Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1,6 Ti-VCT benzyna 105 KM 5b - da się coś "poprawić"?

Featured Replies

Napisano

Będę miał niedługo Focusa z tytułowym silnikiem o mocy 105 KM.

Niestety nie jest to powalająca moc i zapewne będzie strasznym mułem. Silnik ten występuje w wersjach 85, 105 i chyba 125 KM. Jest tania metoda na podniesienie mocy do tych choćby 125 KM? Czy jest to tylko opcja softu czy jest sporo różnica konstrukcyjna?

Co generalnie można tanio zrobić aby podnieść moc tego silnika i aby jeszcze serwis się nie zorientował i burzył.

Dzięki za info.

Napisano

Wersji było więcej 85, 105, 115, 120, 125, 135 wink.gif

Kiedyś, jak rozważałem u siebie w 1.6 Ti-VCT podnieść moc ze 120 na 135, to wyczytałem na zagramanicznym forum, że 135 w porównaniu ze 120 miał inny dolot i zmodyfikowany soft. Nie zdziwiłbym się, jakby te słabsze były zduszane tak samo - niestety żadnych pewnych informacji tu nie mam.

A z tego silnika w UK wyciągali i 155 KM (do wymiany wydech cały, dolot, program, wałki) biglaugh.gif

Napisano

> Wersji było więcej 85, 105, 115, 120, 125, 135

> Kiedyś, jak rozważałem u siebie w 1.6 Ti-VCT podnieść moc ze 120 na 135, to wyczytałem na

> zagramanicznym forum, że 135 w porównaniu ze 120 miał inny dolot i zmodyfikowany soft. Nie

> zdziwiłbym się, jakby te słabsze były zduszane tak samo - niestety żadnych pewnych informacji

> tu nie mam.

> A z tego silnika w UK wyciągali i 155 KM (do wymiany wydech cały, dolot, program, wałki)

no ale to już gruba ingerencja....

też się zastanawiam, czy przypadkiem nie da się softem zrobić z wersji 105 mocy 125km ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Kiedyś, jak rozważałem u siebie w 1.6 Ti-VCT podnieść moc ze 120 na 135, to wyczytałem na

> zagramanicznym forum, że 135 w porównaniu ze 120 miał inny dolot i zmodyfikowany soft. Nie

> zdziwiłbym się, jakby te słabsze były zduszane tak samo - niestety żadnych pewnych informacji

> tu nie mam.

> A z tego silnika w UK wyciągali i 155 KM (do wymiany wydech cały, dolot, program, wałki)

też się zastanawiam, czy przypadkiem nie da się softem zrobić z wersji 105 mocy 125km ok.gif

105 KM to silnik bez zmiennych faz rozdządu.

125 KM uzyskuje właśnie poprzez zmienne fazy, choć różnicy wielkiej nie odczuwałem to ponoć coś tam daje te 20 KM :smirk:

Napisano

> tu nie mam.

105 KM to silnik bez zmiennych faz rozdządu.

125 KM uzyskuje właśnie poprzez zmienne fazy, choć różnicy wielkiej nie odczuwałem to ponoć coś tam daje te 20 KM :smirk:

w F3 silniki 105KM jak 125KM mają zminne fazy rozrządu

W F2 silnik 100 KM nie miał a 115KM miał ZFR :oki:

Napisano

> no ale to już gruba ingerencja....

> też się zastanawiam, czy przypadkiem nie da się softem zrobić z wersji 105 mocy 125km

jeśli jest to silnik wolnossący to softem nic niewskórasz nadzwyczajnego:)

Napisano

> no ale to już gruba ingerencja....

> też się zastanawiam, czy przypadkiem nie da się softem zrobić z wersji 105 mocy 125km

jeśli jest to silnik wolnossący to softem nic niewskórasz nadzwyczajnego:)

da się softem zmienić moc z wersji 85 na 105km, ciekwy byłem czy przy 125KM jest podobnie, ale jednak jest sporo zmian mechanicznych. A takich upgradów na pewno nię będę robił :)