Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wiek opon a bezpieczeństwo jazdy

Featured Replies

Napisano

Witam, chcialem zapytać szanownych kolegów jak podchodzą do tego tematu bo naprawde roznie sie mówi, jedni twierdzą że wazniejszy jest po prostu stan opon niż wiek, inni że wiek ma duze znaczenie nawet jesli oponka jest w dobrym stanie wizualnie. Oponiarze sprzedają zauwazylem nawet z powodzeniem opony w dobrym stanie nawet 10 letnie (jakies leżaki, mało jezdzone itp.).

Poruszam ten temat też dlatego bo sam mam takowe na tylniej osi yokohamy z roku 93 (4-5mm bieznika, miejscami mikro pękniecia). Znajomi mowili ze to samobojstwo, pytając oponiarza ten stwierdził że spokojnie na tym moge pojezdzic, a przeciez dla niego lepiej jakby mi kazał je natychmiast zmieniac. Inny zas mówi ze zachodnia 5 letnia opona bedzie lepsza jak nowa dębica (trwalsza itp.).

Niby to nie problem zmienic w moim przypadku pare opon jednak jest to dosc nietypowy rozmiar (185,175/50/14) i ceny nawet uzywanych są wysokie, dlatego chcialem je wykorzystac ile sie da.

Napisano

Ja na bezpieczeństwie swoim i rodziny oszczędzać nie zamierzam, opony użytkuję 4 - 5 sezonów i wymieniam na nowe (fabrycznie nowe). Osobiście nie sądzę aby guma wytrzymała 10 lat i można było o niej powiedzieć że jest bezpieczna.

Napisano

Ja na 10-letnich bałbym się jeździc - chyba, że jak kapelusz zlosnik.gif

Co do używek, to jeśli ktoś takie oponki wywalił, to trzeba zastanowić się dlaczego ...

Nie znając historii takich opon, bałbym się je zakładać i jeździć na nich.

Kedyś spękane 3-letnie dębice vivo wymieniłem, mimo ze bieżnika było jeszcze sporo. Zostały u gumiarza, który pewnie je opchnął jako całkiem dobre ...

Napisano

Problem wieku opon nie leży w tym, że taka kilkuletnia opona nagle pęknie. Po prostu strara, stwardniała guma jest śliska i nawet jak jest wysoki bieżnik, słabo trzyma. Mikropęknięcia z boku opony dotyczą zewnętrznej warstwy gumy, a nie kordu. Dlatego opony regenerowane (oczywiście wg nowoczesnych technologii), wcale nie muszą być niebezpieczne. Tak, czy inaczej stare opony zdecydowanie nadają się na śmietnik, albo do regeneracji, a nie do handlu...

Napisano

Nawet niedokonca sprawnym autem, da sie bezpiecznie jezdzic, ale nalezy wtedy dostosowac predkosc i styl jazdy do stanu technicznego auta.

Dawniej jak mnie nie bylo stac na lepsze, to jezdzilem zawsze na oponach uzywanych, bieznikowanych, starych popekanych, lysych itd. itp.

Jezdzilem kiedys nawet i po deszczu na oponach ktore mialy na oko mniej niz 0,5mm bieznika. Wszystko sie da, ale zeby to bylo bezpieczne jazda ta wygladala mniejwiecej tak jakbym na lodzie jechal.

Ale zeby jezdzic komfortowo i przyjemnie i nie byc ograniczonym mozliwosciami samochodu od pewnego czasu zawsze kupuje tylko i wylacznie nowe opony. I raczej juz nigdy nie kupie uzywek ani bieznikowanych.

Napisano

> Witam, chcialem zapytać szanownych kolegów jak podchodzą do tego

> tematu bo naprawde roznie sie mówi, jedni twierdzą że wazniejszy

> jest po prostu stan opon niż wiek, inni że wiek ma duze

> znaczenie nawet jesli oponka jest w dobrym stanie wizualnie.

> Oponiarze sprzedają zauwazylem nawet z powodzeniem opony w

> dobrym stanie nawet 10 letnie (jakies leżaki, mało jezdzone

> itp.).

opona moze byc nieuzywana, ale jak ma ponad 5 lat to nadaje sie do wyrzucenia, 10 letnia to balbym sie takiej nawet pompowac zeby nie pierdyknela

> Poruszam ten temat też dlatego bo sam mam takowe na tylniej osi

> yokohamy z roku 93 (4-5mm bieznika, miejscami mikro pękniecia).

to je wymien

> Znajomi mowili ze to samobojstwo, pytając oponiarza ten

> stwierdził że spokojnie na tym moge pojezdzic, a przeciez dla

> niego lepiej jakby mi kazał je natychmiast zmieniac.

Znajomy ma racje, oponiarz nie bedzie na nich jezdzil wiec dla niego moze byc ok

> Inny zas

> mówi ze zachodnia 5 letnia opona bedzie lepsza jak nowa dębica

> (trwalsza itp.).

chyba ten, ktory chce ja sprzedac

> Niby to nie problem zmienic w moim przypadku pare opon jednak jest to

> dosc nietypowy rozmiar (185,175/50/14) i ceny nawet uzywanych są

> wysokie, dlatego chcialem je wykorzystac ile sie da.

ja jestem zdania, ze na bezpieczenstwie nie ma co oszczedzac

Napisano

> Ja na 10-letnich bałbym się jeździc - chyba, że jak kapelusz

> Co do używek, to jeśli ktoś takie oponki wywalił, to trzeba

> zastanowić się dlaczego ...

> Nie znając historii takich opon, bałbym się je zakładać i jeździć na

> nich.

> Kedyś spękane 3-letnie dębice vivo wymieniłem, mimo ze bieżnika było

> jeszcze sporo. Zostały u gumiarza, który pewnie je opchnął jako

> całkiem dobre ...

ja przesiadłem się z opon 2 letnich całorocznych na 11 letnie letnie (tylko na tylnej osi) i zakończyłem jazde na słupie no.gif niewiem czy do końca opony były przyczyną, ale pośrednio mogłybyć...

Napisano

> Opona moze ladniw ygladac stan gumy etc. bardziej liczy sie zbrojenie ta plecionka druciana wewnatrz jak ona jest do kitu a moze tak byc po kilku sezonach to ona ma duzy wplyw na bezpiczenstwo.

Napisano

> Osobiście nie sądzę aby guma wytrzymała 10 lat i można było o

> niej powiedzieć że jest bezpieczna.

Co do nowej, to sie nie wypowiem.

Ale na oponach gdzieś z połowy lat 90tych (pojazd był mało uzywany) miałem okazję jeździć po niemieckich autostradach z prędkościami 160 - 180 km/h na odcinkach po kilkaset km i nie było żadnych problemów. Z tym, ze to nie były "używki" bez znanej historii, a opony używane na tym pojeździe od ich nowości.

Używek nie kupuję, bo licho wie, przez co przeszły.

Napisano

Jezdzilem na 10 letnich oponach Michelin Energy wygladaly i spisywaly sie normalnie auto bylo w nie wyposazone fabrycznie i z takimi zostalo sprzedane do tego byl komplet zimowych kormoranow ktory mial lat chyba 7 albo 8 w kazdym razie jakos tak. Jezdzilem na nich zupelnie normalnie i nie bylo z nimi problemow... aczkolwiek nie wydaje mi sie zeby to byla regula.

a dodam autko zrobilo 164 kkm na tych oponach...

pozdr.

M.

Napisano

Tiaaa, prezerwatywy 5 letnie i starsze albo używane też kupujesz?

Problem polega na tym, że w razie pęknięcia prezerwatywy będzie nowy Polak, a jeśli strzeli Ci stara opona dajmy na to przy 100km/h to będzie od 1 do ca. 5 mniej i jeden krzyż przy drodze więcej.

Napisano

> Witam, chcialem zapytać szanownych kolegów jak podchodzą do tego

> tematu

Ciągle jeżdże na Michelinach MXT z 1997r... Są to dwie opony na tylniej osi.

Napisano

> Ja na bezpieczeństwie swoim i rodziny oszczędzać nie zamierzam, opony

> użytkuję 4 - 5 sezonów i wymieniam na nowe (fabrycznie nowe).

Powiedz jakie to ma znaczenie, skoro codziennie mijasz kilka jadacych z przeciwka starych samochodow z lysymi popekanymi oponami, na felgach 4x98 przykreconych do piasty 4x100 srubami z felg stalowych ktore przez wlasnorecznie wyciete na tasmowce dystanse trzymaja kolo tylko na kilku zwojach gwintu? icon_eek.gif

Powaznie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.