Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem "chyba" z anteną radiową

Featured Replies

Napisano

Od dłuższego czasu mam problem z radiem ale nie odbiornikiem tylko z falami radiowymi. Prawdopodobnie defekt dotyczy samej anteny. Objaw jest następujący:

Jak jestem w Warszawie wszystko jest OK ale jak jadę w stronę domu (20 km ) od W-wy radyjko głupieje tzn pojawiają się szumy. Jak temu zaradzić i jak dobrać się do anteny?

Mam pomysł żeby zastosować antenę wewnętrzną i olać dachową.

Napisano

A sprawdzales z innym radiem? Moze to nie antena tylko kabel albo wtyczka ? Ja zauwazylem ostatnio ze moj pioneer gorzej zbiera stacje radiowe niz w kumpla w matizie stare radio daewoo ;D

Napisano

> Objaw jest następujący:

> Jak jestem w Warszawie wszystko jest OK ale jak jadę w stronę domu

> (20 km ) od W-wy radyjko głupieje tzn pojawiają się szumy.

Na poczatek to bym sprawdzil, czy jest wszystko ok z kablem miedzy antena a radiem. Czy przypadkiem nie ma przerwy w przewodzie sygnalowym, albo co gorsza czy nie ma jakiegos zwarcia sygnalu z ekranem. Efekt bedzie taki jak opisujesz, ze silne stacje (albo blisko nadajnika) beda odbieraly dobrze, a stacje o slabszym sygnale (albo w miare oddalania sie od nadajnika) beda mialy coraz gorszy odbior.

Sprawdz jeszcze polaczenie kabla antenowego z podstawa anteny, czy nic nie przyrdzewialo, czy jest dobre polaczenie podstawy anteny do masy auta.

Ewentualnie moglo sie jeszcze cos zrobic z sama antena. Nie wiem jaki masz rodzaj bacika zewnetrzego, ale te z nawinieta cewka czasami lubia dostac przerwe w obwodzie ceweczki (tam jest taki cieniutki drucik). Wtedy nowy bacik i gra. No chyba ze masz antene pretowa, to wtedy tam raczej nic sie nie moze popsuc.

> Mam pomysł żeby zastosować antenę wewnętrzną i olać dachową.

Od razu Ci mowie, daj sobie spokoj z takimi wynalazkami jak antena wewnetrzna, efekt bedzie jeszcze gorszy od tego co masz teraz. Na takich antenach odbior jest zawsze na zasadzie przypadku. Tylko porzadna antena dachowa wchodzi w gre jesli zalezy na dobrym odbiorze.

Napisano
  • Autor

zauważyłem że bacik jest dosyć lużny - może to kurna to - luz występuje na tym elemencie co pozwala ruszać anteną.

Napisano

odkręc lampke oswietlenia wnetrza i zobacz czy z połączeniem przewodu z anteną jest wsio OK

Napisano

> zobacz czy z połączeniem przewodu

> z anteną jest wsio OK

Mam podobne objawy od jakiegoś czasu. Narazie doszedłem, że coś nie styka właśnie w stopce "masztu", ale nie wiem jak to g... rozebrać. Od strony lampki wygląda jakby zamocowana była na stałe, bez żadnych ruchomych elementów. Nie mam narazie fotki tego mocowania, ale jeżeli są różne wersje to mogę na jutro mieć. Jak się do tego dobrać? Ciągnąc w palcach ani drgnie. Cięższego sprzętu nie chcę używać, żeby nie zrobić sobie blachy falistej na dachu.

Mam jeszcze jeden powód, żeby tę antenę wymontować (i przy okazji wymienić). Jest nierozbieralna i nie mogę wjechać na myjnię automatyczną... angryfire.gif

Napisano

> Jest nierozbieralna i nie mogę wjechać na myjnię

> automatyczną...

Antenka schematycznie rzecz biorąc wygląda tak:

276711226-antenka.JPG

Bat można odkręcić (jeśli nie jest zapieczony - u mnie już się zapiekł)

Podstawę też można odkręcić - jest od spodu złapana nakrętką schowaną pod takim metalowym "grzybkiem"

Z kolei jeśli trzpień sie wyłamie (czarne kółko na obrazku) to tylko wymiana zostaje.

Ktoś kiedyś pisał, że anteny do seja za naście groszy z Media M pasują idealnie.

post-17649-14352469536671_thumb.jpg

Napisano

Ja musialem zmienic antene - fabryczna kolo 100 zl - kupilem polski odpowiednik, ale nie jestem zadowolony - moze jest troche za krotka.

Przy kupnie "zamiennika" wazne, zeby kupic antene z mocowaniem an dluzsza srube - bo nie wszystkie pasuja - generalnie wszystkie robione sa do roznych modeli

BTW: ma ktos namary na tansze niz 100 zl oryginalne anteny (komplet)?

Napisano

Zostawić dachową, przeglądnąć samo złącze na dachu i to wewnątrz ukryte pod lampką oświetlenia kabiny. Często pęka mocowanie bata anteny do gniazda w dachu, ale pieniążki wcale nie są wielkie i wymienić się opłaca mając w perspektywie słuchanie niezakłóconego radia zlosnik.gif

Napisano

> Bat można odkręcić (jeśli nie jest zapieczony - u mnie już się

> zapiekł)

> Podstawę też można odkręcić - jest od spodu złapana nakrętką schowaną

> pod takim metalowym "grzybkiem"

>

Nie drgnie ani jedno ani drugie... Chyba razem z autem to g... wymienię.

Napisano

> Nie drgnie ani jedno ani drugie... Chyba razem z autem to g...

> wymienię.

Ja się dołączę. Czeka mnie wymiana anteny - ułamał się plastik przy baciku, trzeba wymienić całość. Czy przy kupnie "zamiennika" trzeba zwracać uwagę na wymiary stopki tzn. czy musi ona idealnie pasować w miejsce starej? Dzwoniłem do ASO ok 70PLN nowa antena, w Norauto pewnie są anteny po 25~30PLN... co robić?

Napisano

Ja się dołącze do tematu. A czy ktoś sie dobierał do tej anteny mając szyberdach. Bo jak mi się zdaje to trzeba by było wyjąć cały mechanizm otwierania szyberdachu aby sie tam dostć. Dużo z tym roboty??

Napisano

A może ktoś mógłby kupić oryginalną antenę w ASO i ją wystawić na Allegro, za koszty aukcji zwrócę pieniądze smirk.gif

Napisano
  • Autor

a ile stoi "oryginal"

Napisano

> Ale... po co?

> Tu jest strona producenta:

> http://www.novalife.com.pl/images/ant/310279.jpg

> Piszesz mail, wystawią na allegro, np TUTAJ

Voycek zarzuć okiem na tą fotkę co Tomasso zarzucił... Bo moim zdaniem ORYGINAŁ był czarny i troszeczkę się różnił smile.gif Powiedzmy, że 2 lata temu kupiłem podróbkę, ostatnio zacząłem czytać ten temat odkręciłem antenę zobaczyłem że od tej podróbki podcieka mi woda pod anteną i zbiera się rdza:/ dlatego zależy mi na oryginale, żeby ta gymka co jest pod podstawką pasowała idealnie. To może Voycek wystawiłbyś oryginalną na Allegro, jak pisalem wcześniej za koszta wystawienia zwrócę kasę.Pozdrawiam:)

Napisano

> obejżałem większość anten na tej stronce. być może są wykonane

> solidnie, ale ja do tej części, nie firmowej nie mam przekonania

> - lata prób i błędów.

> dlatego preferuję anteny firmowe.

To może Voycek wystawiłbyś oryginalną na Allegro, jak

> pisalem wcześniej za koszta wystawienia zwrócę kasę. Czy nie masz czasu żeby zajechać do ASO? oslabiony.gifPozdrawiam smile.gif

Napisano

> To może Voycek wystawiłbyś oryginalną na Allegro, jak

> > pisalem wcześniej za koszta wystawienia zwrócę kasę. Czy nie masz

> czasu żeby zajechać do ASO? Pozdrawiam

czlowieku to gdzie Ty mieszkasz ,ze nie ma u Ciebie (ani w poblizu) ASO fiata ????

ps. uzupelnij profil 270751858-jezyk.gif ani miasta ani samochodu

Napisano

> czas się znajdzie, ale pod koniec przyszłego tygodnia, dam znać na

> priv

Oki, dzięki...:)

Napisano

> A może ktoś mógłby kupić oryginalną antenę w ASO i ją wystawić na

> Allegro, za koszty aukcji zwrócę pieniądze

Bede pewnikiem tez kupowal antenke bo pekla przy maszcie smile.gif jak cos moge wzias 2szt msgnij mnie na gg 112985

Napisano

> kiedys placilem za to z 35

teraz 40 z FV smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.