Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błoto na oponach - jak sobie radzić ?

Featured Replies

Napisano

Detailingowcy do tablicy wink.gif Z racji pracy często jeźdzę po błocie, a jak zapewne wiecie później takie zaschnięte błoto jest ciężko usunąć z opony a wygląda to nieestetycznie.

Nie chodzi mi oczywiście o większe kawałki tylko taki "błotnisty ślad" jaki zostaje na oponach po umyciu, Jak sobie z tym poradzić ? Istnieją jakieś środki którymi mógłbym zabezpieczyć opony przed tym żeby się to nie osadzało ? Albo chociaż żeby się dało zmyć wink.gif

Pozdro piwo.gifok.gif

Napisano

> zaschnięte błoto jest ciężko usunąć z opony a wygląda to nieestetycznie.

Nie pomogę w temacie, ale nie dalej jak wczoraj byłem w Tesco na dziale motoryzacyjnym i zastanawiałem dla kogo / po co są środki do czyszczenia opon grinser006.gif

Napisano

Szczotka ryżowa i jedziesz po oponie...

Napisano

> Detailingowcy do tablicy Z racji pracy często jeźdzę po błocie, a jak zapewne wiecie później takie

> zaschnięte błoto jest ciężko usunąć z opony a wygląda to nieestetycznie.

> Nie chodzi mi oczywiście o większe kawałki tylko taki "błotnisty ślad" jaki zostaje na oponach po

> umyciu, Jak sobie z tym poradzić ? Istnieją jakieś środki którymi mógłbym zabezpieczyć opony

> przed tym żeby się to nie osadzało ? Albo chociaż żeby się dało zmyć

> Pozdro

Błoto grubości pow 1 cm samo odpada zlosnik.gif

288354402-1402018_616887858357610_1485364407_o%28Kopiowanie%29.jpg

post-92478-14352529908177_thumb.jpg

Napisano

> Błoto grubości pow 1 cm samo odpada

O kurcze zlosnik.gif ręcznie myjesz? zlosnik.gif

Napisano

> O kurcze ręcznie myjesz?

Tak. Na szczotki jak jest mniej brudny. A na ręcznym na samoobsługowej 20 zeta schodzi a i tak na felgach od środka i od spodu jest skorupa. Na przeglądzie śmiali się że ze 300 kilo błota od spodu skuli. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> http://mrcleaner.pl/meguiars-endurance-high-gloss-zel-do-opon-473ml-p1167.html

> A przed naniesieniem Megsa potraktowałbym opony jakimś APC, np:

> http://mrcleaner.pl/scholl-concepts-green-9000-apc-srodek-czyszczacy-1l-p2675.html

Rozumiem że ten pierwszy środek trochę mi zabezpieczy przed tym ? wink.gif

@camel00 no widzisz, jak się ma ładne felgi i często jeździ po błocie to wygląda źle ok.gif

@Lupus Widzę kolega ma podobną pracę do mojej, "Ulma" widzę devil.gif , oj zdarzało się 30zł na myjce zostawić i wcale nie doczyścić ok.gif

Napisano

> Rozumiem że ten pierwszy środek trochę mi zabezpieczy przed tym ?

> @camel00 no widzisz, jak się ma ładne felgi i często jeździ po błocie to wygląda źle

> @Lupus Widzę kolega ma podobną pracę do mojej, "Ulma" widzę , oj zdarzało się 30zł na myjce

> zostawić i wcale nie doczyścić

Ulma już nieaktualne, ale ciągle "w okolicach" działam wink.gif

Napisano

Wypróbuj apteczny SILOL. Gumie nie zaszkodzi, a oleista konstencja może sprzyjać odpadaniu błota i nie wnikaniu w pory gumy.

Napisano

> Rozumiem że ten pierwszy środek trochę mi zabezpieczy przed tym ?

Zabezpieczyć może nie zabezpieczy ale łatwiej będzie schodzić ok.gif

Napisano

> Tak. Na szczotki jak jest mniej brudny. A na ręcznym na samoobsługowej 20 zeta schodzi a i tak na

> felgach od środka i od spodu jest skorupa. Na przeglądzie śmiali się że ze 300 kilo błota od

> spodu skuli.

Szybko nie zgnije wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wypróbuj apteczny SILOL. Gumie nie zaszkodzi, a oleista konstencja może sprzyjać odpadaniu błota i

> nie wnikaniu w pory gumy.

Silol to olejek na odparzenia stosowany na extra myjniach zanim pojawiło się jeszcze pojęcie detailingu, tyle tylko , że od 10 mniej więcej lat w żadnej aptece nie znalazłem Silola

Ten sam zapach i konsystencję ma dla mnie preparat ValetPRO Dionysus Trim Giltz od Valet Pro, ale to w żadnym wypadku nie służy do opon a jedynie do plastiku w czystej postaci, na gumę taki preparat może wywierać odwrotne do zamierzonych skutki old.gif

Napisano

> Silol to olejek na odparzenia

Zgadza się. We wschodniej Polsce dostępny, ostatni kupowałem jesienią. Stosuję na elementy gumowe od lat z pozytywnym skutkiem nie tylko w samochodzie . Ostatnio niedostępny w postaci płynnej. W aerozolu pod nazwą "Silol unia" spotykany w aptekach.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Miny ludzi na ulicy pewnie bezcenne zlosnik.gif

Napisano

Nie wpuszczą cię na żadną myjnię zlosnik.gif