drugie klocki wytrzymaly 12kkm i teraz widze juz, ze wraz z klockami musze wymienic jej tarcze, bo niewiele "miesa" zostalo

Napisano

dasz ten i vin czy nie ? bo tak to rozmawiamy o niczym... To ze Ty nie znalazles o niczym nie swiadczy...

Napisano
  • Autor

> dasz ten i vin czy nie ? bo tak to rozmawiamy o niczym... To ze Ty nie znalazles o niczym nie

> swiadczy...

aktualnie jestem w szpitalu i nie chce mi sie niepokoic mulher.gif, ale z tego co pamietam to jest to wozek z marca 2014, grandtour, 0,9TCe, tam jest tylko jeden typ tarcz na przod (tak jest w katalogach wielu hurtowni)

rozumiem, ze bez VINu nie potrafisz odnalezc tarcz hamulcowych do tego autka ?

mi bez VINu udalo sie ustalic, ze tarcza wg katalogu Renault ma symbol 402062212R, moze to Ci pomoze smile.gif i pasuje do ponizszych aut:

DACIA LOGAN II 1.2 (10/2012 -> )

DACIA LOGAN II 1.2 LPG (10/2012 -> )

DACIA LOGAN II 1.5 dCi (10/2012 -> )

DACIA LOGAN II TCe 90 (10/2012 -> )

DACIA LOGAN MCV II 1.2 (02/2013 -> )

DACIA LOGAN MCV II 1.2 LPG (02/2013 -> )

DACIA LOGAN MCV II 1.5 dCi (02/2013 -> )

DACIA LOGAN MCV II TCe 90 (02/2013 -> )

DACIA SANDERO II 1.5 dCi (01/2013 -> )

DACIA SANDERO II TCe 90 (01/2013 -> )

NISSAN LAUREL 2.0 Turbo (07/1990 -> 01/1993)

RENAULT CLIO Grandtour IV 1.5 dCi 90 (01/2013 -> )

RENAULT CLIO IV 0.9 TCe 90 (11/2012 -> )

RENAULT CLIO IV 1.2 16V (11/2012 -> )

RENAULT CLIO IV 1.5 dCi 75 (11/2012 -> )

RENAULT CLIO IV 1.5 dCi 90 (11/2012 -> )

Napisano
  • Autor

> 402062212R po 120

Ale ja nie chce tych tarcz, one wystarczaja na gora 40kkm

Napisano

> 402062212R po 120

dowód zakupu jest grinser006.gif ?

Napisano
  • Autor

> Dlatego dostaniesz je w zamienniku

Skoro oryginal wytrzymuje 40kkm, to nie chce wiedziec ile wytrzyma zamiennik A.B.S. czy LPR, a zamiennikow od Brembo czy ATE niestety nie widzialem w ofercie moich hurtowni

Napisano
  • Autor

> dowód zakupu jest ?

po 120zl to sa zamienniki LPR czy A.B.S.

Napisano

pytanie dotyczylo czego innego, ciekawe czy kolega jagu raczy odpowiedziec...

Napisano

akurat A.B.S'a bym sie nie bal wink.gif bardzo przyzwoite tarcze, w dodatku w wielu referencjach pakuja tylko w swoje opakowania markowe produkty zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> akurat A.B.S'a bym sie nie bal bardzo przyzwoite tarcze, w dodatku w wielu referencjach pakuja

> tylko w swoje opakowania markowe produkty

myslisz, ze beda lepsze, anizeli te, ktory poszly na pierwszy montaz na linii produkcyjnej ?

Napisano

moze sie okazac ze tam bedzie dokladnie to samo, natomiast zastanowilbym sie nad jakoscia fabrycznych klockow, bo tutaj moze byc problem...

Napisano

> myslisz, ze beda lepsze, anizeli te, ktory poszly na pierwszy montaz na linii produkcyjnej ?

ja kupiłem mikody bo te założone w ASO się pokrzywiły po 10kkm, mikody po 40kkm są proste wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja kupiłem mikody bo te założone w ASO się pokrzywiły po 10kkm, mikody po 40kkm są proste

do clio IV mikode gdzie dostales ??

Napisano

> do clio IV mikode gdzie dostales ??

do MII, to było odnośnie tego, że nawet tanie zamienniki bywają lepszej jakości od oryginałów

Napisano
  • Autor

> do MII, to było odnośnie tego, że nawet tanie zamienniki bywają lepszej jakości od oryginałów

do clio IV za duzego wyboru nie ma, dlatego chcialem wstawic tarcze od clio III, bo tam mamy szeroki wachlarz markowych zamiennikow

Napisano

> pytanie dotyczylo czego innego, ciekawe czy kolega jagu raczy odpowiedziec...

odpowie ale komuś na priv grinser006.gif