Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie za 3 punkty :) urząd

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich po świętach smile.gif

Chciałbym się Was doradzić w jednej sprawie otóż

Niecały rok temu sprzedałem ojcu swoje Punto , opłaciliśmy z ojcem urząd skarbowy , poinformowaliśmy ubezpieczalnie ja byłem w urzędzie iż pozbyłem się samochodu lecz nie zmienialiśmy tablic i dowodu rejestracyjnego ( w tych dokumentach są moje dane ) , teraz zakupiłem od ojca samochód spisaliśmy umowę wartość samochodu jest mniejsza niż tysiąc zł więc do urzędu skarbowego nie idę ale co z urzędem ( wydział komunikacji ) , mam ich informować iż zakupiłem z powrotem samochód czy nie ?

pozdrawiam

Fatal

Napisano

> Witam Wszystkich po świętach

> Chciałbym się Was doradzić w jednej sprawie otóż

> Niecały rok temu sprzedałem ojcu swoje Punto , opłaciliśmy z ojcem urząd skarbowy ,

> poinformowaliśmy ubezpieczalnie ja byłem w urzędzie iż pozbyłem się samochodu lecz nie

> zmienialiśmy tablic i dowodu rejestracyjnego ( w tych dokumentach są moje dane ) , teraz

> zakupiłem od ojca samochód spisaliśmy umowę wartość samochodu jest mniejsza niż tysiąc zł więc

> do urzędu skarbowego nie idę ale co z urzędem ( wydział komunikacji ) , mam ich informować iż

> zakupiłem z powrotem samochód czy nie ?

> pozdrawiam

> Fatal

Chyba sam sobie odpowiedziałeś

Quote:

ja byłem w urzędzie iż pozbyłem się samochodu

skoro byłeś poinformować, że sprzedałeś, to u nich w dok jest ojciec, więc teraz gdy kupiłeś powinieneś również zgłosić, a właściwie to ojciec powinien zgłosić sprzedaż. Jeśli tego nie zrobicie nic wielkiego się nie stanie, oprócz tego, że w WK nie będzie się zgadzał właściciel z dowodem, przy kontroli policial.gif też będzie widoczny cały czas ojciec jako właściciel.

Napisano

> Chyba sam sobie odpowiedziałeś Quote:

> ja byłem w urzędzie iż pozbyłem się samochodu

> skoro byłeś poinformować, że sprzedałeś, to u nich w dok jest ojciec, więc teraz gdy kupiłeś

> powinieneś również zgłosić, a właściwie to ojciec powinien zgłosić sprzedaż. Jeśli tego nie

> zrobicie nic wielkiego się nie stanie, oprócz tego, że w WK nie będzie się zgadzał właściciel

> z dowodem, przy kontroli też będzie widoczny cały czas ojciec jako właściciel.

Ale on też jest wpisany w dowód, bo nic nie było zmieniane rzekomo grinser006.gif

Na oko trzymać umowy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba sam sobie odpowiedziałeś Quote:

> ja byłem w urzędzie iż pozbyłem się samochodu

> skoro byłeś poinformować, że sprzedałeś, to u nich w dok jest ojciec, więc teraz gdy kupiłeś

> powinieneś również zgłosić, a właściwie to ojciec powinien zgłosić sprzedaż. Jeśli tego nie

> zrobicie nic wielkiego się nie stanie, oprócz tego, że w WK nie będzie się zgadzał właściciel

> z dowodem, przy kontroli też będzie widoczny cały czas ojciec jako właściciel.

no właśnie temat jest taki że w dowodzie są moje dane ( a nie ojca ) , także nie wiem czy mam iść do urzędu zgłosić że kupiłem czy nie ?

Napisano

> no właśnie temat jest taki że w dowodzie są moje dane ( a nie ojca ) , także nie wiem czy mam iść

> do urzędu zgłosić że kupiłem czy nie?

Ja Cię doskonale zrozumiałem, dlatego napisałem, że dla porządku w WK powinieneś zgłosić zakup, a właściwie ojciec sprzedaż, wtedy Ty sprzedałeś-zgłoszono, kupiłeś-zgłoszono i wsio gra, a w dowodzie żadnego ruchu nie będzie.

Napisano

> no właśnie temat jest taki że w dowodzie są moje dane ( a nie ojca ) , także nie wiem czy mam iść

> do urzędu zgłosić że kupiłem czy nie ?

tak i TU też wypada powiadomić.

Napisano
  • Autor

> tak i TU też wypada powiadomić.

Towarzystwo ubezpieczeniowe poinformowane , czuli mam iść tylko z umową i nic więcej ? , co ta Pani sobie to odnotuje czy jak ?

Napisano

> Towarzystwo ubezpieczeniowe poinformowane , czuli mam iść tylko z umową i nic więcej ? , co ta Pani

> sobie to odnotuje czy jak ?

pad.gif zrobi dokładnie to samo co zrobiła jak Ty zgłaszałeś zbycie.

Napisano
  • Autor

> zrobi dokładnie to samo co zrobiła jak Ty zgłaszałeś zbycie.

no właśnie nie , dzwoniłem do wydziału komunikacji i miła Pani poinformowała mnie iż musze uiścić opłatę 81 zł , a jak zgłosiłem zbycie pojazdu to dostałem pieczątke na umowę kupna sprzedaży i tyle , a tu mam płacić ? nie kumam za co Pani była troszkę niemiła i sobie darowałem dalszą rozmowę frown.gif

Napisano

> no właśnie nie , dzwoniłem do wydziału komunikacji i miła Pani poinformowała mnie iż musze uiścić

> opłatę 81 zł , a jak zgłosiłem zbycie pojazdu to dostałem pieczątke na umowę kupna sprzedaży i

> tyle , a tu mam płacić ? nie kumam za co Pani była troszkę niemiła i sobie darowałem dalszą

> rozmowę

Bo to nie Ty masz zgłosić teraz sprzedaż tylko ojciec.

Tak to jest jak sie niepotrzebnie kombinuje;

Jak sprzedaje / kupuje auto od ojca, siostry czyli auto zostaje w rodzinie to nic po za umową użyczenia nie robimy bo po co? Dopiero jak idzie w obce ręce; tym samym sprzedaje np 2 właściciel a nie 4.

Napisano
  • Autor

> Bo to nie Ty masz zgłosić teraz sprzedaż tylko ojciec.

> Tak to jest jak sie niepotrzebnie kombinuje;

> Jak sprzedaje / kupuje auto od ojca, siostry czyli auto zostaje w rodzinie to nic po za umową

> użyczenia nie robimy bo po co? Dopiero jak idzie w obce ręce; tym samym sprzedaje np 2

> właściciel a nie 4.

no ale ja mam zgłosić że kupiłem smile.gif

Nic wybiore się do wydziału i zapłace te 81 zł smile.gif tylko te kolejki mnie załamują frown.gif

pozdrawiam

fatal

Napisano

> no ale ja mam zgłosić że kupiłem

> Nic wybiore się do wydziału i zapłace te 81 zł tylko te kolejki mnie załamują

> pozdrawiam

> fatal

Ale czemu masz zgłosić?Ojciec niech sprzedaż zgłosi i będzie wsio ok na moją logikę, logika urzędnicza skasuje za co?

Napisano

> no ale ja mam zgłosić że kupiłem

> Nic wybiore się do wydziału i zapłace te 81 zł tylko te kolejki mnie załamują

> pozdrawiam

> fatal

Te 81 zł to pewnie wymiana dowodu rejestracyjnego.

Napisano
  • Autor

> Ale czemu masz zgłosić?Ojciec niech sprzedaż zgłosi i będzie wsio ok na moją logikę, logika

> urzędnicza skasuje za co?

Ale Ojciec nie zgłosił w wydziale że kupił , a teraz zgłosi że sprzedał ? czegoś tu nie kumie frown.gif

Napisano

> Ale Ojciec nie zgłosił w wydziale że kupił , a teraz zgłosi że sprzedał ? czegoś tu nie kumie

Ale Ty zgłosiłeś że sprzedałeś, WK sobie odnotował nowego właściciela (powinien odnotować), więc teraz jak ojciec zgłosi że sprzedał, to sytuacja zatoczy koło i będzie taka jak pierwotnie ileś czasu temu, zgadza się czy nie?Poza tym to sprzedąjacy ma obowiązek zgłoszenia a nie kupujący.

Napisano

Ojciec idzie i zgłasza sprzedaż - WK odnotuje gratisowo

TY idziesz albo nie idziesz zgłosić zakup - jesli idziesz to płacisz 81zł za nowy dowód, jeśli nie idziesz to gratis.

Pamiętaj, że przy dalszej odsprzedaży jeśli nie zmineisz DR to musisz kupującemu dać poprzednie umowy K-S żeby WK miało ciągłość historii.

893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Ojciec idzie i zgłasza sprzedaż - WK odnotuje gratisowo

> TY idziesz albo nie idziesz zgłosić zakup - jesli idziesz to płacisz 81zł za nowy dowód, jeśli nie

> idziesz to gratis.

> Pamiętaj, że przy dalszej odsprzedaży jeśli nie zmineisz DR to musisz kupującemu dać poprzednie

> umowy K-S żeby WK miało ciągłość historii.

Następnym kupującym bedzie mój ojciec smile.gif , a pózniej to szrot także spoko smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale Ty zgłosiłeś że sprzedałeś, WK sobie odnotował nowego właściciela (powinien odnotować), więc

> teraz jak ojciec zgłosi że sprzedał, to sytuacja zatoczy koło i będzie taka jak pierwotnie

> ileś czasu temu, zgadza się czy nie?Poza tym to sprzedąjacy ma obowiązek zgłoszenia a nie

> kupujący.

Ok powiem ojcu nich idzie smile.gif , a ja wtedy nie muszę iść i płacić 81 zł , z jednej strony to sie opłaca smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> Następnym kupującym bedzie mój ojciec , a pózniej to szrot także spoko

kombinujecie jak para koni pod górę... za chwile Wam ktoś przetrzepie te umowy za 'czynności pozorne'

Sprzedałeś - zgłosiłeś zbycie - ojciec nie przerejestrował... - odkupiłeś - ojciec zgłasza zbycie - przerejestrowujesz.

Utnijcie wreszcie tą durną spiralę bo się sami zapętlicie w dziadostwie.