Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[C4] prawdopodobnie uszkodzone BSI

Featured Replies

Napisano

Panowie jak już kiedyś pisałem, auto mi zdechło i nie chce odpalić. Mechanik sprawdził elektrykę, wiązki i wtyczki, całkowicie ominął instalację gazową, cały czas wyskakuje błąd zwarcia masy zapłonu (albo coś podobnego, być może źle zrozumiałem przez telefon). Podejrzenie padło na moduł BSI.

W aucie siedzi moduł o oznaczeniu Q04, czy ewentualnie można włożyć inny o wyższym bądź niższym numerze i czy uszkodzony moduł nadaje się jeszcze do naprawy?

Napisano

jakiś tekst

Niestety nie mam opinii o nich crazy.gif i cena średnia ... ale zawsze warto rozpatrzyć...

Można co prawda kupić BSI używkę, dać do wgrania "dziewiczego" wsadu i poustawiać wszystko lexią ale mi by się nie chciało babrać...

Nie wiem czy będziesz potrzebował Pinu do BSI (na karcie kodowej od pierwszego właściciela lub do zdobycia w aso jako wydruk/nalepka - są odpowiednie referencje na forach - koszt paręnaście zł - lub na bogato karta kodowa w aso za 100 zł +)

Napisano

Oj, cena nowego zabija... sprobuje sie wieczorem czegos ciekawego dowiedziec co mozna w takiej sytuacji najrozsadniej zrobic..

Napisano

no dobra, niech podepna lexie i sprawdza komunikacje, moj znajomy stwierdzil ze zaczalby od BSM

Napisano

> Panowie jak już kiedyś pisałem, auto mi zdechło i nie chce odpalić. Mechanik sprawdził elektrykę,

> wiązki i wtyczki, całkowicie ominął instalację gazową, cały czas wyskakuje błąd zwarcia masy

> zapłonu (albo coś podobnego, być może źle zrozumiałem przez telefon). Podejrzenie padło na

> moduł BSI.

> W aucie siedzi moduł o oznaczeniu Q04, czy ewentualnie można włożyć inny o wyższym bądź niższym

> numerze i czy uszkodzony moduł nadaje się jeszcze do naprawy?

Ty to chyba jednak nie masz szczescia do aut ok.gif

Napisano

> no dobra, niech podepna lexie i sprawdza komunikacje, moj znajomy stwierdzil ze zaczalby od BSM

Właśnie sprawdzałem połączenia cewki zapłonowej (w SEDRE) na przykładzie peugeota 307 lift.

Jeśli jest to błąd cewki zapłonowej to BSI nie ma nic do tego. Cewka jest połączona tylko z komputerem silnika i BSM. confused.gif

Napisano

> Ty to chyba jednak nie masz szczescia do aut

no sporo mu się tego nazbierało.

Cherokee18: Co to za auto to C4? 1.6B? jaki przebieg/ pochodzenie auta?

Napisano

> no sporo mu się tego nazbierało.

> Cherokee18: Co to za auto to C4? 1.6B? jaki przebieg/ pochodzenie auta?

Poprzednio walczyl z Alfa 159 o ile dobrze pamietam...

Napisano

> Poprzednio walczyl z Alfa 159 o ile dobrze pamietam...

a wcześniej z progami w 156 o ile dobrze pamiętam

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> Niestety nie mam opinii o nich i cena średnia ... ale zawsze warto rozpatrzyć...

Ja już się nastawiłem, że wszystkie naprawy zaczynam od 1k zł sick.gif

> Można co prawda kupić BSI używkę, dać do wgrania "dziewiczego" wsadu i poustawiać wszystko lexią

> ale mi by się nie chciało babrać...

Mój mechanik namawia właśnie na tę opcję. Problem tylko taki, że nie może dopaść na podmiankę sprawnego BSI.

> Nie wiem czy będziesz potrzebował Pinu do BSI (na karcie kodowej od pierwszego właściciela lub do

> zdobycia w aso jako wydruk/nalepka - są odpowiednie referencje na forach - koszt paręnaście zł

> - lub na bogato karta kodowa w aso za 100 zł +)

Od poprzedniego właściciela dostałem komplet dokumentów. Jutro na spokojnie przeglądnę co mam. Dzięki za info ok.gif

Napisano
  • Autor

> no dobra, niech podepna lexie i sprawdza komunikacje, moj znajomy stwierdzil ze zaczalby od BSM

Nie było mnie przy diagnozowaniu, wszystko wiem z rozmowy telefonicznej, lexia poszła zaraz na pierwszy ogień. Jutro podjadę do chłopaków, może dowiem się czegoś więcej.

Napisano
  • Autor

> Ty to chyba jednak nie masz szczescia do aut

No powiem Ci, że jakoś tak dziwnie mi się układa. Na życie, zdrowie, miłość i pracę nie mogę narzekać, a z autami za każdym razem jakieś problemy no.gif

Napisano
  • Autor

> no sporo mu się tego nazbierało.

> Cherokee18: Co to za auto to C4? 1.6B? jaki przebieg/ pochodzenie auta?

C4, 1.6 16V + gaz (zakładany zaraz po moim kupnie), przebieg 113 000 km. Auto pochodzi z kraju, ja jestem chyba 3 właścicielem hmm.gif

Kupione z pewnych rąk, do poprzedniego właściciela nie mam absolutnie żadnych pretensji ok.gif Widziałem co brałem, auto było w nienagannym stanie, żadnych wad ukrytych ani druciarstwa. Po prostu złośliwość rzeczy martwych niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Poprzednio walczyl z Alfa 159 o ile dobrze pamietam...

AR 159 to była największa mina na jaką udało mi się trafić sick.gif najbardziej w tym wszystkim byłem zły na siebie, głupi nie sprawdziłem dokładnie co kupuję, a kupowałem od bardzo poważanego moderatora jednego z kącików alfaholików.

Napisano
  • Autor

> a wcześniej z progami w 156 o ile dobrze pamiętam

Hehe, dobrze pamiętasz zlosnik.gif

Patrząc z perspektywy czasu, 156 V6 to było najmniej awaryjne auto. Gdyby nie gnijące progi pewnie jeździłbym nią do dzisiaj wink.gif

Napisano

> Na życie, zdrowie, miłość i pracę nie mogę

> narzekać, a z autami za każdym razem jakieś problemy

No to pozostaje sie cieszyc ok.gif

W koncu to tylko auto i kazde predzej czy pozniej sie popsuje...

Grunt, zeby zdrowie bylo smile.gif

Napisano

co nie dostaje zasilania że nie chce odpalić ?

Napisano
  • Autor

> co nie dostaje zasilania że nie chce odpalić ?

Dzień przed awarią zaświeciła się kontrolka silnika i błąd antipollution faulty. Silnik pracował jak zawsze. Na drugi dzień w trakcie dojeżdżania do progu zwalniającego silnik zgasł i już nie odpalił. Przestały świecić kontrolki od gazu. Po sprawdzeniu wszystkich bezpieczników kontrolki ożyły na 5 sekund i znowu zdechły.

Mechanik poinformował mnie telefonicznie, że wyskakuje błąd zwarcia masy (chyba) zapłonu. Nic więcej na tę chwilę nie wiem.

Napisano
  • Autor

> No to pozostaje sie cieszyc

> W koncu to tylko auto i kazde predzej czy pozniej sie popsuje...

> Grunt, zeby zdrowie bylo

No to cieszę się grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> oddaj do ogarniętego elektryka auto

Ogarnięty elektryk ma podjechać do warsztatu gdzie auto stoi. Za chwilę sam tam podjadę i podpytam co dalej

Napisano
  • Autor

Spokojnie Panowie, nie udupcie mnie, trochę pokręciłem informacje zlosnik.gif

Podejrzenie padło na moduł BSM a nie BSI (niestety zabawa w głuchy telefon).

Błąd jaki wywala to: błąd wtryskiwaczy 1, 2, 3, 4, zwarcie do masy.

U mnie siedzi model Siemensa L04-00. Niestety nie ma gdzie tego dopaść "w używce". Jutro mechanik ma mieć dostęp do jakiejś C4 na rozbiórkę z tym samym silnikiem, zobaczymy co z tego będzie.

Napisano

> Właśnie bardziej mi pasowało na ecu lub bsm.

A czym sie rozni BSM od BSI? grinser006.gif

Napisano

bsm to skrzynka bezpiecznikow, BSi to modul przekaznikow, tak po krotce o ile dobrze pamietam grinser006.gif

Napisano

> bsm to skrzynka bezpiecznikow, BSi to modul przekaznikow, tak po krotce o ile dobrze pamietam

BSM to moduł pod maską - bezpieczniki i nie tylko

BSI - to komputer zarządzający samochodem - zazwyczaj blisko kolumny kierowniczej wewnątrz, ale w np. w C8 po stronie pasażera smile.gif

Napisano

schemat1j_wwewhnx.jpg

Nie chcę żle wróżyć ale z powyższego schematu wynika że BSM (PSF1) podaje do wtryskiwaczy tylko plus (poprzez bezpiecznik F10).

Wtryski są sterowane minusem z ECU silnika (1320 na schemacie) więc sprawdzić BSM jest łatwo - jak dochodzi plus do wtrysków to dalej tylko ECU... sick.gif

Schemat dla 307 lift 1.6 16V ale to to samo elektrycznie co C4 grinser006.gif

Napisano

Dokładnie to BSM jest modułem wykonawczym pod maską (dostającym rozkazy od BSI). BSI to komputer zarządający funkcjami samochodu.

Tak w uproszczeniu... grinser006.gif

Napisano

Brak mi słów ile auto już stoi na warsztacie

Napisano
  • Autor

> Brak mi słów ile auto już stoi na warsztacie

Weź mnie dobij, auto stoi od poprzedniego czwartku angryfire.gif

Warsztat prowadzą moi znajomi, wiem, że zależy im na jak najszybszej i po najmniejszych kosztach robocie, dlatego takie kombinowanie z używanym BMI.

Napisano
  • Autor

> Brak mi słów ile auto już stoi na warsztacie

Odpaliło! yay.gif

Po rozmowie z Tobą przeszukałem pół internetu i trafiłem na ciekawy temat z poniższym zdjęciem:

aee482fa694aad9bgen.jpg

Prędzej czy później czeka mnie wymiana BSM no.gif

Dzięki za inspirację do działania! 20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano
  • Autor

> Przecież dałem schemat z zaznaczonym bezpiecznikiem....

> Byłem pierwszy

Masz rację, choć dla mnie (lajkonika w elektryce) dużo bardziej przemawia foto BSM z zaznaczonym konkretnym bezpiecznikiem zlosnik.gif

Niemniej jednak, dzięki i Tobie za cenny udział w temacie 20.GIFsmile.gif

Napisano

jakiś tekst

Hmmmm. Według opisu bezpiecznik który wskazałeś jest od pompy paliwa a nie od wtryskiwaczy... Kiepsko coś diagnozował twój warsztat. mad.gif

Ze swoich obserwacji wiem że ciężko znaleźć kogoś kto faktycznie zna się na rzeczy.

W moim sam naprawiałem instalację wg. schematów z Sedre. Pierwszy fachowiec zamontował autoalarm który gryzł się z Bsi i centralny zamek wariował. Drugi nieudolnie odłączył alarm nie przywracając wszystkich połączeń. A w trzecim warsztacie naciągneli właściciela na wymianę kasety zamka w drzwiach kierowcy jednoczesnie parę rzeczy źle poskladali i pourywali clown.gif... Wiem to wszystko z faktur które przekazał mi poprzedni właściciel. ... Później opinia idzie w świat - nie kupuj francuza bo ciągle się psuje itp.... A wystarczyło przywrócić instalację do stanu fabrycznego i wszystko działa jak należy hehe.gif

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> Hmmmm. Według opisu bezpiecznik który wskazałeś jest od pompy paliwa a nie od wtryskiwaczy...

> Kiepsko coś diagnozował twój warsztat.

Niekoniecznie kiepsko a z drugiej strony to moi znajomi, więc pewnie nie będę obiektywny wink.gif Z diagnozą trafili dobrze (choć trochę po omacku). Auto stoi tak długo bo chcieli dla mnie ok = po kosztach, czyli używka. Niestety model mojego BSM chwilowo jest niedostępny.

Natrafiłem dzisiaj na podobny temat, tylko że komuś auto wysypało znacznie więcej błędów zwarcia do masy jak u mnie.

> Ze swoich obserwacji wiem że ciężko znaleźć kogoś kto faktycznie zna się na rzeczy.

> W moim sam naprawiałem instalację wg. schematów z Sedre. Pierwszy fachowiec zamontował autoalarm

> który gryzł się z Bsi i centralny zamek wariował. Drugi nieudolnie odłączył alarm nie

> przywracając wszystkich połączeń. A w trzecim warsztacie naciągneli właściciela na wymianę

> kasety zamka w drzwiach kierowcy jednoczesnie parę rzeczy źle poskladali i pourywali ... Wiem

> to wszystko z faktur które przekazał mi poprzedni właściciel. ... Później opinia idzie w świat

> - nie kupuj francuza bo ciągle się psuje itp.... A wystarczyło przywrócić instalację do stanu

> fabrycznego i wszystko działa jak należy

Nie musisz mi mówić. Ja to mam akurat szczęście do fachowców (na szczęście nie wszystkich). Jutro odbieram auto i jadę się umówić na kolejną wymianę skrzyni biegów facepalm%5B1%5D.gif

Do tej pory byłem za bardzo ugodowy, od teraz zaczynam walczyć o swoje bokser.gif tym bardziej, że właśnie Ci znajomi, u których stoi auto otworzyli mi oczy na niektórych "fachowców" facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Nie musisz mi mówić. Ja to mam akurat szczęście do fachowców (na szczęście nie wszystkich). Jutro

> odbieram auto i jadę się umówić na kolejną wymianę skrzyni biegów

> Do tej pory byłem za bardzo ugodowy, od teraz zaczynam walczyć o swoje tym bardziej, że właśnie

> Ci znajomi, u których stoi auto otworzyli mi oczy na niektórych "fachowców"

W takim razie wypada życzyć powodzenia smile.gif

Czytałem o twoich przebojach z "fachowcem" od skrzyń... Ale co nas nie zabije to nas wzmocni grinser006.gif Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera wink.gif

Z moimi autami także miałem sporo przebojów (oprócz espero i lanosa ale to podobno nie są auta biglaugh.gif) także wytrwałości życzę ok.gif

Napisano

Poza konkursem

Często są problemy z bsi/bsm w c4 /c3?

To, że padają jak muchy w pugach to wiem, a jak w citroenach?

Napisano

Citroen i Peugeot to ta sama elektronika (pomijając wskaźniki, panele klimy itd.). Natomiast w Pugach często padają przez zalanie po "fachowym" montażu klimy itp....

Napisano

> Citroen i Peugeot to ta sama elektrnika (pomijając wskaźniki, panele klimy itd.). Natomiast w

> Pugach często padają przez zalanie po "fachowym" montażu klimy itp....

Nie tyle w Pugach co w pierwszych rocznikach 307 wink.gif

Napisano

> Nie tyle w Pugach co w pierwszych rocznikach 307

Wystarczy prześledzić wątki na forach - najczęstsza przyczyna padu BSI - zalanie...

Inną sprawą jest to że 307 na CAN nie sypie błędami jak wcześniejsze wersje...

Napisano

> Odpaliło!

> Po rozmowie z Tobą przeszukałem pół internetu i trafiłem na ciekawy temat z poniższym zdjęciem:

> Prędzej czy później czeka mnie wymiana BSM

> Dzięki za inspirację do działania!

A proszę bardzo. na przyszłość poszukaj w okolicy ogarniętego elektryka ok.gif

czemu chcesz wymieniać ??

Napisano
  • Autor

> A proszę bardzo. na przyszłość poszukaj w okolicy ogarniętego elektryka

> czemu chcesz wymieniać ??

Trochę druciarstwo zlosnik.gif

Chyba, że faktycznie zostawić jak jest tylko podłączyć + działający po zapłonie? hmm.gif

32a11be442ff747dgen.jpg

Napisano
  • Autor

> W takim razie wypada życzyć powodzenia

Nie dziękuję wink.gif

> Czytałem o twoich przebojach z "fachowcem" od skrzyń... Ale co nas nie zabije to nas wzmocni

> Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

> Z moimi autami także miałem sporo przebojów (oprócz espero i lanosa ale to podobno nie są auta )

> także wytrwałości życzę

20.GIF