Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świszczące uchwyty rowerowe

Featured Replies

Napisano

Kupiłem - wg marketingu - najcichsze belki dachowe na rynku.

Faktycznie, gdy jadę z samymi belkami, jest bardzo cicho - tu marketing nie kłamał.

Ale jak założę uchwyty rowerowe, to muszę kawałek gumy uszczelniającej "rowek T" usunąć i wtedy już tak cicho nie jest.

Próbowałem różnych kombinacji, włącznie z tą, że gumą uszczelniam fragment pomiędzy mocowaniami z przodu uchwytu, ale cały czas coś świszczy. Żeby było śmiesznej - tylko dla prędkości 80-110 km/h. Nie na każdej drodze na się jechać więcej niż 110, a 70 to masakra.

Może ma ktoś doświadczenia, czym ten świst jest spowodowany? Uchwyty to popularne thule proride 591. A może TTTM i po prostu nic się nie da zrobić?

Napisano

> Kupiłem - wg marketingu - najcichsze belki dachowe na rynku.

> Faktycznie, gdy jadę z samymi belkami, jest bardzo cicho - tu marketing nie kłamał.

> Ale jak założę uchwyty rowerowe, to muszę kawałek gumy uszczelniającej "rowek T" usunąć i wtedy już

> tak cicho nie jest.

> Próbowałem różnych kombinacji, włącznie z tą, że gumą uszczelniam fragment pomiędzy mocowaniami z

> przodu uchwytu, ale cały czas coś świszczy. Żeby było śmiesznej - tylko dla prędkości 80-110

> km/h. Nie na każdej drodze na się jechać więcej niż 110, a 70 to masakra.

> Może ma ktoś doświadczenia, czym ten świst jest spowodowany? Uchwyty to popularne thule proride

> 591. A może TTTM i po prostu nic się nie da zrobić?

nic z tym nie zrobisz, jak jest garb na dachu to zawsze będzie szumiało/gwzdało oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> 561 i nic nie śwista

Mocowane cybantami czy do rowków T?

Napisano

> Mocowane cybantami czy do rowków T?

Cybantami.

Napisano
  • Autor

> Cybantami.

Tak myślałem.

Dla próby wyjąłem gumę ze szczeliny na górze i świszczało bardziej. Czyli ten świst pochodzi od tych kilku cm, gdzie gumy nie mogę dać, bo w tym miejscu uchwyt opiera się o belkę.

Te "rowki T" to po prostu nieprzemyślany bullshit - powinni je zrobić tak, żeby nie świszczało. Technicznie ten sam efekt mocowania da się przecież uzyskać przy szczelinie o innym przekroju niż odwrócone "T".

Napisano

> Tak myślałem.

> Dla próby wyjąłem gumę ze szczeliny na górze i świszczało bardziej. Czyli ten świst pochodzi od

> tych kilku cm, gdzie gumy nie mogę dać, bo w tym miejscu uchwyt opiera się o belkę.

> Te "rowki T" to po prostu nieprzemyślany bullshit - powinni je zrobić tak, żeby nie świszczało.

> Technicznie ten sam efekt mocowania da się przecież uzyskać przy szczelinie o innym przekroju

> niż odwrócone "T".

zlosnik.gif

Napisano

ten świst to nie od rowka, tylko od belki, a te są o różnych kształtach i przekrojach. jak miałem kiedyś kwadratowe i uchwyty na cybanty, to świszczało. jak mam zaokrąglone profile alu i mocowanie na ''T'', to jest wyrażnie ciszej

Napisano
  • Autor

> ten świst to nie od rowka, tylko od belki

Jak jadę z samymi belkami z gumą w rowkach, to jest cichą. Jak gumę wyjmę, to świszczy niemiłosiernie.

Więc jak może to być od belki?