Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volkswagen Polo IV 1.2 i 12V - typowe bolączki ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Znajomy chce nabyć takie auto - pyta mnie, a ja nic o nim nie wiem, więc pytanie do obeznanych w temacie:

jakie są typowe bolączki modelu i jak drogo one kosztują? wink.gif

Napisano

Zalezy ktora wersja silnika i z jakim kodem.

Bywaly pady lancucha rozrzadu, wtryskiwaczy, cewek WN, obrobione walki w glowicy oraz wypalone gniazda zaworow, ktore objawiaja sie wypadaniem zaplonu.

Warto sprawdzic skrzynie biegow, bo w niektorych padaja lozyska.

Napisano
  • Autor

> Zalezy ktora wersja silnika i z jakim kodem.

> Bywaly pady lancucha rozrzadu, wtryskiwaczy, cewek WN, obrobione walki w glowicy oraz wypalone

> gniazda zaworow, ktore objawiaja sie wypadaniem zaplonu.

> Warto sprawdzic skrzynie biegow, bo w niektorych padaja lozyska.

rozumiem, czyli czysta eksploatacja zlosnik.gif

A tak serio, to nie znam kodu silnika, a zdaje się klamka zapadła i już kupił, tyle dobrze, że auto sprawdzone w ASO z potwierdzonym przebiegiem 60kkm więc przy przebiegach rzędu 10kkm/rok trochę pojeździ zanim zaczną się ewentualne problemy,

Dzięki za info 20.GIF

Napisano

Mam w rodzinie Fox'a z tym silnikiem i przebiegiem troche ponad 80kkm. Nie bylo jeszcze usterki walka rozrzadu oraz wtryskow, reszta juz wystapila zlosnik.gif

20.GIF

Napisano

> Mam w rodzinie Fox'a z tym silnikiem i przebiegiem troche ponad 80kkm. Nie bylo jeszcze usterki

> walka rozrzadu oraz wtryskow, reszta juz wystapila

W foxie nie bylo chyba 12v tylko 6v hmm.gif

Napisano

> W foxie nie bylo chyba 12v tylko 6v

Chyba faktycznie jest 6v. Akurat w przypadku padajacych lancuchow rozrzadu, cewek, wtryskow czy problemow z lozyskami w niektorych skrzyniach biegow nie ma to znaczenia wink.gif

Niestety przed szukaniem chyba trzeba sie nauczyc kodow silnika i po nich wybierac samochody z mniej usterkowymi jednostkami napedowymi.

Napisano
  • Autor

> Mam w rodzinie Fox'a z tym silnikiem i przebiegiem troche ponad 80kkm. Nie bylo jeszcze usterki

> walka rozrzadu oraz wtryskow, reszta juz wystapila

normalnie wzór niezawodności hmm.gif

I pomyśleć, że kupujący przedmiotowe Polo nie chce samochodów z przebiegami 120-150kkm bo to dużo zlosnik.gif

Napisano

Jeżeli to jest HTP, to omijaj ten wynalazek szerokim łukiem. Silniki VW to guano, a czeskie silniki pod szyldem VW to po prostu zbrodnia. Miałem Fabię 1.2 HTP. Unikać tego, a konstruktora rozstrzelać. Nie jedzie, psuje się - rozrząd, zawory i tak dalej.

Napisano

> Jeżeli to jest HTP, to omijaj ten wynalazek szerokim łukiem. Silniki VW to guano, a czeskie silniki

> pod szyldem VW to po prostu zbrodnia. Miałem Fabię 1.2 HTP. Unikać tego, a konstruktora

> rozstrzelać. Nie jedzie, psuje się - rozrząd, zawory i tak dalej.

I nie trzeba LPG zakladac zeby takie problemy byly smile.gif

Napisano

> Witajcie,

> Znajomy chce nabyć takie auto - pyta mnie, a ja nic o nim nie wiem, więc pytanie do obeznanych w

> temacie:

> jakie są typowe bolączki modelu i jak drogo one kosztują?

> Jeżeli to jest HTP, to omijaj ten wynalazek szerokim łukiem. Silniki VW to guano, a czeskie silniki

> pod szyldem VW to po prostu zbrodnia. Miałem Fabię 1.2 HTP. Unikać tego, a konstruktora

> rozstrzelać. Nie jedzie, psuje się - rozrząd, zawory i tak dalej.

Fabia HTP 280 kkm, jeszcze się nie rozpadła. Od nowości na gazie. BME.

Głowica faktycznie zrobiona przy 200 kkm (1500 zł, P-ń) , w moim przypadku z powodu uszkodzonych wtryskiwaczy gazu. Rozrząd przy okazji, 350 zł kosztowały graty (w X14XE w Astrze +- tyle samo, wymieniało się to co 50 kkm a i tak raz strzelił).

W AZQ potrafił przeskakiwać łańcuch rozrządu, wymiana na zestaw z poprawkami rozwiązywała problem.

W firmie cztery osoby użytkują prywatnie, Fabia I, II i dwie polówki. Przebiegi od 80 do 280 kkm. Poza moją głowicą nie padła nawet cewka.

Czy nie jedzie? Pamiętaj, że w standardach AK jak coś ma 150 KM to też nie jedzie.

W dużym skrócie kosztuje to jak 1.2, jedzie jak 1.4, a pali jak 1.6 smile.gif

Poprawnie serwisowany powinien zapewnić długą, bezproblemową i nudną eksploatację.