Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzenie hamulców SC z ABS

Featured Replies

Napisano

Witam

Pany mam dylemat. Na zgaszonym czy na załączonym silniku?

-Znajomy mechanik mówił że od najdalszego koła do najbliższego pompy na wyłączonym.

- Na jakimś forum że od najbliższego koła do najdalszego na wyłączonym.

- W jakimś poradniku że przód na wyłączonym zapłonie a tył na załączonym.

- A znajomy że wpierw na zgaszonym a pozniej na odpalonym wszystkie koła.

I zgłupiałem.....

Hamować hamuje ale do połowy pedał jest miekkawy póżniej robi sie twardy.

A pytam bo jestem bo kompletnym remoncie hamulców,

Napisano

> Witam

> Pany mam dylemat. Na zgaszonym czy na załączonym silniku?

> -Znajomy mechanik mówił że od najdalszego koła do najbliższego pompy na wyłączonym.

> - Na jakimś forum że od najbliższego koła do najdalszego na wyłączonym.

> - W jakimś poradniku że przód na wyłączonym zapłonie a tył na załączonym.

> - A znajomy że wpierw na zgaszonym a pozniej na odpalonym wszystkie koła.

> I zgłupiałem.....

> Hamować hamuje ale do połowy pedał jest miekkawy póżniej robi sie twardy.

> A pytam bo jestem bo kompletnym remoncie hamulców,

na wylaczonym od najdalszego

Napisano
  • Autor

> na wylaczonym od najdalszego

hmy..... LINK

Napisano

> hmy..... LINK

Na wyłaczonym i od najdalszego ja tak robie zawsze i jest OK mimo ze to Punto ale z ABS W SC bez ABS tez od najdalszego i też OK

Napisano

Patrząc od tyłu auta: Prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód. Odpalasz auto i znowu prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód.

Napisano
  • Autor

> Patrząc od tyłu auta: Prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód. Odpalasz auto i znowu prawy

> tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód.

Czyli na odpalonym powtórzyć ? ;>

Stara szkoła zawsze mówi że od prawego tylniego zaczynać a kończyć na lewym przednim ( najblizzym pompy ). Za to coraz cześciej spotykam sie z takimi poradnikami LINK > gdzie wyraźnie pisze że z ABS od najbliższego pompy czyli od lewego przedniego zaczynać....

Dobra to bym może jeszcze przyją ale w tym pierwszym poradniku już zgłupłem bo przód na wyłączonym a tył na załączonym zapłonie i tego ni ujjjj nie umiem ogranąć czemu?

Napisano

Jeśli ruszałeś pompę to zacznij od przednich kół, szybciej odpowietrzą się sekcje w pompie. Odpowietrzanie od najdalszego koła jest dla mnie herezją. Zawsze każdemu zależy na szybkim odpowietrzeniu, zatem trzeba zacząć od odpowietrzenia samej pompy przez przednie koła, która już dalej sobie będzie tłoczyć płyn a nie powietrze. Jeśli jest układ tylko trochę zapowietrzony to tak naprawdę nie ma najmniejszego znaczenia od którego koła zaczniesz. Najważniejsze to odpowietrzyć wszystkie, ot cała filozofia.

Napisano
  • Autor

> Jeśli ruszałeś pompę to zacznij od przednich kół, szybciej odpowietrzą się sekcje w pompie.

> Odpowietrzanie od najdalszego koła jest dla mnie herezją. Zawsze każdemu zależy na szybkim

> odpowietrzeniu, zatem trzeba zacząć od odpowietrzenia samej pompy przez przednie koła, która

> już dalej sobie będzie tłoczyć płyn a nie powietrze. Jeśli jest układ tylko trochę

> zapowietrzony to tak naprawdę nie ma najmniejszego znaczenia od którego koła zaczniesz.

> Najważniejsze to odpowietrzyć wszystkie, ot cała filozofia.

Mam kolegę co pracuje w BOSMAL'u i poprosiłem go żaby obczaił co i jak z odpowietrzaniem SC z ABS bo ma dostęp do wszystkiego z FIATA.

No i znalazł eLearn Seicento w którym pisało tylko że odpowietrzenie pompy ABS wykonjemy poprzez przednie koła. Nastepnie standardowo od LP aż do PT.

Czyli miałeś racje 20.GIF