Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Warto w to wejść? (Accord)

Featured Replies

Napisano

No dobra, teraz ja pozawracam głowę. Zupełnie niespodziewanie dowiedziałem się, że jest Accord do kupienia z dobrych rąk, serwisowany, pierwszy właściciel, przebieg ok 100kkm, salon, 1,8, rocznik 99, nie bity.

Przesiadkę zrobiłbym ze swojej Bravy JTD, rocznik 2000, przebieg 150kkm. Samochody są podobnie wypasione - klima, poduszki itp.

Planowałem zmiane samochodu na większy za jakis czas, ale bardziej myslałem o Pasku tdi po 2001r - ale to kosztuje sporo więcej.

Ten Accord taki trochę z przypadku i sam nie wiem czy warto się w to pakować, auto niby strasze, bardziej boje się silnika benzynowego, pewnie musiałbym pomysleć o gazie (jak z tolerancją tego motoru?).

Dla znających samochód pytanie - jak z miejscem wewnątrz, szczególnie na tylnych fotelach i z odległością do oparć przednich? Jaka jest pojemność bagażnika (sedan) i rostaw osi?

Jakieś za i przeciw?

Pzdr

Napisano

> No dobra, teraz ja pozawracam głowę. Zupełnie niespodziewanie

> dowiedziałem się, że jest Accord do kupienia z dobrych rąk,

> serwisowany, pierwszy właściciel, przebieg ok 100kkm, salon,

> 1,8, rocznik 99, nie bity.

> Przesiadkę zrobiłbym ze swojej Bravy JTD, rocznik 2000, przebieg

> 150kkm. Samochody są podobnie wypasione - klima, poduszki itp.

> Planowałem zmiane samochodu na większy za jakis czas, ale bardziej

> myslałem o Pasku tdi po 2001r - ale to kosztuje sporo więcej.

> Ten Accord taki trochę z przypadku i sam nie wiem czy warto się w to

> pakować, auto niby strasze, bardziej boje się silnika

> benzynowego, pewnie musiałbym pomysleć o gazie (jak z tolerancją

> tego motoru?).

> Dla znających samochód pytanie - jak z miejscem wewnątrz, szczególnie

> na tylnych fotelach i z odległością do oparć przednich? Jaka

> jest pojemność bagażnika (sedan) i rostaw osi?

> Jakieś za i przeciw?

> Pzdr

wystarczy poszukac

Napisano
  • Autor

Dzięki, czyli dane mam za sobą, pozostaje kwestia bardziej ludzka, wszelkie za i przeciw.

Pozdro

Napisano

na Twoim miejscu, gdybym nie musial za duzo dolozyc to bym sie nie zastanawial.

Kumpel takim jezdzil i sobie chwalil, silniczek nie sprawi z tego samochodu torpedy ale daje rade. Autko duze, wygodne, komfortowe no i ten rocznik to chyba najladniejsza buda accorda.

Napisano

> wystarczy poszukac

jaaaakie spalanie dla 1.8 .... szok

Napisano

Polecam watek w nim wyrazilem opinie o moim Accordzie. W wresji po liftingu powinno byc lepiej. W razie czego zglos sie do mnie na priv jakbys potzrebowal literature do Hond.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> na Twoim miejscu, gdybym nie musial za duzo dolozyc to bym sie nie

> zastanawial.

> Kumpel takim jezdzil i sobie chwalil, silniczek nie sprawi z tego

> samochodu torpedy ale daje rade. Autko duze, wygodne, komfortowe

> no i ten rocznik to chyba najladniejsza buda accorda.

To prawda, auto jest bardzo ładne, a ten egzemplarz na dokładkę jest czarny cool.gif

Z takiego wstepnego wywiadu wynika, ze faktycznie nie jest to jakis kłopotliwy samochód.

Pzdr

Napisano
  • Autor

> jaaaakie spalanie dla 1.8 .... szok

No własnie icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Polecam watek w nim wyrazilem opinie o moim Accordzie. W wresji po

> liftingu powinno byc lepiej. W razie czego zglos sie do mnie na

> priv jakbys potzrebowal literature do Hond.

> Pozdrawiam

Dzieki zaraz poczytam, tylko trochę się ogarnę z robotą.

Pzdr

Napisano

> No własnie

Hmm, kumpel ma tego accorda wlasnie z vteciem 1.8 i powiem Ci szczerze, ze tej tabelkowej mocy nie czuc. To jest wielka fura przy mojej, ale mam wrazenie ze moje 1.8 jest bardziej dynamiczne (chociaz w gornym zakresie honda bardzo mocno ciagnie).

On narzeka na zawieszenie, ktore dostaje mocno na naszych drogach a w remontach tanie nie jest.

No i spalanie tablekowe niestety jest prawda.

Napisano

nt Accorda mogę trochę powiedzieć bo mam.

rocznik 1990 IVgen. CB3, poj 2000ccm, Pb+LPG (instalacja ponad 10 lat)

orócz blach nie ma się do czego przyczepić. duży, wygodny, bagażnik wielki, przejechane ma 242 000km z czego ok 80% na gazie. zero problemów z silnikiem, zawieszenie jak w każdym wszystko z czasem się wytłucze ale po wymianie gumek znowu cisza. pali w mieście ok 13l gazu (zima), latem ok 11. od wymiany do wymiany oleju wogóle nie trzeba dolewać. ostatnio strzelił mi gumowy przwód hamulcowy ale po 16 latach raczej miał prawo. z dostępem do części nie ma żadnego problemu. za ww przewód zapłaciłem 45zł, ceny części też nie są wygórowane jak to legendy głoszą. w prawdzie są części, które w ASO kosztują 1400zł (silniczek krokowy) ale spokojnie można dostać np. używkę za 200zł.

ogólnie samochód bardzo przyjemny tylko w zatłoczonych ciasnych uliczkach ciężko z parkowaniem wink.gif

EDIT: zapomniałem dodać, że tem mój Accord jest wyprodukowany w yaponii

Napisano

> Zupełnie niespodziewanie dowiedziałem się, że jest Accord do kupienia z dobrych rąk, serwisowany, pierwszy właściciel, przebieg ok 100kkm, salon, 1,8, rocznik 99, nie bity.

> Przesiadkę zrobiłbym ze swojej Bravy JTD, rocznik 2000, przebieg 150kkm. Samochody są podobnie wypasione - klima, poduszki itp.

Co zyskujesz?

50 kkm przebiegu,

Troszkę większą przestronność,

Prestiż. zlosnik.gif

Co tracisz?

Pewność, bo swojego Fiacika znasz i wiesz co mu dolega,

Opłaty manipulacyjne,

Koszty paliwa będą o wiele większe, a założenie gazu też kosztuje.

> Planowałem zmiane samochodu na większy za jakis czas, ale bardziej myslałem o Pasku tdi po 2001r - ale to kosztuje sporo więcej.

Brava w środku nie jest ciasna. A jak potrzebujesz duży kufer, to może box dachowy wystarczy kupić? confused.gif

Ja bym się poważnie zastanawiał. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Hmm, kumpel ma tego accorda wlasnie z vteciem 1.8 i powiem Ci

> szczerze, ze tej tabelkowej mocy nie czuc. To jest wielka fura

> przy mojej, ale mam wrazenie ze moje 1.8 jest bardziej

> dynamiczne (chociaz w gornym zakresie honda bardzo mocno

> ciagnie).

W sumie lubię w trasie depnąć, moje obecne auto spokojnie daje radę, myślę że Accord też, a bedzie pewnie bardziej komfortowy w podróży.

> On narzeka na zawieszenie, ktore dostaje mocno na naszych drogach a w

> remontach tanie nie jest.

Cały czas miałem w planach Passata tdi po 2001r, tam przednia zawiecha też potrafi się sypnąć i szarpnąć za kieszeń. Cóż, taki kraj i takie drogi.

> No i spalanie tablekowe niestety jest prawda.

Faktycznie sporo wciaga tej wachy, bez instalki gazu może być słabo.

Napisano
  • Autor

Czyli jest ok.gif

Napisano
  • Autor

> Co zyskujesz?

> 50 kkm przebiegu,

w moim przypadku coś w kole dwóch lat eksploatacji IMO to sporo

> Troszkę większą przestronność,

Tego mi w Bravie niestety brakuje, na dokładkę bardzo pochylony do przodu tylny słupek bardzo wkurza przy sadzaniu dziecka do fotelika - to mnie doprowadza do obłędu za każdym razem.

> Prestiż.

Miły dodatek wink.gif

> Co tracisz?

> Pewność, bo swojego Fiacika znasz i wiesz co mu dolega,

To prawda, jest to bardzo poważny argument za tym samochodem, tym bardziej, że jest naprawdę autem zadbanym. Tylko ja nim jeżdże już ponad 5 lat, ileż mam go trzymać z tego powdu?

> Opłaty manipulacyjne,

Jakieś będą, ale niestety do Accorda też trzeba parę kpln dołożyć + ubezpieczenie. Sporo tego wychodzi na dzień dobry.

> Koszty paliwa będą o wiele większe, a założenie gazu też kosztuje.

Tak jak pisałem gdzieś wyżej, cały czas miałem w planach Paska tdi, ale na niego potrzeba zdecydowanie wiecej kasiorki. O benzyniaku tak naprawdę nigdy nie myślałem i tutaj jedynym rozwiązaniem jest przyzwoita instalka lpg. Nie ukrywam, ze to przemawia przeciwko temu autu.

> Brava w środku nie jest ciasna.

Ciasna nie jest, ale przestronna za bardzo też nie. Troche miejsca w niej jednak brakuje. Mam rodzinę porozrzucana po kraju i troche w trasy jeżdże, więc już od jakiegoś czasu planuję przesiadke na coś większego niż kompakt. Kiedyś miałem Scorpio i czasem mi tęskono za przestrzenią tego samochodu.

A jak potrzebujesz duży kufer, to

> może box dachowy wystarczy kupić?

Brava ma 380 l (czołówka z kompaktów tamtych lat), i przyznam że przy jakiejś tam ekwilibrystyce mieszczę się z bagażami

> Ja bym się poważnie zastanawiał.

I to własnie robię... od dwóch lat mniej więcej, może juz czas pomysleć o zmianie, tylko samochód jest starszy od obecnego. Brava z kolei ma gigantyczną utratę wartości - kosztuje kilkanascie kpln, japońskie czy niemieckie auta są w tym wzgledzie bardziej stabilne i przewidywalne, ale tez niestety droższe.

Napisano
  • Autor

> Dostaje od Nubiry baty

Jesli się zdecyduję, to nie będę stawał "polposyszyn" pod światłami obok Nubir wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.