Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OGRODNICZO - czym uśmiercić mszyce

Featured Replies

Napisano

Macie jakieś mało chemiczne sposoby na mszyce? Zwykle laliśmy chemią, ale w tym roku wolałbym jakiś bardziej "ludowy" sposób. W necie każą polewać mlekiem, czosnkiem, pokrzywa, cebulą - czyli tradycyjnymi specyfikami polecanymi też w przypadku wszystkich chorób... zlosnik.gif

Ale może mimo wszystko ktoś coś testował i wyszło, że działa?

Napisano

tytoń papierosowy zmieszać z wodą i płynem do mycia naczyń Ludwik taką mieszaniną spryskać rośliny. Ale ja tam jednak wolę środki o nazwie Karate czy jakoś tak.

Napisano

> Macie jakieś mało chemiczne sposoby na mszyce? Zwykle laliśmy chemią, ale w tym roku wolałbym jakiś

> bardziej "ludowy" sposób. W necie każą polewać mlekiem, czosnkiem, pokrzywa, cebulą - czyli

> tradycyjnymi specyfikami polecanymi też w przypadku wszystkich chorób...

> Ale może mimo wszystko ktoś coś testował i wyszło, że działa?

jeszcze sprawdzic czy nie masz w okolicy mrowek. Ja walczylem przez pol sezonu z mszycami, a po ubiciu mrowek mszyce zniknely po 2 opryskach.

Napisano

> Macie jakieś mało chemiczne sposoby na mszyce? Zwykle laliśmy chemią, ale w tym roku wolałbym jakiś

> bardziej "ludowy" sposób. W necie każą polewać mlekiem, czosnkiem, pokrzywa, cebulą - czyli

Mydliny szarego mydła - oprysk lub obmycie liści i łodyg wink.gif

Napisano

Ja kiedyś modliłem się do Zeusa i chyba pomogło. A poważnie to jest kilka środków "naturalnych", miałem umiarkowanie pozytywne efekty z olejem z http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Miodla_indyjska , ale trzeba nim polewać kilka razy dziennie przez jakis tydzień i w sumie nie wiadomo czy to efekt trujący tego olejku czy po prostu mszyce maja dość bycia polewanymi woda.

Napisano

Ostatnio kupowałem środek na mszyce i w sumie pierwszy raz przeczytałem ulotkę w całości. Wyszło z tego, że działanie takiego środka jest mechaniczne, czyli pryskasz na mszyce, spada na nią kropelka płynu, która ją "topi" czy też "dusi" poprzez odcięcie dostępu powietrza. Zatem pewnie każdy sposób, który przyklei się do mszycy i ją skiluje zadziała.

Napisano

Ekologicznie to splukiwac wodą, ale to pracochlonne i trzeba na okraglo. Nieekologicznie to Decis i oprysk.

Mówiono mi, ze wywar z kiepów rozcienczony wodą tez w oprysku pomaga.

Napisano

> Ekologicznie to splukiwac wodą, ale to pracochlonne i trzeba na okraglo. Nieekologicznie to Decis i

> oprysk.

> Mówiono mi, ze wywar z kiepów rozcienczony wodą tez w oprysku pomaga.

Nikotyna. Jest tak trująca że stworzonka wielkości mszyć po niej zdychają. smile.gif

Właśnie mnie olśniło, a jakby tak kupić bazę z nikotyną do e-papierosa, rozcieńczyć i tym spryskać?

Napisano

> Nikotyna. Jest tak trująca że stworzonka wielkości mszyć po niej zdychają.

Podobno z raptem kilku niedopałków cygar mozna zrobić trutkę wykanczającą doroslego czlowieka. Ale szczegółów już nie pamiętam.

> Właśnie mnie olśniło, a jakby tak kupić bazę z nikotyną do e-papierosa, rozcieńczyć i tym spryskać?

Pozostaje tylko spróbować.

Edit: mszyce wytępilem, to pojawily się przędziorki.