Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto z USA, bez tablic, badanie technicze ?

Featured Replies

Napisano

interesujące

Ale co jest interesujące :nie_wiem:

Napisałem, że możliwe iż teraz można zrobić w każdej, kiedyś było inaczej.

Napisano

Ale co jest interesujące :nie_wiem:

Napisałem, że możliwe iż teraz można zrobić w każdej, kiedyś było inaczej.

nigdy nie było inaczej .

Napisano

zwykła SKP odesłała do okręgowej.

teoria i życie podróżują osobno  :facepalm:

:hehe:

Bo widzisz kolego, życie to praktyka a nie teoria. Ja pisałem jak było kiedyś, to mi napisali, że to nieprawda. Cóż ja się nie znam, są tu mądrzejsi :palacz:

Napisano

zwykła SKP odesłała do okręgowej.

teoria i życie podróżują osobno

"Zwykłe" stacje nie spełniają jakichś tam wymogów i nie mogą robić przeglądów ustalających, a takim jest 1 badanie techniczne w kraju. Z tego co rozmawiałem z diagnostą co robi mi na sprowadzane mówił, że niebawem, być może od nowego roku będę miał bliżej bo wszystkie stacje będą miały autoryzację.

Co do samych tablic i wyroku sądu o którym wspominałem to chodziło o to klik.

Najważniejsza sentencja:

W ocenie sądu, powyższe zapisy ustawowe, upoważniają do dokonania takiej interpretacji zapisów rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 26 czerwca 2012 r., iż § 2 pkt 1b tego aktu prawnego odnosi się do okresowego badania technicznego pojazdu, który jest zarejestrowany i wobec tego do jego obowiązkowego wyposażenia należą tablice rejestracyjne. W sytuacji natomiast, gdy pojazd jest rejestrowany po raz pierwszy na terenie kraju i przemieszczony został np. na lawecie jako pojazd wyrejestrowany, bez ważnych tablic rejestracyjnych, to pierwszą czynnością związaną z rejestracją tego pojazdu na terenie kraju powinno być przeprowadzenie badania technicznego, które umożliwi dopuszczenie takiego pojazdu do ruchu. W takim przypadku, w czasie okresowego badania technicznego, diagnosta nie sprawdza stanu tablic rejestracyjnych, skoro pojazd nie ma obowiązku ich posiadania, a sam brak tablic nie może skutkować negatywnym wynikiem badania.

Napisano

"Zwykłe" stacje nie spełniają jakichś tam wymogów i nie mogą robić przeglądów ustalających, a takim jest 1 badanie techniczne w kraju. Z tego co rozmawiałem z diagnostą co robi mi na sprowadzane mówił, że niebawem, być może od nowego roku będę miał bliżej bo wszystkie stacje będą miały autoryzację.

Najważniejsza sentencja:

po raz kolejny napiszę Ci że nie masz racji , robimy kilkadziesiąt pierwszych badań w miesiącu ... jako PSKP

Najważniejsza sentencja:

Cytat

W ocenie sądu, powyższe zapisy ustawowe, upoważniają do dokonania takiej interpretacji zapisów rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 26 czerwca 2012 r., iż § 2 pkt 1b tego aktu prawnego odnosi się do okresowego badania technicznego pojazdu, który jest zarejestrowany i wobec tego do jego obowiązkowego wyposażenia należą tablice rejestracyjne. W sytuacji natomiast, gdy pojazd jest rejestrowany po raz pierwszy na terenie kraju i przemieszczony został np. na lawecie jako pojazd wyrejestrowany, bez ważnych tablic rejestracyjnych, to pierwszą czynnością związaną z rejestracją tego pojazdu na terenie kraju powinno być przeprowadzenie badania technicznego, które umożliwi dopuszczenie takiego pojazdu do ruchu. W takim przypadku, w czasie okresowego badania technicznego, diagnosta nie sprawdza stanu tablic rejestracyjnych, skoro pojazd nie ma obowiązku ich posiadania, a sam brak tablic nie może skutkować negatywnym wynikiem badania.

cały przytoczony przez Ciebie temat stricte nie rozwiązuje tematu czy można robic badania tech czy nie ... tylko że cofnięcie diagnoście który takie badanie wykonał było niezasadne / bezprawne z uwagi na wątpliwości a nie jednoznaczną winę lub jej brak

Napisano

No ale widzisz, przepisy przepisami, a życie to życie. Tak samo jak diagności dowolnie potrafią interpretować przepisy urzędnicy w np. WK.

Napisano

po raz kolejny napiszę Ci że nie masz racji , robimy kilkadziesiąt pierwszych badań w miesiącu ... jako PSKP

Słuchaj, nie musisz mi mówić czy mam rację czy nie, powtarzam słowa diagnosty, a z 2 pobliskich zostałem odesłany, że nie mają uprawnień do robienia badań ustalających tzw pierwsze BT w kraju i że ma to się zmienić od nowego roku. A w samym czerwcu robiłem 3 razy takie badanie, więc nie jest to jednostkowy przypadek.

cały przytoczony przez Ciebie temat stricte nie rozwiązuje tematu czy można robic badania tech czy nie ... tylko że cofnięcie diagnoście który takie badanie wykonał było niezasadne / bezprawne z uwagi na wątpliwości a nie jednoznaczną winę lub jej brak

Owszem, tylko weź pod uwagę, że w razie "dymu" można takim wyrokiem sądu się podpierać, a zasada "nie mania" tablic została tam jasno określona.

Nie chcę prowadzić tu zbędnej dysputy, wkleiłem postanowienie sądu od strony merytorycznej i powtórzyłem informacja otrzymane od diagnostów (to tak z życia), nie sądzę by bajerowali i odsyłali, bo przecież z tego mają kasę, więc gdyby mogli to by robili takie badania.