Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarzy się kontrolka ładowania w ciemności

Featured Replies

Napisano

Co może być przyczyną że w ciemności widać żarzenie się kontrolki ładowania?

Przez dzień jej nie widać natomiast w nocy żarzenie słabnie wraz ze wzrostem obrotów. Jak również nasila się przy załączaniu kolejnych obciążeń (światła, ogrzewanie szyby, itp)

Napisano

> Żarzy się kontrolka ładowania w ciemności

Gdyby nie cisza wyborcza to bym Ci odpisał:

To jeździj w dzień.

Napisano

Połączenie prądowe alternatora czyli śruba na alternatorze i przewód idący na rozrusznik, ew sama masa na alternatorze

Napisano

> Połączenie prądowe alternatora czyli śruba na alternatorze i przewód idący na rozrusznik, ew sama

> masa na alternatorze

Ja obstawiam jak kolega wcześniej kończące się szczotki, ewentualnie jedno z uzwojeń stojana się "odlutowało" - miałem taki przypadek w swoim. zlosnik.gif

Napisano

> kończą się szczotki w alternatorze

Ja bym jeszcze sprawdzil dokręcenie sruby mocujacej regulator-szczotkotrzymacz. Kiedys przy regneracji altka mi zerwali gwint obudowy i zamiast śroby bodaj M6 dali .... konfirmanta. A ten po kilku miesiacach dostał luzu i takie były objawy.

Napisano
  • Autor

Jak wejdę do kanału to sobie posprawdzam. Szczotki powinny być jeszcze ok bo jakiś czas temu wymieniałem a jakoś w zimie wymieniałem łożyska więc możliwe że coś się poluzowało

Napisano

> Jak wejdę do kanału to sobie posprawdzam. Szczotki powinny być jeszcze ok bo jakiś czas temu

> wymieniałem a jakoś w zimie wymieniałem łożyska więc możliwe że coś się poluzowało

Szczoty albo mostek prostowniczy ci się przepalił, w ostateczności, tak jak mi, uzwojenie popękało od obrotów. Ale to dlatego że ja jeździłem w górnych rejestrach obrotomierza wink.gif

Napisano

U mnie przyczyną takiego żarzenia była padnięta dioda od wzbudzenia. Można kupić zwykłe diody prostownicze i wymienić.