Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda z nieważnym prawem jazdy

Featured Replies

Napisano

Kumpel połapał się, że 2 miesiące temu skończyła ważność jego prawa jazdy. Jutro idzie do lekarza i do Wydziału Komunikacji złożyć wniosek o nowe. Czy może jeździć na podstawie złożonego wniosku ? Chyba słabo to wygląda..

Napisano

...

> ? Chyba słabo to wygląda..

Chyba nie stracił uprawnień?!?

W takim razie najwyżej mandat za brak dokumentu.

Napisano

> Kumpel połapał się, że 2 miesiące temu skończyła ważność jego prawa jazdy. Jutro idzie do lekarza i

> do Wydziału Komunikacji złożyć wniosek o nowe. Czy może jeździć na podstawie złożonego wniosku

Obecnie dostaję zaświadczenie lekarskie co 10 lat. Kiedyś przejeździłem z nieważnym prawkiem i zaświadczeniem równe 5 lat. Miałem w tym czasie kilka kontroli. Raz policjant zwrócił uwagę i pogroził palcem.

Napisano

> Kumpel połapał się, że 2 miesiące temu skończyła ważność jego prawa jazdy. Jutro idzie do lekarza i

> do Wydziału Komunikacji złożyć wniosek o nowe. Czy może jeździć na podstawie złożonego wniosku

Rok temu miałem taką samą sytuację. Dostałem informację z WK, że moje papiery straciły ważność i należy jak najszybciej zrobić badania.

Stres może być gdyby kolega spowodował wypadek.

Napisano
  • Autor

> ...

> Chyba nie stracił uprawnień?!?

> W takim razie najwyżej mandat za brak dokumentu.

No właśnie. Jeżeli terminowe prawo jazdy straciło ważność ze względu na przekroczenie terminu ważności badań lekarskich to stracił uprawnienia czy nie ? Znalazłem różne interpretacje - chyba przedzwonię do Wydziału Komunikacji i spróbuję dopytać.

Mam trochę samochodów we flocie i to jest pierwszy przypadek, w którym użytkownik przyznaje się że nie ma ważnego prawa jazdy wink.gif

Napisano

> No właśnie. Jeżeli terminowe prawo jazdy straciło ważność ze względu na przekroczenie terminu

> ważności badań lekarskich to stracił uprawnienia czy nie ? Znalazłem różne interpretacje -

> chyba przedzwonię do Wydziału Komunikacji i spróbuję dopytać.

> Mam trochę samochodów we flocie i to jest pierwszy przypadek, w którym użytkownik przyznaje się że

> nie ma ważnego prawa jazdy

Niestety stracił. Przynajmniej taka informacja była w moim piśmie. Odzyska w momencie kiedy zrobi badania i zaniesie do Wydziału.

Napisano

Ja jezdzilem 2,5roku z niewaznym prawkiem, jakos pisma z wk sobie nie przypominam, przy kontroli rutynowej wszyszlo. Pan policjant zabral kartonik i wystawil karteczke do wk. Zrobilem badania i w wk wyrobili nowy. Poinformowal mnie gliniaz ze musze to zrobic jak dobrze pamietam w ciagu 7dni. Bo spokojnie pozwolil dalej jechac

Napisano

> No właśnie. Jeżeli terminowe prawo jazdy straciło ważność ze względu na przekroczenie terminu

> ważności badań lekarskich to stracił uprawnienia czy nie ? Znalazłem różne interpretacje -

> Mam trochę samochodów we flocie i to jest pierwszy przypadek, w którym użytkownik przyznaje się że

> nie ma ważnego prawa jazdy

Uprawnień się nie traci, traci ważność dokument który to potwierdza.

Dokument traci ważność z powodu kończących się badań, z powodu terminu, itd.... ale nikt nas z tego powodu nie wysyła na ponowny egzamin

Napisano

Na prawie jazdy masz dwa terminy ważności:

* data ważności prawa jazdy czyli dokumentu (poz. 4b)

* data ważności uprawnień (poz. 11).

Za przekroczenie pierwszego terminu jest jakaś symboliczna kara.

Przekroczenie daty ważności uprawnień to brak uprawnień, ze wszystkimi tego konsekwecjami.

Stąd też różne interpretacje w internecie.