Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kangur na drugim biegu

Featured Replies

Napisano

Objawy:

Przy przyspieszaniu na drugim (tylko) biegu z wolnych obrotów z dosyć mocnym wciśnięciem gazu, samochód się rozpędza, w pewnym momencie następuje jedno szarpnięcie silnika ("kangur") i samochód przyspiesza dalej normalnie. Kangur występuje w okolicach momentu, kiedy załącza się turbo. Poza tym samochód jeździ całkowicie normalnie, a jak gaz dozowany jest "bardziej z wyczuciem" stopniowo, to objawy nie występują.

Co może być przyczyną?

skrzynia?

sprzęgło?

turbo?

inne?

To jakiś typowy objaw, czy szklana kula potrzebna?

Silnik 2.0 HDI.

Napisano

Albo zmienna geometria/WG albo EGR.

Napisano
  • Autor

> Ty masz 110km czy 136km ?

136

Napisano
  • Autor

> Albo zmienna geometria/WG albo EGR.

Cały moduł EGR był wymieniany jakoś w październiku zeszłego roku. Co oznacza skrót WG? grinser006.gif

Napisano

> Cały moduł EGR był wymieniany jakoś w październiku zeszłego roku. Co oznacza skrót WG?

Wastegate czyli zawór obejściowy nadmiaru spalin w turbosprężarce. Nie wiem co masz u siebie zamontowane - WG czy zmienną geometrię ale jeśli problem występuje wraz z początkiem efektywnego doładowania to może mieć to związek z otwieraniem lub przestawianiem tego elementu w sensie braku jego płynności na skutek np. zablokowania.

Napisano
  • Autor

> Wastegate czyli zawór obejściowy nadmiaru spalin w turbosprężarce. Nie wiem co masz u siebie

> zamontowane - WG czy zmienną geometrię ale jeśli problem występuje wraz z początkiem

> efektywnego doładowania to może mieć to związek z otwieraniem lub przestawianiem tego elementu

> w sensie braku jego płynności na skutek np. zablokowania.

Dziękuję za wyjaśnienie ok.gif Czyli jedną hipotezę mamy grinser006.gif

Napisano

Wiec tak, widze 2 opcje, zastana geometria albo powoli konczacy sie czujnik kopiowania turbo...

Napisano
  • Autor

> Wiec tak, widze 2 opcje, zastana geometria albo powoli konczacy sie czujnik kopiowania turbo...

A jakie powinny być dalsze kroki? Sprawdza się to kompem? Trzeba to rozebrać?

Ile worków złota mnie to będzie kosztowało?

Napisano

jesli czujnik uszkodzony, to na allegro sa meletty po ~200-250zl, jesli geo zastana to wystarczy na jakas ekspresowke wyleciec i pomeczyc geometrie w sprezarce, czyli jak najczesciej wykorzystac pelen zakres mocy podczas przyspieszania i sprawdzic co sie bedzie dzialo..

Napisano
  • Autor

> jesli czujnik uszkodzony, to na allegro sa meletty po ~200-250zl, jesli geo zastana to wystarczy na

> jakas ekspresowke wyleciec i pomeczyc geometrie w sprezarce, czyli jak najczesciej wykorzystac

> pelen zakres mocy podczas przyspieszania i sprawdzic co sie bedzie dzialo..

Dziękuję ok.gif

Napisano

jak do konca wyeliminuje problem u siebie to podziele sie wieksza wiedza, na chwile obecna czekam na czujnik...

Napisano
  • Autor

> jak do konca wyeliminuje problem u siebie to podziele sie wieksza wiedza, na chwile obecna czekam

> na czujnik...

Masz podobny problem? yikes.gif

Wymiana jest kłopotliwa?

Napisano

troche klopotliwa bo trzeba sie tam dostac, nie wiem jak jest w C8 z miejscem..

Napisano
  • Autor

> troche klopotliwa bo trzeba sie tam dostac, nie wiem jak jest w C8 z miejscem..

Nooo jak wiadomo, w C8 miejsca jest full.... w środku grinser006.gif

W komorze silnika nie ma go zupełnie smirk.gif więc pewnie będzie kłopot.

Najpierw go trochę przegonię.

Napisano

w C5 i tak od dolu zmienialem ten czujnik..

Napisano

> Nooo jak wiadomo, w C8 miejsca jest full.... w środku

> W komorze silnika nie ma go zupełnie więc pewnie będzie kłopot.

> Najpierw go trochę przegonię.

u mnie byl wymieniany od spodu, robota na 15 minut, nie wiem czy dolna oslona silnika nie pzreszkadz, wtedy bedzie na 30 minut smile.gif

najwieksza trudnosc - mechanik narzekal ze zeby go siegnac to musi stac w takim miejscu ze skropliny z klimy leca mu prosto na glowe :-D

objawy byly podobne, do tego auto potrafilo samo z siebie lekko przyspieszyc albo zwolnic.

po wymianie czujnika kopiowania poczulem tez walniety EGR - wczesniej ciezko to bylo wyczuc. przy lekkim przyspieszaniu od 2000 obrotow zaczynal sie kangurek. pomagalo mocne wcisniecie gazu.