Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 2 FL sprężyny tył

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam taki powszechny problem z sprężynami z tyłu. Przy obciążeniu 4 rosłymi osobami na dziurach koła z tyłu obcierają mi o nadkola. Czytałem że nie warto kupować nowych sprężyn bo wiele to nie pomoże. Podobno warto kupić springi z wersji HGT lub Van, ale nigdzie nie mogę ich znaleść? Czytałem też o wersji drut mod żeby zamontować sprężyny z Palio Weekend, wcześniej je obcinając. To jest ostateczność dla mnie, wczoraj jeden user z FFP napisał mi że on zastosował spręzyny z Bravo II, ale jeszcze nie wiem czy obcinał czy nie. Amortyzatory wymienione ok 4 miesiące temu na KYB gazowe i maja ok 10kkm przejechane. Jaka jest najlepsza opcja wg Was? wink.gif pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> mam taki powszechny problem z sprężynami z tyłu. Przy obciążeniu 4 rosłymi osobami na dziurach koła

> z tyłu obcierają mi o nadkola. Czytałem że nie warto kupować nowych sprężyn bo wiele to nie

> pomoże. Podobno warto kupić springi z wersji HGT lub Van, ale nigdzie nie mogę ich znaleść?

> Czytałem też o wersji drut mod żeby zamontować sprężyny z Palio Weekend, wcześniej je

> obcinając. To jest ostateczność dla mnie, wczoraj jeden user z FFP napisał mi że on zastosował

> spręzyny z Bravo II, ale jeszcze nie wiem czy obcinał czy nie. Amortyzatory wymienione ok 4

> miesiące temu na KYB gazowe i maja ok 10kkm przejechane. Jaka jest najlepsza opcja wg Was?

> pozdrawiam

Można wsadzić specjalne gumy miedzy zwoje koszt niewielki bo cos koło 5pln sztuka w motoryzacyjnym i powinno być ok bez kombinowania ze spręzynami

Napisano
  • Autor

> Można wsadzić specjalne gumy miedzy zwoje koszt niewielki bo cos koło 5pln sztuka w motoryzacyjnym

> i powinno być ok bez kombinowania ze spręzynami

tak, już to testowałem dopóki nie założyłem nowych amorów. Przy wymianie amorów gumy wyciągnąłem i było ok, widocznie amory coś się "usiadły", doraźnie gumy założę ale to takie "pudrowanie" problemu wink.gif

Napisano

> Witam,

> ... Podobno warto kupić springi z wersji HGT lub Van, ale nigdzie nie mogę ich znaleść? ...

Ja miałem skrócone od Palio - według mnie najlepsze rozwiazanie ...

Napisano
  • Autor

pytanie laickie, czym skracałeś sprężyny? Materiał to zapewne jakaś stal sprężynowa dodatkowo hartowana wink.gif

Napisano

> pytanie laickie, czym skracałeś sprężyny? Materiał to zapewne jakaś stal sprężynowa dodatkowo hartowana

Bo nie pasowały. Jak będziesz miał obie sprężyny w rękach, to będziesz wiedział dlaczego.

Temat był wałkowany przez jakiś czas na forum.

Generalnie jest to nieprofesjonalne i krytykowane przez wiele doświadczonych osób na forum, ale jeżeli o mnie chodzi i o osoby, które to zrobiły, to skuteczność takiego działania jest bardzo dobra, szczególnie jeżeli w miejscu koła zapasowego jest butla z lpg ...

Napisano
  • Autor

> Bo nie pasowały. Jak będziesz miał obie sprężyny w rękach, to będziesz wiedział dlaczego.

pytałem o metodę skracania sprężyn, a nie dlaczego skracać wink.gif

Napisano

> pytałem o metodę skracania sprężyn, a nie dlaczego skracać

Szlifierka kątowa i tniesz brzeszczota nie polecam bo tak jak piszesz twarda stal i zuzyjesz ze 4 zanim utniesz a przy tym nieźle sie na meczysz

Napisano

> pytałem o metodę skracania sprężyn, a nie dlaczego skracać

Sorki, nie doczytałem mlot.gif

Tak jak kolega napisał - szlifierka kątowa, polecam tarczę do metalu 1mm "inox" - tak to się chyba nazywa ...

Napisano

Wojtas kiedyś chyba pisał, o sprężynach z wersji cng hmm.gif

w eperze 51704857 opisana jako bipower

Napisano
  • Autor

> Wojtas kiedyś chyba pisał, o sprężynach z wersji cng

> w eperze 51704857 opisana jako bipower

rozesłałem ostatnio kilka mail-i i do znajomego co prowadzi sklep, znaleźć sprężyny do wersji HGT lub Van to już jest ciężko wink.gif a co dopiero dla bifuel-a wink.gif ale dzięki za info, też czytałem o nich tylko gdzie je kupić smirk.gif

Napisano

w kazdym aso zamowia, jak czegos nie ma to kilka dni i jest z wloch

Jak cos to mam tyly ze sportinga 1.4 16v zlosnik.gif

Napisano

> rozesłałem ostatnio kilka mail-i i do znajomego co prowadzi sklep, znaleźć sprężyny do wersji HGT

> lub Van to już jest ciężko a co dopiero dla bifuel-a ale dzięki za info, też czytałem o nich

> tylko gdzie je kupić

ASO, tylko cena to tak chyba ze 2 jak nie 3 komplety zwykłych zlosnik.gif

Napisz do Fiat-Lancia-Alfa, ja u nich zamawiałem, co prawda daaaaaaaaawno temu, ale z dużym rabatem.

Napisano

> ASO, tylko cena to tak chyba ze 2 jak nie 3 komplety zwykłych

> Napisz do Fiat-Lancia-Alfa, ja u nich zamawiałem, co prawda daaaaaaaaawno temu, ale z dużym

> rabatem.

a orientujesz sie jaki koszt? moja zona.gif jezdzi punto 2 z lpg i tył leży a przód wygląda ja startujący dreamliner....

Napisano

> a orientujesz sie jaki koszt? moja jezdzi punto 2 z lpg i tył leży a przód wygląda ja startujący

> dreamliner....

ok 220-250 zł/szt

Napisano
  • Autor

> ASO, tylko cena to tak chyba ze 2 jak nie 3 komplety zwykłych

> Napisz do Fiat-Lancia-Alfa, ja u nich zamawiałem, co prawda daaaaaaaaawno temu, ale z dużym

> rabatem.

pytałem 238zł/sztuka hehe.gif przekopałem troche neta i katalogów, Punto 2 FL sporting miało ciekawe sprężyny o kodzie RC6698 made in KYB:

-średnica zewnętrzna-120mm

-średnica zwoja- 12,25mm

-wysokość - 262mm

natomiast P2 Sporting ma springi o kodziie RC6697 z KYB:

-średnica zewnętrzna-120mm

-średnica zwoja- 12,5mm

-wysokość - 251mm

chyba najlepsza opcja jest 1, bez drutowania. Chociaż na FFP dostałem odpowiedź od jednego user-a że zamontował u siebie springi z Bravo II, mają one taką samą srednicę zewnętrzna co org i średnice zwoju, różnią sie wysokością, org ma ~270mm a te z Bravo II ~320mm wink.gif

Napisano
  • Autor

Wracam do tematu, jakby się mogli wypowiedzieć osoby które stosowały wersje "drut-mod", tzn jeździli na skróconym springach z Palio Weekend. Głównie chodzi mi o to czy komfort jazdy drastycznie spadl? Samo w sobie zwieszenie w P2 cudem techniki nie jest, i nie chciałbym żeby komfort jazdy spadł zwłaszcza jak się jedzie w 1-2 osoby samochodem? wink.gif Chyba że ktoś stosował org sprężyny z KYB i dawały one rade? Wiem że springi z czasem siadają i wymiana na nowe powinna rozwiązać problem, ale czytałem że w tym aucie wymiana springów na nowe takie jak fabryka przewidziala wiele nie wnosi? wink.gif

Napisano

> Wracam do tematu, jakby się mogli wypowiedzieć osoby które stosowały wersje "drut-mod", tzn jeździli na skróconym springach z Palio Weekend. Głównie chodzi mi o to czy komfort jazdy drastycznie spadl? ...

Komfort faktycznie spadł, ale prowadzenie poprawiło się, i to baaaardzo - zupełnie inny samochód się zrobił - miałem butle z lpg w bagażniku.

Przy czym ja miałem sprężyny z palio weekend mk1, czyli jeszcze twardsze nie palio weekend mk2, które były polecane, ale takie kupiłem i takie założyłem.