Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wycieraczka - pytanie blondyna...

Featured Replies

Napisano

z lekka łysiejącego wink.gif

Jak się to cudo wymienia ? Instrukcja, choć porusza wiele idiotycznych kwestii akurat wymiany wycieraczki nie ilustruje.

Te "ściskacze" po prawej stronie w jednej wycieraczce już złamałem, bez efektu. Auto to c3 picasso, podobne sa chyba w c4 i niektórych peugeotach. A w XP wymiana zajmuje 2 sekundy, jest intuicyjna i bezproblemowa. Komu to przeszkadzało ?

post-33117-1435252999966_thumb.jpg

Napisano

Wduszasz ten dzyndzel i ciągniesz. Trzeba użyć siły, bo to trochę siedzi.

288360567-288360540-wycieraczka2.jpg

A i przy zakładaniu, też trzeba użyć niutona aby wskoczyło cool.gif

post-1300-14352530001941_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wduszasz ten dzyndzel i ciągniesz. Trzeba użyć siły, bo to trochę siedzi.

> A i przy zakładaniu, też trzeba użyć niutona aby wskoczyło

Sęk w tym, że on na żadne wduszanie nie reaguje, albo moje bicepsy hehe.gif coś nie ten tego hmm.gif

Napisano

> Sęk w tym, że on na żadne wduszanie nie reaguje, albo moje bicepsy coś nie ten tego

Śmiało! Złap za ramię jedną ręką, druga za pióro (wciskając palcem przycisk) i ciągnij oink.gif

To potrafi się zapiec i trzeba trochę się mocować wink.gif

Napisano
  • Autor

> Śmiało! Złap za ramię jedną ręką, druga za pióro (wciskając palcem przycisk) i ciągnij

a w którą stronę ? bo przy tych magicznych uchwytach kierunek nie jest jendoznaczny hmm.gif

> To potrafi się zapiec i trzeba trochę się mocować

w rocznym aucie kurcze i już zapieczone ? yikes.gif Już jedno mocowanie troche połamałem stąd konsultacje przed walką z drugim wink.gif

Napisano

> a w którą stronę ? bo przy tych magicznych uchwytach kierunek nie jest jendoznaczny

> w rocznym aucie kurcze i już zapieczone ? Już jedno mocowanie troche połamałem stąd konsultacje

> przed walką z drugim

O tak wink.gif

288360587-288360540-wycieraczka2%281%29.jpg

Albo wduś i przez deseczkę popukaj w ten element

post-1300-14352530003062_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> O tak

Dzięki ! Do 3 razy sztuka może pójdzie. Najwyżej będę brutalny oink.gifhehe.gif

Napisano

> Dzięki ! Do 3 razy sztuka może pójdzie. Najwyżej będę brutalny

Podjedź, to Ci to ściągnę hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Podjedź, to Ci to ściągnę

Kiedyś to się do Leszna na basen z Poz jeździło,a teraz w każdej wsi aquapark to i pretekstu brak wink.gif

Jak się nie uda to jak ostatni mirek podjadę na wymianę wycieraczek do ASO beksa.gifrotfl.gifblush.gif

Napisano

> z lekka łysiejącego

> Jak się to cudo wymienia ? Instrukcja, choć porusza wiele idiotycznych kwestii akurat wymiany

> wycieraczki nie ilustruje.

> Te "ściskacze" po prawej stronie w jednej wycieraczce już złamałem, bez efektu. Auto to c3 picasso,

> podobne sa chyba w c4 i niektórych peugeotach. A w XP wymiana zajmuje 2 sekundy, jest

> intuicyjna i bezproblemowa. Komu to przeszkadzało ?

To jest najwygodniejszy system jaki widzialem grinser006.gif

Zerknij na nowa wycieraczke to rozkminisz jak to dziala.

PS. U mnie w instrukcji do C4 jest to opisane, wiec moze poszukaj jeszcze raz wink.gif

Napisano
  • Autor

> To jest najwygodniejszy system jaki widzialem

taa jasne wink.gif już widze 10 letnie auta z tym uchwytem...

> Zerknij na nowa wycieraczke to rozkminisz jak to dziala.

no nowa, choć ponoć dedykowana wygląda ciut inaczej i ściąga się ten uchwyt bez problemu. Na aucie dotąd ani drgnie albo sie polamie.

> PS. U mnie w instrukcji do C4 jest to opisane, wiec moze poszukaj jeszcze raz

nie ma na pewno, jest tylko o trybie serwisowym wycieraczki, żeby odchylić ramię trzeba je podnieść pionowo, o samej wymianie żadnych szczegółow.

Napisano

u mnie w c4 GP było to samo - nie do ściągnięcia - wsadziłem płaski śrubokręt między ramię wycieraczki a ten plastik i po prostu go złamałem - innej opcji nie ma - i tak zmieniasz na nowe, więc nie ma potrzeby się z tym cackać

Napisano

> Dzięki ! Do 3 razy sztuka może pójdzie. Najwyżej będę brutalny

Kolega zapomniał dodać, że te czynności musisz wykonywać na podniesionych ramionach i wycieraczkach ustawionych prostopadle do ramion ok.gifgrinser006.gifzlosnik.gifbiglaugh.gif.

Napisano
  • Autor

> u mnie w c4 GP było to samo - nie do ściągnięcia - wsadziłem płaski śrubokręt między ramię

> wycieraczki a ten plastik i po prostu go złamałem - innej opcji nie ma - i tak zmieniasz na

> nowe, więc nie ma potrzeby się z tym cackać

Aaa czyli nie tak źle ze mną TTTM widać. To pierwszy typ wycieraczek, który stawia mi opór wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kolega zapomniał dodać, że te czynności musisz wykonywać na podniesionych ramionach i wycieraczkach

> ustawionych prostopadle do ramion .

Jeszcze dodaj że nowe gumą do szyby mam założyć wpysk.gifspineyes.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie w c4 GP było to samo - nie do ściągnięcia - wsadziłem płaski śrubokręt między ramię

> wycieraczki a ten plastik i po prostu go złamałem - innej opcji nie ma - i tak zmieniasz na

> nowe, więc nie ma potrzeby się z tym cackać

No i opcja z śrubokrętem wygrała cool.gif Połamałem te klamerki ale i tak szły do śmietnika. Nie wiem czy z ruskiego plastiku te oryginały zrobili ale żadne próby ściskania i demontażu zgodnego z instrukcją nie zdały egzaminu. Za to założone jako nowe wycieraczki Alca zamontowałem w 2 s. testowy demontaż też błyskawiczny. Więc problem jest nie w typie uchwytu, tylko w wycieraczkach, ktore Citroen daje na pierwszy montaż.