Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na skandynawskim cichosza, więc może tu? Saab 9-3 II polift

Featured Replies

Napisano

Witam, na skandynawskim cisza od dwóch dni, więc może tutaj mi pomożecie?

Interesują mnie Wasze opinie na temat Saaba 9-3 po 2007 roku. Interesuje mnie tylko silnik benzynowy. Ktoś z Was może jeździł takim Saabem? Latałem przedliftem i rzeczywiście można narzekać spasowanie wnętrza. Czy po liftingu poprawili to chociaż trochę? Jakie jeszcze ów auto ma minusy?

Sam mam z bratem 300konna 900ng od paru lat, wiec serwis, części i DUSZA są mi znane :-)

Ile przede wszystkim trzeba wydać na wersje wszystko mającą? Ksenon, navi itp?:)

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji... food.gif

Napisano

> Witam, na skandynawskim cisza od dwóch dni, więc może tutaj mi pomożecie?

> Interesują mnie Wasze opinie na temat Saaba 9-3 po 2007 roku. Interesuje mnie tylko silnik

> benzynowy. Ktoś z Was może jeździł takim Saabem? Latałem przedliftem i rzeczywiście można

> narzekać spasowanie wnętrza. Czy po liftingu poprawili to chociaż trochę? Jakie jeszcze ów

> auto ma minusy?

> Sam mam z bratem 300konna 900ng od paru lat, wiec serwis, części i DUSZA są mi znane :-)

> Ile przede wszystkim trzeba wydać na wersje wszystko mającą? Ksenon, navi itp?:)

> Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji...

Interesowałem sie tematem, za ładne auto z PL, pełną historią, bezwypadkowe trzeba dać >40kzł, wnętrze nie sądzę, aby było poprawione w stosunku do przedlifta - znajomy ma takiego 2008 lub 2009 tyle, że diesla 1.9 i przy oryginalnym przebiegu 160kkm obłażą plastiki niektórych el. wnętrza. Silnik to Oplowski 2.0T więc znane są jego zalety i wady. Ogólnie auto bardzo przyjemne i niemęczące na trasach, ale bardzo ciężko znaleźć egzemplarz godny uwagi, a jeżeli się taki trafia w rozsądnych pieniądzach cena/stan to sprzedaje się w kilka dni bo sporo ludzi szuka tych aut.

Napisano
  • Autor

> Interesowałem sie tematem, za ładne auto z PL, pełną historią, bezwypadkowe trzeba dać >40kzł,

> wnętrze nie sądzę, aby było poprawione w stosunku do przedlifta - znajomy ma takiego 2008 lub

> 2009 tyle, że diesla 1.9 i przy oryginalnym przebiegu 160kkm obłażą plastiki niektórych el.

> wnętrza. Silnik to Oplowski 2.0T więc znane są jego zalety i wady. Ogólnie auto bardzo

> przyjemne i niemęczące na trasach, ale bardzo ciężko znaleźć egzemplarz godny uwagi, a jeżeli

> się taki trafia w rozsądnych pieniądzach cena/stan to sprzedaje się w kilka dni bo sporo ludzi

> szuka tych aut.

No proszę, nawet nie wiedziałem, że jest takie zainteresowanie na samochody tej marki. Stosunek ceny do wygladu, rocznika i wyposazenia jest bardzo dobry.

Napisano

Plastiki są beznadziejnie. Silniki najlepiej beznzyna 2.0T - w żadnym wypadku nie kupuj 2.8V6 - to jest GMowska tragedia grinser006.gif

Napisano

> No proszę, nawet nie wiedziałem, że jest takie zainteresowanie na samochody tej marki. Stosunek

> ceny do wygladu, rocznika i wyposazenia jest bardzo dobry.

Nic dziwnego, Vectra C jest chwalonym autem, a 9-3 to jeszcze poprawiona Vectra (i ładniejszy), więc i wzięcie na rynku wtórnym ma spore,

Napisano

> Plastiki są beznadziejnie. Silniki najlepiej beznzyna 2.0T - w żadnym wypadku nie kupuj 2.8V6 - to

> jest GMowska tragedia

Dlaczego? Miałem 9-3 aero z 2.8T i silnik był super. Jedyna rzecz która w tym samochodzie sie nie psuła (no może jeszcze skrzynia biegów tez sie nie psuła).

Napisano

Dlaczego nie? Choćby przez koszt wymiany rozrządu ponad 6 tysi.

Poza tym 2.0T po wgraniu programu jedzie tak samo albo i lepiej (ma normalne turbo a nie LPT)

Aero imo nie warto brać - większość jest w kiepskim stanie z tego co oglądałem. A za zadbane trzeba dać kupę kasy (za hirsha z 2008 roku z TTID około 40 tysięcy).

Napisano

> Dlaczego nie? Choćby przez koszt wymiany rozrządu ponad 6 tysi.

Ale miałeś? Jeździłeś?

> Poza tym 2.0T po wgraniu programu jedzie tak samo albo i lepiej (ma normalne turbo a nie LPT)

A 2.8 po wgraniu programu jedzie jak?

Napisano

> Ale miałeś? Jeździłeś?

> A 2.8 po wgraniu programu jedzie jak?

Koledzy mieli, jeździłem. Zachwytu nie zrobił - zresztą potem te 2.8V6 kolega objechał 9000 Aero 250 konnym;)

Z problemu jakie mieli - rozciągający się rozrząd, padające cewki - wg. mechanika norma w tych silnikach smile.gif Rozrząd wytrzymuje 150-200 tysięcy -> za wymiane kolega płacił w ścinawie bodaj 6500zł.

Ja bym szukał 2.0 B207R - kolega ma i IMO po lekkim tjuningu (260koni@390NM) to jeździ lepiej niż V6

350koni na standardowej turbinie? Może 310.

Napisano

> Koledzy mieli, jeździłem. Zachwytu nie zrobił - zresztą potem te 2.8V6 kolega objechał 9000 Aero

> 250 konnym;)

Jak zwykle bajki smile.gif znacznie cięższy samochod ze słabszym silnikiem.

P.S. Jak w 2006 miałem tego Saaba to były dostępne zestawy zwiększające moc do 310 Km (reflash komputera) oraz do 350 (komputer + wydech + dolot). Ale to nie miało sensu bo nawet z 280 KM ten samochod miał problemy z przeniesieniem mocy na ziemie, naped na przednie koła to zuo!

Napisano

> Dobra skłamałem - to był stage 3 czyli 280koni

> Auto Diabła - jak ci się chce to na zlotach często bywa więc można przewieźć dupę

> http://mstun.pl/index.php?s=1,2,27

280 koni? Żaden z moich samochodów nie ma tak mało mocy, więc podziękuję smile.gif

Napisano

> 280 koni? Żaden z moich samochodów nie ma tak mało mocy, więc podziękuję

Nie liczy się moc, tylko stosunek masy do mocy + rodzaj i jakość przeniesienia napędu. 280KM w pewnych okolicznościach może spokojnie wklepać wózkowi o 200KM mocniejszemu...

Napisano

> Nie liczy się moc, tylko stosunek masy do mocy + rodzaj i jakość przeniesienia napędu. 280KM w

> pewnych okolicznościach może spokojnie wklepać wózkowi o 200KM mocniejszemu...

Szczegolnie jak ma naped na przód smile.gif

Napisano

> Szczegolnie jak ma naped na przód

W tym konkretnym przypadku tak, choć i tak widziałem stare Saaby kręcone na c/a 300KM i na hajłeju niejednemu V8 c/a 400KM by swobodnie wklepały.

Napisano

> Szczegolnie jak ma naped na przód

Znajomy miał Peugeota 206 300HP/400Nm i klepał jak leci Evo, Imprezy STI które miały ponad 450HP. Niska masa czyni cuda.

Napisano

> Znajomy miał Peugeota 206 300HP/400Nm i klepał jak leci Evo, Imprezy STI które miały ponad 450HP.

> Niska masa czyni cuda.

dokładnie

Napisano

> Znajomy miał Peugeota 206 300HP/400Nm i klepał jak leci Evo, Imprezy STI które miały ponad 450HP.

> Niska masa czyni cuda.

Chyba na sprzedaż stoi jeśli był z Ital Performance ok.gif

Napisano

> Niska masa czyni cuda.

Na ćwiartkę lub na autobanie tak. Na 100m, czy nawet 1/8 mili byłby bez szans. Nawet na suchym klejonym asfalcie, ze szperą i na slickach... FWD to beznadziejny napęd, choć w pewnych warunkach daje radę.